Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Nieuws

 • Enthousiaste geluiden expertmeetings Ketensamenwerking, Privacy en Archivering

  Op 5 en 19 juli is het een levendige bedoening op de expertmeetings Ketensamenwerking, Privacy en Archivering in het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs in Den Haag. Niet alleen vanwege de interessante presentaties, maar vooral ook door de actieve, enthousiaste deelname van de aanwezigen. De bijeenkomsten zijn een initiatief van het Kennisnetwerk Actieve Openbaarheid van het Nationaal Archief.

 • Save the date: Bijeenkomst Kennisnetwerk Actieve Openbaarheid

  Op donderdagmiddag 22 september organiseert het Nationaal Archief samen met Waterschap De Brabantse Delta een bijeenkomst van het Kennisnetwerk Actieve Openbaarheid. Tijdens de sessie staan de kansen en kanttekeningen bij actieve openbaarheid van toezicht- en handhavingsinformatie centraal.

 • Vacature Gastvrouwen en -heren

  Als 'nationaal geheugen' beheert het Nationaal Archief de archieven van de landelijke overheid, maar ook archieven van maatschappelijke organisaties en individuele personen die van nationaal belang

 • Cultuur- en wetenschapsector bindt strijd aan met linkrot

  ‘Dode’ links op het web: ze vormen een ergernis voor gebruikers, en een bedreiging voor de vindbaarheid van online erfgoed en wetenschappelijke informatie. Een groot aantal instellingen werkt sinds vorige zomer samen in het project Persistent identifiers onder de vlag van de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD) en het Netwerk Digitaal Erfgoed. Doel: de digitale collecties blijvend vindbaar houden en de strijd aan gaan tegen de toenemende linkrot door de invoering van persistent identifiers (PIDS).

 • Open tenzij… praktische brochure over overbrenging en openbaarheid

  Het Nationaal Archief heeft een brochure uitgebracht over openbaarheid: Open tenzij… Deze praktische handleiding is geschreven voor beslissers, managers, beleidsmedewerkers en uitvoerders op het gebied van informatiemanagement bij overbrenging van rijksarchieven. In 8 stappen komen de  verschillende aspecten van openbaarheid bij overbrenging aan de orde; van voorbereiding tot daadwerkelijke overdracht.

 • ​OCW sluit aan op e-Depot

  Vanaf 1 juli 2016 is het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen live! OCW is het eerste departement dat voor uit te plaatsen archief is aangesloten op het e-Depot van het Nationaal Archief als resultaat van het project DWR-Archief. De livegang markeert een mijlpaal voor het ministerie van OCW, SSC-ICT Haaglanden/Knowledge Plaza en het Nationaal Archief. Alle partijen hebben intensief samengewerkt om het departement succesvol aan te sluiten op het e-Depot en Zoek&Vind.

 • Preservation Policy nu beschikbaar in PDF

  In november 2015 presenteerde het Nationaal Archief zijn Preservation Policy. Om het gebruikersgemak verder te verhogen, is de policy geredigeerd op leesbaarheid (dus niet op inhoud) en is het document omgezet in een doorklikbare PDF.

 • Jaarlijkse Heads of Conservation: digitalisering en papier gaan hand in hand

  In deze digitale wereld heeft de expertise van restauratoren toegevoegde waarde. Dat was de rode draad van de Heads of Conservation die op 15 en 16 juni plaatsvond.

 • Save the date: themamiddag GEMMA Architectuur

  Alle ambtenaren die in hun werk te maken hebben met archivering, ICT en informatiemanagement zijn dinsdag 13 september van harte welkom op de  themamiddag over GEMMA (Gemeentelijke Model Architectuur). GEMMA is een referentiearchitectuur die (proces)kaders biedt voor gemeentes. De middag biedt een introductie in GEMMA en legt de relatie met archivering en duurzame toegankelijkheid. Hierdoor zijn deelnemers een gelijkwaardige gesprekpartner voor ICT’ers, projectleiders en informatiearchitecten. 

 • Nationaal Archief start onderzoek naar imago en dienstverlening

  Het Nationaal Archief dient ieders recht op informatie en geeft inzage in de geschiedenis van ons land. Dat is de  missie van het Nationaal Archief en vormt het uitgangspunt van onze toekomstplannen. Het huidige toekomstplan (2013-2016) loopt dit jaar af. Tijd dus voor een nieuw meerjarenbeleid. Voordat we daar mee beginnen wil het Nationaal Archief weten wat het publiek en onze contacten van ons vindt en verwacht.