Terug naar zoekresultaten

2.19.089 Inventaris van het archief van het Nederlands Instituut van Registeraccountants (NIVRA), (1966) 1967-1987

Het archief van het Nederlands Instituut van Registeraccountants bevat voor de periode 1967-1987 stukken van de verschillende commissies, studiegroepen, werkgroepen en bestuurssectoren. Het betreft voornamelijk notulen en agenda's van vergaderingen, brieven en een aantal rapporten. Tevens zijn er jaarverslagen.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.19.089
Inventaris van het archief van het Nederlands Instituut van Registeraccountants (NIVRA), (1966) 1967-1987

Auteur

P.R. de Jager

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1996 (c)

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlands Instituut van Registeraccountants (NIVRA)
Nederlands Instituut Registeraccountants

Periodisering

archiefvorming: 1967-1987
oudste stuk - jongste stuk: 1966-1987

Archiefbloknummer

I27126

Omvang

; 632 inventarisnummer(s) 26,50 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Nederlands Insituut Van Registeraccountants

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van het Nederlands Instituut van Registeraccountants bevat voor de periode 1967-1987 stukken van de verschillende commissies, studiegroepen, werkgroepen en bestuurssectoren. Het betreft voornamelijk notulen en agenda's van vergaderingen, brieven en een aantal rapporten. Tevens zijn er jaarverslagen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Inleiding
Ontstaan van het Nivra
Op 6 maart 1967 trad de Wet op de registeraccountants in werking. Het Nederlands Instituut van Registeraccountants ontstond na een samenvoeging van het Nederlands Instituut van Accountants (NIVA), de Vereniging van Academisch Gevormde Accountants (VAGA), de Nederlandse Broederschap van Accountants en de Unie van Accountants.
Kerntaken Nivra
Het Nivra is een publiekrechtelijke organisatie met de wettelijke taak tot:
  • 'de bevordering van een goede beroepsuitoefening door registeraccountants en de belangenbehartiging en het gemeenschappelijke belang van registeraccountants';
  • 'de zorg voor de eer van de stand der accountants en het verzorgen of doen verzorgen van een opleiding tot het theoretische gedeelte van het accountantsexamen'.
(Wet op de Registeraccountants, artikel 1, lid 3).
Ledenbestand
In het accountantsregister bij het Nivra staan alle registeraccountants ingeschreven. Inschrijving in het register betekent dat de registeraccountant automatisch lid is van de beroepsorganisatie. Uitsluitend leden van het Nivra zijn bevoegd de wettelijke beschermde titel registeraccountant (RA) te voeren.
Functies van Nivra-leden kunnen globaal worden ingedeeld: openbare accountants, overheidsaccountants, interne accountants en accountants, werkzaam in de financieel-administratieve sector.
Taak registeraccountants
Kerntaak van de registeraccountant is waarde toevoegen aan het proces van informatievoorziening in organisaties. De registeraccountant bekijkt de financile administratie van organisaties; hij beoordeelt informatiestromen en controleert de betrouwbaarheid van financiële gegevens. Wanneer de controlewerkzaamheden daar aanleiding toe geven, brengt hij bovendien advies uit over de informatievoorziening. Een belangrijke taak van de registeraccountant is dan ook het afgeven van een accountantsverklaring bij een financiële verantwoording.
Zelfregulering en tuchtrechtspraak
De regelgeving wordt zoveel mogelijk door de beroepsgroep zelf ontwikkeld en vastgesteld. Het Nivra is een publieksrechtelijke organisatie, die bij wet verordenende bevoegdheid heeft gekregen. Dat betekent dat het Nivra verordeningen en richtlijnen voor de beroepsgroep van registeraccountants ontwerpt en vaststelt. Belangrijke verordeningen en richtlijnen zijn respectievelijk de Gedrags- en beroepsregels (GBR) en de Richtlijnen voor de Accountantscontrole.
Inschrijving in het register verplicht de registeraccountant tot naleving van de beroepsregels. Bij schending van deze regels kan de registeraccountant, na een klacht van het Nivra zelf of van derden, ter verantwoording worden geroepen door de tuchtrechter. Op deze wijze wordt de gebruiker van accountantsdiensten beschermd en de kwaliteit van de dienstverlening gewaarborgd.
Internationale contacten
Het Nivra hecht veel waarde aan het onderhouden van internationale contacten. Deze zijn van groot belang vanwege de steeds verdergaande internationalisering, die van invloed is op de beroepsuitoefening van de registeracountants in Nederland. Op internationaal niveau onderhoudt het Nivra contacten met buitenlandse accountantsorganisaties:
  • Federation des Experts Comptables Europeens (FEE)
  • International Federation of Accountants (IFAC)
Tevens speelt het Nivra een actieve rol in het International Accounting Standards Committee (IASC) dat de zogenaamde International Accounting Standards ontwikkelt.
De structuur van het Nivra
De ledenvergadering en het bestuur
De ledenvergadering is het hoogste orgaan binnen het Nivra met beslissende bevoegdheid. Minimaal een keer per jaar wordt een bijeenkomst van de ledenvergadering gehouden. Het bestuur onder leiding van de voorzitter legt jaarlijks verantwoording af aan de ledenvergadering. Bij de voorbereiding en de uitvoering van het beleid wordt het bestuur bijgestaan door adviescommissies en het Nivra-bureau.
Commissies
Het Nivra beschikt over een uitgebreid netwerk van commissies en werkgroepen onder leiding van het College voor Beroepsvraagstukken die een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het accountantsberoep.
Tot hun takenpakket behoort het vroegtijdig signaleren van nieuwe ontwikkelingen en inzichten in binnen- en buitenland en het verrichten van studies uitmondend in richtlijnen, studierapporten of discussienota's over actuele onderwerpen. Ook houden zij zich bezig met het geven van voorlichting aan de leden, het bevorderen van de gedachtenwisseling tussen leden en het verlenen van medewerking aan studieconferenties. Deze commissies adviseren het bestuur gevraagd of ongevraagd. Voor afzonderlijke vraagstukken kunnen specifieke werkgroepen worden gevormd.
Overlegorganen
Registeraccountants zijn werkzaam in verschillende functies. Voor elke categorie kent het Nivra een overlegorgaan waarin onderwerpen besproken worden die van belang zijn voor de desbetreffende functie.
Kringen
Het Nivra heeft een tiental kringen ingesteld waar Nivra-leden elkaar op regionaal niveau kunnen ontmoeten. Doel van de kringen is onder meer het versterken van de onderlinge band tussen de leden van het Nivra en het bevorderen van de gedachtenwisseling over beroepsvraagstukken.
Onderwijs & Examens
De verantwoordelijkheid voor het Nivra-onderwijs berust bij het Algemeen Bestuur Onderwijs Nivra (ABON). De leden van het Nivra hebben zitting in het onafhankelijke examenbureau dat zorg draagt voor het accountantsexamen. Bovendien is het examenbureau belast met de erkenning van de universitaire accountantsexamens als basis voor de inschrijving in het Nivra-register. Een groot aantal registeraccountants levert een bijdrage aan het Nivra-onderwijs in onderwijs en/of examencommissie. Deze commissies zijn per vak belast met het bepalen van het onderwijsprogramma en het vervaardigen van examens. Tevens zijn veel leden bij de opleiding betrokken als docent en/of examinator.
Voortgezette Educatie Registeraccountants
