Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Nationaal Archief zet ruim 370.000 beelden van uitgeverij De Spaarnestad online

Den Haag - Vanaf 12 oktober staan ruim 370 duizend beelden van uitgeverij De Spaarnestad op gahetna.nl de website van het Nationaal Archief. De foto’s behoren tot de omvangrijke collectie van Spaarnestad Photo die in 2010 is toegevoegd aan de fotocollectie van het Nationaal Archief. De digitalisering is uitgevoerd in het kader van het samenwerkingsproject Beelden voor de Toekomst, waaraan het Nationaal Archief deelneemt.

Codes kraken

De digitalisering en de beschrijving van de foto’s waren een grote uitdaging, omdat de beschrijving van de fotocollectie was uitgevoerd middels codes geschreven op de hangmappen waarin de foto’s zijn geborgen. Met hulp van gespecialiseerde bedrijven is het gelukt de codes te kraken en in rap tempo de beelden te digitaliseren, te beschrijven en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Het materiaal is beschikbaar onder pictoright licentie.

Beelden voor de Toekomst

In het project Beelden voor de Toekomst redden Beeld en Geluid, Eye, Kennisland en Nationaal Archief een belangrijk deel van het audiovisueel en fotografisch erfgoed van Nederland door conservering en digitalisering. Het gedigitaliseerde materiaal komt beschikbaar voor onderwijs en het publiek. Het Nationaal Archief participeert in het project met circa 1.000.000 foto’s en negatieven die allen beschikbaar zijn in de fotocollectie op www.gahetna.nl De werkzaamheden worden in 2012 afgerond.

Bekijk de foto's van uitgeverij De Spaarnestad

Doorzoek ruim 1 miljoen foto's in de fotocollectie op gahetNA

Noot voor de redactie: 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Liesbeth Keijser 06-28086803 of Jacqueline van Walbeek 06-50520543