Terug naar zoekresultaten

2.14.130 Inventaris van het archief van het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis, 1816-1994

Het archief bevat stukken over collectiebeheer, het organiseren van tentoonstellingen, publicitaire activiteiten, het in bruikleen geven en nemen van objecten en samenwerking van het Mauritshuis met andere musea. Verder zijn er stukken over de eigen bedrijfsvoering
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.14.130
Inventaris van het archief van het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis, 1816-1994

Auteur

Doc-Direkt

Versie

24-10-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2019 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Rijksmuseum Mauritshuis: Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis Rijksmuseum Mauritshuis: Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis Rijksmuseum Mauritshuis: Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis
Mauritshuis Mauritshuis Mauritshuis Mauritshuis Mauritshuis Mauritshuis

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1816-1994

Archiefbloknummer

O64

Omvang

1080 inventarisnummer(s); 21,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en geprinte documenten, geen bijzondere handschriften. Het archief bestaat uit dossiers

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis (1816 - 1994)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken over collectiebeheer, het organiseren van tentoonstellingen, publicitaire activiteiten, het in bruikleen geven en nemen van objecten en samenwerking van het Mauritshuis met andere musea. Verder zijn er stukken over de eigen bedrijfsvoering

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
In 1816 richt koning Willem I het Koninklijk Kabinet van Schilderijen op om hier de voormalige collectie van de Oranjes in onder te brengen. Na eerst te zijn gehuisvest in de voormalige Galerij Prins Willem V aan het Buitenhof, wordt de collectie in 1822 overgebracht naar het daartoe door de Staat aangekochte Mauritshuis.
Het oudste deel van deze rijkscollectie bestaat uit schilderijen die eigendom waren van stadhouder Willem V, prins van Oranje-Nassau (1748-1806). Willem begon al op jonge leeftijd met het verzamelen van kunst. In 1774 richtte hij aan het Buitenhof in Den Haag de genoemde galerij op voor zijn schilderijenverzameling. Hij stelde de galerij een paar keer per week open voor bezoekers die daarvoor een kaartje konden kopen. Daarmee is de Galerij Prins Willem V de eerste openbare kunstverzameling van Nederland. Tot de 18de-eeuwe verzameling van Willem V behoorden onder meer De stier van Potter, De jonge Moeder van Dou en Het aardse paradijs met de zondeval van Adam en Eva van Rubens en Brueghel. In 1795 werd de verzameling als oorlogsbuit door de troepen van Napoleon meegenomen naar Parijs en in het Louvre tentoongesteld. Pas 20 jaar later, in 1815, keerde de collectie grotendeels terug in Nederland.
Het Mauritshuis ontleent zijn naam aan de eerste eigenaar van het pand, Johan Maurits, graaf (later prins) van Nassau Siegen (1604-1679). Zijn grootvader Johan VI (de Oude) was een broer van Willem van Oranje. Johan Maurits was dus zijn achterneef. De militair Johan Maurits werd in 1636 door de Heren XIX van de West-Indische Compagnie tot gouverneur-generaal aangesteld over het op de Portugezen veroverde gebied in Brazilië. Mede door de handel werd Maurits 'de Braziliaan' een vermogend man. Hij liet van 1636-1644 het stadspaleisje bouwen in streng classicistische stijl, naar ontwerp van Jacob van Campen, bijgestaan door Pieter Post.
In 1704, het huis behoorde inmiddels toe aan de familie Maes, die het verhuurde, vernietigde een brand vrijwel het gehele gebouw. Alleen de buitenmuren stonden nog overeind. Tussen 1708 en 1716 vond de restauratie plaats. Het werd een modern woonhuis, zoals wij het nu nog kennen: 17de-eeuwse gevels met een 18de-eeuws interieur. Aanvankelijk was het in gebruik als ambassadeurswoning, later als militaire school met als wijnopslag verhuurde kelderruimten. Na 1795 vonden 'staatsmisdadigers' er hun detentieruimten.
Tenslotte, in 1807 kreeg het huis een culturele functie: Koninklijke Bibliotheek. In 1820 kocht de Nederlandse Staat het gebouw aan om er de Koninklijke kabinetten van schilderijen en zeldzaamheden te huisvesten.
Vanaf 3 januari 1822 is het Mauritshuis definitief een museum en heet tot op heden 'Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis'. Koning Willem I stopt veel privégelden in de aankoop van kunstwerken. Gezicht op Delft door Johannes Vermeer, aangekocht in 1822, De anatomische les van dokter Tulp door Rembrandt van Rijn, verworven in 1828, Gezicht op Haarlem met de bleekvelden door Jacob van Ruisdael (1827), en De bewening van Christus door Rogier van der Weyden (1827): het zijn nog altijd de topstukken die tijdens zijn regeerperiode in het Mauritshuis komen. Na de Belgische Opstand van 1830 worden geen gelden meer uitgetrokken voor aankopen. Onder koning Willem II is er weinig belangstelling voor kunst. Het Mauritshuis kan zich geen aankopen op veilingen meer veroorloven. Zo gaat de privécollectie van Willem II, die in 1850 en 1851 wordt geveild, aan haar voorbij. In de zeventiger jaren komt hierin een kentering door middel van aankopen door het Rijk, particuliere legaten en bruiklenen. Tevens verhuist in 1875 het Kabinet van Zeldzaamheden van de benedenverdieping in het Mauritshuis naar een pand aan de Lange Vijverberg en komt het hele pand beschikbaar voor de schilderijen.
De eerste geïllustreerde catalogus in vier delen komt tot stand tijdens het bestuur van jonkheer Steengracht van Oost-Capelle, de eerste directeur. In 1874 ziet een nieuwe catalogus het licht, met beschrijvingen van 300 schilderijen, samengesteld door Victor de Stuers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij zorgt voor een groter budget voor het ministerie. Het betekent tevens een grotere overheidsbemoeienis met het kunstbeleid van de musea. Voor restauratie en het doen van kunst- en boekaankopen is een machtiging nodig van de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen. Deze wint advies in bij de Commissie van Rijksadviseurs waarvan De Stuers secretaris is. Aankopen gaan gedeeltelijk buiten de directeur om. Na opheffing van deze commissie komt er een jaarlijkse museuminspectie voor in de plaats. Voor werkzaamheden ten behoeve van het gebouw zelf is machtiging nodig van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Vanaf 1875 worden er van de rijksmusea, op instigatie van De Stuers, jaarverslagen verlangd. De belangrijkste functie, naast die van directeur, is die van onderdirecteur. In de 19de eeuw bestaat deze hoofdzakelijk uit administratief werk. Vervolgens is de onderdirecteur restaurator en adviseur, later vooral samensteller van de catalogus.
Vanaf 1875 begint het Mauritshuis de collectie met beleid uit te breiden. Het doel is niet om een kunsthistorisch overzicht bij elkaar te brengen, maar om de bestaande collectie te verrijken met mooie en belangrijke werken van toonaangevende schilders. Zo wordt in 1896 bijvoorbeeld Het puttertje van Carel Fabritius aangekocht. Het museum krijgt bekendheid in binnen- en buitenland door de kwaliteit van haar collectie. Het verzamelen en publiceren van wetenschappelijke catalogi krijgt een grote impuls door de komst van Abraham Bredius, directeur van 1889 tot 1909.
Het schenken of legateren van schilderijen komt nu vaker voor. In 1903 verwerft het Mauritshuis Meisje met de parel door Johannes Vermeer uit een legaat van de Haagse verzamelaar Arnoldus Andries des Tombe. Ook verandert er onder Bredius veel in wetenschappelijk opzicht: zo worden bijvoorbeeld onjuiste toeschrijvingen van schilderijen door hem herzien. Hij blijft tot 1922 als adviseur aan het Mauritshuis verbonden. Zo drukt hij een stempel op het beleid, dat mede beïnvloed wordt door zijn aan het Mauritshuis in bruikleen gegeven schilderijen. In 1931 sluit hij met het Rijk een bijzondere overeenkomst: de door hem gelegateerde schilderijen mogen nooit worden uitgeleend of naar een ander gebouw verplaatst. Bij zijn dood, in 1946, blijken alle van hem nog in het Mauritshuis berustende bruiklenen aan het museum gelegateerd te zijn, inclusief een aantal Rembrandts. Onder Bredius' opvolger Wilhelm Martin worden, met financiële steun van de Vereniging Rembrandt, in 1913 op een Parijse veiling 17de-eeuwse stukken aangekocht uit de beroemde collectie Steengracht Van Duivenvoorde, waaronder Jan Steens Soo voer gesongen, soo na gepepen. Onder Martin, die directeur blijft tot in 1945, bestaat de functie van onderdirecteur niet. De chef van de afdeling Kunsten en Wetenschappen van het Ministerie kan bij afwezigheid van de directeur toezien op het beheer.
In de 20ste eeuw wordt het organiseren van tentoonstellingen een meer gebruikelijk verschijnsel, vooral na de Tweede Wereldoorlog. Publicaties van catalogi en standaardwerken maken een groot onderdeel uit van de werkzaamheden van het museum. In de crisisjaren kan weinig worden aangekocht. Tijdens de mobilisatie tot het begin van de oorlog blijft het museum gesloten. Belangrijke stukken worden naar elders overgebracht. Een bomvrije ruimte wordt in de kelder gebouwd om in de oorlogsjaren de belangrijkste werken na sluitingstijd onder te brengen.
In 1941 en 1942 worden de stukken naar de bunkers in de duinen bij Zandvoort en naar de Sint Pietersberg bij Maastricht gebracht. De naam 'Koninklijk kabinet' verandert in 'Rijkskabinet'. Door het bombardement van Middelburg gaan enkele bruiklenen verloren. Dit zijn de enige verliezen voor het Mauritshuis tijdens de oorlog. Een 'verlies' van een andere orde is de voor veel ophef zorgende schenking door de Staat van Meindert Hobbema's De twee watermolens aan Canada, als dank voor de tijdens de bevrijding van ons land gebrachte offers. De Stichting Nederlands Kunstbezit houdt zich bezig met het beheer van gerecupereerde kunstwerken uit Duitsland. Zij geeft, met machtiging van het Nederlands Beheersinstituut, werken terug aan vroegere bezitters. Vanaf 1948 ontvangt het Mauritshuis uit het gerecupereerde kunstbezit schilderijen die in 1960 in beheer worden overgedragen.
In 1948 wordt een plan tot wederzijdse bruiklenen tussen het Mauritshuis en het Rijksmuseum gerealiseerd. Zo gaan alle Italiaanse en Spaanse schilderijen die beter in de Amsterdamse verzameling passen naar het Rijksmuseum en krijgt Den Haag Zuid-Nederlandse Primitieven en een aantal 17de-eeuwse Vlaamse meesters in ruil.
Uiteindelijk beheert het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis ongeveer 800 schilderijen uit de 15de tot en met de 18de-eeuw op twee locaties: het Mauritshuis aan de Korte Vijverberg en de Galerij Prins Willem V aan het Buitenhof (sinds 1987 in beheer van het Mauritshuis). Sinds 1 januari 1995 is het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis, net als de andere voormalige rijksmusea, ondergebracht in een zelfstandige stichting.
Directeuren Mauritshuis 1816-1994
  • 1816-1841 jhr. mr. Johan Steengracht van Oost-Capelle
  • 1841-1874 J.Z. Mazel
  • 1874-1880 jhr. mr. J.K.J. de Jonge
  • 1880-1889 S. van den Berg
  • 1889-1909 dr. A. Bredius (-1922 adviseur 'buiten bezwaar van 's Rijks schatkist')
  • 1909-1945 W. Martin
  • 1945-1946 dr. J.G. van Gelder
  • 1947-1970 dr. A.B. de Vries (met waarnemingen door W. Martin van 1946-47 en H. Gerson van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie van 1947-1949)
  • 1970 S. Gudlaugsson
  • 1970-1991 drs. H.R. Hoetink
  • 1991-1994 drs. F.J. Duparc
Voor de periode vanaf 1945 is sprake van enige archiefvermenging met het archief van het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis omdat Van Gelder en zijn opvolger De Vries achtereenvolgens directeur waren van het Mauritshuis én het RKD (toen: Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie). Deze vermenging is in stand gehouden omdat diverse stukken in de toegangen van het Mauritshuis opgetekend zijn en de terreinen waarop beide instellingen zicht bewogen in elkaars verlengde lagen.
Jaarverslagen
Vanaf 1875 wordt door het Ministerie om jaarverslagen gevraagd, Uit de jaren daarvoor zijn ook enkele (jaar)verslagen bewaard bekend. Ze worden niet apart onderscheiden in de eigentijdse toegangen op het archief, met uitzondering van deze:
  • 1841 (inventarisnummer 26, stuknummer 626, 629, 632)
  • 1854 (inventarisnummer 39, stuknummer 878)
De jaarverslagen vanaf 1875 zijn in gedrukte vorm uitgegeven in de reeks Verslagen omtrent ’s Rijks verzamelingen van geschiedenis en kunst, die loopt tot 1987. De verslagen gaan aanvankelijk over de periode juni tot en met mei van het jaar daarop (het jaarverslag 1885 beschrijft bijvoorbeeld de periode 1 juni 1885 tot en met 31 mei 1886). Vanaf 1890 lopen de verslagen parallel met het kalenderjaar. In de verslagen doet de directeur mededelingen over de toestand van het gebouw en van de kunstwerken. Aanwinsten, in de vorm van aankopen, letgaten, bruiklenen aan en door het Mauritshuis geretourneerde bruiklenen worden genoemd. Zo ook behandelingen van kunstwerken, evenals de toestand van het archief en het meubilair. Doorgaans zijn ook de posten boekerij, personeel, bezoekers, catalogi en inlichtingen opgenomen. Deze opsomming is niet uitputtend en ook niet door alle jaren heen hetzelfde.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief is gevormd door en bij het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis en taakvoorgangers. In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw verzorgde een medewerker van het toenmalige Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur een eerste inventarisatie van het archief, waarbij de stukken uit de periode 1912-1952 op onderwerp zijn ingedeeld en de oorspronkelijke, chronologische ordening is losgelaten. In 1994 werd het archief tot en met de jaren 1878 geïnventariseerd door P.H.J. Clemens, als pilotproject voor de overbrenging van alle museumarchieven van het Rijk in Zuid-Holland. Het archief is vervolgens echter nog tot 2012 gehuisvest geweest op het museum. Voor de start van de verbouwing van het Mauritshuis in 2012-2014 is het archief in bewaring gegeven aan het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Daar is het in het archievendepot ondergebracht totdat Doc-Direkt in 2018 de bewerking startte van het materiaal uit de jaren ‘90, in voorbereiding op de daadwerkelijke overdracht van het gehele archief 1816-1994 aan het Nationaal Archief.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2019 door Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief van het Mauritshuis 1816–1994 bevat onder andere: stukken over collectiebeheer (collectievorming, conservering en restauratie van kunstvoorwerpen, in bruikleen ontvangen en afstaan van kunstvoorwerpen), het aanvragen en verstrekken van informatie over kunstwerken aan derden, het organiseren van tentoonstellingen, publicitaire en educatieve activiteiten (marketing, excursies en rondleidingen, voorlichtingsmateriaal), samenwerking met andere musea, deelname aan stuur- en werkgroepen en de eigen organisatie. Het archief bevat ook dossiers over de verzelfstandiging van de rijksmusea. Verder zijn er jaarverslagen en verslagen van intern overleg. Voor de periode 1816-1952 bevat het archief eigentijdse toegangen op de stukken (klappers en indexen).
Selectie en vernietiging
In 1979 is voor het eerst vernietigd uit het archief. Het ging om grotere delen over de periode 1900-1975 betreffende personeel (waarvan de belangrijke stukken al bij het Ministerie berustten); reglementen, instructies, toezicht en bewaking; geldelijk beheer; inspecties; onderhoud en herstel van het gebouw; opgaven bezoekers (m.u.v. kwartaaloverzichten voor het Ministerie) en verzoeken ten aanzien van het kopiëren/fotograferen van kunstwerken.
Bij de tweede inventarisatie in 1994 vond opnieuw selectie plaats, op basis van de lijst ‘Voor vernietiging in aanmerking komende archiefbescheiden van onder het Ministerie van WVC ressorterende rijksmusea’ van 5 september 1983, nr. 7946, gepubliceerd in de Nederlandse Staatscourant d.d. 7 november 1983, nr. 216. Ten aanzien van de volgende categorieën zijn stukken uit het archief vernietigd, dan wel als documentatie bestempeld: nummers 1-5, 7-8, 11-14, 19, 24-25, 28-30, 34-35 en 39. Uit categorie 37 en 38 is niet vernietigd omdat deze stukken van belang worden geacht voor onderzoek.
Bij de selectie van het archiefblok 1990-1994 is gebruik gemaakt van de volgende selectielijsten:
  • BSD 192 Rijksmuseale instellingen 1946-1995, beschikkingsnummer NA/2014/14285, nummer Staatscourant 2014/21516;
  • BSD 143 Organisatie rijksoverheid 1945-1999, beschikkingsnummer C/S&A/05/1357, nummer Staatscourant 16/12/2005 nr. 245;
  • BSD 015 Rijksbegroting, 1945-2000, beschikkingsnummer C/S/05/136; nummer Staatscourant 31/03/2005 nr. 62.
Het archief bevat bescheiden die bewaard dienen te worden op grond van artikel 5 lid 1e van het Archiefbesluit. Het gaat dan bijvoorbeeld over dossiers met een grote culturele waarde die volgens de selectielijst vernietigd moeten worden. Een lijst met te vernietigen stukken is ter goedkeuring voorgelegd aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht.
Verantwoording van de bewerking
Als basis voor de verantwoording in 2018 zijn de volgende selectielijsten gebruikt:
  • BSD 192 Rijksmuseale instellingen, 1946-1995, beschikkingsnr. NA/2014/14285, Staatscourantnr. 2014/2156;
  • BSD 143 Organisatie Rijksoverheid, 1945-1999, beschikkingsnr. C/S&A/05/1357, Staatscourant nr. 245;
  • BSD 015 Rijksbegroting, 1945-2000, beschikkingsnr. C/S/05/136, Staatscourant nr. 62
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten. Van de te vernietigen stukken zijn vernietigingslijsten opgesteld en ter goedkeuring aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aangeboden.
De omvang van het te vernietigen bestand is 0,375 meter. Na selectie is een bestand overgebleven van 21,25 meter dat voor bewaring wordt overgedragen aan het Nationaal Archief.
Ordening van het archief
De inventaris is opgedeeld in drie tijdblokken: periode 1816 – 1952, periode 1953 – 1989 en periode 1990 – 1994.
In het eerste blok is voor de stukken tot en met 1911 de oorspronkelijke, chronologische (en daarbinnen) numerieke ordening gehandhaafd. Van 1816-1874 werden de stukken doorgenummerd in één doorlopende reeks (nummers 1-1622). Vanaf 1875 werden de stukken per jaar numeriek geordend en zijn ze per jaar in één omslag geborgen. Vanaf 1892 werden de stukken per een of meer maanden geborgen. Er werd ook ongenummerde correspondentie aangetroffen. Deze is in het desbetreffende jaar achter de genummerde correspondentie geplaatst met de aanduiding ‘z.n.’ [zonder nummer]. In een enkel geval betreft het een stuk met een nummer dat niet correspondeert met of voorkomt in de eigentijdse toegang. De stukken uit de jaren 1912-1952 waren oorspronkelijk ook chronologisch geordend, maar zijn tijdens de eerste inventarisatie in de jaren ’70-’80 van de vorige eeuw op onderwerp ingedeeld. Hierbij werd de basisarchiefcode (BAC) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten als ordeningsprincipe gehanteerd, Deze codes kwamen grotendeels overeen met rubrieken die tot dan toe door het museum zelf werden gehanteerd en die terugkomen in de klappers en indexen uit die tijd. Voor zover dat niet het geval is, is in 1994 de bijbehorende BAC-code met potlood toegevoegd aan de index. Daarmee geldt voor het oudste blok dat de eigentijdse toegangen op de stukken nog grotendeels bruikbaar zijn, wat ook het uitgangspunt was van de inventarisatie in 1994. Destijds zijn ook instructies en lijsten gemaakt om het zoekproces te ondersteunen (zie Bijlagen 1-4).
De indeling van de tijdblokken is bij de complete inventarisatie in 2018 gehandhaafd. In de huidige versie van de inventaris zijn de betekenisloze BAC-codes vervangen door de omschrijving die erbij hoort. Omdat in de indexen of op de stukken met potlood soms een BAC-code is aangegeven zonder omschrijving, is in Bijlage 1 een concordans opgenomen met alle gebruikte BAC-codes.
In 1953 begint een nieuw blok, omdat er vanaf dat moment geen eigentijdse toegangen meer werden bijgehouden. In 1994 is een aparte inventaris opgemaakt voor de periode 1953-1989, die begon bij inv.nr. 1. Omdat het archief nu binnen één doorlopende inventaris is beschreven, is er doorgenummerd vanaf het oudste deel van het archief. De inventarisnummers in dit gedeelte staan niet in numerieke volgorde, omdat het toekennen van deze nummers onafhankelijk van de inhoud is gedaan.
Be de blokken 1953-1989 en 1990-1994 is een onderscheid gemaakt tussen stukken niet op onderwerp geordend en stukken op onderwerp geordend.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het Auteursrecht. Uit de inhoud van stukken in het archief kunnen geen rechten worden ontleend ten aanzien van de toeschrijving, authenticiteit of (geldelijke) waardering van een bepaald kunstwerk. Eventuele uitspraken die hierover worden gedaan in de stukken moeten worden beschouwd als persoonlijke mening van de desbetreffende auteur. Het museum aanvaardt hiervoor geen aansprakelijkheid.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Voor de periodes 1816-1911 en 1912-1952 zijn eigentijdse toegangen beschikbaar (klappers en indexen), die tijdens de inventarisatie in 1994 deels zijn bijgewerkt:
  • Klappers op de ingekomen en uitgaande stukken 1816-1913 (inv. nrs. 168-173)
  • Indexen op de ingekomen en uitgaande stukken 1816-1913 (inv. nrs. 174-179)
  • Klappers op de ingekomen en uitgaande stukken 1914-1948 (inv. nrs. 180-184)
  • Indexen op de ingekomen en uitgaande stukken 1914-1948 (inv. nrs. 185-189)
  • Klapper op de ingekomen en uitgaande stukken 1949-1950 en index 1952 (inv. nr. 191)
Aangezien de oorspronkelijke ordening van de stukken uit deze jaren (grotendeels) in stand is gehouden, zijn de eigentijdse toegangen nog steeds bruikbaar. Zie voor een toelichting op het gebruik ervan Bijlage 1.
Omdat in de jaren 1950-1951 vele stukken niet zijn genummerd, is hierop in 1994 een aparte index gemaakt, zie Bijlage 3.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Rijksmuseum Mauritshuis: Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis Rijksmuseum Mauritshuis: Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis Rijksmuseum Mauritshuis: Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis, nummer toegang 2.14.130, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Mauritshuis Mauritshuis Mauritshuis Mauritshuis Mauritshuis Mauritshuis, 2.14.130, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Bewaarplaats van originelen
Nationaal Archief
Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Een aantal onderdelen uit het archief is elders ondergebracht:
  • Documentatie (foto’s, prenten, etc.) die met de correspondentie in het archief werd meegestuurd is al gedurende de archiefvorming gescheiden van de rest en ondergebracht in het documentatiearchief van het Mauritshuis ten behoeve van het museale onderzoek. Ook (manuscript)catalogi en inventarissen van kunstwerken zijn buiten het archief gehouden, In voorkomende gevallen werd documentatie naar het RKD gezonden;
  • Verzamelingen van knipsels zijn ondergebracht in de bibliotheekcollectie van het museum;
  • Stukken betreffende gebouwen en terreinen zijn ondergebracht in het lopende werkarchief van het museum omdat deze nog actief in gebruik zijn;
  • Stukken betreffende de Collectie Mesdag – die enige tijd onder toezicht stond van het Mauritshuis – zijn overgedragen aan het Van Gogh Museum, de huidige beheerder van deze collectie;
  • Stukken betreffende de Stichting Vrienden van het Mauritshuis 1987-1994 zijn overgedragen aan deze particuliere stichting.
Verwante archieven
Niet van toepassing
Publicaties
Manuscripten in de bibliotheek van het Mauritshuis, in digitale vorm beschikbaar, via het museum:
J.K.J. de Jonge, Inventaris der Kunst Voorwerpen van het Koninklijk Kabinet van Schilderijen, Manuscript, Den Haag, 1876-1879 [cat. nr. 1] S. van den Berg, C. Telders, A. Bredius, C. Hofstede de Groot, W. Martin, A.B. de Vries, Vervolg Inventaris der Kunst Voorwerpen van het Koninklijk Kabinet van Schilderijen, Manuscript, Den Haag, 1880-1963 [cat. nr. 2] “Mauritshuis Uitknipsels” , knipsels uit kranten en tijdschriften van 8 augustus 1885 tot en met 19 juli 1927 [cat. nr. 3] Bezoekersboek, 1866-1884 [cat. nr. 4] Bezoekersboek, 1884-1894 [cat. nr. 5] Bezoekersboek, 1894-1901 [cat. nr. 6] Bezoekersboek, 1901-1906 [cat. nr. 7] Bezoekersboek, 1907-1910 [cat. nr. 8] Bezoekersboek, 1922-1929 [cat. nr. 9] Kopijstenboek, 1817-1840 [cat. nr. 10] Bezoekers/Kopijstenboek, 1866-1868 [cat. nr. 11] Kopijstenboek, 1896/1907-1915 [cat. nr. 12] Kopijstenboek, 1875-1926 [cat. nr. 13] Kopijstenboek, 1927-1931 [cat. nr. 14] Kopijstenboek, 1931-1944 [cat. nr. 15] Kopijstenboek, 1944-1973 [cat. nr. 16] Kopijstenboek, 1954-1977 [cat. nr. 17] Expertisenboek “Schilderijen waarover het oordeel der directie gevraagd werd” I, 1893-1900 [cat. nr. 18] Expertisenboek “Schilderijen waarover het oordeel der directie gevraagd werd” II, 1900-1907 [cat. nr. 19]
Overige publicaties:
Q. Buvelot e.a., Mauritshuis: Het gebouw, Zwolle 2014 (met zeer uitgebreide literatuuropgave) Jaarverslag + jaartal ‘Koninklijk Kabinet van Schilderijen’ in: Verslagen omtrent ’s Rijks verzamelingen van geschiedenis en kunst , Den Haag + jaartal