De voortgezette educatie van registeraccountants vindt plaats onder auspiciën van de Commissie Voortgezette Educatie Registeraccountants (VERA). Deze werd ingesteld op 2 december 1974. De afdeling VERA draagt zorg voor het aanbieden en organiseren van cursussen, seminars en conferenties over actuele maatschappelijke ontwikkelingen op het terrein van de accountancy.
Contextbeschrijvingen
Algemeen
Na de inwerkingtreding van het Nivra kwam er in 1968 een einde aan de Commissie van Advies inzake Beroepsaangelegenheden (CAB). Door de toename van het zich uitbreidende bestuurs- en commissiewerk werd door de herstructureringscommissie de commissiestructuur herzien.
Het bestuur gaf de voorkeur aan commissies die rechtstreeks aan haar zouden rapporteren. Zo werd in de periode 1968/69 de CAB opgesplitst een Commissie van Advies inzake Jaarverslaggeving (CAJ), een Commissie van Advies inzake Toepassing van de Beroepsregelen (CTB), een Commissie van Advies inzake Controlemethodieken(CCM) en een Commissie van Advies inzake Organisatievraagstukken (CAO).
De CCM meende dat de term "controlemethodieken" te beperkt was. Na beraad besloot men om tot een naamswijziging over te gaan, zo ontstond in 1968 de Commissie van Advies inzake Controlevraagstukken (CCV).
Het Nivra-bestuur stelde in 1973 het College voor beroepsvraagstukken in, dat alle commissies overkoepelde.
De Commissie van Advies Inzake Organisatievraagstukken (CAO) werd in 1980 voortgezet als Commissie van advies inzake bedrijfseconomische en organisatorische vraagstukken (CBO).
A. Commissies, werkgroepen en organen
Benoemingscommissie (BenCo)
Taakopdracht: het benoemen van commissieleden voor de verschillende commissies binnen het Nivra.
Periode: 1970-
Bibliotheekcommissie (BiCo)
Taakopdracht: adviseren van het bestuur van het Nivra omtrent het beleid m.b.t. de bibliotheek van het Nivra.
Periode: 1973-
Commissie Beroepspensioenverzekering Accountants (BPV)
Taakopdracht: onderzoeken welke wensen en behoeften er bestaan bij register-accountants m.b.t. pensioenregelingen, nagaan welke mogelijkheden er zijn om invloed uit te oefenen op het ontwerp raamwet voor beroepspensioenverzekeringen, alsmede nagaan of er mogelijkheden zijn voor een samenwerking op dit gebied met andere vrije beroepsbeoefenaren.
Periode: 1968-1969
Commissie beroepsvoorlichting (BV)
Taakopdracht: het geven van gerichte en gespecialiseerde voorlichting over het accountantsberoep, d.w.z. inlichtingen verschaffen over het beroep, de positie daarvan in de samenleving, de eisen welke het beroep en de daarvoor geldende opleiding stelt en de perspectieven die dat biedt.
Zie: dossier "Beroepsvoorlichting".
Periode: 1972-1987
Commissie van Advies inzake Beroepsaangelegenheden (CAB)
Taakopdracht:
  • het bestuderen en voorlichting geven over gepubliceerde accountantsverklaringen.
  • het opstellen van voorschriften m.b.t. de inrichting van de balans en de verlies- en winstrekening
  • het bestuderen van het verschijnsel dat leden die in het openbare beroep werkzaam zijn, beheersfuncties vervullen en wat de consequenties hiervan zijn voor de onafhankelijkheid van de accountant
  • onderzoeken wat de gevolgen zijn van administratieve automatisering voor controlerende arbeid van de accountant
  • onderzoeken van het gebruik van steekproeven in de accountantscontrole
  • onderzoeken van vraagstukken die voor de beroepsuitoefening in dienst van de overheid van belang zijn
Zie ook: dossiers Bestuur Commissie van Advies Inzake Beroepsaangelegenheden (BCAB) Accountantsverklaringen (H)
Periode: 1966-1968
Commissie van Advies inzake Jaarverslaggeving (CAJ)
Taakopdracht: het verrichten van studies op het gebied van jaarverslaggeving met als doelstelling aanbevelingen te kunnen geven hierover.
Periode: 1969-
Commissie van Advies Inzake Organisatievraagstukken (CAO)
Taakopdracht: verrichten van studies inzake de opvattingen en inzichten m.b.t. onderwerpen op het gebied van de interne organisatie, alsmede de ontwikkelingen daarvan in Nederland en in het buitenland. De CAO werd in 1980 voortgezet als CBO.
