Kijk symposium De IJsberg zichtbaar maken terug

Lancering zoekintranscripties.nl tijdens symposium De IJsberg zichtbaar maken
4 juni 2021

Kort geleden organiseerde het Nationaal Archief in samenwerking met Het Noord-Hollands Archief het online symposium De IJsberg zichtbaar maken. Tijdens het symposium is de nieuwe projectwebsite zoekintranscripties.nl gepresenteerd, een innovatie voor historisch onderzoek. 

De IJsberg zichtbaar maken

Heeft u het symposium De IJsberg zichtbaar maken gemist? U kunt het symposium hier terugkijken. In het project De IJsberg zichtbaar maken is een grote hoeveelheid handgeschreven historische documenten met behulp van transcriptietechniek machineleesbaar gemaakt en verrijkt met kunstmatige intelligentie. Voor het doorzoeken van de transcripties is de website zoekintranscripties.nl ontwikkeld. Tijdrovend archiefonderzoek kan nu veel sneller en locatie-onafhankelijk. Bezoekers van het symposium kwamen meer te weten over het maakproces van de website. Verschillende projecten met handschriftherkenning passeerden de revue, ook onderzoek in de transcripties kwam aan bod. Digital Humanities experts deelden hun inzichten over de digitale revolutie in de geesteswetenschappen en het erfgoedveld.

Visualisatie

Tijdens het symposium maakte Femke van Voorthuizen een visuele samenvatting van de onderwerpen die ter sprake kwamen. In één oogopslag zie je dat de techniek van handschriftherkenning veel toepassingen heeft.

Website

De projectwebsite zoekintranscripties.nl is het tussentijds resultaat van het project De IJsberg zichtbaar maken. Op dit moment zijn 1,5 miljoen handgeschreven documenten op zoekintranscripties doorzoekbaar. Daarvan zijn er 90.000 verrijkt met onder andere gemarkeerde persoonsnamen en plaatsnamen. De documenten zijn afkomstig uit de archieven van de Verenigde Oost-Indische Compagnie uit de 17e en 18e eeuw en archieven van notarissen uit de 19e eeuw. De website wordt steeds verder aangevuld. De verwachting is dat deze zomer 2 miljoen verrijkte transcripties doorzoekbaar zijn.