Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Bunkerarchief digitaal beschikbaar

Een belangrijk gedeelte van het Bunkerarchief is gedigitaliseerd. Maar liefst 9713 scans van tekeningen en kaarten zijn tot in detail online te bekijken.

Het Bunkerarchief

Het Bunkerarchief bevat ruim 10.000 militaire kaarten en tekeningen van de ca. 2000 bunkers die tijdens de Duitse bezetting in Nederland zijn gebouwd. De bunkers uit de Tweede Wereldoorlog variëren van schuttersputjes tot commandobunkers. Het Bunkerarchief is gevormd door het Bureau Registratie Verdedigingswerken, een Genieonderdeel van het oude ministerie van Oorlog.

Digitalisering

Het grootste deel van het Bunkerarchief bestaat uit kwetsbare calques (kaarten en tekeningen van transparant papier) die het meest te lijden hadden van de vele aanvragen. Het gedigitaliseerde deel bestaat voor 92 % uit calques, voor 3% uit gedrukte kaarten en voor 5 % uit foto’s en lichtdrukken. De digitalisering van het Bunkerarchief is een van de projecten van het Nationaal Programma voor het behoud van papieren erfgoed, Metamorfoze. De scans zijn bij de online toegang te bekijken. 

Bekijk de scans van het Bunkerarchief.

Lees het uitgebreide nieuwsbericht Bunkerarchief in scans.