Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

10e Ketelaarlezing over zin en onzin van geheimhouding

Voor de 10e keer wordt op 22 november de Ketelaarlezing gehouden. In de Anton Philipszaal in Den Haag is de spreker van dit jaar prof.dr. Beatrice de Graaf, hoogleraar Conflict en Veiligheid in historisch perspectief aan de Universiteit van Leiden (Campus Den Haag). Haar lezing is getiteld 'Het Nationaal Archief als tijdbom' en voert de aanwezigen mee langs allerlei 'explosief' materiaal dat in de depots van het Nationaal Archief ligt. Maar hoe zinvol is geheimhouding hiervan eigenlijk?

Beluister de podcast van de 10e Ketelaarlezing (mp3 84,9MB)

Veiligheidsbeleid

Het belang van veiligheidsbeleid wordt met steeds meer urgentie, onvermijdelijkheid en onmiddellijkheid gepresenteerd. Dat gaat tegelijkertijd gepaard met steeds meer pogingen tot geheimhouding. Door historisch onderzoek te doen wordt het mogelijk om hier vraagtekens bij te plaatsen, besluitvormingsprocessen te ontrafelen en te laten zien hoe effectief veiligheidsbeleid daadwerkelijk is.

Minder geheimhouding

Waar zijn de Nederlandse autoriteiten en de bevolking bang voor? Welke 'bommen en granaten' belegeren het Koninkrijk in de afgelopen 200 jaar? Uit het archief zijn de veranderende opvattingen over veiligheidsdenken, dreiging en gevaar prachtig op te maken. In de Ketelaarlezing neemt Beatrice de Graaf deze handschoen op. Na een bespreking van het 'explosieve' materiaal in de collectie van het Nationaal Archief, maakt De Graaf duidelijk dat het hier vooral mythes betreft. Uiteindelijk wil zij dan ook een lans breken voor minder geheimhouding.

Ketelaarlezing

De Ketelaarlezing is genoemd naar de voormalige algemene rijksarchivaris prof.dr. Eric Ketelaar. Sinds 2003 organiseren het Nationaal Archief en de Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland jaarlijks deze lezing.

De Ketelaarlezing is uitsluitend toegankelijk voor genodigden. Aanmelden is dan ook niet meer mogelijk.

De tekst van de lezing van professor De Graaf is na afloop van de bijeenkomst op deze website na te lezen.