Terug naar zoekresultaten

2.19.145 Inventaris van het archief van de Nationale Federatie voor de Geestelijke Volksgezondheid (NFGV), 1934-1972

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.19.145
Inventaris van het archief van de Nationale Federatie voor de Geestelijke Volksgezondheid (NFGV), 1934-1972

Auteur

Proffile: G.J.M. van der Vleuten

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1996 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nationale Federatie voor de Geestelijke Volksgezondheid (NFGV)
Nationale Federatie Geestelijke Volksgezondheid

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1934-1972

Archiefbloknummer

I22

Omvang

; 757 inventarisnummer(s) 18,80 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Nationale Federatie voor de Geestelijke Volksgezondheid (NFGV), 1934-1972

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het doel van de Nationale Federatie voor de Geestelijke Volksgezondheid (NFGV; 1934-1972) was om de samenwerking en efficiëntie te bevorderen van organisaties actief op het gebied van de geestelijke volksgezondheid. Tot de taken van de federatie behoorden het geven van voorlichting en adviezen aan de overheid over aangelegenheden op het gebied van de geestelijke volksgezondheid, het voeren van propaganda, alsmede het verrichten en publiceren van onderzoek.
Binnen het archief is een driedeling gemaakt in:
Organisatie en beleid (notulen, jaarverslagen, correspondentie, statuten, reglementen);
Middelen (financiën, personeel, huisvesting, ledenadministratie, externe contacten, voorlichting, de uitgave van het "Maandblad voor de Geestelijke Volksgezondheid [MGV]", Mediatheek); en Taakuitvoering.
Onder deze noemer zijn stukken samengebracht van commissies en werkgroepen werkzaam op één van de volgende terreinen: de MOB's, de LMB's [Levens- en gezinsmoeilijkhedenbureau's], alcohol en drugs, kinderen, seks, homofilie, wederopbouw van de samenleving na WO II, onderwijs en studenten, wetenschappelijk onderzoek, opleiding en kadervorming, financieel-administratief/subsidie-technisch, Sociaal Psychiatrische Diensten [SPD's], adolescenten, gezinstherapie, zwakzinnigenzorg, aanvragen/subsidieverstrekking uit Prophylaxefonds en Preventiefonds.
Tenslotte zijn er veel stukken die (inter)nationale seminars, studiedagen, congressen en vertegenwoordigingen betreffen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Inleiding
Institutionele geschiedenis
Op 6 november 1933 vond er op initiatief van de Directeur-Generaal van de Volksgezondheid, L. Lietaert Peerbolte, een bijeenkomst plaats van verenigingen en personen die de belangen van de geestelijke volksgezondheid behartigden. Doel van deze bijeenkomst was om te komen tot een federatief verband.
Er werd besloten tot het formeren van een Commissie van Voorbereiding die concept-statuten zou opstellen voor de federatie. Deze commissie kwam drie maal bijeen. Op 24 april 1934 was er een constituerende vergadering waarbij de uitgenodigde verenigingen en organisaties over gingen tot goedkeuring van de statuten en het huishoudelijk reglement. Daarmee was de Nationale Federatie voor de Geestelijke Volksgezondheid (NFGV) een feit. Doel van de NFGV was om de samenwerking en efficiëntie te bevorderen van organisaties actief op het gebied van de geestelijke volksgezondheid. Tot de taken van de federatie behoorden het geven van voorlichting en adviezen aan de overheid over aangelegenheden op het gebied van de geestelijke volksgezondheid, het voeren van propaganda alsmede het verrichten en publiceren van onderzoek.
Leden van de federatie waren rechtspersoonlijkheid bezittende instellingen die op landelijk niveau werkzaam waren op het gebied van de geestelijke volksgezondheid. Het bestuur besliste over toelating van leden, waarbij echter de vergadering van afgevaardigden de mogelijkheid had tegen een bestuursbeslissing in beroep te gaan.
De verenigingen waren vertegenwoordigd op de vergadering van afgevaardigden, de jaarlijkse ledenvergadering. Uit en door deze vergadering werd het bestuur van de NFGV gekozen, bestaande uit tenminste vier leden, waaronder een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.
Om haar taken uit te kunnen voeren was de NFGV afhankelijk van contributies van de lidinstellingen, overheidssubsidies en schenkingen.
Naast de statuten kende de federatie ook een huishoudelijk reglement waar de werkzaamheden en andere praktische aangelegenheden in werden geregeld.
