Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Nieuws

 • eDepot belangrijke component in pilot NHA-Haarlem

  Het is efficiënt, mogelijk en financieel verantwoord om digitale dossiers van de gemeente Haarlem al direct na afsluiting op te nemen in het digitale depot van het Noord-Hollands Archief (NHA). Zo luidt de conclusie van het onderzoek ‘Uitplaatsing digitaal archief gemeente Haarlem’ dat het NHA op 17 november met gepaste trots aan zo’n 100 deelnemers presenteerde. Het NHA maakte voor deze pilot gebruik van het eDepot – het digitale depot van het Nationaal Archief.

 • De vaart in actieve openbaarheid

  Op 5 november organiseerden het Nationaal Archief en Archief 2020 een kennisbijeenkomst met als thema ‘Open overheid en archieven’. De overheid zet in haar beleid in op meer actieve openbaarheid en open data; de Tweede Kamer nam op 11 november een motie aan waarin gepleit wordt vaart te maken met actieve openbaarheid. 

 • Voortzetting Europese Archiefportaal door Stichting APEF

  Op maandag 27 oktober 2014 ondertekende Karel Velle, voorzitter van het APEx-project, in Den Haag de oprichtingsakte van de Archives Portal Europe Foundation (APEF). De oprichting van deze stichting is de laatste fase van het Europese APEx-project. APEF moet ervoor zorgen dat het Europese archiefportaal – dat na 2015 geen subsidies meer ontvangt van de Europese Unie – verder kan blijven bestaan en uitbreiden.
 • Onderzoeksrapport eDepot Nationaal Archief

  Het Nationaal Archief en de Regionaal Historische Centra (RHC’s) zetten zich gezamenlijk in voor duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie. Het eDepot is een dienst van het Nationaal Archief voor het duurzaam beheren en beschikbaar stellen van deze digitale informatie. Om de dienstverlening zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de behoefte van de klant is de infrastructuur en organisatie achter het eDepot onlangs onderzocht. Het onderzoek is gedaan door Programma Digitale Taken Rijksarchieven (DTR) van het Nationaal Archief.

 • Vooraankondiging fototentoonstelling Blikvangers

  In het Nationaal Archief ligt de grootste fotocollectie van Nederland met zo’n 15 miljoen foto’s uit de afgelopen 170 jaar. In de tentoonstelling Blikvangers wordt een deel van deze unieke collectie voor het eerst tentoongesteld. De originele foto’s laten Nederland en de wereld zien door de ogen van bekende en minder bekende fotografen, zoals Robert Capa, Eva Besnyö, László Moholy-Nagy, Cas Oorthuys en Ed van der Elsken.  De tentoonstelling is te bezichtigen op het Nationaal Archief van 19 februari t/m 12 juni 2015.

 • Vooraankondiging: Internationale conferentie prize papers

  Van 6 t/m 8 oktober organiseert het European Prize Papers Network de internationale conferentie All at Sea: the prize papers as a source for a global microhistory. Wetenschappers, onderzoekers en geïnteresseerden in de maritieme geschiedenis die zich verdiept hebben in de ‘prize papers’ (of gerelateerde onderwerpen) zijn van harte welkom. 

 • E-depotcursus voor RHC's

  Goedwerkende e-depots dragen bij aan duurzame en gemeenschappelijke toegankelijkheid van digitale informatie. Op die manier zorgen archiefinstellingen dat digitale informatie in de toekomst nog steeds eenduidig te ontsluiten is en - belangrijker nog - geraadpleegd kan worden. Maar wat is een goedwerkend e-depot?

 • Nieuwe directeur Nationaal Archief

  Marens Engelhard (58) wordt per 1 november 2014 de opvolger van Martin Berendse als algemene rijksarchivaris en algemeen directeur van het Nationaal Archief.

 • Afbeeldingen overzees verleden vrij via Wikipedia

  Het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek stellen meer dan 2500 afbeeldingen van prenten, kaarten en tekeningen, voorzien van uitgebreide beschrijvingen, beschikbaar op Wikipedia. Het gaat om afbeeldingen die relevant zijn voor het koloniaal- en handelsverleden van ons land en die we kunnen rekenen tot het gemeenschappelijk erfgoed van Nederland en de landen waar de Republiek in de 17e en 18e eeuw actief was.

 • Managementconferentie positionering succesvol

  Op 12 mei organiseerde Archief 2020 samen met de Branchevereniging voor Archiefinstellingen in Nederland (BRAIN) een managementconferentie. De positionering van overheidsarchiefdiensten in het digitale tijdperk stond die dag centraal. Zo’n 30 instellingen uit heel Nederland namen deel aan de conferentie, waaronder het Nationaal Archief - opdrachtnemer van Archief 2020.