Bijlagen

Bijlage 1. Toelichting op het gebruik van de eigentijdse indexen en klappers 1816-1952
Periodeblok 1816-1911
Dit deel van het archief is toegankelijk op stuksniveau door middel van klappers en indexen. De klappers vormen de toegang op de indexen, de indexen vormen de toegang op het archief. Het is niet mogelijk om direct via de klapper stukken te vinden.
De klappers bevatten trefwoorden in alfabetische volgorde met daarachter de verwijzing naar een rubrieksletter en een paginanummer die terug te vinden zijn in de index. Zoek in de index eerst de rubrieksletter op, dan de bladzijde, dan het jaar, om zodoende de omschrijving met datering en volgnummer te vinden. Zoek in de inventaris het volgnummer op in de serie ingekomen en minuten van uitgaande stukken van het desbetreffende jaar (inv. nrs. 1-159).
Opmerkingen:
  • In de klappers 1816-1908 staan in de linker kolom persoons(schilders)namen en rechts de zaak/plaatsnamen.
  • De jaren zijn soms niet chronologisch gerangschikt (vooral in klapper 1816-1874).
  • Vanaf klapper 1909-1913 wordt het onderscheid in namen niet meer gemaakt, maar worden wel de jaarclusters duidelijk onderscheiden.
Zoekvoorbeeld periode 1816-1911
U zoekt de correspondentie betreffende de verwerving van 'Het Gezicht op Delft'. U weet dat dit tijdens de periode Willem I geschiedde.
  1. In de inventaris zoekt u de klappers en indexen uit deze periode.
  2. Klapper 1816-1874 (inv. nr. 168). Mogelijke trefwoorden: gezicht, Delft, Vermeer. Hieronder vindt u niets. U treft wel een 'Meer (v.d.) - schilderij' aan. Deze vermelding verwijst naar 1822, B 5. Dit zijn gegevens in de index.
  3. Index 1816-1874 (inv. nr. 174). ‘B’ is rubriek B (aankopen van kunstwerken); ‘5’ is folio (p.) 5 in deze rubriek. ‘1822’ staat in de linker kolom. U zoekt nu via de onderstreepte woorden. 'V.d. Meer' komt u tegen onder de nummers 189 en 190. Samen met nummer 186 zijn dit 3 stukken die tot dezelfde zaak behoren.
  4. De lijst met nummers in het archief (Bijlage 3) geeft u de mogelijkheid na te gaan of de door u in de index gevonden stuknummers inderdaad in het archief aanwezig zijn.
  5. In de inventaris zoekt u de stukken uit het jaar 1822. De door u gezochte nummers zijn geborgen onder inventarisnummer 7.
  6. U zoekt binnen inv. nr. 7 het juiste stuknummer (ze liggen op numerieke volgorde).
Periodeblok 1912-1952
Ook dit gedeelte is toegankelijk op stuksniveau door middel van klappers en indexen, die op dezelfde manier werken als die uit het eerste periodeblok. Door de herindeling van het archief in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw liggen de stukken echter niet meer op chronologische volgorde, maar op onderwerp.
De klappers en indexen werken op dezelfde manier als hierboven beschreven. De rubrieken in de indexen waaronder de stukken worden aangetroffen (de eigentijdse letterrubrieken A tot en met O; zie het overzicht op p. 3) corresponderen met een aantal inventarisnummers, volgens de lijst op p. 4. Daar waar de vindplaats van het gewenste stuk afwijkt, staat de juiste code met potlood in de kolom ‘opmerkingen’ in de index aangegeven.
Opmerkingen:
  • De nummering van stukken is afwisselend op twee manieren gedaan:
  • over de periode 1816-1925 is per jaar vanaf 1 genummerd door alle rubrieken heen;
  • over de periode 1926-1941 is per rubriek vanaf 1 genummerd;
  • over de periode 1942-1945 is weer door alle rubrieken heen genummerd;
  • over de periode 1945-1946 is per rubriek vanaf 1 genummerd;
  • over de periode 1947-1952 is door de rubrieken heen genummerd.
  • Soms verwijst het nummer in de klapper niet naar de bladzijde in de index, maar direct naar het volgnummer van het stuk zelf. Er dient dan gezocht te worden met behulp van de jaartallen. (De nummers 1 tot en met 94 kan een stuknummer of een folionummer zijn. Nummers vanaf 95 zijn altijd stuknummers.)
  • In de gecombineerde klapper/index over 1949-1950/1952 staat de index met de nieuwe rubrieksindeling van na 15 juli 1952 op de versozijde van de tabs A tot en met O.
  • Vanaf 1949 worden brievenboeken (agenda's) bijgehouden. De agenda over de periode van 29 december 1948 tot 31 december 1952 is de meest volledige toegang op de laatste jaren van dit periodeblok.
  • Voor de ongenummerde stukken uit de jaren 1950-1951 is in 1994 een nieuwe index opgemaakt, zie Bijlage 3.
Zoekvoorbeeld periode 1912-1952
U zoekt correspondentie betreffende de schenking van H.A. Deterding van Het Oestereetstertje door Jan Steen medio jaren ‘30.
  1. In de inventaris zoekt u de klappers en indexen uit deze periode.
  2. Klapper 1933-1939 (inv. nr. 183). Mogelijke trefwoorden: Steen, Oestereetster, Deterding. Onder het laatste trefwoord (Deterding. Sir H. te Londen) komt u onder 1936 de codes D 13 (geschenken en bruiklenen), E 14 (de verzameling in het algemeen) en L 8 (kopiëren van kunstwerken) tegen. Allereerst wordt D 13 nagetrokken.
  3. Index 1933-1939 (inv. nr. 188). ‘D’ is de rubriek 'geschenken en bruiklenen'. ‘13’ Is folio (p.) 13 in rubriek D. (Soms slaat het op het stuknummer en dan is het jaartal van belang bij het zoeken van de juiste pagina) U zoekt nu via de onderstreepte woorden. 'Deterding' komt u tegen onder verschillende nummers. De nummers 13-41 blijken samen een zaak te vormen.
  4. De lijst met nummers in het archief (Bijlage 3) geeft u de mogelijkheid na te gaan of de door u in de index gevonden stuknummers inderdaad in het archief aanwezig zijn.
  5. In de concordans op p. 4 zoekt u de bij de rubrieksletter behorende inventarisnummers waaronder de stukken geborgen zijn. U vindt bij rubriek D (kunstwerken) inv. nrs. 277-296.
  6. Hieronder vindt u in de inventaris vier (verzamel)beschrijvingen: 277-288, 285, 286-295 en 296. Inventarisnummer 278 blijkt de voor u meest logische te zijn: 'Deterding' is de naam van de schenker met de beginletter 'D'. 1936 Valt in de hierbij genoemde jaargangen 1924-1947.
  7. U zoekt binnen inv. nr. 278 het juiste stuknummer.
Zo gaat u ook tewerk met de andere codes E 14 en L 8 (de L-rubriek is echter vernietigd, blijkt uit de inleiding op de inventaris).
Gebruikte letterrubrieken 1816-1952 (n.a.v. hoofdenlijsten in indexen)
Index 1816-1874
A. Personeel
B. Aankopen van kunstwerken
C. Herstel van kunstwerken
D. Geschenken en bruikleen
E. De verzameling in het algemeen
F. Reglementen, instructies, toezicht en bewaking
G. Geldelijk beheer
H. Jaarverslagen
I. Inspecties
J. Onderhoud en herstel van het gebouw
K. Opgave van bezoekers
L. Kopiëren van kunstwerken
M. Briefwisseling met buitenlandse instellingen en personen
N. Catalogus
O. Zaken van verschillende aard
Index 1875-1884
L. Kopiëren van kunstwerken (fotograferen)
N. Catalogus van het Mauritshuis
Index 1885-1894: idem
Index 1895-1902
L. Kopiëren, enz. naar kunstwerken
M. Keuring van schilderijen en inlichtingen
N. Catalogi van het Kon. Kabinet van Schilderijen
Indexen 1903-1908, 1909-1913, 1914-1922, 1923-1927, 1928-1932 en 1933-1939: idem
Index 1940-1948
I. Foto's (verkoop en administratie betreffende)
J. ontbreekt
L. Kopiëren en fotograferen naar kunstwerken
M. Keuring van schilderijen en inlichtingen
(keuring van schilderijen en beoordelingen)
Rubrieken vanaf 15 juli 1952 (zie versozijde klapper 1949-1950/index 1952)
A. Personeel
B. Sociale voorzieningen
C. Dienstkleding
D. Dienstreizen
E. Catalogi en entree
F. Propaganda (jaarverslagen e.d.)
G. Onderhoud en beveiliging, inventaris
H. Aanschaffingen
I. Begroting
J. Aankopen en aanbiedingen
K. Bruiklenen; bewaargeving en schenking aan het Mauritshuis
L. Tijdelijke bruiklenen van het Mauritshuis
M. Langdurige bruiklenen van het Mauritshuis
O. Bezoekers met rondleidingen
Concordans Letterrubrieken - inv. nrs. - BAC-codes
De vetgedrukte letter is de eigenlijke rubrieksletter die in de eigentijdse toegangen is gebruikt. Andere rubrieksletters duiden op andere rubrieken waar ook stukken behorend tot het onderwerp (zie omschrijving) gevonden zijn. De BAC-codes die corresponderen met de rubrieksletters zijn bij de bewerking van het archief in 1994 toegevoegd aan de eigentijdse indexen en soms op de stukken zelf en zijn daarom ook opgenomen in deze lijst.
Rubrieksletter: Inv. nrs.: BAC-code: Omschrijving:
E/N 192 X.07.1 ontstaan en ontwikkeling museum
193-201 X.07.352 financiën
E/F/J 202-204 X.07.354.8 beheersbehandeling m.b.t. gebouwen en terreinen
F 205 X.07.5 organen, instellingen en functionarissen
E 206 X.07.58 commissies/werkgroepen
H (vanaf 17-7-1952: F) 207-209 X.07.77 jaarverslagen
A 210-215 X.08 personeel
- 216 M.06.4 persoonlijke contacten
E/O 217 M.1.2 structurele opbouw/inrichting van het museum
B (vanaf 17-7-1952: J) 218-258 M.5.410 aanbiedingen van kunstwerken
B (vanaf 17-7-1952: J) 259-274 M.5.411 aankopen
B/E/G/O 275 M.5.411 aankoop lijsten
B en J /G/N/O 276 M.5.411 aankoop boekwerken
D (kunstwerken) N (boekwerken) 277-296 M.5.413 schenkingen aan het museum
D (vanaf 17-7-1952: K) en E (vanaf 17-7-1952: L (tijdelijk) en M (langdurig)) 297-340 M.5.417 bruiklenen aan/door het museum
D/E/N/O 341-346 M.5.419 verlies (afstand)
O 347-348 M.5.419.4 teruggave aan eigenaars
F 349-350 M.5.421 registratie en inventarisatie van museumobjecten
E/F (vanaf 17-7-1952: G)/G/O 351-354 M.5.423 bescherming en beveiliging van de museumobjecten; o.m. reglementen en instructies
C/E/F/G/M/O 355 M.5.424 onderhoud/restauratie
E/F/G/K/O 356-366 M.5.532.4 tentoonstellingen
T (geen toegang op) 362 M.5.532.4 tentoonstelling 'Herw. Kunstbezit'
B/D/E/H/I/M/O 367-408 M.5.92 verzoeken om inlichtingen door derden
D/N 409 M.5.94 verzoeken om inlichtingen door het museum
B/G/O 410-411 M.5.96 veilingen
Bijlage 2. Ontbrekende en afwijkende volgnummers 1816-1911 en aanwezige volgnummers 1912-1952
Deze nummerlijsten kunnen worden gebruikt om te controleren of een stuk dat wordt genoemd in de eigentijdse toegangen (zie voor het gebruik hiervan Bijlage 1) daadwerkelijk voorkomt in het archief.
Voor de periode 1816-1911 bevat deze bijlage een opsomming van alle volgnummers die voorkomen in de eigentijdse indexen, maar die ontbreken in het archief, of die afwijken ten opzichte van wat er in de eigentijdse index is vermeld.
Voor de periode 1912-1952 bevat deze bijlage een opsomming van alle aanwezige volgnummers per rubriek. Hier en daar zijn ook de folionummers, de nummers van de bladzijden uit de indexen, (vetgedrukt) weergegeven. Het folionummer wordt echter niet altijd gegeven op het stuk. De volgorde van de nummers in de indexen wijkt soms af van de numerieke volgorde. Voor sommige nummers moet daarom de hele jaaropgave van de desbetreffende rubriek worden geraadpleegd. Zo kan het zijn dat bijvoorbeeld de nummers '205' en '206' voorkomen tussen veel lagere getallen.
De lijsten zijn opgesteld door P.H.J. Clemens die het archief in 1994 inventariseerde. Ten behoeve van deze bijlage is in 2019 de vormgeving aangepast en is voor elke BAC-code de omschrijving toegevoegd.
Periodeblok 1816-1911: Ontbrekende / afwijkende volgnummers
1816-1831: --
1832: 442
1833-1874: --
1875: 66 ontbreekt in index - 71 - 152
1876: 32 - 66
1877: 99
1878: 50 - 76
1879: 35 - 40 - 66 - 83 - 89 - 107 heeft meer bijlagen als index vermeld - 108 heeft meer bijlagen als index vermeld
1880: 10 - 11
1881: 37 mist staat nr 6 - 50 mist staat nr 9 en een declaratie [in volgende jaren meerdere staten/declaraties niet aanwezig - op deze lijst verder niet meer aangemerkt]
1882-1883: --
1884: 86
1885: 22 - 65 - 79 komt niet in index voor
1886: 20
1887: --
1888: 57
1889: 37
1890: 26
1891: --
1892: 18 - 203 - 305 - 330 - 333 - 336 - 352
1893: 17 - 38 - 44 - 63 - 64 - 65 - 81 - 84 - 161 - 189 - 220 - 288 komt niet in index voor
1894: 4 dubbel voorkomend onder G16/M6 - 32 - 123 - 144 - 181 - 230 - 242 - 243 - 355
1895: 4 - 234 - 242 - 357 - 392 - 512 - 551
1896: 4 - 27 - 401 - 403
1897: 70 - 109 - 118 - 153 - 210 - 243 - 350 - 378 - 380 - 382 - 383 - 403 - 404 - 405 - -410 - 434
1898: 33 - 49 - 123 - 199 - 211 - 221 - 285 - 353 - 394 - 416 - 423 - 440 - 473 - 477 - 555 - 619 - 662 - 668
1899: 3 - 19 - 61 - 93 - 158 t/m 160 - 189 - 242 - 267 - 268 - 277 - 320 - 322 - 326 - 327 - 351 dubbel toegekend - 369 - 371 - 379 - 465 - 498 - 524 - 545 dubbel toegekend - 548 - 596 - 604 - 645
1900: 2 - 4 t/m 6 - 8 t/m 13 - 15 - 16 - 18 - 20 t/m 22 - 27 t/m 57 etc.
1901: 22 - 23 - 61 - 81 - 95 - 116 - 133 - 136 - 216 - 265 - 269 - 316 - 352 - 376 - 407 - 443 - 446 - 473 - 504 - 563 - 622 - 637 - 645 - 649 - 656
1902: 42 dubbel toegekend onder D18/M84: op folio D18 42bis van gemaakt - 107 en 108 niet toegekend - 277 - 340 - 407 en 408 niet toegekend - 508 - 537 niet toegekend
1903: 23 - 101 - 111 - 262 en 266 niet toegekend
1904: 113
1905: 320 - 429 - 441 - 501 is 499 geworden - 504 is 401 geworden - 518
1906: 37 - 75 - 199 was dubbel toegekend: één nr veranderd in 199a - 386 - 387 - 553
1907: 44 (?) - 139 - 252 - 648
1908: 473 - 474
1909: --
1910: 182
1911: 249
Periodeblok 1912-1952: Aanwezige volgnummers
Organisatie van het museum (X.07.1 - X.-07.58)
1912-[1945], diverse rubrieken
Ontstaan en ontwikkeling van het museum (X.07.1) - rubriek E - [1945]: 0000
idem - rubriek N - 1941: 133
Gebouwen en terreinen (X.07.354.8) - rubriek E - 1912: 444 - 470 - 475
idem - rubriek F - 1912: 228
idem - rubriek J - 1912: 456
idem - rubriek E - 1913: 18 - 274 t/m 277 idem - rubriek E - 1914: 146 t/m 148 - 163 - 164 - 180 - 181 idem - rubriek J - 1919: 79
idem - rubriek J - 1926: 13
Organen, instellingen en functionarissen (X.07.5) - rubriek F - 1936: 18
Commissies/werkgroepen (X.07.58) - rubriek E - [1945]:
zie nr 0000 (X.07.1)
Jaarverslagen (X.07.77)
1912-1952, rubriek H
1912: 260 - 1913: 284 - 1914: 246 - 1915: 90 - 1916: 157 - 1917: 99 - 1918: 26 - 1919: 121 - 1920: 127 - 1921: 63 - 1922: 172 - 1923: 181 - 1924: 39 - 1925: 3 - 1926: 2 - 1927: 2 - 1928: 2 - 1929: 2 - 1930: 4 - 1931: 2 - 1932: 2 - 1933: 2 - 1934: 2 - 1935: 2 - 1936: 2 - 1937: 4 - 1938: 2 - 1939: 2 - 1940: 2 - 1941: 30 - 1942: 24 - 1943: 48 - 1944: 41 - 1945: 13 - 1946: 1 - 1947: 111 - 1948: 68 - 000 - 1949: 195 ont-breekt - 1950: 728 - 1951: z.n. - 1952: 79 - 1953: J 10
Personeel (X.08)
1921-1947, rubriek A/D en ongenummerd
rubriek A: 1921: 18 - 109a - z.n. - 1922: 143 - 1924: 44
rubriek D - 1935: 1
rubriek A - 1941: 39 - 170 - 170 - (1939)1946: T - T - 48 - 64 - 71 - 71a - 72 - 1947: 129 - 211 - 1950/51: stukken z.n.
Persoonlijke contacten (M.06.4)
1951
stukken z.n.
Opbouw en inrichting van het museum (M.1.2)
1945, rubriek E/O
rubriek E: 324
rubriek O: 0000
Aanbieding van objecten (M.5.410)
1912, rubriek B
folio B 12: 43 - 44 - 46 - 47 - 54 - 55 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 69 - 70 - 71 - 73 - 74 - 75 - 76 - 77 - 78
folio B 13: 83 - 84
folio B 12: 85 - 86 - 104
folio B 13: 160 - 161 - 173 - 174 - 177 - 178 - 182 - 183 - 187 - 188 - 189 - 190 - 194 - 195 - 198 - 199
folio B 14: 207 - 208
folio B 13: 216 - 218 - 219
folio B 14: 222 - 223 - 224 - 225 - 244 - 245 - 301 - 315 - 335 - 336 - 351 - 352
folio B 15: 362 - 363 - 370 - 371 - 386 - 387 - 398 - 399 - 402 - 403 - 409 - 410 - 418 - 419 - 430 - 431 - 432 - 433
folio B 16: 464 - 466 - 483 - 484
1913-1914, rubriek B
1913
folio B 17: 19 - 49 - 50 - 59 - 61 - 65 - 67 - 84 - 85 - 86 - 87 - 95 - 96 - 97 - 98 - 132 - 137 - 138 - 150 - 151 - 152 - 154 - 157
folio B 18: 175 - 176 - 206 - 207 - 208 - 209 - 225 - 226 - 234 - 235 - 281 - 282
folio B 17: 303 - 304
folio B 19: 307 - 308
folio B 18: 317 - 318
folio B 19: 361 - 362 - 367 - 368 - 386 - 387 - 400 - 401 - 409 - 410 - 419 - 420 - 423 - 424 - 449 - 450
folio B 20: 464 - 465
1914
folio B 1: 11 - 19 - 20 - 57 - 58 - 63 - 64
folio B 2: 97 - 98 - 122 - 132 - 134 - 135 - 142 - 143 - 185 - 186 - 191 - 192 - 193 - 194
folio B 3: 211 - 212 - 225 - 226 - 248
folio B 2: 252
folio B 3: 274 - 275 - 279 - 280 - 307 - 308
1915-1916, rubriek B
1915
folio B 3: 98 - 99 - 129 - 130 - 176 - 177
1916
folio B 4: 20 - 21 - 22 - 23 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 72 - 73 - 100 - 102
folio B 5: 113 - 114
folio B 4: 122 - 123 - 166 - 167
folio B 5: 184 - 185 - 209 - 210 - 211 - 221 - 222 - 254 - 255 - 272 - 273
folio B 6: 291 - 292 - 294 - 295 - 306 - 341 - 342 - 360 - 393 - 396 - 397 - 410 - 416
1917-1919, rubriek B
1917
folio B 7: 134 - 135 - 154 - 155
folio B 8: 212 - 215 - 225 - 226
1918
28 - 29 - 40 - 41 - 57 - 58
folio B 9: 105 - 106 - 149 - 151 - 165 - 166 - 172 - 173 - 187 - 188 - 194 - 195 - 204 - 205
1919
11 - 12 - 64 - 65 - 66 - 67
folio B 9 en B 10: 71
71 - 72 - 73
folio B 10: 92 - 93 - 101 t/m 107 - 122 t/m 125 - 139 - 139a
folio B 11: 153 - 154 - 155 - 156 - 157 - 158 - 174 - 175 - 180 - 181 - 195 - 196 - 197 - 198 - 199 - 206 - 207 - 216 - 221 - 222 - 246 - 247 - 272 - 273
folio B 12: 281 - 282 - 294 - 295 - 296 - 297 - 298 - 299 - 300 - 301 - 313 - 314 - 329 - 330
1920, rubriek B
folio B 12: 6 - 19 - 20
folio B 13: 35 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58
folio B 12: 59 - 60
folio B 13: 80 - 81
folio B 14: 84 - 85 - 86 - 87 - 90 - 91 - 98 - 99 - 100 - 102 - 103
folio B 12: 111 - 112 - 113
folio B 14: 122 - 123 - 124 - 125
folio B 13: 131 - 132
folio B 15: 144 - 145
folio B 14: 146 - 147
folio B 15: 149 - 150 - 157 - 158 - 169 - 170 - 171 - 173 - 174 - 175 - 176 - 177 - 178 - 184 - 187
folio B 16: 196 - 197
folio B 15: 209 - 210
folio B 16: 217 - 218 - 219 - 220 - 221 - 222 - 223 - 224
folio B 17: 239 - 240 - 246 - 247 - 252 - 253 - 254 - 255 - 256 - 257 - 271 - 272 - 273 - 274 - 277 - 278 - 283
folio B 18: 303 - 304 - 305 - 306 - 307 - 308 - 309 - 310
folio B 14: 311 - 312
folio B 18: 315 - 316
folio B 17: 319 - 320 - 321
folio B 18: 329 - 330 - 330a - 333 - 334
folio B 19: 337 - 338 - 343 - 344 - 345 - 348 - 349 - 350 - 351 - 355 - 356 - 367 - 368
folio B 18: 370 - 371
folio B 19: 374 - 375 - 382 - 383
folio B 19: 385
(1920)-1921, rubriek B
folio B 20: 7 - 8 - 9 - 10 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 47 - 48 - 52 - 53 - 71 - 72 - 73 - 74 - 90 - 91 - 92 - 93
folio B 21: 95 - 96 - 100 - 101 - 102 - 103 - 105 - 106 - 108 - 109 - 110 - 111 - 112 - 113 - 114 - 115 - 145 - 146 - 150 - 151 - 152 - 153 - 154 - 155 - 171 - 172
folio B 22: 215 - 216 - 224 - 225 - 228 - 229 - 230 - 231 - 234 - 235 - 247a - 248 - 251 - 252 - 254 - 257 - 260 - 261 - 265 - 266 - 284 - 285 - 296 - 297
folio B 23: 298 - 299 - 302 - 303 - 311 - 312 - 313 - 322 - 323 - 324 - 325 - 326 - 327 - 339 - 340 - 344 - 345 - 346 - 349 - 350 - 353 - 354
folio B 24: 358 - 359 - 364 - 365 - 379 - 380 - 383 - 384
1922, rubriek B
folio B 24: 13 - 14 - 15 - 16 - 25 - 26
folio B 25: 39 - 40
folio B 24: 47
folio B 25: 53 - 54 - 82 - 86 - 87 - 89 - 90 - 91 - 92 - 103 - 104 - 112 - 113
folio B 26: 132 - 133 - 141 - 142 - 156 - 157 - 198 - 199 - 216 - 217 - 244 - 245 - 246 - 247 - 277 - 278 - 285 - 286
folio B 27: 287 - 288
folio B 26: 297 - 298
folio B 27: 309 - 310 - 311 - 312 - 340 - 351 - 352 - 356 - 357 - 360 - 361 - 362 - 382 - 383 - 388 - 389 - 409 - 410 - 411
folio B 28: 428 - 429 - 451 - 452 - 453 - 454 - 471 - 472 - 502 - 503 - 510 - 511
1923, rubriek B
folio B 1: 10 - 11 - 13 - 14 - 15 - 16 - 25 - 44 - 45 - 55 - 84 - 85 - 93/94 - 96 - 97 - 129 - 130
folio B 2: 131 - 132 - 150 - 151 - 175 - 176 - 184 - 185 - 194 - 195 - 198 - 199 - 229 - 230 - 237 - 238
folio B 3: 248 - 249 - 255 - 256 - 261 - 262 - 263 - 264 - 269 - 270 - 281 - 282 - 290 - 291 - 299 - 300 - 303 - 304 - 311 - 312
folio B 4: 313 - 314 - 333 - 334 - 337 - 338 - 375 - 376 - 403 - 404 - 405 - 406
folio B 1: 455 - 456
folio B 4: 477 - 478 - 479 - 480 - 489 - 490 - 491 - 492 - 493 - 494
folio B 5: 515 - 516 - 522 - 523 - 533 - 534
1924, rubriek B
folio B 5: 47 - 48 - 59 - 61 - 66 - 67 - 83 - 84 - 85 - 86 - 89 - 90 - 91 - 92 - 124 - 125 - 128 - 129
folio B 6: 139 - 140 - 186 - 187 - 191 - 192 - 221 - 222 - 223 - 224
folio B 7: 243 - 244 - 253 - 254 - 308 - 309 - 340 - 341 - 342 - 343 - 392 - 393 - 410 - 411 - 429 - 430 - 441 - 442 - 458 - 459 - 460 - 461 - 462 - 463
folio B 8: 488 - 489
1925, rubriek B
folio B 8: 1 t/m 13 - 15 - 16
folio B 9: 17 t/m 33
folio B 10: 35 - 36
folio B 9: 37
folio B10: 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51
folio B 11: 52 - 53 - 54 - 55
folio B 10: 56
folio B 11: 58 t/m 65 - 67 t/m 73
folio B 12: 74 - 75 - 80 - 81
folio B 11: 82 - 83
folio B 12: 84 - 85
folio B 11: 88 - 89
folio B 12: 91 - 92 - 112 - 113 - 114 - 115 - 116 - 117 - 118 - 126 - 127 - 128 - 129 - 130 - 131
folio B 8: 135 - 136
folio B 12: 137 - 138 - 139 - 140
folio B 14: 141 t/m 160
1926, rubriek B
folio B 15: 1 t/m 26
folio B 16: 27 - 28 - 29 - 30 - 33 - 38 t/m 46
folio B 17: 47 t/m 54
folio B 15: 55
folio B 17: 56 - 57 - 60 t/m 65
folio B 15: 66
folio B 17: 67 t/m 82
folio B 18: 83 t/m 95
folio B 19: 96 t/m 103
folio B 18: 104 t/m 109
folio B 19: 110 t/m 126
folio B 20: 127 t/m 132
folio B 18: 132
folio B 20: 134 t/m 145 - 148 - 149 - 152 - 153
folio B 22: 160 - 161
folio B 18: 163 - 164 - 165
folio B 22: 167 - 168 - 170 - 171 - 176 - 177 - 178 - 179 - 180 - 181
folio B 18: 182
folio B 21: 183
folio B 22: 184 - 185 - 186
folio B 18: 188
1927, rubriek B
folio B 23: 1 - 2 - 7 - 8 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 18 - 19 - 20 - 21
folio B 24: 22 t/m 39
folio B 25: 40 - 41
folio B 24: 42
folio B 25: 43 t/m 55
folio B 24: 55bis
folio B 25: 56 t/m 61
folio B 26: 62
folio B 25: 63
folio B 26: 64
folio B 27: 69 - 70 - 100 - 101 - 105 - 105bis - 108 - 109 - 112 - 113 - 118 - 119 - 120 - 121
1928, rubriek B
folio B 1: 2 - 3 - 4 - 5 - 7 - 8 - 9 - 10
folio B 2: 11 - 12 - 14 - 15 - 21 t/m 28 - 37 - 38 - 40 - 41 - 45 - 46 - 53
folio B 4: 57 - 57bis - 60 - 61 - 62 - 62bis - 64 - 65
folio B 5: 69 - 70 - 71 - 72 - 80 t/m 85 - 87 t/m 93 - 97 - 98 - 103 - 104
folio B 6: 105 t/m 107 - 109 t/m 125
folio B 7: 126 t/m 136 - 140 - 141 - 142 - 143
folio B 1: 144 - 145
folio B 7: 146 - 147
folio B 1: 148 - 149
folio B 7: 150 t/m 154
folio B 8: 155 - 156
folio B 7: 157 - 158 - 159
folio B 8: 160 t/m 165
1929, rubriek B
folio B 9: 1 t/m 19
folio B 10: 20 t/m 35
folio B 11: 36 t/m 49 - 52 - 53
folio B 12: 54 t/m 70
folio B 13: 71 t/m 75
folio B 12: 76
folio B 13: 77 t/m 84
folio B 14: 85 - 86
folio B 13: 87 - 88 - 89 - 90
folio B 14: 91 t/m 98 - 98a - 99 - 100 - 101
folio B 15: 104 - 105
folio B 14: 106 - 107
folio B 15: 108 t/m 121
folio B 16: 122 - 123
folio B 15: 124 - 125
1930, rubriek B
folio B 17: 1 t/m 14
folio B 18: 15 t/m 28
folio B 17: 29 - 30 - 31
folio B 18: 32 - 33 - 34 - 35 - 37 - 38 - 39 - 40
folio B 19: 41 - 42 - 43 - 44 - 49 - 50 - 51 - 52 - 54 - 55
folio B 20: 58 t/m 65
folio B 17: 66
folio B 20: 67 t/m 75
folio B 21: 76 t/m 95
folio B 22: 97 t/m 107 - 107bis - 108 - 109 - 110
folio B 23: 111 t/m 118
folio B 22: 119 - 120
folio B 23: 121 t/m 130
folio B 24: 131 - 132 - 133 - 135 - 136 - 137 - 138 - 139 - 140
folio B 25: 141 t/m 150
folio B 26: 158 - 159
folio B 24: 160 - 161
1931, rubriek B/M
folio B 28: 4 t/m 19
folio B 29: 20 t/m 32
folio B 30: 33 t/m 46
folio B 31: 47 t/m 59
folio B 32: 60 t/m 71
folio B 33: 72 t/m 86
folio B 34: 87 t/m 97
folio B 35: 98 t/m 109 - 109bis - 110
folio B 36: 111 t/m 118
folio B 34: 119 - 120
folio B 36: 121 t/m 124 - 127 t/m 131
folio B 37: 132 - 133
folio B 36: 134
folio B 37: 138 t/m 148
folio B 38: 149 t/m 152
folio B 35: 153 - 154
folio M 37: 45
1932, rubriek B
folio B 39: 1 t/m 9
folio B 40: 10 - 11
folio B 41: 12 t/m 15
folio B 40: 16 t/m 21
folio B 41: 22
folio B 39: 23
folio B 40: 24
folio B 41: 25 - 26 - 27
folio B 40: 28 - 29
folio B 42: 30 - 31
folio B 40: 32 - 33
folio B 41: 34
folio B 39: 35
folio B 40: 36 - 37 - 38
folio B 39: 39
folio B 42: 40 - 41
folio B 39: 42
folio B 42: 43 t/m 48
folio B 43: 49 t/m 54 - 54a - 55 - 56 - 57
folio B 44: 58 t/m 69
folio B 45: 70 - 71 - 72
folio B 46: 73 t/m 81
folio B 47: 82 - 83 - 84 - 85
folio B 43: 86 - 87
folio B 45: 88 - 89 - 90
folio B 47: 91 t/m 98
folio B 48: 99 - 100 - 101 - 102
folio B 44: 102 - 104
folio B 48: 105 - 106 - 107 - 108
folio B 45: 109 - 110
folio B 48: 111 t/m 116
folio B 49: 118 t/m 122 - 124 t/m 129
folio B 50: 130 t/m 134
folio B 51: 136 - 137 - 138 - 139
folio B 49: 142 - 143 - 152
1933, rubriek B/M
folio B 1: 1 - 2 - 3 - 4
folio B 2: 11 t/m 18 - 20 - 21
folio B 3: 22 t/m 25 - 27 t/m 33
folio B 4: 34 - 35 - 36 - 37
folio B 3: 38 - 39
folio B 4: 40 - 41
folio B 3: 42 - 43
folio B 2: 44 - 45
folio B 4: 46 t/m 52
folio B 5: 54 t/m 59
folio B 6: 60 t/m 64
folio B 5: 65 - 66
folio B 6: 67 t/m 71
folio B 7: 72 - 73
folio B 6: 74 - 75
folio B 7: 75 t/m 82
folio B 8: 83 - 84
folio B 7: 85 - 86
folio B 8: 91 - 92
folio B 9: 100 - 101
folio B 3: 102 - 103
folio B 2: 104 - 105
folio B 3: 106 - 107 - 109
folio B 9: 112 - 113
folio B 3: 119 - 120
folio M 6: 84 - 85
folio M 7: 98 - 99
1934, rubriek B
folio B 10: 1 t/m 17
folio B 11: 18 t/m 23 - 23bis - 24 t/m 31
folio B 12: 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43
folio B 13: 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57
folio B 14: 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 -70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76 - 77 - 78
folio B 15: 79 - 80
folio B 14: 81
folio B 15: 82 - 83 - 84 - 85 - 86 - 86bis - 87 - 88 - 89 - 90 - 91 - 92 - 93 - 94 - 95 - 96
folio B 16: 97 - 98 - 99 - 100 - 101
1935, rubriek B
folio B 16: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11
folio B 17: 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31
folio B 18: 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40
folio B 19: 41 - 42 - 43 - 44 - 49 - 50 - 53 - 54 - 55 - 55bis - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 66 - 67 - 70
folio B 20: 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76 - 79 - 80
folio B 18: 81 - 82
folio B 20: 83 - 84 - 85 - 86 - 87 - 88
1936, rubriek B
folio B 21: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16
folio B 23: 19 - 20 - 26 - 27 - 33 - 34 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51
folio B 24: 52 - 53 - 53bis - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60
folio B 25: 62 - 63 - 66 - 67 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76 - 77 - 78 - 79 - 86 - 87 - 88 - 89 - 90 - 91 - 92 - 93
1937, rubriek B/M
folio B 26: 1 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16
folio B 27: 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25
folio B 28: 26 - 27
folio B 27: 28 - 29
folio B 28: 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46
folio B 27: 47 - 48
folio B 29: 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66
folio B 30: 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76 - 77 - 78 - 79 - 80
folio B 31: 86 - 87 - 89 - 90 - 92 - 93
folio B 32: 94 - 95 - 96
folio B 31: 99 - 100
folio B 32: 101 - 102 - 103 - 104 - 105 - 106 - 107 - 108 - 109 - 110 - 112 - 113 - 114 - 115 - 116 - 117
folio B 33: 118 - 119
folio B 32: 120
folio B 33: 121 - 122
folio M 47: 172 - 173
1938, rubriek B
folio B 33: 1 - 2 - 3 - 4 - 6 - 7 - 8 - 9
folio B 34: 10 - 11 - 12
folio B 33: 13 - 14 - 15 - 16
folio B 34: 17 - 18 - 19 - 20 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30
folio B 35: 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 42 - 43 - 44 - 45 - 47 - 48
folio B 36: 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 60 - 61
folio B 37: 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76 - 77 - 78 - 79
folio B 38: 80 - 81 - 82 - 83 - 84 - 85 - 86 - 87 - 88 - 89 - 90 - 91 - 92 - 93 - 94
folio B 39: 103 - 104 - 105 - 106 - 107 - 108 - 109 - 110 - 111 - 112 - 113
folio B 40: 114 - 115 - 116 - 117 - 118 - 119 - 120 - 121
1939, rubriek B
folio B 40: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7
folio B 41: 8 - 9
folio B 40: 10 - 12 - 13 - 14
folio B 41: 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30
folio B 42: 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36
folio B 41: 37 - 38 - 42
folio B 42: 43 - 44 - 45 - 46
folio B 41: 47
folio B 42: 48 - 49 - 50 - 51
folio B 41: 52 - 53 - 54 - 55
folio B 42: 56 - 57 - 58 - 59
folio B 43: 61 - 62
1940-1945, rubriek B/O
1940
rubriek B: 4 - 5 - 6 - 7 - 9 - 10
rubriek O: 93 - 94
(1940)1941, rubriek B: 11 - 11 - 26 - 26 - 261 - 261 - 266 - 266 - 329 - 329 - 383
1942
rubriek B: 30 - 30 - 72 - 72 - 257 - 257
rubriek M: 272 - 272 - 276 - 325
1943
rubriek B: 87 - 89 - 89 - 133 - 133 - 133 - 133 - 138 - 139 - 139 - 209 - 209 - 229 - 229 - 237 - 237 - 241 - 241 - 253
1945
rubriek B:
253 - 253 - 260 - 260 - 303
1946-1949, rubriek D/B/O/M
1946
rubriek B: 2 - 3 - 4 - 12 - 12 - 16
rubriek M: 31 - 32
rubriek O: 82
1947
rubriek B: 18 - 18 - 100 - 200 - 200 - 414
1948
rubriek B: 38 - 38 - 40 - 40 - 75 - 75 - 85 - 85 - 121 - 190 - 190 - 272 - 342 - 342 - 361 - 361 - 374 - 448 - 448 - 487 - 505 - 505
rubriek D: 14
1949
rubriek B: 20 - 71 - 191 - 191 - 311 - 331 - 331 - 400 - 451 - 451 - 475 - 475 - 494 - 494 - 563 - 563 - 579 - 589 - 589 - 589 - 589 - 590 - 590 - 611 - 607 - 628
1950-1952, rubriek B/M/N; rubriek J [voorheen B] vanaf medio juli 1952
[geen folionummers vanwege het niet voorkomen ervan op stukken en in index]
1950
rubriek B: 607 - 611 - 628 - 825 - 825 - 844 - 844 - 867 - 867 - 870 - 870 - 890 - 890 - 910 - 942 - 942 - 953 - 953 - 970 - 975 - 1000 - 1045 - 1045
rubriek M: 853 - 853 - 854 - 854
rubriek N: 745 - 745
1951
niet genummerd
1952
rubriek B: 00 - 44 - 44a - 115 - 115 - 183 - 288 - 350 - 364
rubriek J [voorheen B]: 474 - 474 - 530 - 530 - 530 - 532 - 532 - 532 - 542 - 542 - 562 - 562 - 562 - 562 - 571 - 571 - 591 - 591 - 659 - 659 - 661 - 661 - 672 - 702 - 707 - 707 - 715 - 715 - 783 - 783 - 873 - 873 - 878 - 931 - 931 - 933 - 933
1950 en 1951
ongerubriceerd: stukken z.n.
Aankopen (M.5.411)
1914-1944, diversen rubrieken B/D/E/G/L/O
(niet op schildersnaam)
1914 inz. aankoop uit de collectie Steengracht
folio B 1: 77 - 107 - 108
folio B 2: 109 - 149 - 153
1915 inz. aankoop v.e. kopie voor Rose-Molewater als dank voor schenking
folio L 3: 138 - 139
1917 "man met rode muts en rode anjer"
folio B 7: 26 - 29 - 32 - 40 - 57 - 58
folio G 4: 40
1917 "man met de Simsonmedaille"
folio B 7: 35
1920 Salm Salm'sche schilderijen
folio D 15: 238 - 259
folio O 11: 72
1923 aankopen algemeen
folio G 2: 155 - 156
1924 aankopen algemeen
rubriek B: 233
1930 aankopen algemeen
folio B 24: 134
folio B 26: 156 - 157
1932 aankopen algemeen
folio B 45: 117
1933 aankopen algemeen
folio B 7: 87 - 88 - 89 - 90
1944 aankopen algemeen
rubriek B: 13 - 20 - 30 - 31 - 36 - 36 - 59 - 59
rubriek E: 58
1916-1949, rubriek B, beginletter schilder B
1916 Bachstede
folio B 5: 275 - 287
1927 Bol
rubriek B: 66 - 67 - 68 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76 - 77 - 78 - 79 - 80 - 81 - 82 - 83 - 85 - 86 - 87 - 88 - 89 - 90 - 91 - 92 - 93 - 94 - 95 - 95 - 96 - 97 - 98 - 99 - 102 - 103 - 104 - 106 - 107 - 114 - 115 - 116 - 117
1928 Bol
rubriek B: 68 - 77 - 78
1929 Bol
folio B 11: 50 - 51
1930 Ter Borch
folio B 25: 151 - 152 - 164 - 165 - 166 - 167 - 168 - 169 - 170
1931 Ter Borch
folio B 27: 1 - 2 - 3
1920 Bouts
folio B 16: 208 - 263 - 264 - 266 - 267 - 268 - 269 - 285 - 286
1932 De Bray
folio B 50: 135 - 145 - 146 - 149
1949 Brouwer
rubriek B: 270 - 285 - 286 - 286 - 286 - 290 - 296 - 302 - 302 - 302 - 302 - 302 - 310 - 315 - 322 - 322
1917-1936, rubriek B, beginletter schilder C
1917 Cristus
folio B 7: 4 - 8 - 9 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23
1919 Cuyp
folio B 10: 140 - 141 - 146 - 169 - 170 - 171 - 172 - 173 - 244 - 252
1926 Cuyp
rubriek B: 133 - 146 - 147 - 150 - 151 - 154 - 155 - 156 - 157 - 158 - 159 - 162 - 166 - 169 - 172 - 173
1936 Cuyp
folio B 21: 17 - 18 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25
folio B 22: 28 - 29 - 30 - 31 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43
1938 Cuyp
folio B 39: 95
folio B 38: 96 - 97
folio B 39: 98 - 99 - 100
1943, rubriek B, beginletter schilder F
Flinck
rubriek B: 77 - 82 - 84
1914-1946, rubriek B/G, beginletter schilder G
1914 Van Goyen
folio B 1: 9 - 10
1939 Gossaert
folio B 42: 60
1940 Gossaert
rubriek B: 2 - 3 - 8 - 12
rubriek G: 24
1946 Gossaert
rubriek B: 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 13 - 13 - 14 - 15
1917-1918, rubriek B/G, beginletter schilder HA
1917 Harmen Hals
folio B 7: 196 - 197 - 198
folio B 8: 204
1918 Harmen Hals
folio G 6: 78 - 80
1930-1937, rubriek B, beginletter schilder HE
1930 Van der Heyden
folio B 26: 153 - 154 - 155 - 162 - 163
1935 Van der Heyden
folio B 18: 45 - 46 - 47 - 48 - 51 - 52 - 56 - 64 - 65 - 68 - 69 - 77 - 78
1937 Hendriks
folio B 31: 91 - 97 - 98 - 111
1926/1939, rubriek B, beginletter schilder HO
1926 De Hoogh
rubriek B: 34 - 35 - 36 - 37
1939 De Hoogh
folio B 42: 39
1926-1952, rubriek B/G, beginletter schilder K
1926 Kalff