Van 1934 tot 1940 bleven de activiteiten van de federatie beperkt tot het geven van advies aan het Prophylaxefonds omtrent het verlenen van subsidies aan de lidinstellingen. Ondanks de brede statutaire taakstelling bleken de lidinstellingen geen behoefte te hebben aan een krachtige landelijke overkoepelende organisatie. In 1940 kwam in deze houding echter verandering, blijkens het besluit van de vergadering van afgevaardigden om te komen tot een reorganisatie. Het bestuur werd uitgebreid met twee psychiaters zodat er meer deskundigheid binnen de gelederen kwam. Er werd een commissie ingesteld om voorstellen te formuleren voor reorganisatie.
Door de oorlogsomstandigheden kon de federatie en haar bestuur niet meer bijeen komen. Maar een kleine commissie bleef actief om de reorganisatie verder voor te bereiden. Tevens hield ze zich bezig met maatregelen die nodig waren voor de komende wederopbouw.
In 1945 resulteerde dit in wijzigingen in de statuten en het huishoudelijke reglement. Het veto-recht verdween en meer organisaties konden zich aansluiten bij de federatie. De NFGV kreeg ook een eigen bureau met mej. E.C. Lekkerkerker als bezoldigd secretaris. In 1946 werd er een maandblad opgezet; het Maandblad voor de Geestelijke volksgezondheid (MGv). In 1948/'49 volgde een bibliotheek- en documentatieafdeling alsmede een filmdienst. De federatie ging zich extern vertegenwoordigen in commissies en raden als adviseur en belangenbehartiger. Er werden congressen georganiseerd en er werd medewerking verleend aan internationale congressen. De federatie sloot zich aan bij de World Federation for Mental Health die in 1948 werd opgericht tijdens een internationaal congres in Londen.
Contact-commissies
De contact-commissies waren adviescommissies van een aantal bij de NFGV aangesloten voorzieningen, te weten de Medisch Opvoedkundige Bureaus (MOB's), de Consultatiebureaus voor Alcohol en Drugs en de Consultatiebureaus voor Levens- en Gezinsmoeilijkheden (LMB's). Op voordracht van de commissies werden de leden door het bestuur van de NFGV benoemd.
Financieel-administratieve en subsidie-technische werkgroep.
De financieel-administratieve en subsidie-technische werkgroep werd door de federatie ingesteld om de leden-instellingen bij te staan in het voeren van de administratie en het verdelen van de subsidie. De werkgroep deed onderzoek en bracht advies uit om tot uniformering van de werkzaamheden te komen.
Het Prophylaxefonds/Praeventiefonds
Het Prophylaxefonds was een fonds ingesteld krachtens de ziektewet van 1930. Het fonds kreeg gelden van de ziektewetpremie om preventieve maatregelen voor de verzekerde personen te subsidiëren. Vanaf de oprichting in 1934 adviseerde het Prophylaxefonds over de toekenning en verdeling van de subsidiegelden onder de bij de NFGV aangesloten lidinstellingen. In 1950 werd het Prophylaxefonds opgeheven en vervangen door het Praeventiefonds. Dit nieuwe fonds kreeg via de ziekenfondskas gelden. De doelstelling bleef nagenoeg hetzelfde; het nemen of bevorderen van maatregelen om ziekte te voorkomen of de gezondheid te bevorderen. Ook nu weer bracht de NFGV advies uit over de te verdelen gelden.
Reorganisatie en opheffing
In 1964 kwam het Katholieke Nationaal Bureau voor de Geestelijke Gezondheidszorg (KNBGG) met een reorganisatieplan voor de geestelijke gezondheidszorg. Dit plan werd veelvuldig besproken onder andere op de jaarvergadering van de NFGV en in het MGv van 1964. Vanaf 1964 gingen de verschillende landelijke overkoepelende organisaties op het gebied van de GGZ, de zogenaamde functionele toporganen, in bespreking met elkaar over een eventuele reorganisatie. Naast het overleg van de functionele toporganen waren er ook nog de volgende structuren:
Het directeuren-contact
Dit was een overlegstructuur van de directeuren van de functionele toporganen. Deze organen waren: de NFGV, het KNBGG, het Nationaal Protestants Centrum voor de Geestelijke Volksgezondheid (NPC) en het Algemeen Centraal Bureau voor de Geestelijke Volksgezondheid (ACB).
Het Marxberaad
Door de functionele toporganen werd het Agogisch Bureau aangesteld om na onderzoek voorstellen te formuleren voor een reorganisatie. Het beraad ontleende zijn naam aan E.C.H. Marx, die als adviseur verbonden was aan dit onderzoeksbureau.
Nationaal Samenwerkings Orgaan io. (NSOio.)
