Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

De studiezaal van het Nationaal Archief

Informatiecentrum

Het Informatiecentrum van het Nationaal Archief is de plek voor een eerste kennismaking met de rijke archiefcollectie. Bovendien vormt het modern ingerichte centrum een uitstekend startpunt voor uw onderzoek. Genealogische onderzoekers lopen vanaf het informatiecentrum ook gemakkelijk het Centraal Bureau voor Genealogie binnen. Het Informatiecentrum is voor iedereen gratis toegankelijk. De openingstijden van het Informatiecentrum zijn:

  • Zaterdag, zondag en maandag: gesloten
  • Dinsdag: 10.00-21.00 uur
  • Woensdag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur 

Studiezaal

De Studiezaal van het Nationaal Archief is voor iedereen gratis toegankelijk. Maar om de Studiezaal binnen te gaan, heeft u een bezoekerspas nodig. Wanneer u deze nog niet heeft, kunt u die bij de informatiebalie laten maken. Dat kan alleen op vertoon van een geldig legitimatiebewijs. Om te voorkomen dat de archiefstukken beschadigd raken en om iedere bezoeker een rustige werkomgeving te garanderen, geldt in de Studiezaal een aantal huisregels (PDF, 1,01MB). Iedere studiezaalbezoeker wordt geacht deze te kennen en zich eraan te houden. In de Studiezaal zijn toezichthouders aanwezig om hierop toe te zien. De ingang van de Studiezaal vindt u achterin het Informatiecentrum, rechts van de informatiebalie.
De openingstijden van de Studiezaal zijn:

  • Zaterdag, zondag en maandag: gesloten
  • Dinsdag: 10.00-21.00 uur
  • Woensdag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur

Rondleidingen op het Nationaal Archief

Bezoekers die een kijkje achter de schermen van het Nationaal Archief willen nemen kunnen zich opgeven voor een rondleiding. Aan de hand van een bepaald thema vertelt de rondleider over de functie van het archief en bekijkt de bezoeker authentieke stukken over het onderwerp. Het Nationaal Archief organiseert thematische rondleidingen en onderwijsrondleidingen. Daarnaast kunnen groepen zich aanmelden voor een inleiding op de tentoonstelling Het geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven. Voor meer informatie over de rondleidingen en aanmelden, kijk op de website gahetna.nl.    

Werkcollege

In de Studiezaal van het Nationaal Archief bevindt zich een zaal waarin werkcolleges gegeven kunnen worden. Deze ruimte is geluiddicht van de rest van de Studiezaal afgesloten en is voorzien van een projectiescherm en een laptop. De werkcollegezaal, die plaats biedt aan 15 personen, kan worden gereserveerd voor het geven van werkcolleges waarbij het gebruik van originele stukken noodzakelijk is. De zaal kan van dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 tot 17:00 gereserveerd worden. Voor meer informatie over reserveren, kijk op de website gahetna.nl.