rubriek B: 174 - 175 - 187 - 189 - 190
1927 Kalff
rubriek B: 3 - 4 - 5 - 6 - 9
1931 De Keyser
folio B 25: 125 - 126 - 137
folio G 16: 34 - 35 - 38 - 39 - 42 - 43
1952 Key de Jongere
rubriek B: 420 - 420
1950, rubriek B, beginletter schilder L
Van Loo
rubriek B: 783 - 783 - 783 - 832 - 832 - 841 - 841 - 841a - 865 - 876 - 876 - 878 - 880 - 880 - 900 - 903 - 908
1922-1950, rubriek B/G, beginletter schilder M
1930 Maes
folio B 19: 36 - 45 - 46 - 47 - 48 - 53 - 56 - 57 - 96
1933 Maes
folio B 8: 94 - 95 - 96 - 97 - 88 - 99 - 108 - 110 - 111
1928 Metsu
rubriek B: 6 - 13 - 18 - 19 - 20
1950 Mancadan
rubriek B: 1062 - 1066 (3x) - 1067 - 1089 - 1129 - 1129 - z.n.
1922 Moroni
rubriek B: 423 - 436 - 437 - 438 - 438a - 445 - 446 - 446a - 447 - 467
folio G 12: 457 - 457a
1923 Moroni
rubriek G: 104
1924-1925, rubriek B/G, beginletter schilder N
1924 Van der Neer
rubriek B: 219 - 220 - 225 - 226 - 227 - 235 - 236 - 262 - 263 - 272 - 273 - 288 - 289
1925 Van der Neer
folio B 8: 34 - 38 - 38a - 39 - 77 - 78 - 79 - 86 - 87 - 90 - 95
folio G 6: 24 - 31
1925-1932, rubriek B/G, beginletter schilder O
1932 A. van Ostade
folio B 45: 123
folio B 51: 140
folio B 45: 141 - 144
folio B 51: 147
1925 I. van Ostade
folio B 10: 93 - 94 - 94bis - 96 - 97 - 98 - 99 - 100 - 101
folio B 13: 102 - 103 - 104 - 105 - 106 - 107 - 108 - 109 - 119 - 120 - 121 - 122 - 123 - 124 - 125 - 132 - 133 - 134
folio G 7: 52
1926 I. van Ostade
rubriek B: 59
1927 I. van Ostade
rubriek B: 16 - 17 - 84
rubriek G: 9
1928 I. van Ostade
rubriek G: 12
1947-1951, rubriek B/D, beginletter schilder R
1947 Rembrandt
rubriek B: 491 (= dossier, niet numeriek, maar chronologisch gerangschikt) met de nrs: 231 - 235 - 320 - 320 - 371 - 389 - 502 - 447 - 448 - 449 - 484 - 485 - 486 - 507 - 486 - 487 - 488 - 489 - 493 - 518 - 521 - 498 - 499 - 538 en div. stukken z.n.
1948 Rembrandt
rubriek B: 506 (= dossier, niet numeriek, maar chronologisch gerangschikt) 17 - 20 - 18 - 21 - 52 - 32 - 33 - 41 - 128 - 125 - 126 - 127 - 165 - 128 - 165 - 173 - 174 - 203 - 234 - 234 - 214 - 353 - 354 - 355 - 356 - 437 - 440 - 450 - 450 - 438 - 484 - 509 - 474 - 484 - 515 - 475 - 479 - 481 en div. stukken z.n.
rubriek D: 509
1949 Rembrandt
rubriek B: 63 (= dossier, niet numeriek, maar chronologisch gerangschikt) 2 - 9 - 43 - 63 - 24 - 46 - 50 - 58 - 58 - 81 - 63 - 63 - 130 - 131 - 133 - 155 - 166 - 187 - 223 - 273 - 294 - 340 - 540 en div. stukken z.n.
1950 Rembrandt
rubriek B: 633 - 639 - 656 - 656 - 674 - 676 - 674 en div. stukken z.n.
1951 Rembrandt
rubriek B: 1143 - 1145 en stuk z.n.
1916-1952, rubriek B/G, beginletter schilder S, T, V, W
1933 Saenredam
folio B 8: 93 - 93bis
(1950)51 Saenredam
rubriek B: 1078 (5x) - 1084 - 1092 - 1093 - 1124 (3x) -
1929 Seghers
folio B 15: 102
1926 Snijders
rubriek B: 58
1916 Van Spreeuwen
folio B 5: 197
1928 Steen
rubriek B: 29 t/m 33 - 33bis - 34 t/m 36 - 39 - 42 t/m 44 - 47 t/m 49 - 50 - 51 - 52 - 54 - 55 - 55bis - 56 - 58 - 59 - 66 - 67 - 73 t/m 76 - 79 - 79 - 86 - 94 t/m 96 - 99 t/m 102 - 108
1929 Steen
rubriek G: 26 - 31 t/m 34 - 44
1930 Steen
rubriek G: 20 - 23 - 24 - 26
1950 Sweerts (zie Mancadan)
1933 Tintoretto
folio B 8: 114 - 115 - 116 - 117 - 118
1933 Van de Velde (zie Saenredam)
1918 Verspronck
folio B 8: 54 - 68
1952 Weenink (Weenix)
rubriek B: 161 - 161 - 206 - 252
1936 De Witte
folio B 24: 61 - 64 - 65 - 68 - 69 - 80 - 81 - 82 - 83 - 84 - 85
folio G 11: 55
1937 De Witte
folio G 17: 14 - 16 - 21
1912-1952, schilderijlijsten, rubriek A/B/E/G/N/O, J [vanaf medio juli 1952]
1912
folio E 4: 20 - 21 36 - 37
1914
folio E 1: 330 - 335 - 340 - 346 - 347 - 355 - 356 - 361 - 362 - 364 - 372 - 377
1923
rubriek E: 445
1925
folio O 8: 60 - 61 - 99 - 110
1928
rubriek O: 170 - 171 - 176bis
1929
folio G 5: 7
folio O 11: 2 - 3 - 43 - 44 - 45 - 46
folio O 20: 110 - 111 - 116 - 117 - 118 - 119 - 163 - 164 - 178 - 179
1930
folio G 11: 11 - 14
folio G 12: 32 - 33 - 34
folio O 25: 1 - 2 - 3 - 44 - 45 - 46 - 49 - 51
folio O 29: 67 - 74 - 75 - 76
folio O 25: 86
folio O 29: 96
folio O 25: 132 - 140 - 141 - 142 - 148 - 163 - 164
1931
folio G 14: 5 - 6
folio O 40: 28
1932
folio B 45: 150
folio B 52: 151 - 153 - 154
1933
folio B 1: 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 19 - 26
folio O 6: 95 - 96 - 98 - 99 - 100 - 101 - 102 - 105 - 114
1935
folio O 22: 82 - 97 - 108 - 121 - 134
1936
folio O 30: 42 - 43 - 44
1939
folio O 65: 43 - 44 - 45
1946
rubriek O: 83
1950
rubriek N: 706 - 706 - 707 - 731a - 731a - stukken z.n.- 820
1951
rubriek A: stukken z.n.
1952
rubriek B: 365 - 366 - 376 - 376 - 380 - 380 - 386 - 386 - 394 - 403 - 403 - 462 - 462 - 462
rubriek J [voorheen J]: 555 - 569 - stukken z.n. - 495 - 506 - 506 - 559
1914, 1927-1952, boekwerken, rubriek G/O/N, J [vanaf medio juli 1952]
1914
rubriek B: 7
1927
rubriek N: 28 - 28 - 30 - 32 - 33
1928
rubriek N: 82 - 83
1929
rubriek O: 140 - 142 - 144 - 145
1930
folio G 11: 12 - 15
1952
rubriek J: 727
Schenkingen, legaten (M.5.413)
1914-1952, rubriek D/E/O, beginletter schenker A/B
1919 anoniem
folio D 12: 251
1922 anoniem
rubriek D: 519
1914 Van Aarssen Beyeren van Voshol
folio D 4: 388 - 389 - 390 - 391 - 392 - 399 - 400 - 401
folio O 2: 404
folio D 5: 50 - 59 - 60
1921 Agnew & Sons, Londen
folio D 16: 262 - 263
1930 Baksteen, Moll (België)
folio D 8: 16 - 17
1929 Van den Bergh, Berlijn
folio D 5: 19 - 23 - 24 - 27
1926 Bottenheim, Amsterdam
rubriek D: 2 - 3
1919 Bredius
rubriek D: 62 - 63 - 77 - 78
1931 Bredius
rubriek D 11: 1 t/m 4 - 6 t/m 8 - 37 - 38
1946 Bredius
rubriek E: 33
1947 Bredius
rubriek D: 250
rubriek E: 64
1951 Brod, Londen
rubriek D: 1162 (9x)
1952 Brod, Londen
rubriek D: stuk z.n. - 119 - 119
1932 Butta, Praag
folio D 19: 32 - 33
1924-1947, rubriek D/E, beginletter schenker C/D
1947 Ten Cate van Wulfften Palthe, Almelo
rubriek D: 70a - 216 - 217 - stukken z.n. - 262 - 262b - 262c - 346b - 346c
1924 De Clercq, Veenwouden
rubriek D: 495 - 496
1930 De Croy, Parijs
folio D 9: 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 41 - 42 - 43
folio D 12: 5 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 25 - 26 - 29 - 33 - 34 - 39
folio D 9: 39
folio D 12: 40
1928 Deterding, Londen
rubriek D: 34 - 35 - 38
1936 Deterding, Londen
folio D 13: 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 26 - 38 - 39 - 40 - 41
folio E 14: 36 - 43 - 50 - 67 - 68
1933 Duits, Londen
folio D 3: 31 - 35 - 36 - 37 - 38 - 57 - 58 - 61 - 62
1936 Duits, Londen
folio D 14: 36a - 37 - 42 - 43
folio D 15: 52 - 53 - 54 - 57
1923 Van Dijke, Verenigde Staten
rubriek D: 473 - 487
1914-1948, rubriek D/M/O, beginletter schenker F/H
1936 Fischer
folio M 38: 101
1947 Van Gelder, Wassenaar
rubriek D: 44 - 44 - 70
1919 Goudstikker, Amsterdam
folio D 13: 280
1920 De Graaf, Londen
folio D 14: 47 - 48 - 94 t/m 97
1921 De Groot-Jamin
folio D 15: 27 - 28 - 48a - 49 - 367a - 368 - 387
1922 De Groot-Jamin
rubriek D: 149 - 150
1927 Van Hekken - Van der Gou Netcher, Den Haag
rubriek D: 25 - 26
1914 Hofstede de Groot, Den Haag
folio D 2: 160 - 161 - 162 - 168 - 169 - 170 - 175 - 176 - 182 - 183 - 188 - stuk z.n. - 214 - 224 - 266a - 267 - 268 - 269
1914 Hora Siccama, Den Haag
folio D 4: 357 - 358 - 359 - 363 - 366 - 375 - 376
folio O 1: 376
1921-1947, rubriek D, beginletter schenker K/L
1935 Katz, Dieren
folio D 10: 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13
1947 Katz, Dieren
rubriek D: 346
1933 Kleynhaus, Den Haag
folio D 2: 13 - 14 - 18 - 19 - 20 - 21
1938 Larsen-Menzel, Wassenaar
folio D 18: 6
folio D 19: 7 - 8 - 9 - 12 - 16
1936 Laue-Drucker, Wenen
folio D 12: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 12
1929 Leemans, Leiden
folio D 5: 21 - 22
1921 Leembruggen, Den Haag
folio D 16: 82
1915 Van Lelyveld
folio D 6: 140 - 141
1916 Van Lelyveld
folio D 6: 15 - 24 - 124
1921 Van der Linden, Rotterdam
folio D 16: 50 - 51
1928 Van Lith de Jeude, Dieren
rubriek D: 36 - 37
1927 Loffelt-de Groot, Den Haag
rubriek D: 13 - 14 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 27 - 28 - 29 - 37 - 38 - 39 - 40
1928 Loffelt-de Groot, Den Haag
rubriek D: 2 - 3
1947 Lugt, Parijs
rubriek D: 262e - 262f - 319 - 345
1926/1929, rubriek D, beginletter schenker M/N
1929 Matters, Breukelen
folio D 6: 29 - 30 - 32 - 33 - 34
1926 Muller & Co, Amsterdam
rubriek D: 9 - 10
1929 Nederduits Hervormde Gemeente, Haarlem
folio D 4: 1 - 2
1912/1949, rubriek D/E, beginletter schenker O/P
1912 Van Pabst van Bingerden, Den Haag
folio D 7: 292 - 321 - 322 - 343
folio D 8: 346 - 365
1913 Van Pallandt, Ommen
folio D 9: 145 - 202 - 250 - 263 - 270 - 286 - 287
1922 A.F. Philips, Eindhoven
folio D 18: 194 - 195 - 196 - 197 - 208 - 209 - 222 - 254 - 263 - 316
rubriek E: 301
1935 Ed.J. Philips, Den Haag
folio D 11: 26 - 27 - 28 - 29
1939 Ed.J. Philips, Den Haag
folio D 21: 13 - 17
1949 Ed.J. Philips, Den Haag
rubriek D: 320 - 326 - 326 - 338 - 338 - 338 - 356 - 356 - 356 - 365
1920 Preyer, Den Haag / schenking lijst
folio D 15: 339
1940 Rassenfosse, Luik
rubriek D: 4a
1930 Commissie voor Photoverkoop
folio D 7: 5 - 6 - 7
1914-1941, rubriek D/L, beginletter schenker R/S
1939 De Rassenfosse, Luik
folio D 20: 4 - 5 - 5bis - 6bis - 10 - 11 - 15
1933 Rijkscommissie van Advies voor Opdrachten aan Beeldende Kunstenaars
folio D 5: 44 - 45 - 51
1934 idem
folio D 8: 16
1914 Rose-Molewater, Den Haag
folio D 1: 35 - 36 - 54 - 55 - 70 - 82 - 89 - 90 - 101 - 111 - 117 - 158 - 360
1916 Rose-Molewater, Den Haag
folio L 3: 50
1923 Rose-Molewater, Den Haag
rubriek D: 396 - 397 - 398 - 449 - 475 - 484 - 485 - 511 - 520
1914 Singendonck / familiepapieren
folio D 3: 337 - 344 - 345 - 349 - 350
1941 Singendonck
rubriek D: 199 - 199 - 253
1930 Svenonius, Parijs
folio D 10: 36 - 37 - 38
1919/1951, rubriek A/D/L, beginletter schenker V/Z
1926 Vereniging Rembrandt
rubriek L: 23 - 24
1919 Verloren van Themaat - de Pesters
folio D 12: 82 - 83 - 90
1935 Verschoor Gerlings
folio D 9: 6 - 7
1950 Vis, Lausanne
rubriek D: 1065 - 1070 - 1073 - stukken z.n.
1951 Vis, Lausanne
rubriek D: 1105 - stuk z.n. - 1065 - 1065 - stukken z.n.
rubriek K: 762 - 762
1936 Bloch, Londen
folio D 16: 58 - 59 - 60 - 61 - 62
1934 Wasidiewicz, Antwerpen
folio A 9: 5 - 6
1940/1941, rubriek D, legaten en schenkingen - niet geaccepteerd
1940 collectie Kessler
rubriek D: 1
1940 Rassenfosse
rubriek D: 2 - 3 - 4 - 8
1941 Huys, Delft
rubriek D: 64 - 64
1912/1914, rubriek D/O, schenking van boekwerken
1912
folio D 6: 12 - 13 - 14 - 39 - 40 - 88 - 143 - 147 - 150 - 154 - 235 - 236 -
folio D 8: 358 - 434 - 435 - 465
folio O 8: 303 - 316
1913
folio D 9: 44 - 110 - 124 - 125
1914
folio D 1: 86
folio D 2: 165 - 166
folio D 3: 203 - 204 - 293 - 294
folio N 2: 83 - 84 - 85 - 93
1915-1917, rubriek D/E/N, schenking van boekwerken
1915
folio D 5: 81
1916
folio D 7: 74 - 75 - 84 - 103
folio D 8: 180 - 181 - 182 - 204 - 205 - 251 - 258 - 259
folio D 9: 324 - 335 - 336
1917
folio D 10: 142 - 192
folio E 4: 5 - 6 - 42
1918-1921
1918
folio D 11: 84 - 85 - 133 - 134 - 140
1919
folio D 12: 18 - 89 - 117 - 118 - 182 - 184 - 192
1921
folio D 16: 32 - 33 - 191
folio D 17: 249 - 250
folio D 16: 273
folio D 17: 286 - 310
1922-1924
1922
rubriek D: 363
folio N 7: 43 - 50 - 276
1923
rubriek D: 80 - 221 - 227 - 488
1924
rubriek D: 304 - 445 - 446
rubriek N: 490 - 494 - 509 - 510
1926-1928
1926
rubriek N: 13 - 14 - 15 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 50 - 54
1927
rubriek N: 5 - 6 - 12 - 23 - 25 - 36 - 37 - 38 - 39 - 45 - 46 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 73 - 74 - 76 - 77 - 80
1928
rubriek N: 7 - 11 - 12 - 14 - 16 - 18 - 19 - 20 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 39 - 40 - 41 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 63 - 64 - 66 - 67 - 73 - 78 - 79 - 80 - 81 - 84 - 87/88 - 95 - 96 - 97 - 98
1929-1931, rubriek N, schenking van boekwerken
1929
folio N 8: 4 - 5 - 10 - 11
folio N 9: 12 - 13 - 18 - 20 - 21
folio N 10: 22
folio N 11: 24 - 25 - 26 - 27 - 28
folio N 8: 31
folio N 11: 32 - 33 - 36 - 39 - 40
folio N 12: 41 - 46 - 47 - 48
folio N 11: 49
folio N 12: 50 - 51
folio N 13: 52 - 54 - 55 - 56 - 61
folio N 14: 70
folio N 11: 74
folio N 14: 75 - 76
folio N 13: 77
folio N 14: 82
folio N 15: 83 - 86 - 87 - 90 - 91 - 92 - 93
folio N 16: 96
folio N 14: 103
1930
folio D 7: 1
folio N 17: 4 - 5 - 7
folio N 18: 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19
folio N 19: 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 34
folio N 20: 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 44 - 46 - 47
folio N 21: 48 - 49 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63
folio N 22: 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 75 - 76
folio N 23: 77
folio N 21: 78
folio N 23: 79 - 80 - 92
folio N 17: 93
folio N 23: 94
folio N 22: 97
1931
folio N 25: 8 - 13 - 14 - 16 - 17
folio N 26: 21 - 22 - 23 - 25
folio N 27: 27 - 28 - 29 - 32 - 33 - 34 - 35
folio N 25: 38
folio N 28: 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44
folio N 26: 45
folio N 28: 46 - 50
folio N 29: 51 - 54 - 57 - 59 - 60 - 63
folio N 25: 66
folio N 27: 67
folio N 29: 68 - 70
folio N 30: 71 - 72
folio N 31: 83
folio N 27: 84
folio N 31: 85 - 86
folio N 25: 88
folio N 26: 89
folio N 31: 90 - 91
folio N 32: 92 - 93
folio N 27: 94
1932-1934, rubriek N/B
1932
folio N 34: 4 - 5 - 7 - 8 - 9
folio N 35: 12
folio N 37: 21 - 22 - 27 - 28
folio N 38: 29 - 30 - 32
folio N 34: 35
folio N 39: 36
folio N 40: 39
folio N 41: 43 - 44 - 45 - 46 - 47
folio N 42: 48 - 49
folio N 42: 53
folio N 34: 58
folio N 44: 63 - 68 - 69 - 70 - 71
folio N 45: 72 - 73 - 74 - 75
folio N 34: 76
folio N 45: 77 - 79 - 80 - 81 - 82 - 85
folio N 43: 86
folio N 34: 88
folio N 46: 89 - 90 t/m 92
1933: 6 t/m 12 - 21 t/m 23 - 34 - 35 - 38 - 39 - 46 t/m 55 - 55bis - 56 t/m 60 - 66 - 70 - 76 - 78
1934: 5 - 8 - 12 t/m 14 - 16 - 21 - 24 t/m 35 - 37 - 39 - 40 t/m 46 - 56 t/m 58 - 61 - 64 - 66 - 67 - 69 - 74 t/m 79 - 84 - 87
1935-1937, rubriek N
1935: 9 t/m 11 - 13 - 16 - 18 - 20 - 22 - 25 - 27 t/m 30 - 39 - 41 - 43 - 44 - 47 t/m 51 - 53 - 54 - 57 t/m 59 - 64 - 68 - 71 - 74 t/m 76 - 80 - 82 t/m 84 - 87 - 90
1936: 4 - 5 - 7 - 12 - 13 - 18 - 22 - 23 - 33 t/m 37 - 45 - 65 - 68 - 71 t/m 73 - 75 - 87 - 95 t/m 97 - 100 - 119 - 122 t/m 132
1937: 4 - 10 - 14 - 22 - 24 - 30 - 33 t/m 38 - 40 - 41 - 44 t/m 50 - 52 - 55 t/m 57 - 62 t/m 67 - 69 t/m 72 - 74 - 77 - 78 - 81 - 83 t/m 87 - 91 - 95
1938-1940, rubriek N/L
1938 rubriek N: 3 - 4 - 6 - 11 - 13 - 15 - 31 t/m 34 - 41 - 45 t/m 50 - 52 t/m 54 - 66 t/m 70 - 72 - 74 t/m 78 - 83 t/m 92 - 96 t/m 103 - 105 t/m 107 - 113 - 116 - 118 t/m 121 - 123 - 124 - 127 - 133
1938 rubriek L: 24
1939 rubriek N: 4 t/m 6 - 9 - 11 - 12 - 16 t/m 19 - 22 t/m 30 - 32 t/m 36 - 42 t/m 45 - 52 t/m 67
1940 rubriek N: 4 - 5 - 8 - 13 t/m 16 - 21 t/m 24
1941, 1944, rubriek N/O
1941 rubriek N: 32 - 99 - 99 - 102 - 111 - 125 - 175 - 181 - 187 - 209 - 209 - 211 t/m 213 - 354 - 364
1944 rubriek O: 19 - 19
Bruiklenen (M.5.417)
1912, rubriek B/D/E/O
folio B 14: 233 - 234 - 308 - 323
folio D 6: 31 - 32 - 35 - 114 - 215 - 243
folio D 7: 278 - 279 - 328 - 329 - 330
folio E 4: 141 - 142 - 273 - 284 - 289 - 314 - 344 - 439 - 440 - 441 - 442
folio E 5: 459 - 461 - 472 - 478
folio O 9: 481 - 482
1913/1914, rubriek D/E/M/O
1913
folio D 8: 31 - 36 - 38 - 39 - 40 - 41 - 45
folio D 9: 142 - 143 - 190 - 191 - 227 - 249
folio D 10: 348 - 349 - 478 - 479
folio E 6: 21 - 25 - 28 - 37 - 42 - 43 - 46 - 74 - 88 - 89 - 90 - 91
folio E 7: 92 - 93 - 94 - 113 - 114 - 149 - 155 - 156 - 158 - 170 - 171 - 179 - 199 - 200 - 203 - 244 - 245 - 246 - 248 - 249a
folio E 8: 264 - 265 - 296 - 455 - 456
1914
folio D 1: 13 - 15 - 99
folio D 2: 100
folio D 3: 257 - 258 - 285 - 286 - 290 - 291 - 292 - 313 - 314
folio D 5: 402 - 403
folio E 1: 27
1915/1916, rubriek D/E/M
1915
folio D 6: 111 - 112 - 125 - 126 - 133 - 134 - 150 - 151
folio E 2: 154 - 166 - 167 - 168
folio M 4: 148 - 149 - 178 - 178a - 179 - 183 - 184 - 191
1916
folio D 6: 31 - 40 - 41 - 42
folio D 7: 56 - 57 - 58 - 68 - 76 - 77 - 86 - 87
folio D 6: 141
folio D 7: 143 - 147 - 148 - 159 - 160 - 161 - 163
folio D 6: 168 - 178
folio D 7: 189
folio D 8: 314 t/m 319
folio D 9: 320 - 321
folio D 8: 322 - 329 - 347 - 348 - 351
folio D 9: 352 - 359 - 361 - 364 - 417 - 418
folio E 3: 212 - 217 - 390 - 408
1917-1919, rubriek D/E
1917
folio D 9: 27 - 48
folio D 10: 131 - 132 - 169 - 170 - 175
folio E 4: 15 - 30 - 31 - 36 - 43
