Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Cursus Leren Preserveren succesvol getest

In april en mei 2017 testte een eerste groep cursisten de cursus Leren Preserveren. Deze cursus is ontwikkeld vanuit het netwerk digitaal erfgoed (NDE). Medewerkers van collectiebeherende instellingen kunnen er de basisvaardigheden opdoen voor het duurzaam opslaan, beheren en toegankelijk houden van digitaal erfgoed. In oktober start de eerste reguliere groep cursisten. Deelnemers kunnen kiezen voor de online zelfstudievariant of de volledige cursusvariant.

Persistent identifiers

Tijdens de 3 cursusdagen van de volledige cursusvariant zorgt een poule van experts voor inhoudelijke bijdrages. Een van die experts is adviseur preservation Remco van Veenendaal van het Nationaal Archief. Hij gaf op de slotbijeenkomst op 22 mei uitleg over persistent identifiers (PID's). PID's zijn unieke en permanente verwijzers naar digitale objecten. Ze zijn een oplossing voor 'link rot'. Linkrot ontstaat wanneer er wordt verwezen naar een verouderd webadres van een digitaal object. Een bekend link-rotverschijnsel is bijvoorbeeld de foutmelding 'pagina niet gevonden' op websites.

Van Veenendaal: "Dat PID's belangrijk zijn, weten erfgoedinstellingen vaak wel. Maar hoe werken ze in praktijk? Welke keuzes maak je? Dankzij het PID-project van de NDE kunnen we die vraag steeds beter beantwoorden. Het is erg nuttig dat we die kennis nu ook met de cursisten van Leren Preserveren kunnen delen."

Meer over de pilotfase van Leren Preserveren, en het PID-project , kijk op de website van de NCDD. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de najaarsronde van Leren Preserveren.

Meepraten en -denken?

Wilt u meedenken en meepraten over preserveren? Dat kan op het kennisplatform Preservation. Dit platform ontwikkelt en wisselt kennis uit op het gebied van preservation: het duurzaam toegankelijk houden van digitale informatie. Hoe zorgen we dat de (toekomstige) gebruiker over informatie kan beschikken, deze correct kan interpreteren en in de juiste context kan plaatsen? Het platform is primair bedoeld voor medewerkers van overheidsinstellingen of andere collectiebeherende instellingen die werkzaam óf geïnteresseerd zijn in het vakgebied preservation. Maar iedereen is welkom op het open digitale platform.