Terug naar zoekresultaten

2.16.100 Inventaris van het werkarchief van J. de Vries, Hoofd Bureau Binnenscheepvaart afdeling Vervoerwezen als lid van de Commissie Normalisatie van de Waterwegen in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.16.100
Inventaris van het werkarchief van J. de Vries, Hoofd Bureau Binnenscheepvaart afdeling Vervoerwezen als lid van de Commissie Normalisatie van de Waterwegen in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel

Auteur

H.B. Misérus

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1978 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Werkarchief J. de Vries, lid Commissie Normalisatie van de Waterwegen in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel
J. de Vries

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1947-1949

Archiefbloknummer

W7

Omvang

; 22 inventarisnummer(s) 0,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven , getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften, kaarten.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Hoofd Bureau Binnenscheepvaart, afdeling Vervoerwezen Directoraat-generaal van het Verkeer Commissie Normalisatie van de Waterwegen in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel
J. De Vries

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het aanwezige materiaal betreft het werkarchief van J. de Vries, hoofd van het Bureau Binnenscheepvaart van het directoraat-generaal van het Verkeer, dat als opdracht had het bestuderen en normaliseren van de waterwegen in de vier noordelijke provincies. Het betreft stukken aangaande het instellen en samenstellen van de commissie, notulen van vergaderingen, correspondentie en kaartenmateriaal.
Specifieke onderwerpen die in het archief aanbod komen hebben relatie tot subcommissies die tot taak hadden het inventariseren van het typen binnenvaartschepen, het bestuderen van de exploitatie van de Drentse Kanalen, het verzamelen van gegevens van kunstwerken gelegen in vaarwegen, en een studie naar het goederenvervoer te water.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Voorgeschiedenis
Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw was sprake van een onbevredigende toestand van de scheepvaartwegen in de vier Noordelijke provincies. In 1901 en 1906 waren respectievelijk door het Technisch Bureau van Hasselt en de Koning te Nijmegen en de toenmalige hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat in Groningen, J.M.W. van Elzelingen, ontwerpen ter verbetering van de waterwegen om en naar Groningen bij Gedeputeerde Staten ingediend. Onderhandelingen over deze ontwerpen tussen provincies Groningen en Friesland bleven echter zonder resultaat. In dit verband mag niet onvermeld blijven de kritiek, die in het het door de Koninklijk Besluit van 4 mei 1905, nr. 51 ingestelde Staatscommissie voor de Binnenschipperij in haar op 27 december 1911 uitgebrachte verslag werd kenbaar gemaakt ten aanzien van de gebrekkige toestand van de vaarwateren in de provincies Groningen en Friesland, welke toestand in hoofdzaak door twee factoren werd bepaald, te weten:
  1. de ongunstige geografische en waterstaakundige ligging van de vaarwateren
  2. de verschillende belangen, welke bij de vaarwateren werden betrokken
Uit de conclusies, weergegeven in het eindverslag van voornoemde commissie blijkt, dat de toestand van de belangrijkste waterwegen in Nederland in het algemeen bevredigend kon worden genoemd, doch dat de vaarwegen in de provincies Groningen en Friesland daarop een ongunstige uitzondering vormden. Na overleg met de Gedeputeerde Staten van Groningen en Friesland, waarin door beide colleges een bijdrage in de kosten van een te verrichten onderzoek werd toegezegd, werd bij brief van 20 juni 1911, no. 241, afdeling Waterstaat, door de toenmalige minister van Waterstaat een commissie ingesteld, bestaande uit een aantal technische rijks- en provinciale ambtenaren, met de opdracht een plan op te stellen om tot verbetering van de scheepvaartweg Groningen-Lemmer te komen. In september 1917 kwam zij met haar werkzaamheden gereed en kon een volledig verslag aan de minister worden aangeboden.
Instelling en werkzaamheden van de Commissie
Omdat het gewenst werd geacht normen vast te stellen ten aanzien van de afmetingen van de in de provincies Groningen, Friesland, Drente en Overijssel gelegen vaarwateren en bijbehorende kunstwerken en van de toelaatbare breedte en diepgang voor de van genoemde vaarwateren gebruikmakende vaartuigen, werd bij beschikking van de minister van Verkeer en Waterstaat van 18 maart 1947, afd. P no. 609I Directie van de Waterstaat, de Commissie Normalisatie van de Waterwegen in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel ingesteld.
Zij kreeg als taak toegewezen het vaststellen van normen. Tevens zouden verschillende vervoerseconomische vraagstukken moeten worden bestudeerd. Om de diverse aspecten van door de commissie te behandelen onderwerpen op een doeltreffende wijze te kunnnen bestuderen, werden vier-subcommissies gevormd; voor goederenbeweging, voor vaarwegen, voor vaartuigen en voor de exploitatie van Drentse kanalen
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
De rechtstitel is (nog) onbekend

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
De archivalia bevonden zich in het algemeen in goede staat. Van een bepaalde ordening was geen sprake. Bij de indeling van de inventaris is er zoveel mogelijk gestreefd om de bescheiden, betrekking hebben op de werkzaamheden van de plenaire commissie, de sub-commissies en de kanaalmaatschappijen bijeen te brengen. Hiermede werd bereikt dat op een doelmatige wijze een overzicht van de activiteiten van het desbetreffende orgaan werd verkregen.
Bescheiden betrekking hebbend op de opheffing van de commissie werden niet in het archief aangetroffen. Een eindrapport was eveneens niet aanwezig. Ook uit een nader ingesteld archiefonderzoek kon daaromtrent niets worden vastgesteld.
Opmerkingen bij de bewerking 2005
Bij de bewerking van het archief is het dhr. Misérus ontgaan, of heeft hij het niet nodig geacht dat in zijn bewerking mee te nemen, dat het niet hét archief van de commissie Normalisatie is, maar het werkarchief van J. de Vries, hoofd van het Bureau Binnenscheepvaart van het directoraat-generaal van het Verkeer, als lid van deze commissie. Alle stukken in dit archief zijn door De Vries als zodanig ontvangen.
De Vries werd speciaal benoemd vanwege de vervoers-economische vraagstukken, bij ministerieel beschikking van 29 september 1947 no. 625I, afd P, Directie van de Waterstaat.
De gedrukte versie van het eindrapport (Rapport van de Commissie Vaarwegen Noorden des Lands) van 1950, is te vinden in de bibliotheek van het Nationaal Archief onder no. 40 H 6

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Werkarchief J. de Vries, lid Commissie Normalisatie van de Waterwegen in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel, nummer toegang 2.16.100, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, J. de Vries, 2.16.100, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar