Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Lancering samenwerkingsverband Kenniscentrum Oorlogsbronnen

Op 15 januari lanceerde het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) het Kenniscentrum Oorlogsbronnen. Dit samenwerkingsverband van verschillende erfgoedorganisaties, ontwikkelaars en archiefinstellingen, waaronder het Nationaal Archief, gaat werken aan de bundeling van activiteiten, (digitale) producten en diensten uit/over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. 

Vraag en aanbod

Als kenniscentrum profiteren instellingen meer van elkaars expertise en ontwikkelen ze gezamenlijke producten en diensten die aansluiten op de interesse van de gebruiker anno nu. Een van de eerste projecten van het kenniscentrum is een grootschalig marktonderzoek naar deze gebruikers. De resultaten van dit onderzoek worden eind april bekendgemaakt.

Netwerk Oorlogsbronnen

Het kenniscentrum bouwt voort op het Netwerk Oorlogsbronnen. Deze digitale zoekingang geeft toegang tot relevante collecties van NIOD, DANS-KNAW, Koninklijke Bibliotheek, Nationaal Archief, Nationaal Comité 4 en 5 mei en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, en biedt een platform voor collectiebeherende organisaties en personen.

Het Kenniscentrum Oorlogsbronnen is mogelijk gemaakt dankzij steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het vfonds, het Prins Bernhardcultuurfonds en Archief2020.

Lees voor meer informatie het nieuwsbericht op de website van het NIOD