Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Aanwinsten kennisplatforms

De nieuwe samenwerking met KVAN/BRAIN heeft geleid tot de oprichting van 2 nieuwe kennisplatforms: Juridische Vraagstukken en Toezicht. Daarnaast is vanuit de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD) en de expertgroep Webarchivering het kennisplatform Webarchivering ontstaan. “Een waardevolle aanvulling”, vertelt Puck Huitsing, coördinator bij BRAIN. “Want ook die onderwerpen spelen een belangrijke rol en schakel bij het duurzaam toegankelijk houden van overheidsinformatie.”

Ander positief nieuws is dat 4 Kennisplatforms geadopteerd zijn door partners binnen het Kennisnetwerk Archieven: KVAN/BRAIN trekt het platform Professionalisering, het Zeeuws Archief Informatievoorziening overheden, de gemeente Deventer E-depot en digitale verwerving, en Het Waterlands Archief Architectuur.

Voor en door

De kennisplatforms zijn van en voor het werkveld. Ze gaan dan ook alleen wat opleveren als instellingen en professionals actief participeren. “Via de kennisplatforms blijf je op een interactieve manier op de hoogte van de stand van zaken op het gebied van archiefinnovatie in Nederland, en de samenwerking daarbij. In ons geval is dat  Webarchivering” vertelt Marcel Ras, trekker vanuit  de NCDD. “Je kunt er discussies opstarten, informatie delen en je eigen kennis op peil houden!”

Aan de slag

De nieuwe platforms gaan aan de slag met actuele vragen, zoals:

  • Wat vinden we vanuit de archieffunctie van het ontwerp van de Wet generieke digitale infrastructuur?
  • Hoe kun je je als toezichthouder voorbereiden op de Omgevingswet?
  • Wat zijn effectieve manieren van online communiceren met je publiek; wat is daarvoor nodig en hoe organiseer je dat?
  • Ik zou graag eens meelopen met een collega die al ervaring heeft met digitale overbrenging, waar kan ik terecht?
  • Hoe kunnen we de samenwerking en kennis tussen mensen en organisaties bevorderen over webarchivering?  

Doe mee!

De trekkers van de nieuwe platforms gaan de komende weken enthousiast aan de slag met het vormen van een team. Maar rechtstreeks aanmelden voor een van de kennisplatforms kan natuurlijk ook. Om lid te worden maakt u eerst een account aan bij Pleio. Vervolgens gaat u in het linkermenu naar het kennisplatform van uw keuze en klikt u op ‘lid worden’.

Kennistoernee

KVAN/BRAIN en Nationaal Archief organiseren momenteel een kennistournee door het hele land om de Kennis- en Innovatieagenda te actualiseren en mensen te mobiliseren voor de kennisplatforms. Vertegenwoordigers van alle archiefinstellingen en ook de informatieprofessionals van de archiefvormers zijn van harte welkom. Samen geven we immers vorm aan de archieffunctie! De oogst wordt samengebracht in een nieuwe Kennis- en Innovatie-agenda 2017. Aanmelden kan via dit aanmeldingsformulier.

Voor meer informatie over de kennisplatforms, kijk op de webpagina Kennisnetwerk Archieven of Pleio. Voor vragen kunt u contact opnemen met contact@nationaalarchief.nl.