folio E 5: 50 - 51 - 52
folio E 4: 53 - 54
folio E 5: 55
folio E 4: 56 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66
folio E 5: 68 - 70 - 80 - 81 - 82
folio E 6: 153 - 156
1918
folio D 10: 7 - 8 - 9 - 11 - 12
folio D 11: 24 - 27 - 50 - 51 - 213 - 214 - 215
folio E 6: 4 - 168 - 181a
folio E 7: 182 - 190 - 199 - 218 - 219 - 220
1919
folio D 11: 4 - 5 - 6 - 8
folio D 13: 193 - 194 - 219 - 220 - 231 - 239 - 243 - 255 - 257 - 277 - 258 - 285 - 286 - 309 - 310 - 315 - 316 - 320 - 320a
folio E 7: 249 - 250 - 262
1920-1923, rubriek B/D/E
1920
folio B 15: 142 - 143
folio D 14: 10 - 17 - 18 - 140 - 141 - 155 - 156
folio D 15: 225 - 226 - 231
folio E 8: 152
1921
folio B 20: 24
folio D 16: 83 - 84 - 97 - 124 - 246 - 255
folio D 17: 256 - 259 - 264 - 270
folio D 16: 276 - 277 - 284
folio D 17: 287 - 288 - 294 - 295 - 305 - 306 - 309
folio E 8: 22 - 23 - 44 - 68 - 157 - 158
folio E 9: 175 - 177
folio E 8: 205 - 206
folio E 9: 366 - 367 - 369
1922
folio D 17: 35 - 36
folio D 18: 88 - 97
folio D 17: 101 - 102
folio D 18: 107 - 134 - 135 - 167 - 168 - 182 - 229 - 230
folio D 19: 234 - 235
folio D 18: 268 - 269 - 282 - 283
folio D 19: 353 - 403 - 412 - 413 - 424 - 425 - 426 - 427 - 504 - 533 - 489
folio D 20: 501 - 507 - 507a
rubriek E: 129 - 152 - 153 - 154 - 155 - 158 - 165 - 166 - 169 - 170 - 178 - 179 - 204 - 205 - 221 - 256 - 257 - 258 - 264 - 265 - 271 - 272 - 273 - 275 - 324 - 325 - 326 - 329 - 330 - 331 - 332a - 335a - 337 - 358 - 359 - 374 - 375 - 380 - 381 - 387 - 394 - 397 - 401 - 404 - 405 - 407 - 473 - 474 - 505 - 506
1923
rubriek D: 28 - 29 - 30 - 31 - 50 - 51 - 92 - 161 - 162 - 200 - 201 - 259 - 260 - 301 - 302 - 335 - 336 - 307 - 410 - 416 - 424 - 432 - 435 - 470 - 471 - 498 - 499 - 518 - 540
rubriek E: 66 - 113 - 114 - 137 - 138 - 146 - 195 - 197 - 206 - 207 - 216 - 217 - 219 - 220 - 234 - 235 - 236 - 267 - 268 - 295 - 296 - 315 - 316 -329 - 332 - 347 - 348 - 349 - 350 - 351 - 355 - 359 - 360 - 363 - 371 - 386 - 387 - 395 - 407 - 415 - 433 - 434 - 436 - 437 - 500 - 501 - 502 - 502a
1924, rubriek D/E
rubriek D: 26 - 27 - 45 - 46 - 58 - 73 - 74 - 78 - 79 - 97 - 165 - 166 - 251 - 252 - 271 - 272a - 278 - 279 - 310 - 311 - 322 - 323 - 333 - 334 - 360 - 361 - 370 - 371 - 384 - 385 - 403 - 404 - 407 - 449 - 450 - 453 - 456 - 482 - 483 - 484
rubriek E: 15 -16 - 76 - 98 - 112 - 113 - 114 - 122 - 123 - 123a - 123b - 135 - 138a - 143 - 165 (zie D) - 166 (zie D) - 167 - 197 - 198 - 215 - 216 - 217 - 234 - 255 - 256 - 257 - 264 - 268 - 269 - 270 - 276 - 277 - 285 - 292 - 295 - 302 - 303 - 324 - 325 - 335 - 336 - 337 - 338 - 339 - 347 - 387 - 403 (zie D) - 404 (zie D) - 449 (zie D) - 450 (zie D) - 453 (zie D) - 456 (zie D) - 482 (zie D) - 483 (zie D) - 484 (zie D) - 493
1925, rubriek D/E/O
rubriek D: 1 t/m 49
rubriek E: 1 t/m 68 - 68bis - 69 t/m 118 - 118bis - 119 t/m 148 - 148bis - 149 t/m 172 - 172bis - 173 t/m 181 - 181bis - 182 t/m 188
rubriek O: 1 - 2
1926, rubriek D/E/O
rubriek D: 1 - 4 t/m 8 - 11 t/m 17
rubriek E: 1 - 2 - 2bis - 3 t/m 54
1927, rubriek D/E
rubriek D: 3 t/m 9 - 10 (zie E 34) - 11 (zie E 35) - 12 - 15 t/m 17 - 30 t/m 36 - 43
rubriek E: 1 t/m 12 - 12bis - 13 - 13bis - 14 - 15 - 15bis - 16 t/m 100
1928, rubriek D/E
rubriek D: 1 - 4 t/m 33
rubriek E: 1 t/m 16 - 16bis - 17 t/m 28 - 30 t/m 44 - 46 t/m 76 - 76a - 77 t/m 99
1929, rubriek D/E
rubriek D: 3 t/m 18 - 20 - 25 - 26 - 28 - 31
rubriek E: 1 - 2 - 10 t/m 20 - 23 - 24 - 25 - 27 - 28 - 31 t/m 36 - 39 t/m 45 - 47 t/m 74 - 76 - 77 - 79 t/m 108 - 111 t/m 119
1930, rubriek D/E
rubriek D: 2 - 3 - 4 - 8 t/m 15 - 18 - 19 - 20 - 26 t/m 33 - 35 - 40
rubriek E: 2 t/m 196
1931, rubriek D/E
rubriek D: 20 t/m 24 - 27 - 28 - 30 t/m 32 - 41 - 50 t/m 55 - 57 - 58 - 59 - 62 - 63
rubriek E: 1 t/m 65
1932, rubriek D/E
rubriek D: 1 t/m 31 - 34 t/m 49
rubriek E: 1 t/m 16 - 16bis - 17 t/m 42 - 44 t/m 51
1933, rubriek D/E/O
rubriek D: 1 t/m 4 - 6 t/m 12 - 15 t/m 17 - 22 t/m 30 - 32 t/m 34 - 38a - 39 t/m 43 - 46 t/m 50 - 52 t/m 56 - 59 - 60
rubriek E: 1 t/m 33 - 33bis - 34 t/m 37 - 37a - 38 t/m 54
rubriek O: 75 t/m 78
1934, rubriek D/E
rubriek D: 1 t/m 15 - 17 t/m 40
rubriek E: 1 t/m 35
1935, rubriek D/E/O
rubriek D: 1 (zie X 08) - 2 - 3 - 4 - 5 - 15 t/m 25
rubriek E: 1 t/m 31 - 33 t/m 42
rubriek O: 50 - 51
1936, rubriek D/E
rubriek D: 9 - 10 - 11 - 14 - 24 - 25 - 27 t/m 36 - 44 t/m 51
rubriek E: 1 t/m 6 - 6bis - 7 t/m 15 - 15bis - 16 t/m 35 - 37 t/m 42 - 44 t/m 49 - 51 t/m 66 - 66bis - 69 t/m 73 - 74 - 74 - 75 t/m 88
1937, rubriek D/E
rubriek D: 1 - 2 - 5 t/m 15
rubriek E: 1 - 3 t/m 16 - 16bis - 17 - 17bis - 18 t/m 80 - 82 t/m 87
1938, rubriek D/E
rubriek D: 1 - 1bis - 2 - 3bis - 5 - 13 - 14 - 16 t/m 34
rubriek E: 1 t/m 7 - 11 t/m 42 - 44 - 45 - 47 t/m 68 - 71 - 72 - 74 t/m 79 - 81 t/m 87
1939, rubriek D/E
rubriek D: 1 t/m 4 - 6 - 7 - 7bis - 8 - 9 - 12 - 14 - 16 - 18 t/m 20
rubriek E: 13 - 17 - 18 - 20 - 21 - 23 - 24 - 27 - 35 t/m 39 - 41 - 42 - 49 - 50 - 71 - 72 - 76 - 77 - 92 - 121 t/m 123 - 126 t/m 128 - 130 t/m 133 - 135 - 136 - 145 - 159 - 160 t/m 162
1940, rubriek D/E/F
rubriek D: 5 t/m 7 - 9 t/m 12 - 12a - 13 - 13a - 13b - 14 - 14 - 15 - 16
rubriek E: 1 t/m 7 - 7a - 8 - 9 - 9 t/m 11 - 12 - 12
rubriek F: 12 - 12a
1941, rubriek D/E/F/O
rubriek D: 84 - 86 - 118 - 118 - 128 - 160 - 171 - 208 - 218 - 226 - 264 - 264 - 265 - 377 - 379
rubriek E: 23 - 23 - 37 - 49 - 89 - 93 - 93 - 100 - 100 - 101 - 119 - 119 - 140 - 161 - 165 - 223 - 223 - 234 - 338 - 338a - 351 - 352 - 352 - 361 - 361
rubriek O: 40 - 42
1942, rubriek D/E
rubriek D: 16 - 62 - 62 - 78 - 203 - 204 - 206 - 208 - 208 - 236 - 236 - 237 - 237a - 320 - 336 - 336 - 338 - 338 - 346 - 379
rubriek E: 115 - 115 - 173 - 193 - 193 - 225 - 232 - 232 - 243 - 249 - 301 - 349 - 351 - 354 - 361 - 377 - 377 - 378 - 378
1943, rubriek D/E
rubriek D: 14 - 43 - 43 - 91 - 91 - 103 - 114 - 114 - 115 - 119 - 151 - 151 - 166 - 166 - 187 - 222 - 227
rubriek E: 33 - 76 - 247 - 247
1944, rubriek D/E
rubriek D: 150 - 160 - 160 - 164 - 165 - 165 - 179 - 179
rubriek E: 112 - 119 - 125 - 132 - 143 - 164 - 187 - 189 - 189 - 191 - 193
1945, rubriek D/E/F/O
rubriek D: 00 - 000 - 20 - 21 - 21 - 30 - 30 - 38 - 73 - 73 - 95 - 112 - 133 - 150 - 162 - 162 - 193 - 193 - 250 - 264
rubriek E: 00 - 000 - 29 - 33 - 34 - 44 - 45 - 48 - 49 - 97 - 97 - 103 - 119 - 119 - 152 - 152 - 167 - 221 - 221 - 231 - 231 - 237 - 237 - 237 - 243 - 250 - 255 - 262 - 265 - 265 - 266 - 309 - 311 - 312 - 321 - 323
rubriek F: 00 - 255
rubriek O: 00 - 000 - 100 - 120 - 130 - 130-1 - 130-2 - 152 - 152 - 164 - 165 - 165 - 165 - 166 - 174 - 175 - 175 - 176 - 176 - 177 - 198 - 249
1946, rubriek D/E/O
rubriek D: 1 - 2 - 3 - 3 - 5 - 7 - 9 - 10 - 10 - 11 - 12 - 12 - 13 t/m 16 - 16 - 17 - 18 - 18a - 19 t/m 25 - 25 t/m 29 - 29 - 30 30 - 30 - 148 - 150
rubriek E: 1 - 2 - 4 t/m 32 - 34t/m 41 - 41 - 42 - 43 - 44 t/m 50 - 50 - 51 t/m 74
rubriek O: 186 - 209
1947, rubriek D/E
rubriek D: 218 - 262a - 262d - 310 - 346a - 362 - 362a - 366 - 367 - 427 - 469 - 497 - 535 - 550
rubriek E: 7 - 28 - 28a - 31 - 121 - 191 - 212 - 212 - 212 - 212a - 242 - 243 - 247 - 253 - 253a - 261 - 264 - 292 - 316 - 317 - 318 - 318a - 324 - 335 - 337 - 341 - 343 - 354 - 354 - 365 - 367 - 367a - 367b - 368 - 368a - 384 - 393 - 396 - 403 - 418 - 425 - 425a - 432 - 432 - 432 - 440 - 458 - 458a - 474 - 475 - 491 - 492 - 492 - 496 - 501 - 522 - 528 - 528a
1948, rubriek D/E/G/O
rubriek D: 00 - 000 - z.n. - 35 - 62 - z.n. - 80 - 80 - 88 - 88 - 88a - 149 - 149 - 171 - 208 (4x) - 212 - 221 - 252 - z.n. - 252a - 252a - 264d (5x) - 352 - 383 - 409 - 422 - 426 - 426 - 426a - 426a - 432 - 435 - 435 - 439 - 452 - 461 - 461 - 462 - 462 - 463 - 477 - 489 - 502 - 510 - 523
rubriek E: 16 - 16 - 47 - 53 - 57 - 57 - 67 - 73 - 74 - 96 --- 96 - 96a - 103 - 103 - 108 - 129 - 140 - 163 - 166 - 167 - 169 - 180 - 180 - 186 - 198 - 199 - 223 - 224 - 225 - 231 - 236 - 236a - 246 - 247 - 249 (3x) - 249a - 249b - 258 - 268 t/m 270 - 270a - 271 - 276 - 276 - 276a - 294 - 297 - 305 - 307 - 312 - 319 - 320 - 326 - 326 - 337 - 340 - 345 - 351 - 371 - 371 - 381 - 385 - 389 (5x) - 393 - 393 - 395 - 404 - 405 - 421 - 423 t/m 425 - 431 - 444 - 444 - 449 - 476 - 512 - 513 - 537
rubriek G: 311 - 327
rubriek O: 34 - 34a - 36 - 42 - 43 - 43 - 43a - 43a - 175 - 213 - 261 - 262
1949, rubriek D/E
rubriek D: 15 - 15 - 17 - 35 - 35 - 49 - 52 - 57 - 57 - 100 - 100 - 125 - 138 - 146 - 146 - 154 - 165 - 199 - 204 - 202 - 202 - 233 - 240 - 247 - 247 - 258 - 258 - 280 - 300 - 336 - 382 - 382 - 395 - 395 - 410 - 412 - 412 - 468 - 468 - 482 - 482 - 484 - 484 - 528 - 528 - 536 - 537 - 537a - 541 (3x) - 567 (4x) - 583 - 583 - 598 (3x) - 600 (3x) - 606 (3x) - 619-1 - 619-2
rubriek E: 1 - 3 - 13 - 19 - 19 - 26 - 27 - 32 - 32 - 45 - 45 - 86 - 87 - 87 - 98 - 106 - 122 - 123 - 123 - 128 - 134-1 - 134-2 - 134 - 144 - 171 - 171 - 176 - 178 (3x) - 178a - 179 - 184 - 192 - 194 - 198 - 198 - 203 - 203 - 213 - 217 - 234 - 317 - 317 - 325 - 325 - 327 - 327 - 328 - 328 - 339 - 345 - 345 - 351 (3x) - 364 - 364 - 384 - 386 - 387 (3x) - 402 - 418 - 418 - 433 - 446 - 446 - 457 - 506 - 521 - 625
1950, rubriek D/E
rubriek D: 637 - 642 - 681 - 681 - 694 (3x) - 733 - 806 - 877 - 891 (3x) - 898 - 911 - 911 - 976 - 976 - 988 - 990 - 993 - 1028 - 1029 - 1029 - 1031 - 1032 - 1041 - 1041
rubriek E: 100 - 666 (4x) - 678 - 711 - 711 - 731 - 732 - 749 - 759 - 759 - 767 (3x) - 769 (3x) - 771 - 771 - 774 - 774 - 782 (3x) - 793 (3x) - 797 - 800 - 803 - 822 - 822 - 831 (3x) - 845 (3x) - 846 - 857 - 857 - 860 - 868 - 871 - 881 - 882 - 882 - 883 - 883 - 885 - 892 - 892 - 906 (3x) - 916 - 928 - 928 - 934 (9x) - 947 - 951 (4x) - 952 - 960 - 963 (5x) - 977 - 977 - 979 - 981 - 981 - 984 - 991 - 995 - 995 - 996 - 996 - 997 - 997 - 1006 - 1007 - 1010 - 1011 - 1012 - 1013 - 1013 - 1015 - 1016 - 1016 - 1018 (3x) - 1019 - 1020 - 1022 (omslag) - 1023 - 1023 - 1030 (5x) - 1035 (2x) - 1037 (2x) - 1038 (3x) - 1042 (4x) - 1047 (2x) - 1051 (4x) - 1059 (4x) - z.n. (omslag)
1951, rubriek D/E/N
rubriek D: z.n. (omslag)
rubriek E: 1075 - 1081 - 1091 - 1113 (4x) - 1114 (3x) - 1161 (15x) - 1164 - 1165 - 1172
rubriek E: z.n. (omslag)
rubriek N: 1079 - 1079 - 1090 (omslag) - 1130 - 1130
1952, rubriek D - K (vanaf medio juli '52), rubriek E - L (vanaf medio juli '52), rubriek N
rubriek D: 2 - 30 - 35 - 66 - 66 - 67 (4x) - 110 - 167 - 182 - 182 - 210 - 238 - 263 - 265 - 283 - 292 - 309 - 312 - 312 - 323 - 323
rubriek E: 9 (4x) - 15 - 15 - 24 (3x) - 27 (10x) - 42 (11x) - 53 - 53 - 57 - 57 - 60 (6x) - 61 - 64 (5x) - 82 (5x) - 84 - 88 (4x) - 90 (3x) - 95 - 100 - 100 - 125 - 129 - 131 (5x) - 139 - 142 - 150 (6x) - 155 - 160 (3x) - 163 - 163 - 171 - 172 - 173 - 173 - 188 (3x) - 195 - 195 - 217 - 220 - 224 (4x) - 231 - 231 - 232 - 232 - 270 (3x) - 272 - 274 - 275 - 275 - 293 - 299 - 299 - 308 - 338 - 370 - 375 (3x) - 395 (3x) - 434 - 417 (4x) - 426 - 427 - 450 - 450 - 460 - 463 - 475
rubriek E: z.n.
rubriek K: 312 - 615 - 703 - z.n. - 888 - 894 (4x) - 943 - 949 - 949 - 966 - 985 - 986
rubriek K: z.n. (omslag)
rubriek L: 482 (3x) - 493 - 518 - 535 - 544 - 565 - 568 - 568 - 574 - 579 - 579 - 582 - 587 - 587 - 608 - 609 - 609 - 610 (3x) - 624 - 624 - 631 - 632 - 634 - 642 - 643 - 644 (3x) - 645 - 650 - 655 - 657 - 658 - 664 - 665 - 668 - 669 - 670 - 676 - 678 - 689 - 691 (5x) - 731 - 738 - 743 - 743 - 749 - 749 - 750 - 750 - 760 - 772 - 772 - 775 - 781 (3x) - 787 - 789 - 789 - 796 - 799 (3x) - 819 (7x) - 823 - 834 - 834 - 835 - 835 - 843 - 848 - 848 - 856 - 856 - 861 - 869 - 880 - 880 - 888 - 888 - 905 - 909 - 921 (3x) - 928 (4x) - 939 - 939 - 948 - 950 - 968 - 972 - 976 (3x) - 987 - 987 - 992 - 1000 - 1000
rubriek L: z.n.
rubriek M: 534 - 534 - 779 - 828 - 958 - 958 -
rubriek N: 23 - 23
[1940]-1945, inbruikleengeving door MA/inbewaargeving en terugname door derden
rubriek D: 160 - rest z.n.
1944, bruiklenen Duitse bezetters
stukken z.n.
1949
stuk z.n.
1950, rubriek E/N
rubriek E: 762bis
rubriek N: 940 - 945
Verlies, afstand (M.5.419)
1914-1932, rubriek N/O
1914, rubriek O: 379 - 380
1924, rubriek N: 33 - 34 - 36 - 116 - 117 - 145 - 146 - 184 - 185 - 265 - 383
1932, rubriek N: 56 - 57
1923-1926, afstand beeldhouwwerk en piedestals, rubriek E/O
1923, rubriek E: 19 - 35 - 105 - 169 - 179 - 180 - 190
1924, rubriek O: 104
1926, rubriek O: 41 - 44
1938, 1952, afstand lijsten voor schilderijen, rubriek E/N
1938, rubriek E: 43 - 46
1952, rubriek N: 226 (3x) - 315
1945-1946, verliezen t.g.v. de oorlog, rubriek E/O
1945, rubriek E: 243
1946, rubriek O: 81
1946, 1949-1951, schenking van schilderijen, rubriek D/E/N
1946, rubriek D: 6 - 8
1949, rubriek N: 475
ongerubriceerd: stukken z.n.
1950, rubriek E: 754 - 765 - 770 - 770 - 798 - 804 - 866 - 875
ongerubriceerd: stukken z.n.
1951, rubriek N: 1118
ongerubriceerd: stukken z.n.
Teruggave (M.5.419.4)
1919, rubriek O
48
Registratie en inventarisatie (M.5.421)
1925, rubriek F
2
1939-1940
ongerubriceerd: stukken z.n.
Bescherming en beveiliging (M.5.423)
1916, 1935-1944, rubriek E/F/G/O
1916, rubriek F: 132 - 134 - 135 - 136 - 137 - 139
1935, rubriek F: 1
1938, rubriek F: 6 - 7 - 8 - 10 - 17 - 18 - 20 t/m 25
1939
rubriek E: 141 - 142
rubriek F: 3 - 11 t/m 23 - 26 - 27 - 37a - 38 - 43bis - 44 - 49 - 53 t/m 55 - 58 t/m 84 - 89 - 91 t/m 94 - 94 t/m 98
rubriek G: 3 - 4 - 11 - 12 - 22
1940
rubriek F: 4 - 9 - 10 - 11 - 12a - 13 - 17 t/m 24 - 29 - 38a - 39 - 41 - 50 t/m 52
rubriek O: 121
1941
rubriek F: 87 - 109
rubriek O: 254 - 254 - 263
1943
rubriek F: 250 - 258
rubriek G: 116
1944, rubriek F: 42 - 90
1939-1944, overbrenging naar kelder MA en bomvrije bergplaatsen, rubriek E/F/G/O
1939, ongerubriceerd: stukken z.n.
1940, rubriek G: 19 - 21
1941
rubriek E: 110
rubriek F: 403
rubriek G: 95
[1941], ongerubriceerd: stukken z.n.
1942
rubriek E: 107 - 140 - 141
rubriek F: 13 - 17 - 63 - 98 - 103 - 107 - 114 - 165 - 165 - 288 - 289 - 296 - 307 - 318 - 318 - 324 - 324 - 362 - 376 - 376
[1942], ongerubriceerd: stukken z.n.
1943, ongerubriceerd: stukken z.n.
1944
rubriek F: 38 - 48
ongerubriceerd: stukken z.n.
1942-1944, correspondentie Inspectie Kunstbescherming
1943, rubriek F: 35 - 40
1942-44, ongerubriceerd: stukken z.n.
1943, evacuatie uit overheidsgebouwen
ongerubriceerd, stukken z.n.
1912-1951, rubriek C/D/E/F/G/J/M/O
1912, rubriek C: 9 - 27
1913, rubriek O: 193 - 195 - 196
1914, rubriek C: 348 - 351
1915, rubriek C: 124 - 218 - 225 - 226 - 229
1916
rubriek C: 00 - 59 - 69 - 98 - 105 - 169 - 177
rubriek E: 409
rubriek F: 231 - 241 t/m 245 - 250 - 256 - 271 - 274
rubriek M: 106 t/m 108 - 293
1918
rubriek C: 147 - 161 - 164 - 177 - 178
rubriek G: 83
rubriek O: 30 - 31
1919, rubriek C: 287 - 319 - 324
1920, rubriek C: 4
1921, rubriek O: 240
1923, rubriek J: 517
1925, rubriek C: 1 t/m 6
1926, rubriek M: 117 - 118 - 122
1927, rubriek C: 1 t/m 8
1928, rubriek C: 1 t/m 13
1929, rubriek C: 1 t/m 8
1930, rubriek C: 1 t/m 6
1931, rubriek C: 1 t/m 10 - 10 t/m 15 - 17 - 19 t/m 30
1932, rubriek C: 1 t/m 8
1933, rubriek C: 1 t/m 6
1934, rubriek C: 1 - 2 - 5 t/m 9
1935, rubriek C: 1 t/m 30
1936, rubriek C: 1 t/m 8
1937, rubriek C: 1 t/m 15 - 17
1938, rubriek C: 1 t/m 20
1939, rubriek C: 1 t/m 8
1940, rubriek C: 1 t/m 4
1942
rubriek C: 279 - 279 - 369
rubriek O: 41 - 41 - 54 - 80
ongerubriceerd: z.n.
1943, rubriek M: 174 - 174
1947, rubriek O: 295
1950, rubriek N: 752 - 752
1951
ongerubriceerd: z.n.
rubriek D: z.n.
Tentoonstellingen (M.5.532.4)
1927-1928, rubriek E
29 (omslag)
1928-1929, rubriek E/G
1928, rubriek G: 53 - 54
1929, rubriek E: 3 t/m 9 - 29 - 30 - 109
1938-1939, rubriek E
1938: 8 t/m 10 - 69 - 70 - 73 - 79a - 83a
omslag
1938: a - b - c - d - f - g
1939: 1 - 1bis - 2 t/m 9 - 9bis - 10 - 11 - 11bis - 12 - 14 t/m 16 - 16bis - 19 - 22 - 22a - 23a - 23b - 25 - 26 - 28 t/m 31 - 31a - 32 t/m 34 - 34a - 34b - 36a - 40 - 42a - 42b - 43 - 43a - 44 t/m 48 - 51 t/m 70 - 72 t/m 75 - 78 t/m 91 - 93 t/m 111 - 113 t/m 120 - 136-1 t/m 136-13 - 137 t/m 140 - 143 - 144 - 146 t/m 158 - 163 - 164
1945, rubriek K/O
De stukken in deze omslag zijn grotendeels niet ingeschreven.
1939, rubriek E
124 - 125 - 134
1941-1943, rubriek F/O
1941, rubriek F: 369 - stukken z.n.
1942
rubriek F: 26 - 39
rubriek O: 323 - 323
1943, rubriek F: 143 - 143 - 147 - 147 - 147-2 - 163 - 188 - 188 - 215
1946, ongerubriceerd
De stukken in deze omslag, gemerkt met een T, komen niet voor in de eigentijdse toegangen.
1949, rubriek E
