Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Koninklijke trein naar tentoonstelling 24 uur met Willem

Het Nationaal Archief organiseert in het kader van 200 jaar Koninkrijk van 28 augustus 2015 t/m 17 juli 2016 een tentoonstelling over koning Willem I. 

Bezoekersinformatie op www.gahetna.nl/willem
Activiteiten op www.gahetna.nl/agenda

De opening

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker opent vanmiddag donderdag 27 augustus in het Nationaal Archief de tentoonstelling 24 uur met Willem, koning van Nederland en België. Speciaal voor deze gelegenheid heeft NS de Koninklijke trein ter beschikking gesteld. Hiermee reist de minister, samen met leerlingen van de Prins Willem Alexanderschool uit Den Haag en enkele genodigden, van de Koninklijke wachtkamer op station Hollands Spoor naar Den Haag Centraal. Vervolgens vindt in het Nationaal Archief de officiële opening plaats.

Op audiëntie bij de koning

In de tentoonstelling 24 uur met Willem staat de werkkamer van koning Willem I centraal. Daar speelt zich het werkende en persoonlijke leven van de koning af. Door middel van een rode loper treedt de bezoeker het domein van Willem I binnen en ontdekt de wereld van deze hardwerkende vorst. Ook de adviseurs van de koning komen aan het woord. Via de adviseurs komt de bezoeker te weten wat koning Willem I bezig houdt: de vorming van het Verenigd Koninkrijk, de aanleg van wegen en kanalen, verbetering van de welvaart en later ook de splitsing tussen Nederland en België. Maar zij geven ook inzicht in het karakter van de koning. Cartograaf Cornelis Kraijenhoff (1758-1840), majoor Jacobus Hojel (1779-1858), ingenieur Jan Blanken (1755-1838), politicus Gijsbert Karel van Hogendorp (1762-1838) en econoom Johannes van den Bosch (1780-1844); het zijn vijf van de acht personages die het verhaal van het begin van ons koninkrijk illustreren. Om de link met het heden te leggen komen in 24 uur met Willem ook hun huidige tegenhangers aan het woord: André Kuipers, Jeanine Hennis-Plasschaert, Daan Roosegaarde, Piet Hein Donner en Gerrit Zalm.

Over koning Willem I

In 1815 is Napoleon definitief verslagen, de Franse vlag ligt aan flarden. Nederland is na jaren van oorlog verarmd en verpauperd. De armoede regeert. Na 19 jaar van omzwervingen komt erfprins Willem Frederik, zoon van de laatste stadhouder, in 1813 op het strand van Scheveningen aan. Als koning Willem I gooit hij zuinig, plichtsgetrouw en eigengereid alles in de strijd om Nederland en België weer in het zadel te helpen. Om dit te bereiken werkt hij bijna 24 uur per dag. Willem I ondertekent op eerste kerstdag 1821 maar liefst 137 documenten: regeren is administreren! Zo legt hij de basis voor het huidige Nederland. Veel initiatieven en besluiten van Willem I zijn tot op de dag van vandaag herkenbaar in ons landschap: wegen, kanalen en spoorwegen.

Topstukken

In de tentoonstelling worden bijzondere topstukken van het Nationaal Archief getoond. Stukken zoals de eerste grondwet, de eerste troonrede en het wapenontwerp van het Verenigd Koninkrijk. Persoonlijke bezittingen van Willem I uit het Koninklijk Huisarchief, zoals zijn werkkostuum, een theeservies voor op reis en persoonlijke aantekeningen brengen de bezoeker dichter bij koning Willem I dan ooit tevoren.

Samenwerking

Voor de tentoonstelling heeft het Nationaal Archief samen met STAM (Stadmuseum Gent) een interactief spel ontwikkeld. Deelnemers uit Nederland en België worden met elkaar in contact gebracht en testen hun kennis over Nederland en België.

Publicaties

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnen er twee publicaties. De wereld van Willem I, waarin bijzondere, niet eerder gepubliceerde documenten en voorwerpen over Willem I bijeen zijn gebracht (Uitgeverij: WBooks). Daarnaast wordt het boek Majoor van Oranje. Jacobus Hojel, ooggetuige van de eerste jaren van ons koninkrijk gepresenteerd (Uitgeverij Balans).

Mede mogelijk gemaakt door

De tentoonstelling 24 uur met Willem is mede mogelijk gemaakt door Captain of History Acomo en fondsen en partners: Fonds 1818, Beste Buren, Nederlandse Spoorwegen, Stadsmuseum Gent, Comité 200 jaar Koninkrijk en Het Genootschap voor het Nationaal Archief.