Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Start inschrijving Digital Preservation Awards 2014

De inschrijving voor de Digital Preservation Awards 2014 is geopend. De ’awards’ zijn bedoeld om initiatieven op het gebied van duurzame toegankelijkheid van digitaal erfgoed onder de aandacht te brengen. De Digital Preservation Awards zijn in het leven geroepen door de Digital Preservation Coalition (DPC) en de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD). Deadline voor inschrijving is 28 juli 2014. De prijzen worden op 17 november uitgereikt in Londen.

Prijzen en categorieën 

Er zijn 5 prijzen te vergeven aan projecten en initiatieven die tussen 1 augustus 2012 en 31 juli 2014 zijn uitgevoerd. Prijzen worden toegekend in de volgende categorieën:

  • De OPF (Open Planets Foundation) Award voor onderzoek en innovatie waarin vooruitstrevend praktisch en innovatief onderzoek wordt beloond. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1000 GBP, een trofee en een certificaat.
  • De NCDD Award voor training en communicatie wordt toegekend aan vooruitstrevende initiatieven op het gebied van opleiding, training, bewustwording en belangenbehartiging. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1000 GBP, een trofee en een certificaat.
  • De DPC Award voor het meest onderscheidende werk van een student op het gebied van digitale duurzaamheid. De prijs bestaat uit deelname aan een internationale conference op het gebied van digitale duurzaamheid, een trofee en een certificaat.
  • De DPC Award voor bescherming van digitaal erfgoed beloont het gebruik van tools voor bescherming van digitale objecten en bestaat uit een geldbedrag van 1000 GBP, een trofee en een certificaat.
  • De DPC Award voor het meest onderscheidende initiatief op het gebied van digitale duurzaamheid vanuit het bedrijfsleven. De prijs is bedoeld als een erkenning voor de toepassing van een preservation tool of aanpak  in een commerciële omgeving en bestaat uit een geldbedrag van 1000 GBP, een trofee en een certificaat.

Iedereen kan voorgedragen worden of zich inschrijven voor de Digital Preservation Awards. Organisaties, projecten, personen, initiatieven kunnen worden genomineerd voor een van de prijzen. Lees voor meer informatie het persbericht van NCDD.

Over NCDD en DPC

De Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD) en de Britse Digital Preservation Coalition (DPC) zetten zich in om de bruikbaarheid van digitale bronnen ook op de lange termijn te bevorderen. Omdat computers en software continu veranderen en via het internet alles met alles moet kunnen communiceren, is die bruikbaarheid niet vanzelfsprekend, maar moeten gerichte maatregelen worden genomen. Samenwerking, nationaal en internationaal, speelt daarbij een sleutelrol. In de NCDD nemen deel: het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, de Koninklijke Bibliotheek, het Nationaal Archief, Data Archiving and Networked Services (DANS) en een Coalitie van culturele instellingen vertegenwoordigd door het EYE Filmmuseum.