Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Beleidsherziening leidt tot minder voorwaarden open-datagebruik

Het digitale materiaal dat het Nationaal Archief beheert is grotendeels beschikbaar als open data. Door wie en onder welke voorwaarden deze informatie gebruikt  kan worden, staat beschreven in het Beleid Open Collectiedata. Het Nationaal Archief heeft dit beleid onlangs geĆ«valueerd en aangepast ten gunste van hergebruik en toegankelijkheid van overheidsinformatie.

Versoepeling

Een van de belangrijkste wijzigingen (het afschalen van licenties) heeft tot gevolg dat  hergebruikers op nog eenvoudiger wijze gebruik kunnen maken van de open data, zonder dat daar voorwaarden zoals naamsvermelding aan zijn verbonden. Op die manier wil het Nationaal Archief haar archiefcollectie beter onder de aandacht brengen van het grote publiek.

Het Beleid Open Collectiedata is kaderstellend. Met dit beleid kan het Nationaal Archief niet alleen verantwoording afleggen op het gebied van open data aan interne en externe stakeholders (bestuurders, medewerkers, klanten, partners en burgers), maar ook verantwoordelijkheden in de organisatie beleggen.