Zie; Dossiers Bestuur Commissie van Advies Inzake Organisatievraagstukken (BCAO)
Periode: 1961-1980
Commissie van Advies inzake Automatiseringsvraagstukken (CAV)
Taakopdracht: het bestuderen van de organisatie- en controlevraagstukken van de automatisering. De CAV is ontstaan door een samenvoeging van de subcommissie Voorlichting Elektronica van de Cao en de subcommissie controle en automatisering van de CCV.
Periode: 1980-
Commissie van advies inzake Bedrijfseconmische en Organisatorische vraagstukken (CBO)
Taakopdracht: verrichten van studies betreffende bedrijfseconomische zaken alsmede de opvattingen en inzichten m.b.t. onderwerpen op het gebied van de interne organisatie en ontwikkeling daarvan in Nederland en in het buitenland. De CAO werd in 1980 voortgezet als de CBO.
Periode: 1980-
College van beroepsvraagstukken (CBV)
Taakopdracht: op eigen initiatief of op verzoek van het bestuur adviseren over het beleid ten aanzien van de door accountants te vervullen functies, in het kader van maatschappeljke en vaktechnische ontwikkelingen. Het CBV coördineert de arbeid die de op het gebied van de vaktechniek werkzame commissies van bijstand verricht. De onder haar ressorterende subcommissies waren: de CAJ, CAO, CCV, en COR.
Periode: 1972-
Commissie Beroepsethiek Artikel 6 (CBE Artikel 6)
Taakopdracht: onderzoeken doen naar "de vermelding van een andere functie dan die van de accountant, in het bijzonder in het verband van artikel 6 GBR,"(artikel 6 valt buiten het zuivere vakgebied van de accountant, stukken waarvan men aanneemt dat ze zijn gecontroleerd, zijn werkelijkheid niet aan accountantscontrole onderworpen geweest)
Periode: 1986-1987
Commissie Elmendorf (CoElm)
Taakopdracht: onderzoek doen naar de harmonisatie van het vennootschapsrecht.
Periode: 1967-1968
Commissie van advies inzake Controlemethodieken (CCM)
Taakopdracht: het verrichten en begeleiden van studies betreffende de opvattingen en inzichten, zowel in Nederland als in het buitenland, m.b.t. onderwerpen op het gebied van controle. Er zijn geen dossiers van deze commissie. Deze commissie ging in het jaar van haar ontstaan over in de Commissie van advies inzake Controlevraagstukken (CCV).
Periode: 1969
Commissie van advies inzake Controlevraagstukken (CCV)
Taakopdracht:
  • het verrichten van studie betreffende opvattingen en inzichten, alsmede de ontwikkelingen op het gebied van controlevraagstukken in Nederland en in het buitenland.
  • Onderzoeken of het wenselijk en mogelijk is voor groepen van gelijksoortige gevallen aanbevelingen voor algemene richtlijnen op te stellen.
  • Voorlichting geven aan leden en het bevorderen van de gedachtenwisseling tussen de leden en in het kader daarvan meewerken aan studiebijeenkomsten.
  • Periode: 1969-
Commissie tot voorbereiding van een Herziening van de Beroepsregelen (CHB)
Taakopdracht: het doen van voorstellen om te komen tot herziening van
de beroepsregelen. Onder het CHB vallen de volgende werkgroepen:
  • vormen van beroepsuitoefening
  • collectieve verantwoordelijkheid
  • verklaringen
  • gedragsregels en ordemaatregelen
  • onafhankelijkheid (incommpatibiliteit)
  • zwijgplicht (geheimhoudingsplicht)
Zie: dossier "Bestuur Commissie ter Herziening van de Beroepsregelen" (BCHB).
Periode: 1970-1977
Commissie Maeijer (CM)
Taakopdracht: het afgrenzen van de taken en bevoegdheden van registeraccountants en en accountants-administratieconsulenten.
Periode: 1980-1981
Commissie ondernemingsrecht (COR)
Taakopdracht: het bestuderen van verschijnselen op het gebied van het ondernemingsrecht zowel nationaal als in E.E.G. verband, voor zover deze van betekenis zijn voor de controle- en adviesfunctie van de accountant.
Periode: 1971-1986
