Terug naar zoekresultaten

2.05.350 Inventaris van het archief van het Nederlandse Vice-Consulaat te Penzance (Verenigd Koninkrijk), 1915-1947

Het archief bevat uitsluitend scheepsverklaringen die door de kapitein van een Nederlands schip moesten worden opgemaakt en afgegeven aan het Nederlandse consulaat waaronder de betreffende havenstad ressorteerde, ingeval van scheepsschade of een buitengewoon voorval tijdens de reis.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.350
Inventaris van het archief van het Nederlandse Vice-Consulaat te Penzance (Verenigd Koninkrijk), 1915-1947

Auteur

PWAA

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2011 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Vice-Consulaat te Penzance (Verenigd Koninkrijk)
Consulaat Penzance

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1915-1947

Archiefbloknummer

Z271

Omvang

; 15 inventarisnummer(s) 0,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Een gedeelte in het
Nederlands
Engels

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Nederlands vice-consulaat te Penzance (Verenigd Koninkrijk), , 1915-1947

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat uitsluitend scheepsverklaringen die door de kapitein van een Nederlands schip moesten worden opgemaakt en afgegeven aan het Nederlandse consulaat waaronder de betreffende havenstad ressorteerde, ingeval van scheepsschade of een buitengewoon voorval tijdens de reis.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Over de geschiedenis van het vice-consulaat te Penzance is niet veel bekend. We weten dat er al in 1823 een vice-consul voor Nederland in Penzance was gevestigd. Dit was de lokale handelaar Richard Pearce. In de twintigste eeuw zijn onder meer de volgende personen Nederlandse vice-consul geweest: Henry Harvey Pezzack (zelfstandig accountant en tevens gemeentesecretaris van Penzance), Christopher Ludlow, John Kinghorn Bennetts. Bij de grote reorganisatie van de Buitenlandse Dienst in 1996 is het vice-consulaat te Penzance opgeheven. De taken werden overgedragen aan het vice-consulaat te Plymouth.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van het vice-consulaat Penzance in het Verenigd Koninkrijk bestaat slechts uit scheepsverklaringen. Kapiteins van Nederlandse zeeschepen waren verplicht om bij aankomst in een haven buiten Nederland zich te wenden tot de Nederlandse consulaire ambtenaar waaronder de betreffende haven ressorteerde, ingeval van scheepsschade of een buitengewoon voorval tijdens de reis.
Niet duidelijk is wanneer dit archief is overgedragen aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook is niet bekend of er eerdere bewerkingen hebben plaatsgevonden.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2011 door Ministerie van Buitenlandse Zaken overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bevat uitsluitend scheepsverklaringen die door de kapitein van een Nederlands schip moesten worden opgemaakt en afgegeven aan het Nederlandse consulaat waaronder de betreffende havenstad ressorteerde, ingeval van scheepsschade of een buitengewoon voorval tijdens de reis. In de scheepsverklaringen van dit archief gaat het onder andere om schepen die tijdens de Eerste Wereldoorlog tot zinken werden gebracht. Verder gaan ze over stormschade en bemanningsleden die tijdens een storm over boord waren geslagen.
Selectie en vernietiging
Alle bescheiden die tot dit archief behoren zijn aangemerkt als te bewaren. Doorslaggevend argument hiervoor is de bijzondere periode waarop dit archief betrekking heeft (1915-1947) met scheepsverklaringen uit de Eerste Wereldoorlog. De stukken zijn van cultuur-historische waarde. Overigens komen scheepsverklaringen van na 1945 voor vernietiging in aanmerking op basis van handeling 103A/574.
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht.
Verantwoording van de bewerking
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten.
Ordening van het archief
Het archief is alfabetisch geordend op naam van het schip.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Vice-Consulaat te Penzance (Verenigd Koninkrijk), nummer toegang 2.05.350, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Consulaat Penzance, 2.05.350, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar