Terug naar zoekresultaten

1.11.06.14 Inventaris van de digitale duplicaten van de WIC-archieven, aanwezig in de New York State Archives te Albany, 1630-1682

Dit archief bestaat uit de overgebleven administratie van de WIC tijdens de aanwezigheid in Noord-Amerika.

Bekijk de zoekhulp bij dit archief

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

1.11.06.14
Inventaris van de digitale duplicaten van de WIC-archieven, aanwezig in de New York State Archives te Albany, 1630-1682

Auteur

New York State Archives/ Nederlandstalige inleiding door Harm Pieters

Versie

24-08-2020

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2018 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Digitaal Duplicaat: WIC-archieven aanwezig in de New York State Archives te Albany Digitale duplicaten van de WIC-archieven, aanwezig in de New York State Archives te Albany
Nieuw Nederland Albany [digitaal duplicaat] Digitale duplicaten Nieuw Nederland Albany

Periodisering

archiefvorming: merendeel 1630-1664
oudste stuk - jongste stuk: oudste stuk - jongste stuk: 1630-1682

Archiefbloknummer

DDALBANY

Omvang

2367 inventarisnummer(s)

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte documenten. De stukken zijn geschreven in het gotische cursiefschrift, met name in de oud-Hollandse klerkencursief.

Archiefdienst

New York State Archives, Albany NY, USA

De originelen bevinden zich in

New York State Archives, Albany

Archiefvormers

Raad van Nieuw-Nederland Provinciale griffier van de Raad van Nieuw-Nederland Schepenbank (Fort Oranje) Gouverneur in Curaçao/directeur-generaal van Nieuw-Nederland en de Caraïbische eilanden New York Colony Council, , 1642-1660, , 1656-1660, , 1647-1664, , 1664-1682

Samenvatting van de inhoud van het archief

Dit archief bestaat uit de overgebleven administratie van de WIC tijdens de aanwezigheid in Noord-Amerika.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De WIC in Noord-Amerika
De Nederlandse aanwezigheid in Noord-Amerika strekt zich uit over de periode 1609 tot 1664. In 1624 werd de kolonie Nieuw-Nederland gesticht. In 1667 deed de Republiek der Verenigde Nederlanden bij de Vrede van Breda officieel afstand van deze kolonie. In 1673 werd de kolonie voor een korte periode heroverd, waarna in 1674 met de Vrede van Westminster een definitief einde kwam aan het Nederlandse bestuur.
De Nederlandse aanwezigheid in Noord-Amerika begon al voor de oprichting van de West-Indische Compagnie (WIC) in 1621. In opdracht van de VOC voer Henry Hudson in 1609 naar het Amerikaanse continent, op zoek naar een andere route naar Azië. De daaruit ontstane bonthandel met het Amerikaanse kustgebied leidde in 1614 tot de oprichting van de Nieuw-Nederland compagnie. Dit was een samenwerking tussen verschillende Amsterdamse handelshuizen. Deze werd in 1621 opgeheven en ging op in de WIC.
De in 1621 opgerichte WIC uit vijf kamers: Amsterdam, Zeeland, Maze, Stad en Lande en het Noorderkwartier. De Staten-Generaal verleende de nieuwe compagnie een octrooi voor 24 jaar. Het bestuur bestond uit de Heren XIX waarin de verschillende kamers vertegenwoordigd waren.
De permanente aanwezigheid van de WIC in Noord-Amerika begon in 1624 met de stichting van de nederzetting Nieuw-Amsterdam op het zuidelijke puntje van de plek die we nu kennen als New York of specifieker als Manhattan. In de eerste decennia bleef de omvang de kolonie en het aantal kolonisten beperkt en lag de nadruk op het belang van Nieuw-Amsterdam als handelspost. Vanaf de jaren 50 van de 17e eeuw nam het aantal kolonisten toe.
De belangrijkste andere koloniale macht in dit deel van de wereld waren de Engelsen, die zich zowel ten noorden als ten zuiden van de Nederlandse kolonie al hadden gevestigd.
Raad van Nieuw Nederland
Een groot aantal series in deze toegang betreffen series die gevormd zijn door de vertegenwoordigers van de WIC in de kolonie. Het bestuur van de kolonie bestond uit een gouverneur of directeur, die werd geassisteerd door een raad, de Raad voor Nieuw-Nederland, en een secretaris/griffier. In de beginperiode van de kolonie waren de gouverneur en raad zowel de rechtsprekende, wetgevende als uitvoerende macht in de kolonie.
De griffier van de raad was verantwoordelijk voor het vastleggen en herkennen van officiële documenten die mogelijk in rechtszaken konden worden gebruikt. Samen met de directeur-generaal en andere raadsleden was hij ook lid van de Raad voor Nieuw-Nederland, het belangrijkste bestuursorgaan in de kolonie. De Raad en de directeur-generaal ontwierpen en voerden wetten uit die verband hielden met het reilen en zeilen van de kolonie. De raad was ook een rechtsprekend orgaan, verantwoordelijk voor zaken die tot de doodstraf konden leiden. Het was het beroepsorgaan voor uitspraken van de schepenbanken in de kolonie en de lokale schepenbank voor Nieuw Amsterdam.
Met de groei van de kolonie kwam er behoefte aan een uitgebreider bestuurlijk en juridisch systeem. In 1647 werd de Raad van Negen ingesteld, een raad bestaande uit vooraanstaande kolonisten. Deze raad was verantwoordelijk voor arbitrage in zaken tussen kolonisten, bijvoorbeeld in zaken als conflicten over grondbezittingen en handelsrechten. Tegen beslissingen van de Raad van Negen kon beroep worden ingesteld bij de Raad van Nieuw-Nederland.
Vanaf 1653 kreeg Nieuw-Amsterdam stadsrechten. Dat betekende dat de Raad van Negen vervangen werd door een schout en een college van burgemeesters en schepenen. De Raad van Nieuw-Nederland werd hierna het hof van beroep voor beslissingen van de stad Nieuw-Amsterdam en de andere nederzettingen in de kolonie. Daarnaast concentreerde de Raad zich op het bestuur van de kolonie als geheel en de contacten met de aangrenzende Engelse, Franse en Zweedse kolonies.
De door de Raad gevormde stukken zijn in verschillende series te vinden. De belangrijkste serie zijn de minuten van de vergaderingen van de Raad tussen 1638 en 1665.
Schepenbank (Fort Oranje)
De WIC verleende op 10 april 1652 zelfbestuur aan fort Oranje en de nederzetting Beverwijck. Een
Raad van Justitie (schepenbank) werd opgericht met uitvoerende, wetgevende en rechtsprekende
taken binnen het aangewezen grondgebied. Deze bestuursraad hield verslagen bij van haar
zittingen, en beheerde documenten over verschillende transacties en interacties tussen leden van
de gemeenschap. De rechtshandelingen werden in aanwezigheid van de secretaris vastgelegd in
geschreven contracten met de handtekening van de contractpartijen.
Gouverneur in Curaçao/directeur-generaal van Nieuw-Nederland en de Caraïbische eilanden
Deze toegang bevat een belangrijke serie archivalia met betrekking tot de Nederlandse kolonien in het Carabisch gebied, Curaçao, Aruba en Bonaire. Het gaat hier tevens om de oudste archiefstukken met betrekking tot de Nederlandse aanwezigheid in dat deel van de wereld.
De inname van Curaçao door de WIC ten koste van een kleine Spaans garnizoen in 1634 had verschillende redenen. De WIC zocht een uitvalsbasis voor handel en de kaapvaart in dit gebied, ten opzichte van de belangrijkste concurrent Spanje. Ook zocht de WIC naar zout op de eilanden. Onder het gezag van Petrus Stuyvesant, die in 1642 tot gouverneur werd benoemd, werd Curaçao een belangrijk handelscentrum. Er werd ook volop handel gedreven tussen Nieuw Nederland en Curaçao. Nieuw Nederland leverde bouwmaterialen aan de Carabische eilanden, vanaf Curaçao kwam er campechehout (grondstof voor verf) en slaven naar Nieuw Nederland. Vanaf Aruba kwamen er wilde paarden naar Nieuw Nederland en vanaf Bonaire kwam er zout voor de haringverwerking.
In 1645 werd Peter Stuyvesant door de WIC benoemd als gouverneur van Nieuw-Nederland. Bij vertrek uit Curaçao in 1644 nam hij het bestuursarchief mee.Het gevormde archief uit deze periode had daar volgens het herkomstbeginsel moeten blijven. Een aantal stukken zou Stuyvesant formeel moeten overgedragen aan de WIC. Stuyvesant liet echter afschriften maken van de stukken en nam zelf de originelen mee naar Nieuw Amsterdam. Afschriften die op Curaçao achterbleven of die aan de WIC werden overgedragen zijn verloren gegaan, de stukken die door Stuyvesant naar Nieuw Amsterdam werden meegenomen zijn daar bewaard gebleven.
New York Colony Council
Na de Engelse machtsovername in 1664 bleven er Nederlandse kolonisten actief in het lokale bestuur en in de lokale rechtspraak. Dit gebeurde weliswaar onder het gezag van de Engelse koloniale raad, gevestigd in New York, maar het Nederlands werd nog enige tijd gebruikt in de gevormde documenten.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Na de Britse verovering van de Nederlandse kolonie in 1664 kwam de WIC administratie in Engelse handen. In 1673 kwamen de archieven nog weer kort in Nederlandse handen om een jaar later definitief in Engelse handen te komen. De Engelse secretaris van de Colony of New York bleef de archieven uit de Nederlandse periode beheren, tot het begin van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog in 1775. In deze periode verbleven de archieven in het huis van een lid van het New Yorkse stadsbestuur en werden ze bijna vernietigd terwijl ze aan boord lagen van een Brits schip in de haven van New York. In 1776 werden de archieven op last van het New Yorkse Provincial Congress verplaatst naar Kingston, de eerste hoofdstad van de staat New York. Aan het einde van de oorlog keerden de archieven terug in New York. Toen Albany in 1797 de hoofdstad werd van de staat New York werden de archieven naar deze stad verplaatst en vielen ze onder het beheer van de Secretary of State. Rond 1850 werd Dr. E. B. O’Callaghan gevraagd om de Nederlandse archivalia te reorganiseren. Van de oorspronkelijke 46 ingebonden delen met Nederlandse documenten werden 22 nieuwe ingebonden delen gemaakt. Er werd daarbij een onderscheid gemaakt tussen verschillende documenttypes en de documenten werden chronologisch geordend. In 1881 werden deze 22 delen overgedragen aan de Manuscripts Division van de New York State Library in Albany. In 1911 werd het gebouw van de New York State Library vernietigd in een brand, maar het grootste deel van de Nederlandse archivalia werd daarbij gered.
De in de 19e eeuw aangebrachte ordening is niet meer wezenlijk veranderd. In de jaren ’80 van de twintigste eeuw zijn alleen de archivalia die gevormd zijn in Curaçao afgescheiden in een aparte serie. Zodoende werd het onderscheid tussen in Nieuw Nederland gevormde archivalia en Nederlandstalige archivalia duidelijker gemaakt. In deze toegang vind u wel alle archieven die in beide categorieën vallen.

