Metagegevensstandaard MDTO opgeleverd, vaststelling volgt

Metadata Afbeelding van Gerd Altman via Pixabay
2 april 2021

Update september 2021: De definitieve versie van MDTO is nu online beschikbaar.

Het definitieve concept van de standaard Metagegevens voor duurzaam toegankelijke overheidsinformatie (MDTO) is door het Nationaal Archief opgeleverd. Hiermee is het concept beschikbaar voor overheidsorganisaties en hun leveranciers die zich willen oriënteren op de implementatie van MDTO. MDTO is nog niet officieel vastgesteld. Dat gebeurt later dit jaar. 

Vaststelling

MDTO is de opvolger van het Toepassingsprofiel Metagegevens Lokale Overheden (TMLO). En vervangt naar verwachting ook het Toepassingsprofiel Metagegevens Rijksoverheid (TMR). De Standaardisatieraad van het Nationaal Archief stelt MDTO naar verwachting in juli dit jaar vast als opvolger van TMLO. Daarna neemt het CIO-Beraad CIO Rijk een besluit over de vervanging van TMR door MDTO. Na vaststelling kunnen overheidsorganisaties de implementatie van MDTO gaan plannen.

De vaststelling was voor maart 2021 aangekondigd. Omdat het advies vanuit de experts in de redactiegroepen niet unaniem is, heeft de Standaardisatieraad meer tijd nodig om een oordeel te vormen over het draagvlak voor vaststelling.

Presentatie Thematiendaagse Metadata

Het ontwikkelteam presenteert MDTO tijdens de KIA-Thematiendaagse Metadata van 12 tot 21 mei. Daarbij is er gelegenheid om over de inhoud van MDTO in gesprek te gaan.

Deze presentaties zijn onderdeel van een breder programma over het belang en toepassing van metagegevens.