Opening tentoonstelling Face to Face

Portretten uit de grootste fotocollectie van Nederland
Jan Cremer, circa 1970, Foto: John Garner
29 augustus 2018

Tentoonstelling, 14 september 2018 t/m 6 januari 2019

Op donderdag 13 september openen verhalenverteller Onias Landveld, theatermaker Nele Eeckhout van AudioCollectief SCHIK en televisiemaker Wilfried de Jong op persoonlijke wijze de tentoonstelling Face to Face – Portretten uit de grootste fotocollectie van Nederland in het Nationaal Archief. Wat hebben Witte Huis-stagiaire Monica Lewinsky en danseres Mata Hari met elkaar te maken? En waarom staat schrijver Harry Mulisch naast Fidel Castro? In de tentoonstelling Face to Face ontdekt de bezoeker hoe personen die op het eerste gezicht niet veel met elkaar gemeen hebben, toch samen een verhaal vertellen.

Face to Face

De tentoonstelling Face to Face toont een bijzondere selectie portretten uit de grootste fotocollectie van Nederland. De portretten worden in duo’s getoond en vormen samen met brieven, historische documenten, boeken, tijdschriften en andere foto’s spannende en onverwachte combinaties. Er ontstaan parallellen en tegenstellingen tussen mensen die niet altijd tijd en ruimte, maar wel een geschiedenis delen. In de tentoonstelling zijn originele en iconische portretfoto’s te zien van spraakmakende personen als Winston Churchill, Nelson Mandela en Margaret Thatcher en stijliconen als Marilyn Monroe en Audrey Hepburn. Wilfried de Jong, Onias Landveld en Nele Eeckhout, Mirke Kist en Sonia Houthuys van AudioCollectief SCHIK geven in audiobijdragen hun interpretatie van de verhalen achter de getoonde portretfoto’s. 

Mahatma Ghandi

Het onderzoek voor de tentoonstelling leverde onder meer de vondst van enkele onbekende foto’s op. In een fotoalbum in het archief Boers bevinden zich foto’s van de politiek en religieus leider Mahatma Gandhi (1869 – 1948). Gandhi strijdt geweldloos tegen de Britten voor de onafhankelijkheid van India. Dit maakt hem geliefd en beroemd. De Indiase onafhankelijkheidsbeweging maakt gebruik van deze status en verspreidt portretten van Gandhi om de veelal analfabete Indiërs verder te verenigen. De vondst van foto’s van Gandh in het privé-album van een Nederlandse ingenieur, die de foto’s mogelijk zelf maakte, is bijzonder.

Na de onafhankelijkheid in 1947 zet India in op fotografie ‘van Indiërs, door Indiërs, voor Indiërs’. Raghubir Singh is de bekendste fotograaf van het postkoloniale India. De zwart-witbeelden die Henri Cartier-Bresson van India maakt, inspireren Singh om te gaan fotograferen. Maar in zijn eigen werk kiest hij al snel voor kleur. De kleuren van India zijn voor hem een essentieel onderdeel van zijn land.                                                                                                                               

Winston Churchill

In de tentoonstelling wordt een portretfoto van Winston Churchill en Willem Drees als duo getoond. Het portret van minister-president Willem Drees, die liggend in een duinpan poseert, staat haaks op alle conventies die in de eerste honderd jaar van de portretfotografie worden gehanteerd. De manier waarop Winston Churchill door Yousuf Karsh een paar jaar eerder in beeld wordt gebracht, voldoet daar veel meer aan. Churchill is in beeld gebracht als de onbetwiste en onverzettelijke leider van de Britten. De informele manier waarop ‘Vadertje’ Drees, op dat moment minister-president van Nederland, zich laat portretteren, staat hier lijnrecht tegenover. Het portret van de stijve Drees, die voor de serie ‘Mensen op zondag’ van Vrij Nederland liggend in het zand is gefotografeerd, is voor die tijd zeer onconventioneel.

Als achtergrond-stuk wordt ook de speech getoond die Churchill op 7 mei 1948 in Den Haag heeft gehouden over een verenigd Europa. Churchill was een van de pleitbezorgers van een Europese unie, die door de Britten als gevolg van de Brexit in 2019 weer verlaten zal worden.

Grootste fotocollectie van Nederland

Het Nationaal Archief bewaart de grootste fotocollectie van Nederland, met zo’n 15 miljoen foto’s uit de afgelopen 175 jaar. In de tentoonstelling worden foto’s getoond van Nederlandse fotografen, onder wie Ed van der Elsken, Eddy Posthuma de Boer, Bert Nienhuis en Erwin Olaf en buitenlandse fotografen als Yousuf Karsh, Lord Snowdon, Cecil Beaton, Philippe Halsman, René Burri en Gilles Caron.

Paradox

De tentoonstelling Face to Face is tot stand gekomen in samenwerking met Bas Vroege van Paradox. Paradox ontwikkelt projecten over eigentijdse maatschappelijke vraagstukken die worden aangedragen door documentairemakers, fotografen, schrijvers, artiesten en onderzoekers.

Vernieuwde entree

De opening van Face to Face is het eerste publieksevenement in de nieuwe ontvangsthal van het Nationaal Archief. Het ontwerp van de vernieuwde entree is van architecten Van Eijk en van der Lubbe en DiederenDirrix. 

Sponsors

Face to Face wordt mede mogelijk gemaakt door ACOMO, FrieslandCampina, Nationale Nederlanden en HEMA.

Nationaal Archief

In het Nationaal Archief vind je antwoorden op vragen over jouw leven, onze geschiedenis en onze samenleving. We helpen je aan nieuwe inzichten door je altijd en overal toegang te geven tot ons nationaal geheugen.

Nationaal Archief
Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag

www.nationaalarchief.nl/facetoface