Terug naar zoekresultaten

2.11.88 Inventaris van de archieven van Stichting Voorlichtingsbureau voor de Voeding en taakvoorgangers en de Stuurgroep Project Goede Voeding (1987-1998), (1924) 1941-2001

Dit archief bevat met name de neerslag van de voorlichtingstaak van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding en zijn taakvoorganger en van de Stuurgroep Goede Voeding
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.11.88
Inventaris van de archieven van Stichting Voorlichtingsbureau voor de Voeding en taakvoorgangers en de Stuurgroep Project Goede Voeding (1987-1998), (1924) 1941-2001

Auteur

PWAA

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2009 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Stichting Voorlichtingsbureau voor de Voeding en taakvoorgangers en Stuurgroep Project Goede Voeding (1987-1998)
Voorlichtingsbureau Voeding

Periodisering

archiefvorming: 1941-2001
oudste stuk - jongste stuk: 1924-2001

Archiefbloknummer

L51

Omvang

; 628 inventarisnummer(s) 5,60 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften, en affiches.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad Voorlichtingsbureau voor de Voeding Stuurgroep Goede Voeding, , 1941-1956, , 1956-1999, , 1987-2007

Samenvatting van de inhoud van het archief

Dit archief bevat met name de neerslag van de voorlichtingstaak van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding en zijn taakvoorganger en van de Stuurgroep Goede Voeding