Florence, rubriek E: 110 - 110 - z.n. - 239-1 - z.n. - 239-1 - 239-2 - 246 - z.n. - 262 - 262 - 264 - z.n. - z.n. - 299 - 275 - 275 - 330 - 342 - 342 - 419 - 480 - stukken z.n.
Genua, rubriek E: 103 - 103 - 167 - 190 - 214 - 241 (3x) - 298 - 298 - stukken z.n.
1949, Anton van Dyck, rubriek E
186 - 186-1 - 186-2 - 186-3 - 186-4 - z.n. - 257 - 257 - 288 - 288 - 307 - 321 - 350 - 447 - 447
1949, tentoonstelling Brugge, rubriek E
284 - 284 - 297 - 305 - 324 - z.n. - 335 - 340-2 - 377 - 377 - 388 - 388 - 401 - 416 - 420 - 420 - 422 - 426 - 427 - 427 - 427-2 - 430 (3x) - 453 - 453 - 460 - stukken z.n.
Verzoeken om inlichtingen over kunstvoorwerpen (M.5.92)
1912, rubriek B/M
rubriek B: 8 - 309 - 324 - 339 - 340
rubriek M: 5 - 26 - 45 - 101 - 102 - 105 - 106 - 126 - 130 - 131 - 135 - 136 - 137 - 139 - 148 - 151 - 200 t/m 203 - 231 - 232 - 239 - 240 - 254 - 255 - 258 - 259 - 261 - 262 - 264 - 265 - 268 - 269 - 304 - 305 - 307 - 317 - 318 - 320 - 360 - 361 - 372 t/m 375 - 380 - 381 - 383 - 384 - 389 t/m 392 - 394 t/m 397 - 400 - 401 - 411 - 412 - 421a - 422 t/m 424 - 450 t/m 453
1913, rubriek M/O
rubriek M: 11 - 12 - 53 - 55 - 56 - 62 - 69 - 70 - 71 - 79 t/m 83 - 99 t/m 107 - 112 - 116 - 117 - 120 - 121 - 128 t/m 131 - 133 - 134 - 139 - 140 - 141 - 161 - 162 - 163 - 173 - 174 - 181 -- 188 - 189 - 210 t/m 213 - 218 - 221 - 236 t/m 238 - 253 t/m 258 - 272 - 273 - 278 - 279 - 290 - 291 - 305 - 306 - 309 t/m 313 - 323 - 324 - 351 - 352 - 376 - 377 - 381 - 382 - 388 - 389 - 392 - 394 t/m 398 - 402 - 415 t/m 418 - 421 - 422 - 425 - 426 - 436 t/m 441 - 453 - 454 - 468 - 469 - 473 - 474
rubriek O: 223 - 224 - 251 - 252
1914, rubriek L/M/O
rubriek L: 201 - 202
rubriek M: 49 t/m 52 - 59 t/m 62 - 72 - 73 - 78 - 79 - 87 - 88 - 91 - 92 - 102 - 115 - 116 - 120 t/m 122 - 136 - 137 - 156 - 157 - 195 - 196 - 216 - 223 - 229 - 234 - 235 - 247 - 249 - 250 - 251 - 260 - 261 - 270 - 271 - 184 - 288 - 289 - 298 t/m 301 - 304 - 309 - 310 - 316 - 317 - 383 - 384
rubriek O: 150 - 151
1915, rubriek B/D/M/O
rubriek B: 213 - 214 - 233
rubriek D: 91 - 92
rubriek M: 18 - 19 - 24 - 25 - 38 - 39 - 40 - 42 - 43 - 45 - 46 - 65 - 69 - 155 - 156 - 158 - 161 - 162 - 163 - 164 - 165 - 180 - 181 - 194 - 195 - 198 - 199 - 200 - 206 - 207 - 209 - 210 - 211 - 212 - 219 - 221
rubriek O: 122 - 123 - 152 - 153 - 157 - 159 - 160 - 187 t/m 190 - 222 - 223
1916, rubriek E/M/O
rubriek E: 365 - 385 - 386
rubriek M: 7 t/m 10 - 16 t/m 19 - 25a - 26 - 27 - 29 - 30 - 37 - 38 - 45 t/m 49 - 99 - 101 - 115 - 116 - 120 - 121 - 152 - 153 - 164 - 165 - 172173 - 176 - 215 - 216 - 220 - 221a - 239 - 246 t/m 249 - 265 - 266 - 268 - 269 - 277 - 288 - 289 - 326 - 327 - 333 - 334 - 337 - 338 - 339 - 340 - 344 t/m 346 - 355 t/m 358 - 362 - 363 - 375 - 376 - 379 - 380 - 381 - 382 - 419
rubriek O: 28 - 70 - 71 - 78 - 79 - 118 - 119 - 191 - 192 - 263 - 313
1917, rubriek E/M
rubriek E: 100
rubriek M: 13 - 16 - 17 - 34 - 73 - 74 - 78 - 79 - 104 - 105 - 128 - 129 - 159 t/m 163 - 167 - 168 - 171 t/m 174 - 177 - 178 - 180 - 189 - 190 - 191 - 208 - 209 - 213
1918, rubriek M/O
rubriek M: 52 - 53 - 64 - 65 - 74 - 75 - 93 - 94 - 101 - 102 - 115 - 116 - 154 - 155
rubriek O: 15 - 16 - 113 - 114 - 183 - 184
1919, rubriek M/O
rubriek M: 14 - 15 - 33 - 34 - 40 - 41 - 88 - 99 - 100 - 130 - 131 - 137 - 138 - 144 - 145 - 150 - 151 - 159 t/m 162 - 165 - 166 - 200 t/m 205 - 208 - 209 t/m 215 - 217 - 229 - 230 - 238 - 268 - 269 - 283 - 284 - 289 - 290 - 291 - 302 t/m 308 - 317 - 318 - 321 - 322 - 326 - 327
rubriek O: 27 t/m 30
1920, rubriek B/D/M/O
rubriek B: 104 - 105
rubriek D: 7 - 8 - 136 - 137 - 213 - 214
rubriek M: 26 - 27 - 49 - 50 - 66 - 67 - 69 - 70 - 75 t/m 78 - 88 - 89 - 92 - 93 - 153 - 154 - 161 - 162 - 167 - 168 - 181 - 182 - 194a - 195 - 203 - 204 - 241 - 242 - 248 - 249 - 275 - 276 - 297 - 298 - 322 - 323 - 327 - 328 - 357 - 358 - 360 - 361 - 384 - 388 - 389
rubriek O: 341 - 342 - 346 - 347
1921, rubriek M
19 - 20 - 25 - 26 - 34 t/m 36 - 45 - 46 - 57 - 58 - 88 - 89 - 125 - 126 - 128 - 129 - 130 t/m 133 - 136 - 137 - 189 - 190 - 198 - 199 - 207 - 208 - 232 - 233 - 243 - 331 t/m 338 - 341 - 351 - 352
1922, rubriek M/O
rubriek M: 49 - 51 - 52 - 55 - 56 - 93 - 94 - 105 - 106 - 114 t/m 119 - 130 - 145 - 146 - 162 - 163 - 174 t/m 177 - 183 t/m 185 - 187 - 190 - 191 - 200 t/m 203 - 218 - 219 - 225 - 226 - 231 - 232 - 248 t/m 251 - 279 - 280 - 302 t/m 304 - 317 - 318 - 341 - 342 - 345 t/m 350 - 354 - 355 - 369 - 370 - 399 - 400 - 415 - 416 - 469 - 470 - 479 t/m 482 - 485 t/m 488 - 508 - 509
rubriek O: 334 - 335 - 524 - 525 - 538 - 539
1923, rubriek M/O
rubriek M: 48 - 49 - 50 - 53 - 56 t/m 59 - 64 - 65 - 73 - 74 - 78 - 79 - 82 - 83 - 111 - 112 - 115 - 116 - 139 - 140 - 157 - 158 - 164 - 165 - 168 - 173 - 174 - 183 - 202 - 203 - 239 - 240 - 241 - 242 - 244 - 246 - 247 - 250 - 265 - 266 - 271 - 272 - 288 - 289 - 292 - 293 - 297 - 298 - 305 - 306 - 339 - 340 - 341 - 342 - 365 - 366 - 378 - 379 - 422 - 423 - 440 - 441 - 453 - 454 - 503 - 504 - 525 - 526 - 542 - 543
rubriek O: 309-b - 309-d
1924, rubriek M
rubriek M: 64 - 65 - 68 - 69 - 87 - 88 - 105 t/m 108 - 131 - 132 - 138-b - 138-c - 151 - 152 - 158 - 159 - 181 - 183 - 188 t/m 190 - 193 - 194 - 209 - 210 - 237 t/m 240 - 326 - 327 - 368 - 369 - 379 - 380 - 390 - 391 - 396 t/m 399 - 438 - 439 - 464 - 465 - 468 t/m 470 - 473 - 474 - 506 - 507
1925, rubriek L/M
rubriek L: 5 - 6
rubriek M: 1 t/m 27 - 27bis - 28 t/m 182
1926, rubriek M/N
rubriek M: 1 t/m 52 - 52bis - 53 t/m 80 - 82 t/m 116 - 119 t/m 121 - 123 t/m 233
rubriek N: 31 - 32
1927, rubriek M
1 t/m 45 - 45bis - 46 t/m 69 - 60bis t/m 69bis - 70 t/m 101 - 103 t/m 160
1928, rubriek M
1 t/m 31 - 31bis - 32 t/m 83 - 85 t/m 99 - 101 t/m 137
1929, rubriek E/M
rubriek E: 37 - 38 - 46
rubriek M: 1 t/m 183
1930, rubriek M
1 t/m 122 - 122bis - 123 t/m 225 - 225bis - 226 t/m 282
1931, rubriek M/O
rubriek M: 1 t/m 32 - 36 t/m 43 - 46 t/m 59 - 62 t/m 121 - 124 t/m 133 - 138 t/m 159 - 161 t/m 190 - 192 t/m 256 - 258 t/m 286
rubriek O: 48 - 49
1932, rubriek M
1 t/m 143 - 145 t/m 170 - 172 t/m 176 - 178 t/m 180 - 180bis - 181 t/m 271 - 273 t/m 283
1933, rubriek M
1 t/m 83 - 83a - 83b - 86 t/m 97 - 100 t/m 133 - 133bis - 134 t/m 179
1934, rubriek M
1 t/m 169
1935, rubriek M/O
rubriek M: 1 t/m 40 - 42 t/m 93 - 93bis - 94 t/m 122 - 125 t/m 151 - 153 t/m 180
rubriek O: 69 - 70
1936, rubriek M
1 t/m 100 - 102 t/m 111 - 111a - 112 t/m 131 - 131bis - 132 t/m 147
1937, rubriek M
1 t/m 106 - 108 t/m 201 - 203 t/m 209 - 211 t/m 214
1938, rubriek B/M
rubriek B: 39 t/m 41 - 46 - 57 t/m 59 - 101 - 102
rubriek M: 2 t/m 71 - 73 t/m 141 - 143 t/m 146
1939, rubriek H/M
rubriek H: 5
rubriek M: 1 t/m 6 - 8 t/m 57 - 57a - 58 t/m 85
1940, rubriek M/O
rubriek M: 1 - 1a - 1b - 1c - 2 - 4 t/m 20 - 20a - 21 - 21a - 22 t/m 27
rubriek O: 89 - 90 - 97 - 100
1941, rubriek I/M/O
rubriek I: 219 - 219
rubriek M: 150 - 151 - 158 - 158 - 173 - 177 - 177 - 183 - 183 - 193 - 214 - 214 - 258 - 258 - 274 - 274 - 277 - 278 - 278 - 305 - 310 - 310 - 326 - 333 - 333 - 334 - 334 - 337 - 337 - 339 - 339 - 340 - 343 - 357 - 357 - 372 - 391 - 391 - 393 - 393 - 399 - 399
rubriek O: 168 - 168 - 232 - 232 - 268 - 268
1942, rubriek I/M/O
rubriek I: 105
rubriek M: 19 - 19 - 43 - 43 - 47 - 47 - 51 - 51 - 58 - 58 - 70 - 76 - 82 - 99 - 108 - 112 - 147 - 147 - 148 - 148 - 153 - 178 - 178 - 182 - 182 - 221 - 221 - 228 - 244 - 244 - 246 - 268 - 268 - 327 - 327 - 334 - 334 - 337 - 356 - 357 - 357 - 359 - 359 - 367 - 367 - 371 - 371 - 372 - 372 - 375 - 375 - 387 - 390
rubriek O: 235 - 235
1943, rubriek B/F/M/O
rubriek B: 169
rubriek F: 00 - 00
rubriek M: 8 - 8 - 12 - 12 - 25 - 25 - 30 - 30 - 30a - 34 - 34 - 52 - 52 - 64 - 64 - 73 - 73 - 79 - 79 - 80 - 80 - 85 - 85 - 130 - 130 - 137 - 137 - 162 - 173 (3x) - 214 - 214 - 230 - 230 - 262 - 262 - 269 - 269 - 270 - 283 - 283 - 289 - 289 - 292 - 292 - 303 - 303 - 308 - 308 - 314 - 314 - 319 - 319 - 337 - 341
rubriek O: 00
1944, rubriek M/O
rubriek M: 2 - 18 - 18 - 21 - 21 - 27 - 32 - 32 - 39 - 39 - 49 - 62 - 62 - 128
rubriek O: 69 - 69 - 70 - 70 - 89 - 89 - 148 - 155 - 155
1945, rubriek M/O
rubriek M: 14 - 14
rubriek O: 99 - 99
1946, rubriek D/M/O
rubriek D: 4 - 4
rubriek M: 1 t/m 12 - 12a - 13 t/m 16 - 17a - 18 t/m 24 - 26 t/m 44 - 47
rubriek O: 116 - 117 - 145 - 146 - 159 - 176 - 181 - 182
1947, rubriek M/O
rubriek M: 14 - 33 - 33a - 50 - 50a - 58 - 58a - 170 - 170a - 187 - 199 - 199a - 201 - 201a - 222 - 222a - 227 - 252 - 252a - 381 - 381a - 388 - 417 - 417a - 503 - 503a - 520 - 520a
rubriek O: 161 - 161a - 185 - 185a - 219 - 220 - 220a - 225 - 225a - 236 - 236a - 237 - 245 - 250 - 250a - 251 - 251a - 280 - 280a - 304 - 307 - 313 - 313a - 321 - 321a - 327 - 327a - 338 - 338a - 338b - 340 - 340a - 340b - 357 - 357a - 470 - 495 - 495a
1948, rubriek I/M/O
rubriek I: 528
rubriek M: 6 (4x) - 25 - 25 - 93 - 94 - 94 - 94a - 119 - 146 - 146 - 164 - 187 - 187 - 194 - 201 - 201 - 233 - 238 - 298 - 298 - 328 - 328 - 348 - 348 - 360 - 377 - 377 - 411 - 411 - 447447 - 520 - 520 - 527
rubriek O: 23 (3x) - 31 - 48 - 59 - 59 - 91 - 134bis - 134bis - 135 - 148 - 148 - 168 - 168 - 206 - 216 - 216 - 216bis - 238 - 302 - 302 - 436 - 436 - 490 - 490 - 458 - 458 - 519
1949, rubriek M
31 - 31 - 42 - 42 - 90 - 42/90 - 168 - 168 - 201 - 201 - 235 - 235 - 245 - 245 - 449 - 449 - 456 - 456 - 462 - 522 - 522 - 526 - 526 - 535 - 535 - 548 - 555 - 555 - 568 - 568 - 604
1950, rubriek M/N
rubriek M: 686 (3x) - 768 - 773 - 773 - 795 - 795 - 842 - 842 - 855 (4 x) - 919 (3x) - 935 (5x) - 944 - 944 - 980 - 980 - 985 - 985 - 989 - 1012 - 1027 - 1027
rubriek N: 724 - 724 - 772 - 772 - 821 - 821 - 920 - 920 - 961 - 961
1951, rubriek M/N
rubriek M: 1110 - 1110 - 1149 - 1149 - 1151 - 1151 - 1152 - 1152 -
rubriek N: 1147 - 1153 - 1154 - 1154
ongerubriceerd: 1166 (3x) - z.n.
1952, rubriek B/M/N/S
rubriek B: 57bis - 57bis
rubriek M: 7 (3x) - 8 (3x) - 26 - 26 - 27 - 27 - 39 - 39 - 46 (4x) - 81 - 83 - 83 - 87 - 87 - 98 - 98 - 159 - 159 - 190 - 190 - 221 - 221 - 228 - 235 - 235 - 236 - 247 - 255 - 255 - 282 - 282 - 285 - 285 - 287 - 287 - 294 - 296 - 300 - 300 - 305 - 306 - 306 - 314 - 314 - 329 - 329 - 332 - 353 - 354 - 368 - 368 - 391 - 400 - 402 - 402 - 406 - 406 - 412 - 412 - 413 - 429 - 429 - 464 - 466 - 466 - 478 - 567a - 567a
rubriek N: 36 (4x) - 43
rubriek S: 509 - 509 - 543 - 543 - 545 - 546 - 546 - 572 - 572 - 578 - 578 - 592 - 592 - 595 - 595 - 602 - 602 - 606 - 606 - 618 - 618 - 623 - 623 - 633 - 637 - 637 - 652 - 654 - 666 - 666 - 680 - 683 - 683 - 685 - 685 - 695 - 699 - 699 - 726 - 726 - 732 - 732 - 759 - 759 - 763 - 773 - 777 - 804 - 809 - 809 - 813 - 813 - 815 - 815 - 824 - 831 - 831 - 837 - 837 - 841 - 841 - 849 - 849 - 857 - 857 - 865 - 865 - 888 - 888 - 893 - 920 - 920 - 930 - 930 - 932 - 932 - 951 - 952
ongerubriceerd: z.n.
Verzoeken van het Mauritshuis om inlichtingen (M.5.94)
1914-1951, rubriek D/N/O en ongerubriceerd
1914, rubriek D: 365 - 368 - 369
1931
rubriek D: 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47I - 47II - 47III - 48 - 49
rubriek N: 53 - 58 - 61 - 62
1944, rubriek O: 144
1950, rubriek N: 1050 - 1050 - 1053 - 1053 - z.n. - z.n.
1951: z.n. - z.n. - z.n.
Veilingen (M.5.96)
1913, rubriek B
5 - 6 - 26 - 27 - 32 - 198a - 239 - 243 - 268 - 294 - 295 - 299 - 300 - 301
1913, rubriek O
356 - 385
1914, 1928, rubriek G/O
1914, rubriek G: 407
1928, rubriek B: 137 - 138
Bijlage 3. Index op ongenummerde correspondentie 1950-1951 (inv. nrs. 215, 216, 258, 274, 296, 338, 346, 348, 355, 366, 408 en 409)
Deze index is opgesteld in 1994 door Pieter Clemens bij de inventarisatie van archief tot en met 1953. Voor alle jaren voor 1950 bestaan er complete eigentijdse indexen. Omdat in de jaren 1951 en 1952 vele stukken niet zijn genummerd, is deze aparte toegang geschreven. De ongenummerde stukken zijn per zaak bij elkaar geplaatst. Daarbinnen zijn de stukken chronologisch gerangschikt op datum van het eerste stuk betreffende een zaak. In verband met de bescherming van persoonsgegevens zijn de namen van particulieren (die niet uit hoofde van een dienstverband correspondeerden) in dit stuk vervangen door initialen.
Gebruikte afkortingen:
B.H.R. = Bureau Herstelbetalings- en Recuperatiegoederen van het Ministerie van Financiën
corr. = correspondentie
dir. = directie
inz. = inzake
MH = Mauritshuis
Min. = Ministerie
min. = minister
R.K.D. = Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie
S.N.K. = Stichting Nederlands Kunstbezit
O.K.W. = Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen
schild. = schilderij(en)
tent. = tentoonstelling
z.d. = zonder datum
Inv. nr. 215
Correspondentie met de Vereniging Rembrandt en het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen betreffende het verenigingslidmaatschap van directeur A.B. de Vries en zijn verlof inzake voorgenomen reizen naar Israël en Amerika, 1950-1951
26.05.50 van secr. Vereniging Rembrandt, A'dam - vraag om controle donateurslijst
02.06.50 aan idem - De Vries vraagt om herinschrijving als lid van de Vereniging Rembrandt
03.06.50 van idem - dank
28.09.50 van secr. Vereniging Rembrandt, A'dam - De Vries lid van het Algemeen Bestuur v.d. Vereniging Rembrandt + statuten van 12.06.23
27.09.51 aan staatssecr. O.K.W. - reis A.B. de Vries naar Israël en in opdracht van Isr. regering naar V.S. en waarneming van diens functies in MH en R.K.D. door dr H. Gerson
Inv. nr. 216
Stukken betreffende contacten van de directeur met derden inzake aankoop van een E. de Witte voor Israël en opmerkingen over museumaangelegenheden van de oud-directeur, 1951
12.05.51 van E. V., Lausanne - verslag aan A.B. de Vries over zijn bevindingen tijdens verblijf in Israël
28.05.51 aan idem - betreffende: dank voor schenking aankoop E. de Witte voor Israël; raadgeving De Vries in schenking van schilderijen door E. V. aan Israël; vraag om bruikleen Hobbema voor MH.
22.08.51 aan idem - betreffende keuzebepaling door De Vries van door E. V. te schenken schilderijen, het transport van de Hobbema en overmaking van de toegezegde gelden
22.08.51 aan A. B., Londen - betreffende zijn donatie voor aankoop E. de Witte voor Israël en herinnering aan zijn schenking van twee William & Mary stoelen voor het MH
01.10.51 aan idem - betreffende regeling van diens donatie voor aankoop E. de Witte
12.06.51 van W. Martin, oud-directeur, aan A.B. de Vries betreffende dankzegging voor uitnodiging en door Martin op vertrouwelijke basis geuite kritiek m.b.t. actuele museumaangelegenheden van het Mauritshuis
Inv. nr. 258
Stukken betreffende het aanbieden van kunstvoorwerpen door derden, 1951-1952
14.04.50 van Het Konstkabinet, Den Haag - uitnodiging
06.07.50 van kunsthandel P. de Boer, A'dam - verzoek om Jacob Jordaens mee te geven
14.08.50 aan E. Douwes, A'dam - inz. aanbieding Corneille de Lyon en Henri de Bles
12.10.50 van H. B., Keulen - aanbiedingen
19.10.50 aan idem - geen bemiddeling door directeur MH; interesse in soort schild.
25.10.50 van R. V., Parijs - verzoek terugzending van een Dubordieu
14.12.50 van A. W., Parijs - beschadiging tijdens terugreis
20.12.50 aan idem - afwijzing verantwoordelijkheid MH
29.11.50 van P. V., Zürich - een Jan Steen ('Magere keuken')
01.12.50 van idem - Jan Steen in bezit van M. G. - Bern ook in guldens te betalen
22.12.50 aan idem - aantekening op brief 29.11.50: antw. op papier R.K.D. o.v.v. Jan Steen al goed vertegenwoordigd in MH
03.01.51 van R. A., Compiègne - aanbieding van een J. van Goyen, P. Nolpe en D. van Tol
29.01.51 van idem - herinnering aan aanbieding; mogelijkheid van doorverkoop aan Amerikanen
14.02.51 aan idem - dr H. Gerson zal schild. in Parijs komen bekijken
08.03.51 aan idem - koop door MH onzeker; MH vraagt om foto's
11.02.51 van E. L., Genève - vraag of V. P. e.a. interesse hebben in een Meester van de Ursulalegende en portretten door L. Cranach
16.02.51 aan idem - antwoord op corr. 11.02
16.02.51 aan J. v. H., 's-Heerenberg - aanbieding schild. door De Vries
17.02.51 van idem - negatief antw. inz. aankoop
27.02.51 van N. Z., A'dam - over portretten van Willem IV en zijn vrouw Anna
17.03.51 van P. E., Amsterdam - aanbieding bezichtiging
04.04.51 van idem - biedt komst met schild. naar Den Haag aan
06.05.51 van idem - vraagt schild. aan N. Zwart mee te geven
28.03.51 van F. N., St. Gallen - inz. bijzonderheden en aanbieding van de 'Boerenkermis' van P. Brueghel de O. uit de collectie Thijssen
11.04.51 aan idem - De Vries wil de Brueghel komen bezichtigen
11.04.51 aan J. F., Den Haag - foto's van te koop aangeboden schilderijen door een Geneefse verzamelaar
20.04.51 van idem - dank, maar geen interesse
26.04.51 aan E. L., Genève - De Vries bericht interesse van Haags Gemeentemuseum voor de Adr. de Vries
06.06.51 van idem - dankbrief en opmerking over een Brouze
02.07.51 van A. M., Arezzo - aanbieding van een Q. Matsys en een sculptuur
09.08.51 aan idem - afwijzende beschikking MH
11.07.51 van J. M., Mheer - maakt MH opmerkzaam op een Patinier
03.08.51 aan idem - MH heeft belangstelling
24.08.51 aan idem - De Vries vraagt om bezichtiging origineel te Brussel
11.07.51 van G. d. G., Brussel - aanbieding van een Brueghel
17.07.51 aan idem - verzoek om foto ter beoordeling
24.08.51 van M. R., Amsterdam-Z - aanbieding van een Van der Helst
04.09.51 van idem - bericht van voornemen tot aanbieding aan buitenland
07.09.51 aan idem - geen aankoop door MH met kritische kanttekening
03.09.51 van L. S., Leiden - aanbieding van een Pieneman ('Prins Willem aan een sterfbed')
05.09.51 aan idem - negatieve beschikking MH: werk is van ná 1800
22.09.51 van P. D., Bonn - vraag of hij olieverfschild. van keizerin Maria Theresia voor MH zal verwerven
01.10.51 aan idem - voor MH niet in aanmerking
[z.d.] van H-T., Noordwijk - aanbieding van een Rigaud (?) en tekening van Ellebé
26.10.51 aan idem - in antwoord
05.10.51 van Friesch Museum - geen interesse aankoop van een werk uit nalatenschap Albertine Agnes + retour brief A. v. C.
12.10.51 van M. A., Parijs - aanbieding van een Van Dijck (of een Rubens): 'portret van Jean de Montfort'
13.11.51 aan idem - waarschijnlijk niet van belang voor Mauritshuis; origineel berust in Wenen
16.10.51 van J. A., Oosterhout - biedt een Nic. Maes te koop aan / tevens vraag of het elders te verkopen zou zijn
17.10.51 aan idem - voor MH niet in aanmerking
23.10.51 van E. S., Rantum/Sylt - biedt een 'hollandisches Bild' aan
26.10.51 aan idem - komt niet voor MH in aanmerking; wil eventueel verder onderzoeken
15.11.51 aan idem - zeer waarsch. een Adriaen van de Venne; suggestie tot doorverkoop
03.11.51 van N. Z., Amsterdam - aanbieding van de vier jaargetijden van De Moni
09.11.51 aan idem - S. Duglaugsson vermoedt dat De Moni niet in collectie zal passen
04.11.51 van A., Duitsland - aanbieding van een schild. een (onleesb.) van keizer Wilhelm
07.11.51 van A. T., Londen - aanbieding van een schilderij d.m.v. een foto
20.11.51 van Rijksmuseum, A'dam - geeft aankoop van een 4tal hen aangeboden 'dessus-de-portes', door J. de Moni, in overweging
Inv. nr. 274
Stukken betreffende het aankopen van kunstvoowerpen, 1951-1952
09.02.50 van A.B. de Vries p.a. Parijs - geeft aankoop in overweging van o.a. een L.XIV-lijst voor de schilderijen van Vermeer
23.08.50 van H. Jaffé, Londen - betreffende aankoop van een Van Loo
21.12.50 aan D. Bingham, New York - o.a. vraag om bijdrage verwerving laatste zelfportret van Rembrandt + schild. van P. Saenredam op het oog ('interieur van de kerk te Rhenen')
21.12.50 aan E. D., Londen - met herinnering aan toezegging i.v.m. verwerving laatste zelfportret van Rembrandt
22.12.50 aan W. F., Zürich - inz. transfer van het zelfportret
27.12.50 van idem - oppert betaling via België i.v.m. negatieve beschikking Hollands-Zwitserse Clearing [zie verder corr. inv. nr. 274, d.d. 03.01.51 e.v.]
22.12.50 van ? - Maître I.S.
29.12.50 van ? - corr. met wnd dir. H. Gerzon o.a. betreffende aankoop lijst voor schild. van Mancadam
08.01.51 van ? - wanneer kunnen schild. verzonden worden?
31.01.51 van ? - schild. door Pottier naar MH
02.02.51 van ? - schild. per vliegtuig; lijst voor de Mancadam
22.02.51 van ? - aan wnd dir. H. Gerzon inz. aankomst schild. van Sweerts en Mancadam [vervolg van corr. inv. nr. 274, d.d. 21.12.50 e.v.]
03.01.51 aan W. F., Zürich - inz. aankoopbudget MH en verlaging prijs
24.01.51 van secr Veren.Rembr., A'dam - inz. haar standpunt in aankoop Saenredam ('interieur van de kerk te Rhenen') en opneming van clausule over toestemming v.d. vereniging inz. bruiklenen
30.01.51 aan idem - inz. compensatie afstand Hobbema door aanschaf Saenredam en event. steun v.d. vereniging
10.02.51 aan W. F., Zürich - voorlopige koper is de Vereniging Rembrandt + mededelingen inz. transfer/transport
09.06.51 van secr. Ver. Rembr. - Veren. draagt schild. aan de Staat over ter plaatsing in MH + opneming clausule
09.06.51 aan D. H., Amsterdam - inz. verwerving van een "exceptioneel landschap" voor het MH [zie ook inv. nr. 409, d.d. 09.06.51]
25.08.51 aan idem - inz. spoedige betaling door de Staat en conceptovereenkomst Ver. Rembr. en MH
27.08.51 van dhr Duparc Min. O.K.W. - conceptovereenkomst Min. van O.K.W. met o.m. weglating van het woord schenking
28.08.54 aan secr. Ver. Rembr.- inz. concept door dhr Duparc
07.09.51. van idem - geleidebrief inz. declaratie voor de door het rijk aan haar verschuldigde f45.000
07.09.51 van idem - accoordverklaring met concept
17.09.51 aan dhr Duparc Min. O.K.W. - declaratie betreff. de Saenredam aan dhr Duparc van Min. van O.K.W.
03.02.51 van F. Lugt, Parijs - o.a. inz. lijsten voor de 'Adam en Eva' van Rubens en Brueghel
03.03.51 van idem - inz. aankoop van een L.XIII-lijst
07.03.51 aan E. G., Parijs - aankoop van een L.XIV-lijst
08.03.51 van idem - inz. voorstel tot uitvoering van de lijstaanpassing
13.03.51 van idem - uitvoering volgens opgegeven aanwijzingen
29.03.51 aan E. D., Londen dank voor bijdrage 'Laatse Zelfportret Rembrandt'; De Vries wil S. v.d. B. vragen een Metsu te kopen
06.09.51 aan Holbein-Verlages, Bazel - aankoop boekwerk: "Skizzenbuch des Hans Baldung Grien (Karlruher Skizzenbuch)"
19.08.51 aan O. Wertheimer, Parijs - inz. collectie Lévy en vraag om prijzen van schild. uit de collectie Veltman inz. S. Ruysdael, Van der Neer en J. Ruisdael t.b.v. een verzamelaar
22.09.51 van idem - bereid haar collectie te tonen; vertrouwelijke opgave van prijzen
27.09.51 aan idem - De Vries hoopt op komst van schild. uit de collectie Veltman naar Nederland
27.09.51 aan S. v. d. B., Wassenaar - o.a. afschrift van brief Wertheimer d.d. 22.09.51
Inv. nr. 296
Correspondentie met de schenker van een kunstwerk door M. Hobbema en schenkers van boekwerken, 1950-1951
15.03.50 aan E. S.-K., Genève - dank voor schenking van haar boekwerk; door naar R.K.D.
30.03.51 aan P. Coremans, Brussel - inz. schenking boekwerk over J. van Eijck door dhr Van Schendel aan MH en R.K.D.
09.04.51 aan S. Tolkowsky, Zürich - dank voor schenking boek 'Hesperides' (Israël en musea); schenking boek van De Vries over Vermeer als contraprestatie
23.06.51 van A. Lüdt, Lippstadt - bericht inz. zending van zijn boek 'Der Statthalter' over Joh. Maurits von Nassau-Siegen
07.08.51 van W. B., Schotland - inz. schenking van een M. Maris 'Droefheid'
08.09.51 aan idem - schild. niet in aanmerking voor MH; Kröller-Müller museum geïnteresseerd
21.12.51 aan H. t. B., 's-Gravenhage - o.a. inz. schenking van 'gezicht op Deventer' van M. Hobbema
Inv. nr. 338
Stukken betreffende het in bruikleen nemen en geven van kunstvoorwerpen (museale objecten)
03.03.50 van Corcoran Gallery, Washington - vraagt foto's ter consultering voor een te houden tentoonstelling
14.08.50 van B. N., Londen - o.a. over ophalen van uitgeleende Rembrandts aan Edinburgh
31.08.50 van Stedelijk Museum Alkmaar - om bruikleen triptiek 'de Aanbidding der Drie Koningen'
13.09.50 van It. gezant, Den Haag - met een afschrift aan dr E. Kuipers van O.K.W. om een Terborch, Hals en Vermeer als bruiklenen voor een tent. in Turijn
01.10.50 van C. W. P., De Lutte - toezegging bruiklenen voor Parijse tent.
13.10.50 aan A. G.-d. S., Vorden - dank voor toezegging Philips Koninck voor Parijse tent.[zie ook inv. nr. 408, d.d. 13.10.50]
25.10.50 van Nat. Gallery of Scotland - nu ook toestemming bruikleen Du Jardin
25.10.50 van J. Jolles, hoofd Bur. Herst.betalings- en Recup.goederen - inwilliging verzoek bruikleenafstand door MH van een J.v.d.Heyde voor tent. 'Le Paysage hollandais' te Parijs
31.10.50 aan W. v.d. B., Breda - om machtiging overbrenging Berkheyde's 'Valkeniers bij de Hofvijver' naar gem.museum
31.10.50 van Dordrechts Museum - om bruikleen 'het Aards Paradijs' van Jan Brueghel t.b.v. tent.
02.12.50 van idem - hernieuwde aanvraag
19.12.50 van gem. Heerlen - vraag om 40 werken voor een kleinere tent. uit te kiezen door directeur MH
22.12.50 van J. Jolles, hoofd Bur. Herst.betalings- en Recup.goederen - vraag of MH lijsten van Netscher en De Keyser behoeft
06.01.51 aan idem - bevestiging
10.01.51 van F. Lugt, Parijs - o.a. vraag om uitlening Vermeers 'Gezicht op Delft'
15.01.51 aan A. G., Parijs - herhaling weigering
16.02.51 aan A. van Schendel, Amsterdam - vraag om lijst met miniaturen en portretten van bruiklenen uit het Rijksmuseum
02.03.51 aan staatssecr. O.K.W. - vraag om machtiging ophalen drie Holbeins in Londen
02.03.51 aan G. K., Londen - bericht dat dr De Vries Holbeins komt ophalen
07.03.51 aan F. Lugt, Parijs - dank voor brief d.d. 03.03.51; De Vries zal van de lijst werk maken
06.03.51 aan R. de Roos, attaché O.K.W. Ambassade der Nederlanden, Parijs - vraag om bemiddeling Wissings portret Willem III naar MH
16.03.51 aan de minister - (n.a.v. art. van A. G.) prof. Van Gelder heeft destijds verzoek ontvangen tot ontvangst bruikleen 'Rembrandts Moeder'
17.03.51 van W. H., Heemstede - afschrift inz. terugzending door MH van twee G. Davids en een R. van der Weyden uit verzameling V. P.
20.03.51 van G. K., Londen - vraag om schriftelijk verzoek uitgeleende Watteau aan Rijksmuseum
24.03.51 aan idem - o.a. dank voor Watteau van Dulwich [zie ook inv. nr. 355, d.d. 24.03.51]
22.03.51 van Bur. Herst.bet.- en Recup.goed. - afschrift van verzoek tot bruikleenopheffing van J. van Goyens 'Landschap'
22.03.51 van idem - opheffing bruikleen 'Portret van een Jonge Man' door Netscher
27.03.51 van dr Guyan, Museum zu Allerheiligen, Schaffhausen - interpellatie over bruiklenen in Duitse Bondsdag
03.04.51 van idem - bericht van weigering door Berlijn tot uitvoering van overeengekomen bruiklenen
04.03.51 van idem - o.a. toezending lijst van ter beschikking staande bruiklenen
20.10.51 van idem - tent. Schaffhausen sluit met succes; verzoek tot komen afhalen Holbein
26.10.51 aan idem - Van Kuyk, adm. R.K.D., tijdel. belast met MH adm. komt Holbein afhalen
27.03.51 van dhr Roëll, Rijksmus. A'dam - i.v.m. tent. Bourgondische Tijdperk (Dijon-A'dam-Brussel) verzoek om het MH-bruikleen 'Portret van Francesco de Royas' door H. Memling
14.04.51 aan hoofd Bur. Herst.bet.- en Recup. goed. - bericht tot terugbezorging bruikleen van Stg Ned. Kunstbezit 'Portret van een Jonge Man' door Netscher
14.04.51 aan R. D., A'dam - verzoek tot toestemming van het in bruikleen geven van het MH-bruikleen 'Portret van Fr. de Royas' door Memling
17.04.51 van idem - eigenares in buitenland
20.04.51 van idem - cliënt heeft geen bezwaar
24.04.51 aan Rijksmuseum, A'dam - MH bericht toestemming bruikleen eigenares
27.04.51 aan staatssecr. O.K.W. - verzoek machtiging inbruikleengeving 'Achilles herkend door Olysses' door De Lairesse voor Luikse tent.
05.05.51 van Dordrechts Museum - bruikleenaanvrage van twee Van der Veldes, een De Vlieger en een Bellevois voor tent.
22.05.51 aan idem - i.v.m. heropening MH inwilliging verzoek alleen t.a.v. de Bellevois
07.05.51 van Ambassade, Parijs - afschrift van brief van R. d. R. met verzoek tot bruikleen Oranjeportretten voor museum in Orange
21.06.51 van Bur. Herstelbet.- en Recup.goed. - aanbieding bruiklenen van De Barbari, Cranach de Oudere en Van Kulmbach [met kopie brief Rijksmuseum 14.06.51 waarin sugg. tot plaatsing in MH]
03.07.51 aan Bur. Herst.bet.- en Recup. goed. - geleidebrief met getekende bruikl.acte
29.06.51 van gebr. Douwes, A'dam - suggestie van bruikleenaanvraag bij een particulier voor MH van een Aert van der Neer
25.08.51 aan idem - MH geïnteresseerd (twee Van der Neers uit coll. Veltman al aan Zwitserland verkocht)
27.08.51 van idem - eigenaars G., Hilversum genoegen dir. MH te ontvangen
30.06.51 van B & W van Roosendaal/Nispen - die op aanraden van gebr. Douwes informeert naar bruiklenen van het MH voor haar 'niet meer van onmiddellijk belang'
06.07.51 aan idem - MH 'in principe niet ongenegen'
02.07.51 van Consulaat der Nederlanden, Genève - bevestiging bespreking met K. S. inz. bruiklenen voor tent.
06.07.51 aan idem - toezegging MH tot onderzoeken mogelijkheden voor geprojecteerde tent.
04.07.51 aan staatssecr. O.K.W. - aanvraag machtiging bruiklenen ter versiering aan R.K.D. (Hondecoeter, Vernet, Van Beyeren)
28.08.51 aan C. v. B., Worth-Rheden - o.a. voorstel tot driejarig bruikleenafstand in ruil voor restauratie van twee portretten door De Gelder [zie ook inv. nr. 355, d.d. 28.08.51]
04.09.51 aan staatssecr. O.K.W. - verzoek tot reisverlof Zwitserland i.v.m. expositie van een Hobbema in MH
26.09.51 van A. v. H., Baarn - kennisgeving van toezending van een inbewaargeving
05.10.51 van MH - kopie inz. 'Diana' van Vermeer naar Carravaggio-tent. Milaan
27.11.51 aan R. van Luttervelt, Rijksmus. Amsterdam - verandering bruikleen Riebeeck-tent. Kaapstad: i.p.v. een De Hoogh wordt een Ochtervelt gestuurd
10.12.51 aan staatssecr. O.K.W. - aanvraag machtiging van bovengenoemde verandering
28.11.51 van G. Salles, Min. Nat. Educatie, Parijs - vraag om bruikleen 'Portret van Jacobus Govaert' door De Champaigne voor tent. rondom deze meester
04.12.51 aan Rijksmus. A'dam - verzoek om door MH in bruikleen gegeven portret tijdelijk af te staan
13.12.51 aan G. S., Parijs - bruikl.toezegging
11.12.51 van Min. O.K.W. - machtiging bruikleen voor tent. te Gouda
Inv. nr. 346
Stukken betreffende de schenking van prenten aan het Rijksmuseum te Amsterdam en pogingen Potters 'Stier' aan het Mauritshuis te onttrekken, 1951
24.02.51 van Min. van O.K.W. - machtiging overdracht tekening Jan de Bisschop aan Rijksmuseum, Rijksprentenkabinet
09.04.51 aan Rijksmuseum - bericht van verkregen machtiging
11.04.51 aan idem - verklaring van overdracht
12.04.51 van idem - dank met getekend bewijs van overdracht
27.02.51 van Ned. Ambassade, Parijs - afschrift brief cultureel attaché De Roos aan min. van O.K.W. inz. schenking prenten aan de stad Orange
22.05.51 aan staatssecr. O.K.W. - n.a.v. persberichten mening van De Vries over plaats van 'de Stier van Potter' in Haags Gem.museum en pogingen dit werk aan MH te onttrekken
Inv. nr. 348
Correspondentie met overheidsinstellingen en particulieren betreffende de recuperatie van kunstwerken en bruiklenen, [1945], 1950-1951
03.02.50 aan D. Lunsingh Scheurleer, wnd directeur S.N.K. Den Haag - o.a. inz. het gerecupereerde 'Vor dem Wirtshaus' door J. Steen
28.04.50 aan idem - verzoek om toegangskaart tent. gerecupereerd kunstbezit
16.06.50 van A. Westland, Monuments, Fine Arts and Archives, Land Comm. Office, Hannover - Ned. claim nr 544, de kleine Teniers gevonden
27.06.50 aan idem - MH al eerder over Teniers ondervraagd
03.08.50 van idem - excuus abuis inz. Teniers, 'Family Group' als bruikleen aan tentoonstelling Edinburgh
[z.d.] circulaire van S.N.K. (J. Jolles/D. Lunsingh Scheurleer) - werkzaamheden S.N.K. per 01.07.50 overgenomen door Min. van Fin., Bureau Herstelbetalings- en Recuperatiegoederen
14.08.50 aan J. Jolles, S.N.K. - klacht van V. R. t.a.v. vroegere directie/ambtenaren van de S.N.K. en toezending corr. inz. schild. van Teniers
10.02.51 van gebr. Douwes, A'dam - inz. verdwenen schild. en een klein schild. door Willem van de Velde dat o.a. door bemoeienis van De Vries te goedkoop van de hand gedaan zou zijn
15.10.51 aan idem - bericht bezoek v.e. rechercheur inz. de Van de Velde [zie ook corr. S. d.d. 01.10.51]
17.04.51 van C. van Bockel, hoofd B.H.R. - inz. kosteloze teruggave van een Van Ruysdael en een Van der Heyden aan E. R., New York
31.01.51 van L. Faison, Office of the U.S. High Commissioner for Germany - brief met corr. inz. A. S., Londen, ter doorsturing naar de juiste Ned. instelling
16.02.51 van idem - herhaling vraag welk adres juist is
11.04.51 aan idem - doorgestuurd naar B.H.R.
26.02.51 van W. W., Scarsdale - kopiebrief aan de Stg. Ned. Kunstbezit die geen registratielijst t.a.v. hem zou bezitten [met kopiebrief inz. de 'Gevangene van Chillon' van Delacroix, een in 1946 gedeponeerde lijst met claims en portret van een dame door Tischbein]
14.04.51 aan idem - De Vries herinnert zich niet de Delacroix waterverftekening, wel de aan hem getoonde Tischbein
28.02.51 van C. van Bockel, hoofd B.H.R. - met kopie van brief aan Gemeentemuseum inz. bezichtiging 'Jonge Man in Parkachtig Landschap' door Netscher en 'Landschap' door Van Goyen door de als eigenaar aangemerkte H. T., Den Haag
29.09.51 van M. d. R., Genève - telegram inz. restauratie door Traas en Pissarro
01.10.51 aan idem - inz. claim van een Pissarro en off. verklaring Franse autoriteiten t.a.v. Hollandse claims
01.10.51 van J. S., A'dam - is door het Ned. Beheersinst. gedagvaard inz. een als bewindvoerder te goedkoop van de hand gedane Van de Velde en de bemoeienis van De Vries; vraag om bevestiging [zie ook corr. gebr. Douwes d.d. 10/15.02.51]
10.11.51 van H. Jaffé, Londen - inz. door nazi-Duitsland uit museum De Lakenhal te Leiden ontvreemde schilderijen en verzoek tot toezending van destijds gemaakte foto's hiervan
13.11.51 aan idem - verzoek doorgegeven aan B.H.R.
Inv. nr. 355
Correspondentie met restaurateurs, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, musea, andere overheidsinstellingen en particulieren betreffende het onderhouden en herstellen van kunstwerken, 1950-1951
08.03.50 aan E. Bührle, Zürich - dhr Traas kan het zelfportret van Rembrandt schoonmaken; voorstel tot tevens schoonmaken van de Hals
25.08.50 van City Art Gallery, Bristol - opmerkingen over de aangetroffen toestand van de 'Twee Negers' van Rembrandt en het 'Grote Landschap' van Brouwer
06.12.50 aan staatssecr. O.K.W. - toezending rapport toestand Rembrandts 'Anatomische Les van dr Tulp' met verzoek tot machtiging restauratie door dhr Traas
12.01.51 van idem - machtiging verleend
06.07.51 van De Tijd, A'dam - belangstelling voor mogelijkheid tot laten zien restauratie
01.10.51 aan de pers - uitnodiging bezichtiging gerestaureerde 'Anatomische Les'
09.09.51 van Ed. Nelson, Bayonne? N.J. - o.a. mededeling over verwijdering hoed van dr Tulp
15.02.51 van G. Kelly, Londen - hoop op schoonmaken van de Cheseman
24.03.51 aan idem - o.a. veilige terugkeer van de Cheseman, de Seymour en de 'Valkenier' en spreken over restauratie Cheseman met restaurator [zie ook inv. nr. 338, d.d. 24.03.51].
25.04.51 aan P. Coremans, Brussel - o.a. inz. restauratie van de 'Anatomische Les' en dhr van B.'s opinie over Decoen
11.05.51 van D. Lunsingh Scheurleer, rijksinsp. Roerende Monumenten / Dienst voor 'sRijks Verspreide Kunst-voorwerpen - verzoek overdracht bruikleen te Wychen 'Geboorte van Maria' door Cambiaso i.v.m. restauratie
22.05.51 aan Rijksinsp. Roerende Monumenten - betreffende overbrenging schild. naar Den Haag en bespreking met Traas
28.08.51 aan C. v. B., Worth-Rheden - wens tot doen restaureren portretten door Aert van Gelder uit de Collot d'Escury-stg [zie ook inv. nr. 338, d.d. 28.08.51]
30.05.51 van G. Bazin, Louvre Paris - Bouchot vindt dat de Eckhouts in Kopenhagen restauratie behoeven [zie ook inv. nr. 355, d.d. 30.05.51]
Inv. nr. 366
Stukken betreffende het organiseren van tentoonstellingen en het geven en ontvangen van bruiklenen voor andere tentoonstellingen, 1950-1951
Rembrandttentoonstelling
09.01.50 aan A. Blunt, Londen - verzoek tot bruikleen van het 'Zelfportret' te Kenwood en van die van Z.M. de koning
16.01.50 van idem - antw. op brief d.d. 09.01: Kenwood-Rembrandt gedur. zomer niet te leen
31.01.50 aan idem - dank voor brief
09.01.50 aan E. Waterhouse, Edinburgh - verzoek tot steun in bruikleenaanvraag van het portret uit de collectie van de graaf van Elsmere
12.01.50 van idem - antw. op brief d.d. 09.01; meldt kleine Rembrandttent. in Edinburgh ged. de zomer
31.01.50 aan idem - o.a. De Vries gebrand op 'Zelfportret' v.d. graaf van Ellesmere zijnde nog nooit in NL tentoongesteld; voorstel tot uitlening van een MH-Rembrandt voor Edinburghtent. in ruil
09.01.50 aan M. Davies, Londen - vraag of zelfportretten uit de collecties van de hertog van Bedford, de collectie Heywood Lonsdale en die van Guido Serra te bezichtigen zijn
12.01.50 van idem - antwoord op brief d.d. 09.01
31.12.50 aan idem - bericht over event. komst naar Londen
17.01.50 aan min. van O.K.W. - aanvraag machtiging voor kleine tent. in MH d.m.v. 15-tal zelfportretten van Rembrandt uit buitenlands bezit tevens document. tent. in R.K.D. van 15.06-15.09
14.02.50 van idem - akkoordverklaring in beginsel
13.03.50 aan idem - pogingen geen bevredigend resultaat; weigeringen betroffen voor tent. onmisbare stukken; kentering te bespeuren in werken van belang als bruiklenen
24.01.50 aan F. Nathan, St. Gallen - of hij informeren wil of bruikleenaanvraag zelfportret bij dhr Bührle succes hebben kan
30.01.50 van idem - toezegging bespreking Bührle; geloof in tegemoetkoming wens
02.02.50 aan idem - MH meldt aankomstdatum en wens tot afspraak met Bührle
02.02.50 aan E. Bührle, Zürich - of MH uitlening met hem kan bespreken
11.02.50 van idem - data voor bespreking
08.03.50 aan idem - plan voor tent. laten vallen; dank voor welwillendheid inz. uitlening [zie ook inv. nr. 355, d.d. 08.03.50]
24.01.50 aan W. F., Zürich - vraag of de vorst van Liechtenstein zijn Rembrandtzelfportret zou willen uitlenen (naast die van Bührle en De Bruyn)
03.02.50 van idem - 'op krachtige afwijzing gestoten'; wil de vorst zelf nog spreken
08.03.50 aan idem - plan voor tent. laten vallen; poging had geen succes
24.01.50 aan T. R., New York - vraag om steun in poging bruikleen uit Altmanncollectie + opm. over tent. mod. Amerik. kunst en Van Gogh tent.
24.01.50 aan T., New York - vraag om zelfportret uit Altmanncollectie
07.02.50 van T. R., New York - bruikleen niet mogelijk vanwege legaatbepalingen; voorstel voor een ander bruikleen; opm. over Van Gogh tent.
31.01.50 aan R. Huyghe, Parijs - poging tot afspraak met deze Louvre-conservator
13.03.50 aan secr. Holland Festival - aantal weigeringen overtrof toezeggingen; bijdrage wellicht een ander jaar
15.03.50 van idem - verzoek tot bericht over event. andere speciale tent.[zie ook inv. nr. 366, 'andere tentoonstellingen', d.d. 19.03.51 e.v.]
Hercules Segherstentoonstelling
26.05.50 aan J. van Regteren Altena, A'dam - argumenten voor bruikleen van Seghersetsen van het Prentenkabinet
03.06.50 van idem - weigering Rijkspr.kabinet
13.06.50 aan idem - MH maakt kenbaar van tent. af te zien; 'primeur' voor A'dam niet steekhoudend geacht door MH
20.06.50 van idem - 'debiele toestand van de prenten' e.a. argumenten
20.06.50 aan It. min. Carissimo, Den Haag - afstel Seghersproject; verzoek tot reservering van het door It. toegezegde landschap van Seghers voor zomer '51
28.08.50 van idem - toezegging
Tentoonstelling rond Johan Maurits van Nassau Siegen ['Maurits de Braziliaan']
31.03.51 aan J. Sthyr, Kopenhagen - prenten door A. Eckhout, vraag om steun bij bruikleenaanvraag in kader van tent. van werken van schilders rond Johan Maurits van Nassau
03.04.51 van idem - schrijf aan P. Nörlund directeur Nationalmuseet
05.05.51 van Nationalmuseet, Kopenhagen - weigering van de A. Eckhouts voor een reizende tent. (Brazilië-Ned.) over Johan Maurits
28.05.51 aan idem - herhaling verzoek A. Eckhoutbruiklenen nu voor expo in Den Haag
28.05.51 aan G. Bazin, Louvre Parijs - inz. bruikleen Post, verzekeringen en afspraak
30.05.51 van idem - inz. tent. in Brazilië, Frankr. en Ned.; verzamelen van twee series over Indië (o.a. wandkleden); andere werken/documentatie voor tent.? [zie ook inv. nr. 355, d.d. 30.05.51]
27.06.51 van idem - expositie wellicht laten beginnen in Brazilië; verzamelen van series oude en nieuwe stukken inz. Indië moeilijk en tijdrovend
24.08.51 aan A. Lück, Lippstadt - dank voor zijn boek over Joh. M. van Nassau Siegen; expo hierover per land ander accent; aanvraag voor MH om aanvullende objecten (zilverwerk/tekeningen)
1951/’52 Correspondentie rond de tentoonstelling "Maurits de Braziliaan"
Andere tentoonstellingen
12.12.50 aan A. Wolff-Gerzon, A'dam - bericht van verhindering voor uitnodiging Genootschap Nederland-Israël; tent. van Holl. kunst in Israël en andersom
17.04.51 aan C. de Wolff/P. Rueter, p.a. A'dam - inz. getoonde prenten voor tent. Isral, werken niet represent. geacht voor Ned. grafiek van heden
06.01.51 aan burgemeester van Heerlen - inz. kleine tent. van werken uit het MH
19.03.51 van secr. Holland Festival - verzoek tot nader bericht event. exposities per. 15.06-15.09 in MH
28.03.51 aan idem - i.v.m. uitlopen reorganisatie MH geen speciale expositie
17.04.50 van idem - verzoek tot melding van manier van opname van tentoonstellingen in het MH in het Holl. Fest.-programma
Inv. nr. 408
Correspondentie met derden betreffende verzoeken om inlichtingen over kunstwerken of -voorwerpen zowel in particulier - als in rijksbezit zijnde
03.01.50 van Stadt- und Bergbaumuseum, Freiberg - of stukken van Von Klengel in bezit MH zijn
14.01.50 van E. T., New York - herinn. gestuurde corr. met foto's aan Martin
25.01.50 van Nasjonalgalleriet Noorwegen - aanvraag meest recente schild.catalogus
03.02.50 van Garamond ed., Parijs - aanvraag om reproducties (foto's) van 3 schild. voor kunstboek
04.02.50 van J. V., Enschede - vraag van een arts om afbeeldingen van schild. betreff. ziektes/med. wetenschap
11.02.50 van Kunsthist. Inst. R.U. Utrecht - bericht inz. ruilvoorstel portret Fr. Hendrik (in Amerikaans museum) met Italiaanse schild. uit de 13de-16de eeuw
11.04.50 van Nat. Coll. of Fine Arts, Washington - aan De Thorey in Frankrijk (betr. doorgestuurde corr.) die mogelijk in bezit is van een Rubens
05.07.50 van V. v. C., Engeland - terugzending schild. Mytens en Bol waarvan foto's gemaakt; zijn deze foto's te verkopen in Nederland?
24.08.50 van F. M., Dublin, p.a. A'dam - vraagt belet inz. identificatie van reeds gezonden 'Madonna met kind' - met authorisatieverklaring
27.09.50 van pater Jean-Marie Année, Oosterhout - vraag naar de maker van bij hem in restauratie zijnde schilderijen en de plaats van een Rogier v.d. Weyden
13.10.50 aan A. G.-d. S. - vrouwenportret toegeschreven aan Gerbrand van den Eeckhout; hoop op uitvinden wie schilder is geweest [zie ook inv. nr. 338, d.d. 13.10.50]
23.11.50 van A. G., Reykjavik - inz. schild. toegeschreven aan Rembrandt 'de Gevangenbewaarder van Antwerpen' en verkoopwaarde
07.12.50 aan idem - geen Rembrandt; opm. over titel en verkoopwaarde
05.11.50 van J. M.-T., Brussel - vraagt info over 'les Panneaux de la Légende de Saint Hubert' en 'Songe du Pape Serge' van R. v.d. Weyden
07.12.50 aan idem - antw. op corr. d.d. 05.11.50
26.12.50 van P. V., Delft - 'Maria Magdalena' in bezit; door El Greco of Velasques?
09.01.51 aan idem - geen van beide; schild. van zwakke kwaliteit
11.01.51 aan R. P., Venetië - inz. te nemen foto's van de Pellegrini's en publicatie
18.01.51 van idem - dank en spijtbetuiging dat MH werk van Pellegrini niet in Den Haag kan presenteren
13.01.51 van J. C. A., Madrid - om inlichtingen over een portret van aartshertog Albert van Oostenrijk
16.02.51 aan idem - prototype portret in werk van Rubens en verdere inlichtingen
22.01.51 aan C. S., Amersfoort - inz. vervalsingen Vermeegeren in De Vries' boek over Vermeer en zijn vergissing
05.02.51 van idem - in antwoord inz. vervalsing 'de Emmaus-gangers' en zijn deskundigheid in deze
01.02.51 van V. S., New York - dank voor opinie over bijdrage Fr. Floris voor schild. 'de Drie Eeuwen der Mensheid'
08.02.51 van afd. Geschiedenis, Rijksmuseum - inz. mans-portret van Memling in MH en het daarop voorkomende overgeschilderde wapen
08.02.51 van J. M., Mheer - inz. een stilleven door M. van Reymerswale en commissierecht
16.02.51 aan idem - is MH niet bekend welk museum het heeft aangekocht
23.02.51 aan J. T., St. Etienne - in antwoord inz. schild. toegeschreven aan Adr. van de Velde, mogelijk imitatie
07.03.51 van W. Martin, Rijksmuseum Mesdag - herinnert zich niets van verzoek B. inz. vergelijking schilderijen; niet reageren op insinuaties G.
16.03.51 van (onleesb.) - inz. vermeende replieken naar Rembrandt en kritiek op G.
16.03.51 van J. B., Londen - inz. een schilderij, toegeschreven aan A. Brouwer
17.03.51 van F. B., Amsterdam - inz. 'de Brief' van Van Zeyl, als bruikleen in MH geweest?
12.04.51 van M. M., Berlijn - vraag naar de maker van een kopie van een klein olieverfschild. van Brueghel
07.05.51 aan idem - lijkt zwak Vlaams schild. o.i.v. Jan Brueghel
17.04.51 aan L. J. v. M., Antwerpen - niets naders gevonden over portret bij Van Dyck, zijn school en Eng. navolgers
01.06.51 van H. Loeb, Holbein-Verlag, Basel aan F. Lugt p.a. Parijs - overgedragen vraag inz. eigenaar van 'de Geleerde' door C. de Man, oorspr. toegeschr. aan Vermeer
02.06.51 van W. Posthumus Meyjes, Ned. gezant Boedapest - inz. vraag naar ruilmogelijkheid van een Oudry met werk van een oud-Nederlandse meester
06.07.51 aan idem - ruil waarsch. niet mogelijk i.v.m. onvervreemdbaar rijksbezit
09.07.51 van N. L., Den Haag - mededeling dat schild. van een veldslag in MH niet van Wouwerman, maar van Hillegaard is
07.09.51 aan idem - met zienswijze niet eens
17.07.51 van M. J., New Yersey - meent orig. te bezitten van Malle Babbe door Hals
15.11.51 aan idem - advies schild. te tonen aan conservator Metropolitan Museum of Art
20.07.51 van J. Nichols, Britse Amb. Den Haag - vraagt naam beste schild.restaurator inz. portret 4de graaf van Holderness
02.08.51 van M. L., Sydney - vraagt bewijzen van echtheid inz. de 'Hellenbrueghel' door P. Brueghel de J. en een stilleven 'Meloen, druiven en vijgen', mogelijk door J. Mortel
30.08.51 aan idem - in antwoord op corr. 02.08
15.08.51 van C. N., Den Haag - inz. de echtheid en de maker van een Petrus en Paulus op glas geschilderd
24.08.51 aan idem - verwijzing naar R.K.D.
25.08.51 van N. D., Londen - vraagt info over portret van een dame uit 1640
07.09.51 aan idem - lijkt Eng portret, mid 17de eeuw; verwijzing naar O. Miller ass.-taxateur King's Pictures
13.09.51 aan C. d. V. van Steenwijk, Gorssel - twijfel inz. een mogelijke W. van de Velde de J.
14.09.51 van idem - in antwoord; twijfelde aan aanbieding door kunsthandel De Boer op Kunstbeurs Delft; dr Martin zou verklaard hebben echtheid te garanderen
27.09.51 aan idem - prof. Martin inderdaad mening toegedaan i.t.t. De Vries
21.09.51 van P. N., p.a. Bazel - zending foto's van schild. in Bazel gezien; wacht op restaurator
29.09.51 aan idem - dhr. Traas ingelicht; vergelijking met portret in Burrellcollectie; mogel. niet van Rembrandt, maar oude kopie
24.09.51 van R. W., New York - inz. cataloque raisonné 1895 reprod. schild. J.D. de Heem en paddestoelen op Vlaamse en Ned. stillevens
03.10.51 aan idem - geen paddestoelen op schild. J.D. de Heem, zijn doorgesneden peren
25.09.51 van C. K., Haarlem - hebben Haagse musea aangekocht uit de collectie Huysmans op veiling Müller A'dam 1887?
11.10.51 aan idem - niet het MH, informeer bij Gemeentemuseum; in Rijksprentenkab. te Leiden 40 anatomische studies van hem
02.10.51 van A. E., Milaan - wie is maker van schild. (Vlaams stillev.17de e.) ? [potloodaantek. op brief inz. A. Adriaenssen, Dav. de Koninck]
06.10.51 van K. S., Tel Aviv - hoe is het mannelijk portret (Menasseh ben Israël?) door G. Flinck bij het MH bekend?
07.12.51 van E. Kuipers, hoofd afd. Oudh.k. en Nat.besch. van O.K.W. - inz. lijst van schild./portretten in Ned. musea voor India van historisch belang
31.12.51 aan idem - geen schild./beeldh.werken voor India van belang
Inv. nr. 409
Correspondentie met derden betreffende verzoeken om inlichtingen door het Mauritshuis, over kunstvoorwerpen waarvan derden de bezitters zijn, 1950-1951
12.12.50 aan D. Röell, Rijksmuseum - mededelingen over schild. op tent. of bij kunsthandels gezien t.a.v. Corot, Rousseau, Jongkind, Lépine, Cézanne, Guigou, Manet, Pisarro en Renoir
09.06.51 aan D. H., Amsterdam - welke is de verblijfplaats van 'Geleerde' door C. de Man, genoemd in boek over Vermeer? [zie ook inv. nr. 274, d.d. 09.06.51]
20.11.51 van secr. Rembr.Veren., A'dam? (geleidebrief ontbrekend) - afschrift inz. onduidelijkheden betreffende de voorgeschiedenis van P. Saenredams 'Interieur van de kerk te Rhenen'
27.11.51 van idem? (geleidebrief ontbrekend) - afschrift van het antwoord van dhr Oberhammer van het Tiroler Landesmuseum Ferdinandeum
Rubrieksletter:Inv. nrs.:BAC-code:Omschrijving:

Archiefbestanddelen