Nieuwe lezingen en rondleidingen in het Nationaal Archief

16 september 2020

Dit najaar starten we weer met (coronaproof) rondleidingen en lezingen die aansluiten bij de tentoonstelling De oorlog die bleef. U bent van harte welkom!

De oorlog die bleef

In 2020 is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. In de tentoonstelling De oorlog die bleef laat het Nationaal Archief zien waar Nederland voor komt te staan na de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van documenten en foto’s uit het Nationaal Archief worden persoonlijke geschiedenissen verteld. Over de berechting van collaborateurs en oorlogsmisdadigers, van mensen die terugkeerden uit de vernietigings- en concentratiekampen, de identificatie van omgebrachte personen. En over de situatie in Nederlands-Indië, waar na de capitulatie een nieuwe periode van hevig geweld en grote onzekerheid aanbreekt. Bij de tentoonstelling organiseert het Nationaal Archief een afwisselend programma met rondleidingen en lezingen.

Rondleidingen

Ga mee met de rondleider en sta stil bij de nasleep van de Tweede Wereldoorlog in de tentoonstelling De oorlog die bleef. Hoe om te gaan met de berechting van collaborateurs en oorlogsmisdadigers? Wat te doen met geroofde eigendommen van vermisten? Hoe werden de mensen die terugkeerden uit de kampen onthaald? 

Informatie rondleidingen:
Data: Zondag 20 en 27 september, 11 en 25 oktober, 8 en 22 november, 6 en 20 december.
Tijd: 14.00 uur en 15.00 uur
Kosten: € 7,50 (inclusief entree De oorlog die bleef)
Aanmelden: niet meer mogelijk

Lezingen

De oorlog van horen zwijgen – Mieke Eerkens
Zondag 18 oktober
Tijd: 13.00 – 14.00 uur
Mieke Eerkens deed voor haar boek De oorlog van horen zwijgen onderzoek in het Nationaal Archief. Het boek vertelt over haar vader, die de oorlog in een Jappenkamp doorbracht, en haar moeder die als dochter van NSB’ers na de oorlog in een kindertehuis terechtkwam. Eerkens gaat in haar lezing in op het oorlogsverleden dat voelbaar blijft in de levens van haar ouders en dat doorwerkt in dat van haarzelf. Ook spreekt ze over de complexiteit van de geschiedenis. Haar familieverhaal laat dat eens te meer zien: mensen passen niet in simpele categorieën van goed en fout.

De Tweede Wereldoorlog in beeld – Laurie Slegtenhorst
Zondag 22 november 2020
Tijd: 13.00 – 14.00 uur
De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog is vaak onderwerp van romans, films, musicals en zelfs videogames. In de lezing laat historica Laurie Slegtenhorst aan de hand van drie populaire producties zien welke verhaallijnen over de Tweede Wereldoorlog worden belicht. Welke invloed heeft deze manier van presenteren op de beeldvorming van toekomstige generaties over de Tweede Wereldoorlog?

Roofkunst – Perry Schrier en Annelies Kool
Zondag 13 december 2020
Tijd: 13.00 – 14.00 uur
Vanaf 1933 tot het einde van de Tweede Wereldoorlog roofden de nazi’s kunstwerken, vooral uit Joods bezit, voor de verkoop of inrichting van musea in het Derde Rijk. In deze lezing wordt ingegaan op de geschiedenis van de handel en roof van kunstvoorwerpen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Den Haag speelde hier een belangrijke rol in. Via een digitale stadswandeling door Den Haag word je meegenomen langs verschillende kunsthandelaren, veilinghuizen en roofinstanties. Kunsthistorici Perry Schrier en Annelies Kool zijn als herkomstonderzoeker verbonden aan het expertisecentrum Restitutie.

Kosten lezingen: € 10, - (inclusief entree De oorlog die bleef)
Aanmelden: niet meer mogelijk
 

Nationaal Archief
Prins Willem-Alexanderhof 20
2595 BE Den Haag
Direct naast station Den Haag Centraal