Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

App Tijdbalk.nl wint Nationaal Archief-prijs in Open Data competitie

Op de Nieuwjaarsborrel van het Open Cultuur Data netwerk en Hack de Overheid zijn gisteren de winnaars van de Nationaal Archiefprijs (een geldbedrag van €2.500) en van de Open Cultuur Data Competitie (€3.000) bekendgemaakt. Arjan den Boer ontving de Nationaal Archief-prijs voor zijn app Tijdbalk.nl. De 1e prijs in de algemene competitie ging naar Muse app van Femke van der Ster, Peter Henkes en Jelle van der Ster.

Competitie

De uitdaging van deze wedstrijd was om apps te ontwikkelen die een bijdrage leveren aan het vergroten en verbeteren van het publieksbereik van erfgoedinstellingen. Binnen die grote competitie is de Nationaal Archief-prijs bedoeld voor de app die daarbij gebruikmaakt van de foto’s uit de Anefo-persfotocollectie die het Nationaal Archief in de zomer van 2012 online gepubliceerd heeft.

Dit idee is aangeslagen. Niet minder dan 27 inzendingen zijn bij de jury binnengekomen. Daarvan deden er 8 een gooi naar de speciale Nationaal Archief-prijs vanwege het gebruik van de open dataset Anefo-persfoto’s 1959-1989.

De winnaar: Tijdbalk.nl

De app Tijdbalk.nl maakt het via een paar eenvoudige stappen mogelijk om een tijdbalk samen te stellen op basis van verschillende datasets met beeldmateriaal. Door het invullen van trefwoord, locatie en periode kan het onderwerp van de tijdbalk gespecificeerd worden.
De jury sprak van ‘een mooie combinatie van meerdere datasets’; een prachtige toepassing met een professionele uitstraling. Als product zou deze app probleemloos geïmplementeerd kunnen worden op verschillende websites.

Ga aan de slag met de app Tijdbalk.nl.

Winnaars van de Open Data competitie

Met de winnaar van de competitie, de Muse app, kun je een eigen kunstwerk samenstellen met fragmenten van wereldberoemde ‘oude meesters’. Het juryoordeel over deze app is lovend: ‘De eerste geslaagde poging om een echt creatieve webtool voor musea te ontwikkelen’.

Een tweede plaats was voor Histragram van Richard Jong, waarmee foto’s uit de Anefo-collectie als digitale ansichtkaart een nieuw leven krijgen. SimMuseum van Harry Kranen legde beslag op de derde plaats. Deze app is een webgame waarmee je museumdirecteur kunt spelen.

De top 3 van de appcompetitie:

  • Muse app
  • Histagram
  • SimMuseum

Jury

De jury voor de Open Data appcompetitie bestond uit:

  • Johan Oomen (project Beelden voor de Toekomst/Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid)
  • Martin Berendse (directeur Nationaal Archief)
  • Martijn Pannevis (Skyline)
  • Sandra Rientjes (directeur Wikimedia Nederland)
  • Paul Keller (Creative Commons Nederland)

Martin Berendse en Sandra Rientjes hebben daarnaast specifiek de inzendingen beoordeeld die meedingen naar de Nationaal Archief-prijs.