Terug naar zoekresultaten

2.01.28.03 Inventaris van het archief van de divisie West van het Ministerie van Koophandel en Marine, 1806-1807 en van het Ministerie van Marine en Koloniën, 1808-1810

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.01.28.03
Inventaris van het archief van de divisie West van het Ministerie van Koophandel en Marine, 1806-1807 en van het Ministerie van Marine en Koloniën, 1808-1810

Auteur

H.T. Colenbrander

Versie

14-11-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1899 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Koophandel en Koloniën: Divisie West [West-Indië]
Koloniën West-Indië, 1806-1810

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1801-1811

Archiefbloknummer

K23023

Omvang

; 253 inventarisnummer(s) 14,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Enkele stukken zijn in hetgesteld.
Nederlands
Frans

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Koophandel en Koloniën, Boekhouder-Generaal en Ontvanger-Generaal Ministerie van Koophandel en Koloniën, Divisie West Ministerie van Marine en Koloniën, Commissarissen Militaire Zaken, Tweede Divisie West Ministerie van Marine en Koloniën, Tweede Divisie (West) Raad der Amerikaanse Bezittingen en Etablissementen, Boekhouder-Generaal en Ontvanger-Generaal Raad der Amerikaanse Bezittingen en Etablissementen, Commissaris en Commies van Militaire Zaken