Inhoud en structuur van het archief

Beschrijving van de series
Iedere beschreven serie bestaat uit een oorspronkelijke toegang van de New York State Archives. Het door de New York State Archives toegekende toegangsnummer wordt genoemd aan het einde van de serietitel.
A New Netherland Provincial Secretary Register of the Provincial Secretary, 1642/1660 (A0270)
De in deze serie beschreven stukken van de secretaris voor de Raad voor Nieuw-Nederland betreffen de taakuitvoering in civiele en strafrechtelijke zaken. Daarbinnen zijn stukken te onderscheiden over het bezit van grond en huizen, over commerciele overeenkomsten maar ook privaatrechtelijke zaken zoals huwelijkscontracten, erfenissen etc. Voor een overzicht van alle typen stukken en de vertalingen uit het Engels, zie de verklarende woordenlijst.
B New Netherland Council Dutch Colonial Council Minutes, 1638/1665 (A1809)
De minuten van de Raad voor Nieuw-Nederland geven een indruk van civiele en strafrechtelijke zaken waar de raad zich mee bezig hield, maar ook van alle uitvoerende en wetgevende taken. In de minuten zijn alle mogelijke zaken uit de andere series geregistreerd. In die zin fungeren de minuten als toegang op de andere, door de Raad gevormde, series. Ook zijn de minuten een goede bron voor zaken die de hele kolonie betreffen, zoals het economische beleid en de verdediging van de kolonie tegenover concurrenten in dit deel van de wereld.
C New Netherland Council Dutch Colonial Administrative Correspondence, 1646/1664 (A1810)
Deze serie betreft de correspondentie van Petrus Stuyvesant gedurende zijn tijd als directeur-generaal van Nieuw Nederland tussen 1647 en 1664. Het betreft met name ingekomen brieven van de Heren XIX van de WIC en van de gouverneuren van aangrenzende kolonien. De meeste brieven gaan dan ook over de militaire positie van de kolonie en de handel in Amerika en in het Caribisch gebied. Helaas is de uitgaande correspondentie van Stuyvesant niet in deze serie te vinden.
D New Netherland Council Dutch Colonial Ordinances, 1647/1658 (A1875)
Deze serie bevat door de Raad voor Nieuw-Nederland uitgevaardigde ordonnanties. In deze ordonnanties werd het te voeren beleid vastgelegd voor de verschillende nederzettingen in de kolonie. Ze bevatten wetten en richtlijnen over alle mogelijke aspecten van het dagelijkse leven en de handel in de kolonie. Bijvoorbeeld voorschriften over de scheepvaart, grondbezit, tabak, alcohol, het huwelijk etc.
E New Netherland Council Writs of Appeal, 1658/1663 (A1877)
Tegen rechterlijke uitspraken van de lokale schepenbanken in de kolonie kon in beroep worden gegaan bij de Raad voor Nieuw-Nederland. Deze in de serie omschreven stukken bevatten de oproepen aan de vertegenwoordigers van de lagere schepenbanken en de burger in kwestie om voor de Raad te verschijnen.
Lokale schepenbanken waren er in deze periode te vinden in Nieuw Amsterdam, Oostdurp, Heemstede, Nieuw Amstel, Wiltwyk, Vlissingen en Fort Oranje. De beslissingen van de Raad in deze zaken zijn terug te vinden in de minuten van de Raad, serie B.
F New Netherland Council Dutch Delaware River Settlement Administrative Records, 1646/1664 (A1878)
Deze serie bevat stukken die in de Delaware regio zijn gevormd en gezonden werden aan de Raad voor Nieuw-Nederland in Nieuw Amsterdam. Het gaat vooral om de controle over dit gebied in verhouding tot de kolonie Nieuw-Zweden, zoals de verovering van deze kolonie door Stuyvesant in 1655. De serie bevat ook brieven van Jean Paul Pacquet, vicedirecteur van het gebied aan de South (Delaware) rivier tot 1657, brieven van Jacob Alrichs, de gouverneur van de nederzetting Nieuw Amstel en van Willem Beeckman, vicedirecteur van het gebied aan de South (Delaware) rivier tussen 1659 en 1664.
G New Netherland Council Dutch Colonial Patents and Deeds, 1630/1664 (A1880)
Deze serie bestaat uit afschriften of minuten van de zogenaamde land patents, het toewijzen van specifiek omschreven stukken land aan kolonisten door het koloniale bestuur. Deze mochten vervolgens vrijelijk over het land beschikken. Deze serie bevat ook Indian deeds, stukken die de verkoop van gronden van de inheemse bevolking aan de WIC of aan de patronen documenteren. De stukken betreffen de periode 1630-1649, 1651, 1654-1661 en 1664. De vorm van deze stukken varieert in deze tijdsperiode, tussen 1638 en 1647 gaat het om volledige afschriften of minuten van de originele uitgaande stukken. Later in de tijd gaat het om verkorte afschriften van de originele stukken.
H New Netherland Council Dutch Colonial Administrative Records, 1673/1674 (A1881)
Deze kleine serie bevat stukken die gevormd zijn tijdens de kortdurende Nederlandse terugkeer in de jaren 1673 en 1674 door Anthony Colve, de Nederlandse directeur-generaal van Engelse afkomst.
I New Netherland Council Dutch Colonial Land Deeds, 1652/1653 (A1882)
Deze kleine serie stukken zijn gevormd door de provinciale secretaris in de jaren 1652 en 1653 en bevatten stukken met betrekking tot land transacties, zoals de verkoop en uitgifte van gronden door het koloniale bestuur. Vergelijkbare stukken zijn te vinden in de series 0270 en 1880.
J Fort Orange Settlement Administrative Records, 1656/1660 (A1876)
De stukken in deze serie geven een indruk van het leven van de Nederlandse gemeenschap in Beverwijck en omgeving, het grondgebied van het huidige Albany (New York). De meerderheid van de documenten betreft vastgoedtransacties, zoals overschrijvingen van eigendom van de ene persoon naar de ander, verkoopvoorwaarden, veilingsvoorwaarden, kwijtscheldingen van vorderingen. De documenten bevatten ook schuldbekentenissen, boedelinventarissen, bevelschriften en volmachten. Deze documenten zijn ondertekend en konden gebruikt worden tijdens rechtshandelingen. Bestuurders die de stukken ondertekenden in deze serie zijn de volgende personen: Joannes
Dijckman, vice-directeur en bewindhebber van Fort Oranje van 10 april 1652 tot juni 1655; Johan de Deckere, tijdelijk vice-directeur van Fort Oranje van juli 1655 tot juli 1656; Johannes la Montagne, vice-directeur en bewindhebber van Fort Oranje van 28 september 1656 tot 24 oktober 1664; en Dirck van Schelluyne, die notaris was in Beverwijck vanaf 1660 en griffier van Albany van 10 september 1665 tot 9 augustus 1668.
K New Netherland Council Curaçao Records, 1640/1665 (A1883)
Deze serie bevat stukken van Petrus Stuyvesant als gouverneur van Curaçao tussen 1643 en 1644 en stukken van zijn bezoek in 1655 aan Curaçao , als directeur-generaal van Nieuw Nederland en de Carabische eilanden. De stukken uit de eerste periode betreffen correspondentie tussen de Heren XIX en Stuvyesant over het bestuur op Curaçao , de stukken uit de twee periode betreffen correspondentie tussen Stuyvesant, vicedirecteur Matthias Beck en de Heren XIX. Daarnaast zijn er allerlei stukken te vinden met betrekking tot de scheepvaart en de handel tussen Nederland, Nieuw Nederland en Curaçao .
L New York Colony Council British Delaware River Settlement Administrative Records, 1664/1682 (A1879)
Deze serie bevat stukken die in Delaware regio zijn gevormd na de Engelse machtsovername in 1664. Na deze machtsovername bleven de Nederlandse bestuurders nog lange tijd verantwoordelijk voor civiele rechtspraak in dit gebied, zij het onder Engels bestuur. Hierdoor bevinden zich ook Nederlandstalige documenten in deze serie. Het is niet mogelijk om uit de omschrijvingen op te maken welke documenten dit precies zijn. In het algemeen gaat het in deze serie om correspondentie tussen deze regio en het centrale gezag in New York.
Vertaling van de benaming van typen archiefstukken en ander veelgebruikte termen
De omschrijvingen van de stukken zijn niet vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands. De oorspronkelijke Nederlandse namen zijn in de Engelstalige omschrijvingen al zoveel mogelijk gebruikt. Wel is er een lijst opgenomen met vertalingen en omschrijvingen van veelgebruikte termen en aanduidingen in deze toegang.
Veel van de gebruikte Engelstalige termen in deze toegang betreffen vroegmoderne juridische begrippen. Het is belangrijk om te bedenken dat sommige termen nog steeds gebruikt worden, maar in de vroegmoderne tijd een andere of bredere betekenis hadden.
Actions of debt: Schuld
Adoption: Adoptie van een kind
Affidavit: Beëdigde verklaring
Allotment: Verdeling of uitgifte van gronden
Antenuptial agreement: Huwelijkse voorwaarden
Minute: Een vastgesteld geschrift
Sundry: Diverse
Ordinance: Verordening
Resolution: Besluit van bestuursorgaan
Appointment: Benoeming
Interrogatories: Lijst met vragen in een civiele zaak
Examination: Onderzoek
Judgments: Oordeel
Propositions: Voorstel
Affidavit: Beëdigde verklaring
Petition: Verzoekschrift
Order: Bevel
Gouverneurs van Nieuw-Nederland
1624 / Adriaen Jorisz. Thienpont
1624 / Cornelis Jacobsz. May
1625–1626 / Willem Verhulst
1626–1632 / Pieter Minuit
1632–1633 / Bastiaen Jansz. Krol
1633–1638 / Wouter van Twiller
1638–1647 / Willem Kieft
1647–1664 / Petrus Stuyvesant
1664–1668 / Richard Nicolls (eerste Engelse gouverneur na overgave in 1664)
1668–1673 / Francis Lovelace (tweede Engelse gouverneur na overgave in 1664)
1673 / Cornelis Evertsen de Jongste en Jacob Benckes (Nederlandse herovering)
1673-1674 / Anthony Colve
1674-1680 / Edmund Andros (eerste Engelse gouverneur van New York na de Vrede van Westminster)
Literatuur
Heijer, H.J. den, Geschiedenis van de WIC, Zutphen 1994.
Jacobs, J. Een zegenrijk gewest : Nieuw-Nederland in de zeventiende eeuw, Amsterdam 1999. Beschikbaar in de studiezaal, vindplaats S 33 17
Jacobs, J., Dutch Colonial Fortifications in North America 1614-1676, Amsterdam 2015.
Jacobs, J., The colony of New Netherland. A Dutch settlement in the Seventeenth-Century America, Ithaca 2009.
Venema, J., Beverwijck. A Dutch Village On The American Frontier, 1652-1664, New York 2003.
A Guide To Dutch Manuscripts in United States Repositories: https://www.newnetherlandinstitute.org/research/online-publications/guide-to-dutch-manuscripts-in-united-states-repositories-relating-to-new-netherland/
Een uitgebreid bibliografisch overzicht met publicaties over het Nederlandse koloniale verleden in de Verenigde Staten is ook te vinden op de website van het New Netherland Institute: https://www.newnetherlandinstitute.org/research/new-netherland-bibliography/

