Open Donderdag 23 maart: werk mee aan Algemene informatiewet

16 maart 2023

Ooit al een keer mee willen schrijven aan een wet? Kom dan naar de Open Donderdag op 23 maart. Mariette Lokin, consultant en Trude Mulder en Hanneke Struijk van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, geven een toelichting op de Algemene informatiewet. Ze willen hierover graag in gesprek met de aanwezigen.

Overzicht en samenhang

Informatie, in welke vorm dan ook, is essentieel om overheidsbeleid te kunnen maken. Toch mist de algemene inkadering van informatie bij de overheid. Er bestaat wel een aantal algemene informatiewetten die wat zeggen over de omgang met informatie, zoals de Archiefwet, de Wet open overheid, de Wet hergebruik van overheidsinformatie en natuurlijk de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). En er is sectorspecifieke wetgeving, zoals op het gebied van milieu, belastingen, sociale zekerheid en zorg. Maar het overzicht en de samenhang ontbreekt. Tijdens de netwerkborrel staan de ideeën centraal voor een Algemene informatiewet die dit probleem kan oplossen. Wat moeten we daarvoor regelen als het gaat om:

  1. De rechten van burgers
  2. De plichten voor de overheid
  3. De daarbij horende sturing, planning en verantwoording.

Tijd en plaats

  • Datum: 23-03-2023
  • Tijd netwerkborrel: 17:00 – 18:30
  • Sprekers: Mariette Lokin, Trude Mulder en Hanneke Struijk
  • Spreektijd: 17:15 – 17:45
  • Locatie: Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag.

Ontmoet & Leer

Voorafgaand aan de Open Donderdag is er van 14:00 tot 17:00 het evenement Ontmoet en Leer. Ben jij een nieuwe medewerker binnen het vakgebied informatiehuishouding? Wil je je eerste ervaringen delen en ben je benieuwd hoe andere i-professionals de weg binnen de overheid hebben gevonden? Kom dan vooral langs! Voor aanmelden, ga naar: Ontmoet en leer! Hét event voor nieuwe i-professionals | Nationaal Archief

Website Regeringscommissaris Informatiehuishouding

De Open Donderdagen worden op initiatief van de Regeringscommissaris Informatiehuishouding in samenwerking met het Nationaal Archief georganiseerd. De Regeringscommissaris heeft sinds kort een eigen website, www.rcihh.nl. Met onder andere informatie over de verschillende speerpunten, nieuws en evenementen. En de presentatie van vorige Open Donderdag: Presentatie rapport ‘Matglas, Onderzoek naar de invoering van de Woo' | Nieuwsbericht | Regeringscommissaris Informatiehuishouding (rcihh.nl)

De netwerkborrels vinden plaats op de donderdagen van elke even week van de maand voor de informatieprofessional van binnen en buiten de overheid. De borrels zijn op een vaste tijd van 17:00 – 18:30 in het Nationaal Archief en zijn vrij te betreden.