Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Nieuwe Schadeatlas Archieven

Wat doe je als zilvervisjes flink hebben huisgehouden in een archief? En wat zijn de gevolgen van versleten naaiwerk van ingebonden papier? Of wat doet inktvraat met een document? Hoe classificeer je deze schade als je inventariseert wat de materiële staat is van je collectie? Het antwoord op deze vragen is te  vinden in de Schadeatlas Archieven - Hulpmiddel bij het uitvoeren van een schade-inventarisatie. De Schadeatlas is nu voor de derde keer uitgegeven.

Tropische schades

In de Schadeatlas is informatie te vinden over diverse soorten papierschades. Deze derde druk is aangevuld met alle tropische schimmels, insecten en andere schadelijke invloeden, die o.a. in de overzeese gebiedsdelen voorkomen. Op Bonaire hebben een kleine 15 deelnemers succesvol de training ‘Archives Conservation’ afgerond. Zij kunnen in de praktijk aan de slag met de Schadeatlas.

Kennisbijeenkomst

Op 8 juni organiseert Metamorfoze (programma voor behoud van papieren erfgoed) een kennnisbijeenkomst bij de Koninklijke Bibliotheek over het inventariseren van schades bij archieven en bibliotheken. Sprekers zijn Gabrielle Beentjes en Gerrit de Bruin, beide senior adviseur conservering bij het Nationaal Archief, de restauratoren Marijn de Valk en Femke Prinsen en Benita Jansma, conservator en restaurator bij het Regionaal Archief Alkmaar. De sprekers gaan in op het uitvoeren van een schade-inventarisatie, het doen van een steekproef en voorbeelden uit de praktijk. Het definitieve programma staat binnenkort op de website van Metamorfoze.

Zelf een kijkje nemen in de schadeatlas? Dat kan hier.