Commissie van advies inzake de Toepassing van de Beroepsregelen (CTB)
Taakopdracht: het verrichten van studies betreffende de opvattingen en inzichten, zowel in Nederland als in het buitenland, omtrent onderwerpen op het terrein van de toepassing van de beroepsregelen.
Zie: dossier Bestuur Commissie inzake Toepassing Beroepsregels (BCTB)
Periode: 1969-1986
Commissie Toekomstverkenning (CTV)
Taakopdracht: het hoofddoel van deze commissie was om een rapport te produceren teneinde de discussie tussen accountants in vergadering op gang te brengen. Het rapport was gericht op het toekomstdenken over de maatschappij in het algemeen en de accountant in het bijzonder. De doelstelling van het rapport was om leden en studenten tot actief denken en handelen aan te zetten.
Periode: 1970-1973
Contactorgaan Registeraccountants - Accountantsadministratieconsulenten (CORA)
Taakopdracht: overleg tussen de beide beroepsgroepen m.b.t. wettelijke regelingen in accountantsberoep.
Zie ook: dossiers betreffende de Accountant Administratie Consulenten (AA en AAC)
Periode: 1975-1979
Doelstelling en inhoud van de opleiding (DIO)
Taakopdracht:
  • de Projectgroep heeft zich bezig gehouden met het onderwijsbeleid op langere termijn, gericht op doelstelling, inhoud en structuur van de Nivra-opleiding tot registeraccountant
  • doelstelling was daarbij om te komen tot een discussierapport met aanbevelingen.
Periode: 1980-1981
Instituutsraad (IR)
Taakopdracht: het opstellen van een nota inzake het beleid op langere termijn, met als uitgangspunt de taak die in de Wet op de registeraccountants aan het Nivra is opgedragen; deze bestaat uit vier onderdelen:
  • de bevordering van een goede beroepsuitoefening
  • de behartiging van het gemeenschappelijk belang der registeraccountants
  • de zorg voor de eer van de stand
  • het verzorgen van een opleiding tot registeraccountant
Zie ook: dossiers van de voorlopige "Instituutsraad". (VIR)
Periode: 1985-1993
Inventarisatie Beroepsregels (INVB)
Taakopdracht: inventarisatie knelpunten beroepsregels registeraccountants.
Periode: 1968-1972
Redactie Raad (RR)
Taakopdracht: het doen verschijnen van het tijdschrift "De accountant".
Periode: 1974-
Stichting Militair Fonds (MA)
Taakopdracht: het doen van onderzoek naar de controlerende taak van de accountant in de krijgsmacht en welke rol vervult hierbij de officier-registeraccountant in opleiding.
Periode: 1972-1982
Stichting voor de Jaarverslaggeving
Taakopvatting: richting geven aan de jaarverslaggeving in Nederland. Dit wordt geconcretiseerd door het opstellen en publiceren van richtlijnen voor de jaarverslaggeving. Het uitvoerend orgaan van de stichting voor de jaarverlslaggeving is de Raad voor de jaarverslaggeving (RJ).
Zie: dossier "Bestuur Stichting voor de jaarverslaggeving" (BSJ).
Periode: 1983-
Studiegroep Werkterrein Interne Accountants (SWIA)
Taakopdracht: onderzoek instellen naar en voorstellen doen m.b.t. dewerkingssfeer van verklaringen en andere mededelingen van interne accountants, opdat een doelmatige vervulling van de accountantsfunctie kan worden gerealiseerd.
Zie ook: dossiers "Gedrags- en Beroepsregels interne accountants" (GBR-IA) en "Gedrags- en Beroepsregels Interne accountants-ontwerp" (GBR-IA-Ont)
Periode: 1973-1977
Voortgezette Educatie Registeraccountants (VERA)
Taakopdracht:
  • het doen van aanbevelingen aan het bestuur alsmede het ontwikkelen van programma's van voortgezette educatie
  • na goedkeuring van het bestuur uitvoeren van programma's van voortgezette educatie
  • het geven van voorlichting aan leden over ontwikkelde programma's
  • het onderhouden van contacten met organen en instellingen die zich bezig houden op het terrein van permanente educatie
Periode: 1974-
