Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Welk persistent identifiersysteem past het best?

Het Netwerk Digitaal Erfgoed  is samen met het Nationaal Archief een project gestart om het gebruik van persistent identifyers (PID’s) door archief- en erfgoedinstellingen te stimuleren. Omdat er meerdere PID-systemen zijn (bijv. Handle System, DataCite DOI of URN:NBN), is nu een online ‘kieskompas’ ontwikkeld. Dit kompas informeert instanties en helpt bij het kiezen van zo'n systeem.

Een PID is een unieke en permanente verwijzing naar een (digitaal) object, zoals  een scan, audiovisueel bestand, of metadatarecord. Deze permanente verwijzing blijft gegarandeerd werken, ook al verandert het webadres van een organisatie. 

Dode links

Als je een bladwijzer maakt van een webadres, dan is het vervelend wanneer de link later doodloopt. Als webadressen van een organisatie veranderen, en links naar hun digitale erfgoed breken, dan is informatie niet goed meer vindbaar. Heel vervelend voor de klant en de organisatie zelf. En portaalsites als Europeana. Om dit probleem op te lossen, zijn persistent identifiers uitgevonden.

Ondersteuning

Dankzij het project kunnen erfgoedinstellingen gebruikmaken van de PID-diensten van SURFsara. Vijf erfgoedinstellingen doen dat al, via leverancier Picturae. Andere leveranciers van collectiebeheersystemen, zoals Axiell, DeventIT, Cit en De Ree, kan het projectteam ook met raad en daad bijstaan. Internationale afstemming vond en vindt plaats via overleg met PACKED vzw uit België, het peer-reviewen van de PID-wijzer en tijdens de preservationconferentie iPres in Bern Zwitserland.

Meer informatie over het project, de resultaten en deelnemen vindt u op de website van de ncdd