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van het Ministerie van Marine en Koloniën bevat verbalen met indexen en bijlagen, kopieboeken en correspondentie van ambtenaren en ministers uit de periode juli 1806 - december 1810 onder anderen van J.C. van der Kemp, secretaris van de raad van Amerikaanse koloniën, later advocaat-generaal bij het Hooge Geregtshof in den Haag. Als lid van de Raad van Koophandel en Koloniën onderhandelde hij in 1815 met de Engelse bestuurders over de Amerikaanse koloniën die zij op de Nederlanders hadden veroverd.
De rubrieken gewijd aan de koloniën op de kust van Guinea en aan Berbice, Curaçao, St. Eustatius en St. Martin (Saba) bevatten eveneens correspondentie, voorts memories, kopierapporten en monsterrollen van onder meer " 's-konings slaven ter kuste van Guinea ", maar ook extracten uit brieven van Pieter Linthorst (1757- 1807). Deze begon zijn carrière als bediende bij een boek- en behangseldrukkerij te Utrecht en beëindigde als gouverneur-generaal van de Kust van Guinea, van 1805 tot 1807.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Comite tot de zaken van de kolonien en bezittingen op de kust van Guinea en America (1795-1800)
Na het aflopen van het octrooi der Westindische Compagnie (in 1791) ging het bestuur over de Westindische koloniën over op de Staten- Generaal, die hiermede een Raad der Coloniën belastten, welke vervolgens in november 1795 werd vervangen door het bovengenoemde Comité, ingevolge Resolutie der Staten-Generaal van 9 oktober 1795. In de Samenstelling van het Comité, dat uit niet minder dan 25 leden bestond, zijn gewestelijke invloeden nog merkbaar: zo hadden 6 leden namens Amsterdam zitting en 3 voor Zeeland, terwijl de landprovincies elk 2 vertegenwoordigers hadden. Ook bleven in de steden die vanouds betrekkingen met de koloniën hadden. Ook bleven in de steden die vanouds betrekkingen met de koloniën onderhielden, departementen van de Westindische Handel bestaan: bijvoorbeeld te Amsterdam, Rotterdam en Middelburg. Het Comité als zodanig resideerde te `'s-Gravenhage en had de werkzaamheden verdeeld over een drietal afdelingen van elk 7 leden, nl. voor Politie en Justitie, voor Militie en Defensie en voor Commercie en Finantiën; elk departement zou tot de aanstelling van een eigen secretaris mogen overgaan, (naast de secretaris van het Comité zelf). Voorts funktioneerden een Ontvanger- generaal voor het beheer der ontvangsten en uitgaven van het Comité, waarover hij jaarlijks een generale rekening bij de Generaliteitsrekenkamer diende over te leggen, en een Advokaat- fiskaal, aan wie de rechtspraak over ambtsmisdrijven van zowel burgerlijk als militair personeel was opgedragen.
Raad der Amerikaansche Kolonien en bezittingen (1801-1806)
Het grote aantal leden van het Westindische Comité, dat overigens al spoedig in praktijk het aantal van 21 niet meer bereikte, bleek een efficiënt funktioneren in de weg staan. De Raad der Amerikaansche koloniën en Bezittingen, opgericht bij Besluit van het Uitvoerend Bewind van 29 december 1800, nr. 56, telde dan ook nog slechts 5 leden, die begin januari 1801 in funktie zijn getreden. De verdeling der werkzaamheden in een drietal departementen, nl. voor Politie en Justitie, voor Militaire aangelegenheden en voor Commercie en Finantiën, kwam in de loop van het jaar 1802 te vervallen. Wel bleven optreden de door de Raad voor de kantoren te Amsterdam, Rotterdam en Middelburg aangestelde Commissarissen.
Ministerie van Kolonien - Divisie West (1806-1808-1810)
Koning Lodewijk Napoleon heeft kort na zijn optreden de collegiale bestuursvorm over de koloniën afgeschaft. Op 6 juli 1806 benoemde hij Mr. P. van der Heim tot Directeur- Generaal voor de Koloniën en de Koophandel, waarna bij decreet van 29 juli 1806, nr. 47, zowel de Aziatische als de Amerikaanse Raad werden opgeheven om te worden gesteld onder een minister van Koophandel en Koloniën. Voor de administratie zelf heeft deze reorganisatie geen ingrijpende gevolgen gehad: de minister hield 2 afzonderlijke verbalen, een verbaal- West en een verbaal- Oost, terwijl de voormalige Amerikaanse Raad als zelfstandige administratie, zij het nu onder eenhoofdige leiding, bleef voortbestaan als divisie- West van het ministerie van Koophandel en Koloniën. De reorganisaties in het jaar 1808 hebben echter wel gevolgen gehad voor de administratie. Bij decreet van 8 januari 1808 werd een gezamenlijk ministerie van Marine en Koloniën opgericht, tot ultimo 1810 onder Van der Heim als minister, waarbij de administraties van Marine en Koloniën aanvankelijk geheel gescheiden bleven, maar voor Koloniën slechts één verbaal werd gehouden. In juni 1808 trad in werking een nieuwe organisatie zoals vastgesteld bij decreet van 6 mei 1808, nr. 19 waardoor het ministerie in zijn geheel werd verdeeld in een secretariaatgeneraal en een 7-tal divisies. Aan de 5e, 6e en 7e divisie was de afdoening van zaken die in het bijzonder de koloniën betroffen opgedragen respectievelijk voor de militaire zaken, voor het bestuur in engere zin en voor het financieel- economische beleid. Het onderscheid in West en Oost is dus vanaf het jaar 1808 komen te vervallen: een aparte administratie voor de Westindische koloniën heeft in dit jaar opgehouden te bestaan (zie voor de archieven van de gemeenschappelijke administratie: inventaris van de archieven betreffende de Oostindische Koloniën vanaf 1808). Nadat in september- oktober 1808 de gehele administratie van het ministerie van Marine en Koloniën was overgebracht naar Amsterdam, is bij decreet van 16 november 1808, nr. 6 het aantal divisies teruggebracht van 7 naar 4, waarbij het koloniaal bestuur onder de 3e (bestuurlijke en militaire aangelegenheden) en 4e divisie (financieel- economische kwesties) kwam te ressorteren.
Na 1810
Op 31 december 1810, na de inlijving van het Koninkrijk Holland bij het Franse keizerrijk, hield het ministerie van Marine en Koloniën op te bestaan. In Amsterdam bleef achter een "divisie tot liquidatie van de zaken der koloniën", terwijl bij het Ministerie van Marine en Koloniën van het keizerrijk te Parijs een afzonderlijke Division Hollandaise werd opgericht, die tot 1814 heeft bestaan.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De archieven van de Division Hollandaise te Parijs zijn na de Vrede van Parijs naar Nederland overgebracht (zie: inventaris van de archieven betreffende de Oostindische koloniën 1795-1813).
De hierna beschreven archieven zijn, althans voor het overgrote deel, in 1856 tezamen met de archieven van V.O.C. en de W.I.C. aan het Algemeen Rijksarchief [nu Nationaal Archief]overgedragen ingevolge Koninklijk Besluit van 28 februari 1856 nr. 68 (zie het proces-verbaal van overdracht in: archief van het Algemeen Rijksarchief, inv. nr. 17, ingekomen brief van 13 september 1856 nr. 157).
Het archief is bij Koninklijk Besluit of ministeriële beschikking overgebracht.
De verwerving van het archief
Het archief is bij Koninklijk Besluit of ministeriële beschikking overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
Door de talrijke reorganisaties in de periode 1795-1813 brengt de inventarisatie van de koloniale archieven uit deze jaren bijzondere problemen met zich mee. Diverse pogingen tot inventarisatie zijn ondernomen, ondermeer in de jaren 1890 door mr. Telting en dr. Colenbrander (zie VROA, 1899 p. 7 e.v.) die echter nimmer geheel zijn voltooid, zodat zowel voor de Oostindische als voor de Westindische archieven uit de periode 1795-1813 slechts voorlopige en ten dele gebrekkige inventarissen beschikbaar zijn. [NB: van 2.01.28.01 en 2.01.28.02 zijn herinventarisaties beschikbaar]
De aanwezige inventaris werd in januari 1973 overgetypt door K. Kulk, medewerker van de Tweede Afdeling.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Koophandel en Koloniën: Divisie West [West-Indië], nummer toegang 2.01.28.03, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Koloniën West-Indië, 1806-1810, 2.01.28.03, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
2.01.28.01 - Voorlopige inventaris van de archieven betreffende de West-Indische Bezittingen en de Kust van Guinea, 1795-1810: Comité tot de Zaken van de Koloniën en Bezittingen op de Kust van Guinea en in Amerika, 1795-1800
2.01.28.02 - Voorlopige inventaris van de archieven betreffende de West-Indische Bezittingen en de Kust van Guinea, 1795-1810: Raad der Amerikaanse Bezittingen en Etablissementen, 1801-1806

