Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Collectie

Koninklijke trein naar tentoonstelling 24 uur met Willem

Het Nationaal Archief organiseert in het kader van 200 jaar Koninkrijk van 28 augustus 2015 t/m 17 juli 2016 een tentoonstelling over koning Willem I. 

Nationaal Archief doet vondst van vroege Mesdag

Op 10 juli is het 100 jaar geleden dat de schilder Hendrik Willem Mesdag overleed. In het archief van zijn zwager Samuel van Houten, dat het Nationaal Archief bewaart, ligt een bijzonder werkje van Mesdag verscholen. Hij schilderde het hoogstwaarschijnlijk voor zijn verloofde Sientje van Houten.

Nieuw archiefmateriaal Eerste Kamer raadpleegbaar bij Nationaal Archief

De Eerste Kamer droeg maandag 13 april haar archief over de periode 1986-2000 over aan het Nationaal Archief. De Griffier van de Eerste Kamer Geert Jan Hamilton en algemeen rijksarchivaris Marens Engelhard tekenden in het gebouw van het Nationaal Archief de formele overdracht. Hiermee wordt 180 meter archief vanuit de Eerste Kamer toegevoegd aan het bestaande archief. De laatste overdracht vanuit de Eerste Kamer was in 1999; toen werd het archief over de periode 1945-1985 overgedragen.

Het Nationaal Archief presenteert: fototentoonstelling Blikvangers

Vanaf vrijdag 20 februari stelt het Nationaal Archief de tentoonstelling Blikvangers open voor het publiek. Ruim 450 originele foto’s uit eigen collectie tonen Nederland en de wereld door de ogen van bekende en minder bekende nationale en internationale fotografen, zoals Robert Capa, Eva Besnyö, László Moholy-Nagy, Willem van de Poll, Paul Huf, Alexandrine Tinne, Cas Oorthuys en Ed van der Elsken. 

Lancering samenwerkingsverband Kenniscentrum Oorlogsbronnen

Op 15 januari lanceerde het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) het Kenniscentrum Oorlogsbronnen. Dit samenwerkingsverband van verschillende erfgoedorganisaties, ontwikkelaars en archiefinstellingen, waaronder het Nationaal Archief, gaat werken aan de bundeling van activiteiten, (digitale) producten en diensten uit/over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. 

Bunkerarchief digitaal beschikbaar

Een belangrijk gedeelte van het Bunkerarchief is gedigitaliseerd. Maar liefst 9713 scans van tekeningen en kaarten zijn tot in detail online te bekijken.

Nationaal Comité 4 en 5 mei draagt archief over

Op 8 december 2014 heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei zijn archief overgedragen aan het Nationaal Archief. Het archief laat de geschiedenis zien van herdenken en vieren in Nederland.

Over de collectie van het Nationaal Archief

Bij het Nationaal Archief ligt bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland opgeslagen in 125 kilometer archieven, waaronder ook kaarten, tekeningen en foto’s. De archieven zijn afkomstig van: