Lezing Open Donderdag 6 april: belang van kunstmatige intelligentie

Foto van mensen bij elkaar netwerkborrel Nationaal Archief
31 maart 2023

Aankomende Open Donderdag 6 april geeft Haroon Sheikh een lezing over het in 2021 verschenen rapport Opgave AI. De nieuwe systeemtechnologie. Sheikh is senior wetenschapper bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en bijzonder hoogleraar Strategic Governance of Global Technologies aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Seikh was tevens coördinator van dit artificial-intelligenceproject

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) kent allerlei vormen en toepassingen: van gezichtsherkenning tot vertaalapps, van medische diagnoses tot anticiperen op criminaliteit, en van fraudebestrijding tot het beïnvloeden van wat we kopen, lezen en stemmen. En dat is nog maar het begin. Als Nederland zich op deze fundamentele verandering niet goed voorbereidt, is er niet alleen het risico dat kansen worden gemist, maar ook dat de samenleving opgescheept wordt met een technologie die onze belangen niet dient. Dat stelt de WRR in het rapport Opgave AI, dat de Nederlandse overheid adviseert over hoe we het beste het AI-tijdperk kunnen binnenstappen.

Tijd en plaats

In de afgelopen maanden zijn de netwerkborrels drukker geworden. De aankomende sessie is dan ook niet zoals gebruikelijk op de 1e verdieping in de foyer, maar in de hal beneden. U kunt gewoon naar binnen lopen zonder rijkspas.

  • Datum: 6 april 2023
  • Locatie: het Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag
  • Spreker Haroon Sheikh: 17:15 – 17:45
  • Tijd netwerkborrel: 17:00 – 18:30

Voorafgaand aan de netwerkborrel

 Voorafgaand aan de Open Donderdag  is van 14:00-17:00 de ‘grand opening’ van het Innovatielab Tekstberichten. Het innovatielab is een praktijk- en toekomstgerichte experimenteeromgeving gebaseerd op design thinking. Vanuit allerlei expertises werken deskundigen samen aan oplossingen rond de duurzame toegankelijkheid van mail-, whatsapp- en sms-berichten van de rijksoverheid. Ontmoet andere professionals en onderzoekers en geef mede vorm aan het onderzoek. Voor meer informatie en inschrijven voor de opening, ga naar het nieuwsbericht Innovatielab Tekstberichten.

Open Donderdagen

De Open Donderdagen worden op initiatief van de regeringscommissaris Informatiehuishouding in samenwerking met het Nationaal Archief georganiseerd op de donderdagen van elke even week van de maand voor de informatieprofessional van binnen en buiten de overheid. De borrels zijn op een vaste tijd van 17:00 – 18:30 in het Nationaal Archief en zijn vrij te betreden.