Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Nationaal Archief doet vondst van vroege Mesdag

Op 10 juli is het 100 jaar geleden dat de schilder Hendrik Willem Mesdag overleed. In het archief van zijn zwager Samuel van Houten, dat het Nationaal Archief bewaart, ligt een bijzonder werkje van Mesdag verscholen. Hij schilderde het hoogstwaarschijnlijk voor zijn verloofde Sientje van Houten.

Het aquarelletje (5,4 cm x 2,9 cm) van een riviergezicht dateert van juli 1854 en is door Mesdag geschilderd. Misschien wel ter gelegenheid van zijn verloving met Sientje van Houten waarvan bekend is dat die in dat jaar plaatsvindt. 

Vooruitblik op zijn latere werk

Het vroege werkje van Mesdag dat in het Nationaal Archief te vinden is, komt niet voor in overzichten van zijn oeuvre en is ook niet eerder beschreven. Het aquarelletje is volgens conservator Mayken Jonkman (RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis), bijzonder omdat het een vroeg riviergezicht is met Mesdags karakteristieke belichting van het water door de zon. Mesdag schildert en tekent in zijn vroege jaren vooral landschappen, stillevens, interieurs, portretten, straten en huisjes. Pas als hij in 1866 besluit schilder te worden, gaat hij zich toeleggen op het schilderen van boten op het strand of op de wijde Noordzee. Het aquarelletje is dan ook te beschouwen als een voorbode op zijn latere werk als zeeschilder. Het geeft als het ware een vooruitblik op zijn immense oeuvre aan zee- en strandgezichten.

Lees het volledige nieuwsbericht op www.gahetna.nl.