Bevrijding in Oost-Maarland

13-09-1944 tot 14-09-1944

De Duitsers zijn massaal op de terugtocht richting Maastricht. Om de opmars van de Amerikanen te vertragen, moeten de Duitse militairen schuttersputten graven aan de rechterzijde van de Rullèj*. De benodigde gereedschappen zoals schoppen en "bikkels" moeten zij weghalen bij de burgers.

Story Archive

Wij zaten met twee families in de gewelfde kelder onder ons huis en de deuren mochten niet op slot. Plotseling werd er stevig op de deur gebonsd door een Duitse soldaat. Mijn vader (ex-krijgsgevangene als dienstplichtig soldaat) opende de deur en sprak de soldaat aan. Deze bleek afkomstig van de buurt van Aken. Mijn vader stelde de jongeman voor om bij ons in de kelder plaats te nemen en zijn uniform om te ruilen voor een overall en wachten tot de Amerikanen gearriveerd waren.

Huilend wuifde hij het voorstel af, want zou de SS hem hier vinden dan stonden wij met z'n allen per direct voor een Duits vuurpeloton. Hij vertrok (rond tien uur) met graafgereedschap richting de Maas.

's Middags stopte er een Amerikaanse jeep met oranje doek over de motorkap op de kruising Dorpstraat/Catarinastraat/Putstraat en tegelijkertijd vier lichte verkenningstanks op de linie haaks over de Rullèj tussen kasteel en Maas. De gevangen genomen Duitse soldaten (10 à 15 man) werden op een rij opgesteld voor de poort van de boerderij aan de Catarinastraat om gefouilleerd te worden. En wie stond erbij? Jawel, de jonge Duitser die graafgereedschap bij ons kwam weghalen. Wij hebben nooit meer iets van hem vernomen.

Dit alles heb ik met eigen ogen zien gebeuren, omdat ik met mijn vader buiten was (er werd die dag niet geschoten). Op 14 september werd mijn vader als ex-militair opgedragen om alle spullen, waaronder wapens en gesneuvelden uit de weiden en velden op te halen. Hij nam mij mee als helpende hand. Van de jonge soldaat hebben wij nooit meer iets vernomen.

*Rullèj is oosters (Oeschj) \ Limburgs dialect voor de kasteellaan die tot 100 jaar geleden liep van de St. Catharinastraat van Oost tot aan de Maas en de Trichterweg kruisend (van Eijsden naar Maastricht).De Rullèj behoorde toe aan het kasteel van de Heerlijckheid Oost . Deze weg is vrij breed en was in vroeger jaren een veldweg van Limburgse rivierklei 'versterkt' met maaskeien, maaskiezel en sintels afkomstig van de zinkwitfabriek van Eijsden.