Bijlagen

Concordans
Verspreide West-Indische stukken: voorste kolom; zijn geworden de nummers van dezen inventaris in de 2e kolom.
Oud nr. Nieuw inv.nr.
14 51b
15 51g
16 55h
20 51ee
28 51oo
29 5f
30 51e
31 56o
32 51pp
33 55b
34 55c
35 55g
90 51v
91 51aa
92 51l
93 51cc
94 51u
94* 56b
94** 55e
170 57k
178 57l
179 57m
180 57w
181 57c
182 57x
183 57ij
200 57g
201 57a
202 57z
203 57s
204 57b
205 57d
206 57f
207 57t
208 57bb
209 57e
210 57r
211 57aa
212 57h
221 51o
222 51h
223 51a
224 51t
225 51p
226 51q
227 55d
228 21a
234 51AA1
235 51KK1
250 51r
267 57i
296 57v
320 75b
336 75e
337 48c
340 51nn
341 51mm
345 51gg
346 56h
363 51dd
366 89
367 90
368 91
369 92
370 93
371 94
396 56g
398 55f
405 51w
406 51x
410 51bb
411 51k
412 51z
413 51ij
451 95
459 75f
460 76a
493 72a
494 55a
495 51qq
513 56e
514 56f
519 45b
520 56n
521 71c
522 33p
523 75d
553 57u
554 75c
604 71e
605 71f
618 33b
619 56m
623 57o
624 57p
635 32a
636 56l
637 56i
638 56o
654 56c
655 56d
671 56k
672 51c
755 48a
756 37a
758 51hh
960 51m
961 51i
962 51n
1008 51d
1009 55i
1010 55k
1011 55l
1012 55m
1013 55n
1014 55o
1015 51kk
1016 51ll
1075 71g
1090 45a
1110 71h
1123 33d
1124 33m
1125 33l
1126 51s
1127 36a
1128 28a
1129 71i
1130 33k
1131 33f
1132 33i
1132A 33g
1133 33h
1134 33e
1135 33c
1136 33o
1137 57n
1138 33n
1139 33a
1140 48b
1143 97
1144 96
1156 75a
1249 71a
1250 71b
1251 71d
1252 72c
1253 72b
1349 45c
1392 51ii
1405 51ff
1407 57q
1634D 33q
Oud nr.Nieuw inv.nr.

Archiefbestanddelen