Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Ketelaarlezing ‘Quantified Self’ door Gary Wolf

Uitnodiging 

De Algemeen Rijksarchivaris nodigt u van harte uit voor het bijwonen van de Ketelaarlezing op 16 november 2017 bij het Nationaal Archief in Den Haag.

Ketelaarlezing door Gary Wolf 
QUANTIFIED SELF 
De homo informaticus: bepalen data en algoritmes wie we zijn?

16 november 2017 | 16.00-18.00 uur | Nationaal Archief, Den Haag

Aanmelden via events@nationaalarchief.nl

Hoeveel stappen zet je op een dag? Hoe hoog zijn je hartslag en bloeddruk? Hoe lang heb je vannacht geslapen?

De huidige generatie digitale apparaten maakt het steeds makkelijker ons eigen gedrag te registeren. Of om datgene wat zich in ons lijf afspeelt. Omdat het kan, omdat het leuk is en omdat het inzichten geeft. Het stelt ons in staat betere beslissingen te nemen.

Meten is weten. Maar wie weet wat? Het verzamelen van al die persoonlijke data brengt interessante vraagstukken met zich mee.

Hoe sla je deze data op? Hoe houd je het duurzaam toegankelijk? Hoe ga je om met privacyvraagstukken zodra je de data deelt of samenvoegt? Wie is uiteindelijk eigenaar van deze data?

Behalve leuk en nuttig, kan het opslaan van persoonlijke informatie ook risico’s met zich meebrengen. Het is de hoogste tijd dat archief- en informatieprofessionals hierover het gesprek met elkaar aangaan.

Kom op 16 november naar de Ketelaarlezing en voer dit belangrijke debat mee
Online meepraten? #Ketelaar2017

Aanmelden via events@nationaalarchief.nl
Let op! Het aantal plaatsen is beperkt. Deelname op volgorde van aanmelding.

Gary Wolf & The Quantified Self

The Quantified Self is een wereldwijde samenwerking tussen gebruikers en makers van self-tracking instrumenten. Gary Wolf is mede-oprichter van The Quantified Self. Bekijk zijn populaire TED talk Quantified Self

TED talk Gary Wolf

Ketelaarlezing

De Ketelaar-lezing is in 2002 ingesteld door het Nationaal Archief bij het afscheid van prof. dr. F.C.J. Ketelaar (algemene rijksarchivaris van 1989 tot 1997). De Ketelaarlezing concentreert zich op actuele ontwikkelingen die betrekking hebben op ethische en technische concepten van archivering met een impact op de samenleving. Dit jaar wordt de lezing voor de vijftiende keer uitgesproken.

In samenwerking met de Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland.

Logo KVAN

Column Algemeen Rijksarchivaris Marens Engelhard: Meten en Weten

"De Quantified Self beweging leek mij tot voor kort het domein van nerds, navelstaarders en experimentele kunstenaars. Tot ik in het voorjaar in de VS kennis maakte met Gary Wolf en hij me uitnodigde voor de QS 17 conferentie in Amsterdam. De beweging blijkt breder. Zij bestaat uit mensen die met allerlei sensoren hun activiteiten, stemmingen en lichaam bijhouden..."
Lees de gehele column van Marens Engelhard op de website van Binnenlands Bestuur.

Lees ook de artikelen Quantified self in de praktijk en Waarom authentieke data belangrijk is door Quantified self specialist Peter Joosten.

Aanmelden

Aanmelden via events@nationaalarchief.nl.