Nationaal Archief (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

UNESCO

Op weg naar de duurzame informatiemaatschappij

Op donderdag 5 en vrijdag 6 december zijn in Den Haag (inter)nationale vertegenwoordigers van erfgoedinstellingen, ICT-industrie, informatie-experts en beleidsmakers bijeen gekomen om de wereldwijde samenwerking te bespreken op het gebied van duurzame toegankelijkheid. De conferentie maakt deel uit van het  programma ‘Memory of the World’ van UNESCO.

Officiële steun UNESCO voor Universele Verklaring over Archieven

Tijdens haar plenaire vergadering op 10 november jl. heeft de Algemene Conferentie van de UNESCO de Universele Verklaring voor Archieven unaniem goedgekeurd. Deze Verklaring is voorgesteld door de International Council on Archives (ICA). De goedkeuring door UNESCO betekent een van de belangrijkste ontwikkelingen voor archieven op internationaal niveau voor de komende jaren. Deze belangrijke beslissing vormt een mijlpaal in het verbeteren van het begrip voor archieven. Het levert een uitgelezen mogelijkheid om het bewustzijn over archieven bij het grote publiek en bij de belangrijke besluitvormers verder te vergroten.

Archief West-Indische Compagnie is werelderfgoed

Het archief van de West-Indische Compagnie (WIC) is op de werelderfgoedlijst voor documenten geplaatst. De UNESCO voegt het toe aan Memory of the World, een lijst van waardevolle archieven en bibliotheken. De WIC (1621-1791) is vooral bekend geworden door de slavenhandel.