Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Nieuws

 • Nationaal Archief start onderzoek naar imago en dienstverlening

  Het Nationaal Archief dient ieders recht op informatie en geeft inzage in de geschiedenis van ons land.

 • Nationaal Archief in teken van Europees Voorzitterschap

  Tijdens de European Archives Group (EAG) op het Nationaal Archief van 6 juni werd gebroken met tradities; niet meer plenair maar op interactieve wijze werden in ronde-tafelsessies standpunten uitgewisseld, best practices gedeeld en mogelijkheden tot samenwerking verkend.

 • Nog dichter bij gezamenlijke toegang tot archiefcollecties

  Stichting APEF werkt met het Nationaal Archief aan een gezamenlijke toegang op de archiefcollecties van het Nationaal Archief en de Regionaal historische Centra (RHC's). Het zoeken in deze collecties wordt mogelijk doordat alle beschrijvingen over archieven zijn opgenomen in het Archieven Portaal Europa. Zoeken in dit portaal kan nu ook met behulp van een Application Programming Interface (API). 

 • Jaarlijkse Heads of Conservation: digitalisering en papier gaan hand in hand

  In deze digitale wereld heeft de expertise van restauratoren toegevoegde waarde. Dat was de rode draad van de Heads of Conservation die op 15 en 16 juni plaatsvond.

 • Save the date: themamiddag GEMMA Architectuur

  Ambtenaren van gemeente, provincie, waterschap en rijk die in hun werk te maken hebben met archivering, ICT en informatiemanagement opgelet.Dinsdag 13 september organiseert het Kennisplatform Architectuur samen met KING een themamiddag over GEMMA (Gemeentelijke Model Architectuur). Op deze middag wordt basiskennis van GEMMA aangeboden Deelnemers zijn hierdoor een gelijkwaardige gesprekpartner voor ICT’ers, projectleiders en informatiearchitecten van gemeentes.

  Duurzame toegankelijkheid

  GEMMA is een referentiearchitectuur die kaders biedt voor gemeentes. In GEMMA zijn aanpassingen gedaan voor duurzame toegankelijkheid en de eisen aan een e-depotvoorziening. De middag biedt een introductie in GEMMA en legt de relatie met archivering en duurzame toegankelijkheid. Veel archiefinstellingen hebben direct of indirect met GEMMA te maken.

 • Save the date: presentatie Archieflab - Bootcamp 1

  Maandag 27 en dinsdag 28 juni organiseren het Programma Archief 2020 en Waag Society de eerste Bootcamp van het Archief

 • KVAN 125 jaar: van opbergers naar experts in toegang

  Values in transition – perspectives on the future of the archival profession. Dat was het thema van het recente  KVAN Jubileumcongres. De sfeer was feestelijk, en het aanbod verrassend en divers.  Enkele high lights.

 • Publiekscentrum en tentoonstelling 25 juni gesloten

  Wegens technische werkzaamheden zijn de tentoonstelling 24 uur met Willem en het publiekscentrum van het Nationaal Archief op zaterdag 25 juni gesloten.

 • Inspirerend EU Document Lifecycle congres

  Op 8 en 9 juni presenteerden experts uit heel Europa de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van informatiemanagement. Dit gebeurde tijdens DLM Forum (Document Lifecycle Management) dat dit jaar op het Nationaal Archief plaatsvond. Het forum is in het leven geroepen om de samenwerking op het gebied van digitaal archiveren in de EU te stimuleren.

 • Samen de ‘innovatie spirit’ vasthouden

  Er zit meer lef, dynamiek en spirit in de sector dan ooit. Dat was een van de overall conclusies van vertegenwoordigers van archiefinstellingen en koepelorganisaties tijdens het Programmaberaad Archief 2020. Algemene rijksarchivaris Marens Engelhard daagde iedereen uit om na te denken over de opbrengsten van Archief 2020, maar meer nog: welke keuzes maken we voor de (nabije) toekomst?