Terug naar zoekresultaten

1.10.35.02 Inventaris van het archief van H. de Groot [levensjaren 1583-1645]: Supplement, 1327-1629

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

1.10.35.02
Inventaris van het archief van H. de Groot [levensjaren 1583-1645]: Supplement, 1327-1629

Auteur

W.E. Smelt

Versie

04-05-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1928 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie Hugo de Groot, Supplement
Groot, H. de suppl.

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1327-1629

Archiefbloknummer

1168

Omvang

; 6 inventarisnummer(s) 0,28 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte teksten. De Nederlandstalige stukken van vóór ca. 1700 zijn geschreven in het gotische cursiefschrift, met name in de oud-Hollandse klerkencursief. De Duitse stukken zijn grotendeel in het Kurrentenschrift geschreven.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Hugo de Groot (1583-1645)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Hugo de Groot was Nederlands bekendste rechtsgeleerde uit de 17e eeuw. Het supplement bevat stukken door hem verzameld in verband met allerlei juridische kwesties, onder andere in zijn hoedanigheid van advocaat-fiscaal voor het Hof van Holland. Het gaat met name om stukken over de V.O.C., de concurrentie met Engeland in Indie en diplomatieke pogingen dit onderlinge geschil op te lossen tussen 1595-1615; stukken omtrent de vrije vaart ter zee (geldigheid van buit e.d.) tussen 1599-1617; grensgeschillen en kwesties omtrent dijken en polders in Holland tussen 1520-1614, met retroacta; bestuurlijke (dorps)kwesties in Holland en Zeeland tussen 1327-1615, met retroacta. Tevens zijn er enige stukken over het loodswezen.

Archiefvorming

Geschiedenis van het archiefbeheer
Op 15 November 1864 werd bij Martinus Nijhoff, te 's-Gravenhage, publiek verkocht eene verzameling papieren, afkomstig van Hugo de Groot. Op welke wijze deze collectie onder den hamer kwam, deelt de heer Joh. F. Snelleman mede in een artikel "Hugo Grotius in de Tabak" (Nieuwe Rotterdamsche Courant, 27 Juni 1925). Zijn vader namelijk, makelaar in tabak in Rotterdam, had de verzameling aangenomen als betaling van eene schuld, die deze in te vorderen had van een klant in de buurt van Nijmegen. Alvorens de verzameling over te nemen had de heer Snelleman den raad ingewonnen van C. P. Tiele, die van zijn kant zich in verbinding stelde met zijn broeder P. A. Tiele en met J. H. Scheffer, gemeente-archivaris te Rotterdam. ( De desbetreffende correspondentie is door den heer Joh. F. Snelleman geschonken aan de Bibliotheek van het Vredespaleis. In deze correspondentie wordt de bewuste schuldenaar met name genoemd; er blijkt evenwel niet uit, waarop de mededeeling over de herkomst berust, voorkomend in bet "Avis" in den veilingscatalogus, namelijk dat "la collection ...... provient de la famille des Cornets de Groot à Bergen-op-Zoom, descendants en ligne droite du célèbte Hugo Grotius". ) . Nadat de heer Snelleman de verzekering had gekregen, dat hij bij de transactie geen schade zou lijden, liet hij de verzameling bij Nijhoff veilen. Uit een exemplaar van den veilingscatalogus, bewaard op de Leidsche Universiteitsbibliotheek, kan men de namen van sommige der koopers en de prijzen vernemen ( Het Algemeen Rijksarchief bezit eveneens een catalogus. ) .
De collectie omvatte 21 deelen benevens verschillende "Pièces relatives aux descendants de H. Grotius"; de deelen, genummerd I, VII en IX werden in kavels geveild.
Van het deel I, in den catalogus getiteld: "Recueil concernant les voyages des Hollandais aux Indes Orientales, la compagnie des Indes, etc., 1600-1616", werden 16 van de 42 kavels voor het Rijksarchief te 's-Gravenhage verworven, namelijk de nummers 14, 15, 21-25, 27, 29, 30, 31, 33, 34, 39-41; de andere nummers kwamen terecht in de Universiteitsbibliotheek te Leiden, het Rotterdamsche gemeente-archief en in particuliere handen.
Later werden nog voor het Algemeen Rijksarchief aangekocht de tot deel I behoorende kavels 16 en 19, die in 1882 en 1897 bij Frederik Muller geveild werden.
Eveneens verwierf het Algemeen Rijksarchief op aucties, bij Nijhoff respectievelijk in 1897 en 1889 gehouden, de deelen in 1864 gemerkt II-IV: "Papieren van H. de Groot als Advocaat Fiscaal van den Hove van Holland, Zeeland en West-Vriesland 1608-1614", en deel V: "Verscheyde Disputen rakende de prov van Groeningen ende Ommelanden 1610 (suivi de quelques autres pièces)".
Van de op deze wijze verkregen papieren wordt hier eene beschrijving gegeven. Daarbij is de folieering in de banden gevolgd. Voor zoover deze afkomstig is van De Groot zelf, blijkt de groepeering der stukken dikwijls minder nauwkeurig te zijn geschied: fragmenten, blijkbaar bij elkander hoorend, liggen van elkaar af. Door verwijzingen bij de beschrijvingen der afzonderlijke stukken is dit euvel ondervangen.
De verwerving van het archief
Het archief is door aankoop verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Ordening van het archief
Concordantie:
Oud Nieuw
1. 40
2. 41
3. 42
4. 43
5. 44
6. 45

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie Hugo de Groot, Supplement, nummer toegang 1.10.35.02, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Groot, H. de suppl., 1.10.35.02, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
OudNieuw

Archiefbestanddelen