Aanwijzingen voor de gebruiker

De originele stukken bevinden zich in de New York State Archives, Albany (NY). Per inventarisnummer is een link opgenomen naar een scan van het origineel, te vinden op de website van de New York State Archives.
Transcripties en/of volledige Engelstalige vertalingen van de stukken zijn ook verschenen in de serie: New York Historical Manuscripts: Dutch / New Netherland Documents.
Deze toegang is een bewerking van de oorspronkelijke toegangen, gemaakt door de New York State Archives. Naar aanleiding van de digitalisering van deze stukken en in het kader van het GCE programma is besloten om deze toegangen ook via de website van het Nationaal Archief aan te bieden. Er is daarbij gekozen voor het samenvoegen van de diverse toegangen in een verzameltoegang. Daarbij is een nieuwe, Nederlandstalige inleiding geschreven op het archiefmateriaal. De omschrijvingen van de archiefstukken zijn niet vertaald. Dit zijn dus de omschrijvingen zoals die ook in de originele toegangen van de New York State Archives gebruikt worden.
Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Niet van toepassing
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Digitaal Duplicaat: WIC-archieven aanwezig in de New York State Archives te Albany Digitale duplicaten van de WIC-archieven, aanwezig in de New York State Archives te Albany, nummer toegang 1.11.06.14, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Nieuw Nederland Albany [digitaal duplicaat] Digitale duplicaten Nieuw Nederland Albany, 1.11.06.14, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Bewaarplaats van originelen
New York State Archives Albany
Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Het archief van de Oude Westindische Compagnie ( archiefinventaris 1.05.01.01) is een belangrijke bron voor aanvullend onderzoek.
De resoluties en registers van uitgaande stukken van de Heren XIX , de kamer Amsterdam en de kamer Zeeland bevatten soms gegevens over Nieuw-Nederland. De resoluties zijn echter bij lange na niet compleet. Sommige bevinden zich in andere collecties.
Daarnaast wordt u verwezen naar het archief van de Staten-Generaal (archiefinventaris 1.01.02), en dan vooral naar de liassen WIC en loketkast WIC en naar de archieven van de Staten van Holland (toegang 3.01.04.01). Gegevens over Nieuw-Nederland (o.a. Manhattan) zijn slechts zeer spaarzaam in deze archieven te vinden (hoofdzakelijk in bewaard gebleven resoluties). Voor nog meer gegevens over Nieuw-Nederland (Manhattan) wordt u verwezen naar archiefcollecties in de staat New York, via http://www.archives.nysed.gov/, waarvan een groot deel is gepubliceerd en in het Engels is vertaald. Ook de archieven van de stad New York bevatten veel relevante documenten, zie https://www1.nyc.gov/site/records/about/municipal-archives.page.
Daarnaast zijn er veel gegevens te vinden in enkele archieven van het Stadsarchief Amsterdam, met name het notarieel archief, het archief van de classis Amsterdam en het archief van het stadsbestuur.