Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Beelden voor de Toekomst

App Tijdbalk.nl wint Nationaal Archief-prijs in Open Data competitie

Op de Nieuwjaarsborrel van het Open Cultuur Data netwerk en Hack de Overheid zijn gisteren de winnaars van de Nationaal Archiefprijs (een geldbedrag van €2.500) en van de Open Cultuur Data Competitie (€3.000) bekendgemaakt. Arjan den Boer ontving de Nationaal Archief-prijs voor zijn app Tijdbalk.nl. De 1e prijs in de algemene competitie ging naar Muse app van Femke van der Ster, Peter Henkes en Jelle van der Ster.

Symposium Beelden voor de Toekomst, 11 en 12 oktober

Beelden voor de Toekomst, een consortium van Beeld & Geluid, EYE Film Instituut Nederland, de Stichting Nederland Kennisland en het Nationaal Archief, organiseert op 11 en 12 oktober een internationaal symposium onder de titel ‘Economics of the commons 3 – Sustainable Futures for Digital Archives’. De bijeenkomsten vinden plaats in het EYE Film Instituut Nederland in Amsterdam.

Veelgestelde vragen over auteursrechten en online beschikbaarstellen van fotocollecties beantwoord

Onlangs sloot het Nationaal Archief een overeenkomst met Pictoright, de collectieve beheersorganisatie voor fotografen en andere professionele beeldmakers in Nederland. Doel hiervan is om gedigitaliseerde fotocollecties online raadpleegbaar te kunnen maken.
Het online beschikbaar stellen van beeldmateriaal is namelijk niet altijd zomaar mogelijk. Achter de fotocollecties gaan duizenden verschillende fotografen, fotopersbureaus schuil, ofwel: auteursrechthebbenden.

Nationaal Archief sluit overeenkomst met Pictoright over auteursrechten op foto's

Erfgoedinstellingen gaan er in toenemende mate toe over hun foto-collecties te digitaliseren. Om met gedigitaliseerd fotomateriaal een zo breed mogelijk publiek te bereiken, kiezen veel van hen voor het online beschikbaarstellen ervan. Maar daar wringt veelal de schoen. Beelden online beschikbaar stellen kan namelijk niet altijd zomaar. Immers, achter de fotocollecties gaan vaak duizenden verschillende fotografen en fotopersbureaus schuil, ofwel: auteursrechthebbenden.

Beelden voor de Toekomst presenteert richtlijnen voor digitalisering van fotografisch materiaal

Gebaseerd op ervaringen uit de dagelijkse praktijk heeft het Nationaal Archief richtlijnen opgesteld, die kunnen worden gehanteerd bij het digitaliseren van fotografisch materiaal.

Nationaal Archief joins Wikipedia

Het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo schenken ruim 1000 foto’s van politici en politieke gebeurtenissen aan Wikimedia Nederland. Dankzij deze gift kunnen honderden artikelen van Wikipedia worden aangevuld met beeldmateriaal. Vanwege auteursrechten ontbreekt van veel naoorlogse personen en onderwerpen beeldmateriaal in de online encyclopedie. Daar komt dus nu verandering in.

Beelden voor de Toekomst (Images for the Future)

In 7 jaar tijd hebben Beeld en Geluid, EYE Filmmuseum, het Nationaal Archief en Kennisland meer dan 90 duizend uur video, 20 duizend uur film, zo’n 100 duizend uur audio en 2,5 miljoen foto’s gecon