Terug naar zoekresultaten

2.05.27.01 Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat-Generaal Hong Kong, 1895-1920

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.27.01
Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat-Generaal Hong Kong, 1895-1920

Auteur

C.A.J. Bastiaenen

Versie

04-07-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1958 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Consulaat-Generaal Hong Kong
Consulaat-Generaal Hong Kong

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1895-1920

Archiefbloknummer

Z21070

Omvang

; 196 inventarisnummer(s) 9,40 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Consulaat-Generaal Hongkong

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het Consulaatsarchief Hongkong bevat naast algemene correspondentie (waaronder een rapportage omtrent verdachte handelingen van E.F.E. Douwes Dekker, leider der Indische Partij), verder stukken betreffende de zorg voor Nederlanders en Nederlandse onderdanen, speciaal in (Zuid-)China. Tevens zijn er stukken omtrent politieke aangelegenheden van China; m.b.t. werving van Chinese koelies en zeelieden; over scheepvaart, handel en telegrafie; en over bezoek van Nederlandse oorlogsschepen aan China.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Het consulaat-generaal Hongkong
Het consulaat-generaal Hongkong werd in 1895 ingesteld. Het ressort van het consulaat-generaal omvatte de Britse kolonie Hongkong, de Portugese provincie Macao en Zuid-China. Dit verklaart de bijzondere positie die het innam, aangezien de consul-generaal rapporteren moest aan de Nederlandse gezanten te Londen, Lissabon en Peking, voorzover het belangen betrof in de respectievelijke bovengenoemde gebieden, (Vlg. Brief van consul-generaal Haver Droeze aan de Minister van Buitenlandse Zaken, nr. 237/17 d.d. 24 maart 1897. Inventarisnummer 14). Onder het consulaat-generaal Hongkong ressorteerden de consulaten Amoy, Swatow, Macao, Foochow en Canton, alle havenplaatsen en van veel belang voor de rechtstreekse emigratie van Chinese koelies en arbeiders naar Nederlands-Indië.
Het archief van Hongkong werd gevormd onder drie consuls-generaal, te weten: F.J. Haver Droeze (januari 1895 - mei 1908), J.H. de Reus (juni 1909-1915) en G.S.D. Hamel (1916-1920).
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het consulaatsarchief Hongkong is volgens een willekeurig dossierstelsel samengesteld. In 1908 ging men - blijkbaar volgens een aan alle posten gerichte instructie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken tot een doelmatiger inrichting van de archieven, welke instructie overigens niet is aan te wijzen - over tot een alfabetisch stelsel, waarbij aan een letter van het alfabet een bepaalde rubriek beantwoordde. Zo was de letter D b.v. gereserveerd voor "Declaraties". Later, waarschijnlijk vóór 1920, heeft men het archief herordend en de letters van het alfabet ook op stukken van vóór 1908 geplaatst.
Bij het raadplegen van de agenda's constateert men, dat de scheiding in het jaar 1907 valt. Van 1895-1907 had men agenda's alleen voor de ingekomen stukken; sedert 1908 nam men er eveneens de uitgaande stukken in op.
De overdracht van het archief vond plaats in 1937, op verzoek van de toenmalige waarnemend consul-generaal van Hongkong, G.M. Byvanck, vanwege overbelasting van en te beperkte ruimte in het archiefgebouw, samen met het archief van Amoy, dat voornamelijk bestaat uit ambtelijke en particuliere briefwisseling en uit kopieboeken van 1891 en 1892 (vgl. Dossier B-204 van 1937).
Het archief is in september 1987 door het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief overgedragen.
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Uit het archief van het consulaat-generaal Hongkong is 4 m' vernietigd. Zie hieronder. De omvang van het archief bedraagt 7,4 m'.
Proces-verbaal van vernietiging
De ondergetekende, Bastiaenen, C.A.J., verklaart hierbij te hebben vernietigd uit het archief van het Consulaat-Generaal Hongkong, 1895 - 1920, op 13 januari 1958 de navolgende stukken:
  1. Geleidebrieven, toezendings- en introductiebrieven van en aan Nederlanders. (nr. 1).
  2. Briefwisseling betreffende onderstand aan behoeftigen. (nr. 10).
  3. Paspoorten van Chinezen, Nederlanders en Europeanen. (nr. 12).
  4. Inlichtingen over handelsadressen en firma's. (nr. 5).
  5. Declaraties voor reizen, porti en telegrammen. (nr. 15).
  6. Bevestigingen door niet-Nederlandse ambassades, gezantschappen en consulaten van waarneming van consulaten, alsmede van tijdelijke bezetting en waarneming van de consulaten voor de duur van zes maanden of minder. (nr. 14).
samen ongeveer vier strekkende meter archief, volgens de Beschikking 85278 d.d. 24 november 1954 en 8 februari 1955, opgesteld door de Ministers van Buitenlandse Zaken en Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen en de Minister zonder Portefeuille; tevens na overleg met Dr. Woltring en met toestemming van Mej. M.W. Jurriaanse, respectievelijk referendaris en archivaris van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
's-Gravenhage, 6 juni 1958.
M.W. Jurriaanse
C.A.J. Bastiaenen

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Consulaat-Generaal Hong Kong, nummer toegang 2.05.27.01, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Consulaat-Generaal Hong Kong, 2.05.27.01, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Een groot deel van het archief van het consulaat Amoy (Zuid-China) werd in 1895 naar Hongkong overgebracht. Dit archiefdeel werd samen met het Hongkong-archief in 1937 overgedragen. Het archief Amoy is te vinden onder toegangsnr. 2.05.27.02.

Archiefbestanddelen