Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

De week van het Digitaal Erfgoed: het NA was erbij!

De week van het Digitaal Erfgoed van 7 t/m 14 april was een groot succes; een uitverkocht programma, vruchtbare discussies en leerzame workshops. De bezoekers gingen tevreden en geïnspireerd naar huis. Het Nationaal Archief was betrokken o.a. bij de workshops Persistent Identifiers (PID’s) en Webarchivering. 

Geen rocket science

“Om van deze unieke en permanente verwijzers (PID’s) naar (digitale) objecten gebruik te kunnen maken hoef je geen ‘rocket scientist’ te zijn”, zo openden de begeleiders de workshop Persistent Identifiers. Een PID is een unieke en permanente verwijzing naar een digitaal object (een scan, audiovisueel bestand, metadata record, etc.). PID’s vormen de oplossing tegen linkrot: het verschijnsel dat webpagina’s niet meer bereikbaar zijn omdat het webadres is veranderd. Dit gebeurt vooral wanneer websites naar elkaar linken.

Na presentaties volgden de meer praktijkgerichte onderdelen van de workshop. De 30 deelnemers konden meteen op hun laptop, tablet of smartphone zien welk resultaat de praktische oefeningen opleverden. Reactie uit de zaal: “Het algemene verhaal had ik al eens gehoord, maar dat is niet erg. Het was nieuw en vooral heel leerzaam om nu in de praktijk te zien hoe het werkt.” Een van de workshopbegeleiders was Remco van Veenendaal van het Nationaal Archief: “Ik ben van mening dat de workshop nieuwe interesse in persistent identifiers heeft gewekt. En dat we via het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) nog meer erfgoedorganisaties aan persistent identifiers kunnen helpen.”

Webarchivering

De workshop Webarchivering werd druk bezocht door een gevarieerd publiek; professionals met verschillende achtergronden, die zich vanuit uiteenlopende perspectieven bezighouden met webarchivering. Bijvoorbeeld vanuit de wetenschap (Huygens ING), collectievorming (Koninklijke Bibliotheek), toezicht en verantwoording (Nationaal Archief).

Na de presentaties gingen de deelnemers in kleine groepjes aan de slag met stellingen. Reactie uit de zaal: “Heel goed dit soort bijeenkomsten! Zou nog beter zijn als ze concrete handvatten bieden, zoals bijvoorbeeld een checklist.” De begeleiders riepen de deelnemers op een kijkje te nemen op het kennisplatform Archiveren en actief kennis te halen en brengen. Begeleider Antal Posthumus, van het Nationaal Archief: “Op deze manier houden we elkaar scherp en op de hoogte en blijft het onderwerp leven.”

Op de website van De week van het Digitaal Erfgoed staat een twitterverslag. Op diezelfde website staan meer verslagen onder Nieuwsberichten.