Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Turkse presidentsvrouw bezoekt De Prins en de Pasja

Woensdag 18 april bezocht mevrouw Hayrünnisa Gül, echtgenote van de Turkse president, de tentoonstelling De Prins en de Pasja van het Nationaal Archief. De tentoonstelling toont topstukken uit de 400-jarige (handels)geschiedenis Nederland-Turkije, waaronder een prachtig geïllustreerde ahitname uit 1612. Dit document kan beschouwd worden als het startschot van de officiële handelsbetrekking tussen beide landen.

Ahitname

Een ahitname of capitulatie is een officieel privilege voor handelsverkeer met het Ottomaanse rijk. Het document is soms wel 4 meter lang en te herkennen aan de tughra, het rijkversierde monogram van de sultan die de capitulatie verleent. In totaal zijn er drie ahitnames aan Nederland verstrekt. De laatste ahitname uit 1680 is geldig tot 1914; Turkije zegt tijdens de Eerste Wereldoorlog alle capitulaties op.

Rijke collectie

Niet alleen de ahitnames, maar ook brieven van de sultan en grootvizier, landkaarten, verdragen, prenten en andere belangrijke documenten over de Nederlands-Turkse geschiedenis zijn te bewonderen in het Nationaal Archief. Een aantal van deze topstukken wordt op zaterdag 21 april belicht in het AVRO-programma Kunstuur (Ned. 2, 17.00-18.00 uur). Deze aflevering staat volledig in het teken van 400 jaar Nederland-Turkije.

De Verdieping van Nederland

De Prins en de Pasja is tot 30 juni te bezichtigen in De Verdieping van Nederland, de ruimte tussen het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek. De tentoonstelling is 6 dagen per week gratis toegankelijk. Een catalogus van de tentoonstelling ‘De Prins en de Pasja’ is voor €6,50 te koop bij de receptiebalie van het Nationaal Archief.
Naast de tentoonstelling organiseert het Nationaal Archief nog een activiteitenmiddag voor het hele gezin en twee lezingen voor de viering van 400 jaar Nederlands-Turkse relaties.

Kijk voor een compleet overzicht van de programmering van het Nationaal Archief in het kader van 400 jaar Nederland-Turkije in de Agenda.

Nationaal Archief

Bekijk een groot aantal van de Turkse topstukken uit het Nationaal Archief in de webexpo Turkije op de website www.gahetna.nl.