Op 12 december 1969 gaven de besturen van de NFGV, het KNBGG, het NPC en het ACB een intentieverklaring uit waarin zij besloten om binnen een termijn van twee jaar de door hen vertegenwoordigde organisaties op te heffen en te komen tot oprichting van een Nationaal Samenwerkings Orgaan (NSO).
Opheffing
De NFGV werd in 1972 opgeheven. De vanaf 1964 in gang gezette reorganisatie besprekingen resulteerden in de oprichting van de Stichting Nationaal Centrum Geestelijke volksgezondheid (NCGV) en de Nederlandse Vereniging voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg (NVAGG). Het NCGV had als doelstelling de bevordering van de geestelijke volksgezondheid op grondslag van de erkenning van de pluriformiteit in de samenleving. Dit doel trachtte het NCGV te bereiken door het stimuleren en organiseren van overleg tussen de bij de stichting betrokken organisaties, het geven van beleidsadviezen (gevraagd en ongevraagd) aan tal van beleidsbepalende instanties, het voeren van internationaal overleg, het geven van voorlichting, het doen van studie en onderzoek en het geven van opleiding en methodiek ontwikkeling. De NVAGG was een vereniging die de ambulante geestelijke gezondheidszorg in Nederland wilde bevorderen. Dit doel wilde ze onder andere bereiken d.m.v. belangenbehartiging van de lidinstellingen en het bevorderen van overleg tussen de instellingen. Rechtspersoonlijkheid bezittende particuliere instellingen (landelijk en regionaal) en overheidsinstellingen die naar hun aard uitvoerende instellingen waren op het gebied van de ambulante gezondheidszorg konden lid worden. Zowel het NCGV als het NVAGG kregen een eigen bureau met als vestigingsplaats Utrecht. Namenlijst leden van het dagelijks bestuur Voorzitters:
  • 1934 - 1936 J. Beijerman
  • 1936 - 1937 G.C. Kropman
  • 1938 - 1940 J. Beijerman
  • 1940 - 1942 C. van den Berg
  • 1942 - 1947 K.H. Bouman
  • 1947 - 1948 C. van den Berg
  • 1948 - 1950 G. Kraus
  • 1951 - 1967 A. Querido
  • 1967 - 1970 J.A.C. de Kock van Leeuwen
Secretarissen:
  • 1934 - 1951 E.C. Lekkerkerker
  • 1952 - 1954 H. Nieuwenhuize
  • 1955 - 1962 J.K.A. van Nooij
  • 1963 - 1968 S. Wiegersma
  • 1968 - 1970 M.A.J. Romme
Penningmeesters:
  • 1934 - 1936 F.S. Meijers
  • 1936 - 1946 E.C. Lekkerkerker
  • 1947 - 1949 I.C. van Houte
  • 1950 - 1958 J. van Haselen
  • 1959 - 1962 S. Wiegersma
  • 1963 - 1967 W. Baron van Dedem
  • 1968 - 1970 R. Smit
Geschiedenis van het archiefbeheer
Archief en inventarisatie
Het archief van de NFGV (1934 - 1972) werd door een bibliotheekmedewerkster en een archiefassistente middels een fichesysteem van een toegang voorzien. Dit vormde het statische archief en liep van 1934 - 1969. Tot 1972 was er een dynamisch archief dat een overlapping met het statische archief kende. Deze twee archiefdelen zijn bij het N.C.G.V., rechtsopvolger van de NFGV, in 1972 in de archiefbewaarplaats ondergebracht.
De verwerving van het archief
Het archief is voor langere tijd in beheer, niet in eigendom verkregen.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
In 1996 is door G.J.M. van der Vleuten, medewerker van Proffile bv., dit NFGV archief geordend, ontdubbeld en van een toegang voorzien. Er is een driedeling gemaakt in 1. Organisatie en beleid, 2. Middelen en 3. Taakuitvoering, met daarbinnen een aantal onderverdelingen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nationale Federatie voor de Geestelijke Volksgezondheid (NFGV), nummer toegang 2.19.145, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Nationale Federatie Geestelijke Volksgezondheid, 2.19.145, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Bijlagen

Lijst van gebruikte afkortingen
ACB
Algemeen Centraal Bureau voor de Geestelijke Volksgezondheid
CAD
Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs
GGZ
Geestelijke Gezondheidszorg
KNBGG
Katholiek Nationaal Bureau voor de Geestelijke Volksgezondheid
LMB
Consultatiebureau voor Levens- en Gezinsmoeilijkheden
MGV
Maandblad voor de Geestelijke Volksgezondheid
MOB
Medisch Opvoedkundig Bureau
NCGV
Nationaal Centrum voor de Geestelijke Volksgezondheid
NFGV
Nationale Federatie voor de Geestelijke Volksgezondheid
NPC
Nationaal Protestants Centrum voor de Geestelijke Volksgezondheid
NSO
Nationaal Samenwerkings Orgaan
NVAGG
Nederlandse Vereniging voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg
PSW
Psychiatrisch Sociaal Werkster
SPD
Sociaal Psychiatrische Dienst
WFMH
World Federation for Mental Health

Archiefbestanddelen