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Het bevorderen van de volksgezondheid is een overheidstaak met veel facetten. Eén daarvan is de (volks)voeding. De Voedingsraad adviseert de verantwoordelijke ministers hierover. In 1940 had de Voedingsraad als speerpunt het voorzien in doelbewuste en aan tijden aangepaste voorlichting omtrent een juiste voeding, daarbij rekening houdend met het voedsel dat in Nederland voorradig was. Om dit te kunnen realiseren werd in januari 1941 het Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad ingesteld, ressorterend onder de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. In 1956 werd het bureau losgekoppeld van de Voedingsraad. De ingestelde Voorlichtingsbureau voor de Voeding (VoVo) ressorteerde vanaf dat moment onder de minister van LNV. Het VoVo werd beheersmatig aangestuurd en bekostigd door LNV (VVM) en VWS.
Het bureau heeft als doelstelling het bevorderen van een gezonde en economische voeding van de Nederlandse bevolking door middel van voorlichting en instructie. Op het gebied van onderzoek naar voeding werd het Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad (en later VoVo) gesteund door de activiteiten van het Nederlands Instituut voor Volksvoeding (NIVV).
Op 1 januari 2000 is het VoVo opgegaan in de op 1 januari 1998 opgerichte Stichting Voedingscentrum Nederland (VCN). De voorlichtingstaak die voorheen door het VoVo van overheidswege werd uitgevoerd, werd daarmee door het VCN overgenomen. Met de toetreding van het VoVo is het VCN tevens verzelfstandigd. De naam 'Voedingscentrum' is overigens halverwege de jaren '90 al in gebruik genomen. Het VCN is, buiten het VoVo, samengesteld uit een drietal andere organisaties dat zich bezighield met voeding, te weten: de Stuurgroep Goede Voeding (SGV; ressorterend onder het ministerie van VWS), het Landelijk Informatiecentrum voor Voedselovergevoeligheid (LIVO) en de Stichting Voeding Nederland (SVN).
Op 24 september 1987 is Stuurgroep Project Goede Voeding (SPGV) ingesteld door de minister van LNV en de staatssecretaris van VWS. De Stuurgroep werd ingesteld naar aanleiding van het advies van de Voedingsraad “Richtlijnen Goede Voeding” van april 1986. In dit advies werd aangegeven hoe voeding uit gezondheidsoverwegingen moet zijn samengesteld. Tevens constateerde de Voedingsraad dat het huidige gemiddelde consumptiepatroon in Nederland van de richtlijnen afwijkt. De Stuurgroep is bekend geworden door de landelijke campagnes ‘Let op Vet’ en ‘Goede Voeding, Wat Let Je’. De campagnes werden gehouden in het kader van de uitvoering van de Richtlijnen Goede Voeding. Het orgaan is een samenwerkingsverband tussen de overheid en organisaties op het gebied van voeding en levensmiddelen die zich bezighouden met productie, handel, voorlichting en consumentenbelangen. De Stuurgroep ressorteerde onder VWS. VoVo was participant in de Stuurgroep.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De archieven van het VoVo zijn op verschillende adressen opgeslagen geweest. Sommige delen stonden enige tijd in een kelder. Deze kelder heeft regelmatig te maken gehad met wateroverlast. De archieven hebben daardoor geen waterschade opgelopen.
De VoVo-archiefonderdelen, die zich uiteindelijk op het adres Eisenhouwerlaan 108 te Den Haag bevonden, zijn op 25 maart 2008 door Hoogduin Papierrestauratoren op ongedierte en schimmels gecontroleerd. Er was sprake van een aanzienlijke hoeveelheid actieve schimmelsporen. Daarom is het archiefblok op 31 maart 2008 grondig gereinigd.
Vervolgens werd het archief in april 2008 overgedragen aan het Project Wegwerken Archief Achterstanden (PWAA) te Rotterdam. Daar werden de archiefstukken geselecteerd en bewerkt.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2009 door Ministerie van LNV overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 23 van de Archiefwet 1995
Overbrenging van een overheidsarchief
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bevat stukken van het Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad (1941-1956), de Stichting Voorlichtingsbureau voor de Voeding (1956-1999) en de Stuurgroep Goede Voeding (1987-2001).
Het gaat hier voornamelijk om jaarverslagen, vergaderverslagen, voorlichtingsmateriaal (brochures, affiches, lesmateriaal en dergelijke) en rapporten. Maar ook boeken, persberichten, artikelen, tijdschriften, foto's, recepten en toespraken zijn in het archief terug te vinden.
Veel van de brochures vallen onder specifieke voorlichtingscampagnes, zoals de campagne 'Dieet' (1974-1991) van het VoVo en de campagnes 'Let op Vet' (1990-2000) en 'Goede Voeding, wat let je?' (1993-2001) van de Stuurgroep Goede Voeding.
Tevens is er bij de diverse campagnes behorend audiovisueel materiaal. Hoewel dit is opgenomen in deze inventaris (inventarisnummers 621-628) berust dit materiaal niet in het Nationaal Archief maar is beschikbaar via het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
Selectie en vernietiging
Het archief is geselecteerd aan de hand van de volgende vastgestelde Basis Selectie Documenten (BSD's):
Voorlichting van de Rijksoverheid 1945 - Stcrt. 14 juni 2007/112;
Overheidsinformatievoorziening 1945-1999 Stcrt. 20 oktober 2003/202;
Voedings- en productveiligheid 1945 - Stcrt. 7 maart 2007/47;
Organisatie van de Rijksoverheid 1945-1999 Stcrt. 16 december 2005/245;
Landbouwkwaliteit en voedselveiligheid 1945 - Stcrt. 21 mei 2007/95.
Verder is er een aantal stukken bewaard op grond van artikel 5 lid e van het Archiefbesluit 1995 (cultuurhistorisch belang). Selectie heeft er toe geleid, dat een deel van het archief werd vernietigd aan de hand van passende handelingen.
Verantwoording van de bewerking
Het archief is in de loop van 2008 bewerkt in het kader van het Project Wegwerken Archief Achterstanden (PWAA) te Rotterdam.
Er is voor het voorlichtingsmateriaal voornamelijk gebruikt gemaakt van de BSD's Landbouwkwaliteit en voedselveiligheid (voor het VoVo) en Voedings- en productveiligheid (voor de Stuurgroep). Het BSD Voorlichting van de Rijksoverheid is gebruikt voor persberichten. De overige BSD's zijn grotendeels gebruikt voor ingekomen stukken en facilitaire ondersteuning van het beleid (deze stukken zijn derhalve vernietigd).
Het archiefblok besloeg in totaal circa 37 meter. Na selectie bleef er 12 meter aan te bewaren materiaal over. De resterende 25 meter werd vernietigd. Van de te vernietigen stukken zijn vernietigingslijsten opgesteld, deze zijn overgedragen aan en vastgesteld door het Voedingscentrum te Den Haag.
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Daarna zijn de stukken genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten.
Ordening van het archief Het archief is primair geordend op archiefvormer:
  • Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad
  • Voorlichtingsbureau voor de Voeding
  • Stuurgroep Goede Voeding
De stukken zijn onderverdeeld in 'stukken van algemene aard' (jaarverslagen, vergaderverslagen, statuten) en 'stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen' (voorlichtingscampagnes). De stukken zijn primair op chronologische volgorde geordend, secundair op alfabetische volgorde.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Stichting Voorlichtingsbureau voor de Voeding en taakvoorgangers en Stuurgroep Project Goede Voeding (1987-1998), nummer toegang 2.11.88, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Voorlichtingsbureau Voeding, 2.11.88, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Bij het Voedingscentrum te Den Haag berust audiovisueel materiaal.

Archiefbestanddelen