Start KIA-ThemaTiendaagse

Interactief kennisevenement over vernietigen van archief
Afbeelding van een jaarkalender 2020.
10 januari 2020

Maandag 13 januari start de allereerste KIA-ThemaTiendaagse. Tien werkdagen lang staan verschillende online en offline evenementen in het teken van vernietigen van informatie. De ThemaTiendaagse trapt af met een weblecture over AVG & Archiefwet. In de daaropvolgende werkdagen dragen diverse informatieprofessionals bij aan het kennisevenement in de vorm van workshops, vlogs en online discussies.

De ThemaTiendaagse wordt afgesloten met een landelijke bijeenkomst op donderdag 23 januari bij het Nationaal Archief (aanmelden is niet meer mogelijk). Met Arjen van der Kuijl van het Nationaal Archief als dagvoorzitter. Keynote speaker is Lourens Visser, CIO Rijk, en wel twintig vakgenoten verzorgen interactieve sessies rondom het thema vernietigen. De aanwezigen krijgen daar ook de special Vernietiging van Od Magazine uitgereikt.

Waarom het onderwerp vernietigen?

Overheden hebben op grond van de Archiefwet al langer een vernietigingsplicht. Sinds de komst van de AVG is de bewustwording van het belang van zorgvuldige informatievernietiging alleen maar gegroeid. Tegelijkertijd is effectieve vernietiging onder invloed van digitalisering een complexer vraagstuk geworden. Want hoe passen we de selectielijst toe in de context van de AVG? Welke nieuwe technologieën kunnen we inzetten om het onszelf makkelijker te maken? Hoe zorgen we samen met softwareleveranciers dat we vernietiging ‘by design’ inrichten? Wanneer is het verantwoord om geautomatiseerd te vernietigen en wanneer niet? Al deze en andere vragen komen tijdens de ThemaTiendaagse aan bod.

Schuif aan!

Meedoen aan de online discussies en op de hoogte blijven van de KIA-ThemaTiendaagse? Check regelmatig het KIA-platform en schuif virtueel aan.