Hollandse suikerplantages in Brazilië (1636)

De WIC op oorlogspad

Alles uitklappen

De cartograaf Blaeu gebruikt het nog niet verkende gebied het zogenaamde ‘terra incognita’ op zijn kaarten voor schetsen van het leven ter plekke. Hier zien wij een groep Tupi indianen tijdens een vertrek uit een dorp. De Nederlandse vlag geeft aan dat op dat moment het Braziliaanse territoir in Nederlandse handen is.

Eén van de doelen van de West-Indische Compagnie (WIC) is het vestigen van volksplantingen op de Amerikaanse kusten om daar landbouwproducten (zoals suiker) te telen. De Portugezen bezitten al rijke suikerplantages in Brazilië. Sinds 1627 proberen de Hollanders met wisselend succes gedeelten van Brazilië op de Portugezen te veroveren. In 1636 benoemt de WIC een ‘sterke man’ om een blijvende kolonie in Brazilië te realiseren: Johan Maurits van Nassau, broer van Willem van Oranje. In 1637 vestigt hij zich in Recife en bouwt op het aangrenzende eiland de nederzetting Mauritsstad. Door zijn verdraagzaam beleid ten opzichte van de Portugezen in de kolonie komt deze tot grote bloei. Als liefhebber van kunst en wetenschap bevordert hij de beschrijving en afbeelding van de Braziliaanse natuur en cultuur. Hij blijft tot 1643 in functie.

De Republiek weet Nederlands-Brazilië slechts 24 jaar in handen te houden. In 1654, midden in de Eerste Engels-Nederlandse oorlog, kan de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden geen versterkingen sturen naar Brazilië. In dat jaar heroveren de Portugezen hun voormalige kolonie Brasilia op de Nederlanders.