Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Save the date: Studiemiddag Archieven en open data - en nu?

Op donderdagmiddag 29 oktober organiseert het Nationaal Archief samen met Archief 2020 een studiemiddag over open data en archieven.

Sinds 18 juli 2015 zijn er nieuwe regels voor het hergebruik van overheidsinformatie. Dat heeft ook gevolgen voor archiefinstellingen en hun dienstverlening. De studiemiddag Archieven en open data - en nu? is interessant voor iedereen die meer wil weten over hergebruik van overheidsinformatie in de praktijk.

Sprekers

Mr. dr. Tjeerd Schiphof  gaat tijdens zijn keynote in op de nieuwe Wet hergebruik van overheidsinformatie en de veranderingen en gevolgen ervan voor archieven. Schiphof is universitairdocent aan de UVA en doet onderzoek naar de juridische aspecten van kunst, cultuur en media. Hij publiceerde onder meer over auteursrecht en persoonsgegevens in online media-archieven. Van zijn hand verscheen onlangs in het Archievenblad een artikel over het hergebruik van overheidsinformatie.

Als open-dataveteraan vertelt Marc de Vries  over de uitdagingen van open data waar organisaties rekening mee moeten houden: wat kost het en met welke juridische aspecten moet je rekening houden? De Vries is werkzaam voor The Greenland, een organisatie die nauw samenwerkt met de overheid, instellingen en het bedrijfsleven aan het openen van data en daarbij behorende processen. De Vries schreef onder meer het Witboek Privacy en het rapport Aansprakelijkheid en open data; Van Erik Engerd naar J.J. de Bom. Daarnaast is hij opsteller van de Regeling Verweesde Werken.

Mr. Noor Schreuder is juridisch adviseur informatie- en archiefrecht bij het Nationaal Archief. Zij gaat in op vragen over de toepassing van hergebruik op grond van de archiefwet en de wet hergebruik overheidsinformatie.

Tom Kunzler is projectleider Transparantie en Cultuur bij de Open State Foundation. Hierbij is hij onder andere betrokken bij Open Cultuurdata. In zijn sessie zal hij ingaan op de praktische stappen en onderdelen van het beschikbaar stellen van open data 

Tine van Nierop en Marieke Schenk verkennen met de interactieve Quick Scan Hoe open ben jij? hoe ver je als organisatie al bent met open toegang en open data. Van Nierop is projectleider Open Toegang bij het Nationaal Archief voor Archief 2020. Schenk is projectleider bij het Expertisepunt Open Overheid. 

De dagvoorzitter is Bob Coret projectleider metadata (TMLO) bij Archief 2020 en als oprichter en innovator via onder andere Open Archieven nauw betrokken bij het (her)gebruik van open data.

Reserveer nu alvast donderdagmiddag 29 oktober 2015 in uw agenda!

Voor wie

Archivarissen, informatiespecialisten, beleidsmakers en hergebruikers die meer willen weten over archieven en open data.

Locatie en tijd

Inloop: 12.45-13.00 uur. Afsluiting met borrel: 17.00 uur-17.30,  congrescentrum La Vie, Lange Viestraat 351 3511 BK Utrecht. Bekijk de routebeschrijving.

Aanmelden

Aanmelden kan via SecretariaatBedrijfsvoering@nationaalarchief.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Na aanmelding rekenen wij op uw deelname.