Terug naar zoekresultaten

2.05.32.24 Inventaris van het archief van de Commissie tot Regeling van de Grensscheiding tussen Nederland en België, 1839-1846

Het archief van de Commissie tot Regeling van de Grensscheiding tussen Nederland en België (1839-1846) bevat verslagen van de vergaderingen van de Nederlandse en Belgische commissies, correspondentie, beschrijvingen van de grenzen en bestekken voor de aanbesteding van grenspalen.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.32.24
Inventaris van het archief van de Commissie tot Regeling van de Grensscheiding tussen Nederland en België, 1839-1846

Auteur

J.C. Beth

Versie

04-07-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1921 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Commissie Grensscheidingen Nederland-België
Cie. Grensscheidingen Ned.-België

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1839-1846

Archiefbloknummer

Z21099

Omvang

; 17 inventarisnummer(s) 1,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Commissie tot Regeling van de Grensscheiding tussen Nederland en België

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van de Commissie tot Regeling van de Grensscheiding tussen Nederland en België (1839-1846) bevat verslagen van de vergaderingen van de Nederlandse en Belgische commissies, correspondentie, beschrijvingen van de grenzen en bestekken voor de aanbesteding van grenspalen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Bij Koninklijke besluiten van 12 Juni 1839, 1a E n°. 31. Geheim, en 16 Augustus 1839 no. 101 zijn de Nederlandsche commissarissen benoemd geworden, die met de Belgische commissarissen te Maastricht moesten samenkomen tot het regelen der grensscheiding tusschen Nederland en België, overeenkomstig het tractaat van den 19den April 1839. Die Nederlandsche commissarissen-demarcateurs waren: De generaal-majoor, later luitenant-generaal P. S. R. van Hooff, voorzitter, de hoofdingenieur van den waterstaat E. de Kruyff, de districts- en militiecommissaris te Maastricht Kerens van Wolfrath, de directeur der belastingen in Luxemburg M. Fock en de ingenieur van den waterstaat in Luxemburg Wirz. De inspecteur van den waterstaat A. Goekoop, die bij het eerstgenoemde besluit is benoemd geworden heeft geene zittingen bijgewoond en werd bij het laatstgenoemde besluit vervangen door den hoofdingenieur E. de Kruyff.
Aan die commissarissen werd de 1ste luitenant-ingenieur A. E. André de la Porte als amanuensis toegevoegd, terwijl zij van de diensten van een bekwaam landmeter of landmeetkundige mochten gebruik maken.
De commissarissen-demarcateurs moesten aanvankelijk de artikelen 1, 2 en 4 van het tractaat van 19 April 1839 tot grondslag van hunne werkzaamheden nemen en hunne taak bepalen tot het regelen en behoorlijk beschrijven van de lijn van afscheiding van België met het Limburgsche en Luxemburg, dat aan den Koning der Nederlanden, Groothertog van Luxemburg verbleef, mitsgaders van het rayon der vesting Maastricht, op den voet van het overeengekomene bij de artikelen 2 en 4 van het genoemde tractaat. Indien geschillen over de grenzen van Noord-Brabant en Zeeland met die van Antwerpen en Oostne West-Vlaanderen en van de grens tusschen Limburg en Luik zouden ontstaan, dan zou nader worden overwogen, wat alsdan te doen zou zijn. (Instructie, vastgesteld bij Koninklijk besluit van 12 Juni 1839, 1 a E, Geheim, missive van den minister van Buitenlandsche Zaken van 13 Juni 1839 no. 22.) Latere opdrachten dienaangaande zijn dan ook aan de commissarissen gegeven.
Tengevolge van de grensovereenkomst van 8 Augustus 1843, met België gesloten, zijn die Nederlandsche commissarissen van hunne functiën ontheven geworden.
De Belgische commissarissen-demarcateurs zijn bij besluit van den Koning der Belgen van 27 Juni 1839 benoemd geworden, met name: de brigade-generaal Prisse (voorzitter tot Juni 1843), de kolonel der genie Jolly (die van 8 Juni 1843 af als voorzitter is opgetreden), de president eener rechtbank Berger, de inspecteur der bruggen en wegen Vifquain, de directeur der belastingen te Luik Grandgagnage en burggraaf Ch. Vilain XIV.
Na de totstandkoming der grensovereenkomst van 8 Augustus 1843 moest worden overgegaan tot het plaatsen der grenspalen overeenkomstig de bepalingen, vastgesteld in het bij die overeenkomst gevoegde reglement, door daarvoor te benoemen commissarissen. Door het Nederlandsche gouvernement werd de voormalige voorzitter der opgeheven Nederlandsche commissie van demarcateurs P. S. R van Hooff bij Koninklijk besluit van 4 December 1843 no. 67 tot commissaris van de afpaling der grenzen benoemd, aan wien de kapitein-ingenieur A. E. André de la Porte en de luitenant-ingenieur W. F. G. L. van Hooff ter assistentie werden toegevoegd, die beiden in het laatst van het jaar 1846 zijn vervangen door den kapitein der artillerie C. H. G. Steuerwald. Van Belgische zijde is de generaal der genie Jolly belast geworden om met den Nederlandschen commissaris samen te werken.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
De rechtstitel is (nog) onbekend

Inhoud en structuur van het archief

Ordening van het archief
De bescheiden der genoemde commissarissen-demarcateurs zijn hierachter in den inventaris onder de nummers 1-16, die van den commissaris voor de afpaling der grenzen (abornement) onder de nummers 17-19 beschreven.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Commissie Grensscheidingen Nederland-België, nummer toegang 2.05.32.24, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Cie. Grensscheidingen Ned.-België, 2.05.32.24, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken: Ratificaties, 1813-1940, toegang 2.05.02
  • Commissie Grensscheidingen Nederland-Pruisen-Hannover, 1816-1828, toegang 2.05.32.23
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken - Kaarten Grensregelingen, toegang 4.BUZA