Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Het Klokhuis in het Nationaal Archief

Op maandag 12 december dook het televisieprogramma Het Klokhuis ons fotodepot in. Het Klokhuis maakte een serie korte items over superlatieven, waaronder de grootste fotocollectie van Nederland die het Nationaal Archief in huis heeft. Fotospecialist Elwin Hendrikse nam presentatrice Eva Cleven mee langs de 15 miljoen foto’s waaruit deze indrukwekkende collectie bestaat.

Fototentoonstelling Onderweg

Een deel van de grootste fotocollectie is nu ook te zien in de tentoonstelling Onderweg – met de fotograaf op reis. Hier worden originele afdrukken uit de afgelopen 150 jaar getoond, van bekende Nederlandse fotografen zoals Cas Oorthuys, Ed van der Elsken, Eddy Posthuma de Boer en buitenlandse fotografen als Herbert Ponting en Robert Capa.

In de tentoonstelling ontdek je hoe reizen en fotograferen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Fotografen leggen sinds de 19e eeuw de ontdekking van nieuwe werelden vast, documenteren gebieden die in verandering zijn en brengen exotische oorden in beeld. Van China en Rusland in de jaren 50, de joodse wijk in Warschau vóór de Tweede Wereldoorlog tot mysterieus Latijns-Amerika.

Bekijk het Klokhuis-item op Youtube