Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Papieren informatie digitaliseren

Het Nationaal Archief beheert informatie uit het verleden. Vaak zijn dat papieren archieven: foto’s, kaarten, tekeningen, documenten. Nog maar een klein deel hiervan staat online. Binnenkort verandert dat. Een deel van de rijkscollectie gaan we digitaliseren en online zetten. We beginnen in 2015 en 2016 met het VOC-archief en de notariële archieven. Dit deel van de papieren collectie wordt namelijk het meest geraadpleegd.

Hoeveel archief wordt digitaal?

In 15 jaar wordt 10% van de totale papieren rijkscollectie gescand en digitaal toegankelijk gemaakt. Jaarlijks is dit ongeveer 1.350 meter papier. Het scannen van 423 meter archiefmateriaal  heeft al 3.815.803 afbeeldingen opgeleverd.

Hoe gaat digitaliseren in zijn werk?

Alle informatie wordt handmatig en zorgvuldig gescand. De gescande informatie wordt voorzien van metadata: informatie over de informatie. Zo maken we het gedigitaliseerde archief beschikbaar, toegankelijk en doorzoekbaar. 

Eerdere ervaring

De afgelopen jaren heeft het Nationaal Archief veel ervaring opgedaan met het digitaliseren van papieren informatie. Voor het digitaliseringsprogramma Beelden voor de Toekomst heeft het Nationaal Archief circa 1 miljoen foto’s en negatieven gedigitaliseerd.

Wat levert het op?

Online informatie kan gemakkelijk vanachter het bureau geraadpleegd worden. Door papieren informatie te digitaliseren en online beschikbaar te stellen, bereik je een grotere doelgroep. Door het op basis van open data beschikbaar te stellen kan de informatie verrijkt worden met informatie van de gebruikers. Lees hier meer over het open-databeleid van het Nationaal Archief.

Contact

Voor vragen, kijk op de pagina Veelgestelde vragen of neem contact op: mail naar contact@nationaalarchief.nl of bel 070-3315460 (maandag t/mvrijdag van 9:00-17:00 uur).