Werkgroep advies inzake de eventuele consequenties voor de accountantsverklaring van de status en "zeggenskracht" van de Richtlijnen van het Tripartite overleg (ARTO)
Taakopdracht: richtlijnen voor de jaarverslaggeving een meer bindende kracht toekennen.
Periode: 1980-1981
Werkgroep Dynamische Functieanalyse (WDF)
Taakopdracht: onderzoeken welke nieuwe functies zich hebben voorgedaan, te peilen welke nieuwe functies in de komende jaren worden verwacht en de relatie daarvan met bestaande functies te onderzoeken.
Periode: 1976-1981
Werkgroep Herziening Goedkeurende Accountantsverklaring (HGA)
Taakopdracht:
  • onderzoeken of er aanleiding bestaat de standaardtekst voor de goedkeurende verklaring bij jaarrekeningen, opgesteld op basis van de Aanpassingswet vierde EG-richtlijn te wijzigen. De conclusie en (eventuele) voorstellen worden vastgelegd in een concept-meningsuiting.
  • in de ontwerp-meningsuiting zal worden aangegeven welke probleemgebieden m.b.t. de standaardtekst door de werkgroep worden onderkend.
Periode: 1969-1976
Werkgroep Herziening Verklaringenstelsel (WHV)
Taakopdracht: voorstellen doen voor de bewoording van accountantsverklaringen, die reikwijdte en strekking voor zowel gebruikers als beroepsgenoten duidelijk weergeven, daarbij onderscheid makend tussen verklaringen bij jaarrekeningen en bij andere verantwoordingen.
Periode: 1983-1987
Werkgroep inventarisatie herziening regelen beroepsuitoefening registeraccountants (WIR)
Taakopdracht: het bestuur adviseren welke onderwerpen de aandacht dienen te hebben bij de voorgenomen herziening van de regelen beroepsuitoefening registeraccountants.
Zie ook: dossier "Inventarisatie wijziging Regelen Beroepsuitoefening (INV-R).
Periode: 1968-1969
Werkgroep Nivra Structuur Vervolg (NSV)
Taakopdracht: het veranderen van de organisatiestructuur.
De voorlopers van deze werkgroep waren de Stuurgroep Strategie (SS) en de Werkgroep Nivra Structuur (NS).
Periode: 1983-1984
B. Bestuurssectoren en hun onderwerpsgebied
  • Sector I - Beroepsvraagstukken
    Periode: 1973-1983
  • Sector II - Beroepsregelen
    Periode: 1971-1983
  • Sector III - Onderwijs
    Periode: 1971-1983
  • Sector IV - Publiciteit
    Periode: 1971-1983
  • Sector V - Buitenland
    Periode: 1971-1983
  • Sector VI - Onderwijs
    Periode: 1971-1983
  • Sector VII - Financiën
    Periode: 1971
De sectoren dienen op het hun toegewezen terrein te zorg te dragen voor:
  1. de waarneming van alle aangelegenheden, die van belang zijn voor het bestuur
  2. de informatie hierover aan het bestuur
  3. de voorbereiding van beslissingen door het dagelijks bestuur
  4. de voorbereiding van beleidsvorming en -formulering door het algemeen bestuur
In 1983 werd gekozen voor een andere sectorindeling:
  • Sector A: Beroepsreglementering
    Periode: 1983-
  • Sector B: Beroepsvraagstukken
    Periode: 1983-
  • Sector C: Onderwijs
    Periode: 1983-
Geschiedenis van het archiefbeheer
De oorspronkelijke ordening van de dossiers:
Binnen de archivering van het Nivra wordt per dossier een doornummeringssysteem gehanteerd. Het aantal pagina's doornummeringen wordt achter dossierafkorting vermeld.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Rubrieken
In de inventaris komen verschillende rubrieken voor:
  • dossiers die voortvloeien uit handelingen van commissies
  • dossiers die voortvloeien uit de handelingen van werkgroepen
  • dossiers die voortvloeien uit handelingen van bestuurssectoren
  • overige dossiers, die niet voortvloeien uit een van de bovengenoemde organen
In het hoofdstuk contextbeschrijving worden de opgenomen commissies en werkgroepen beschreven met hun taakopdracht en de periode die ze bestrijken.
In het hoofstuk bestuurssectoren wordt aangegeven wat het onderwerpsgebied is van de verschillende bestuurssectoren.
In de inleiding van de inventaris is een alfabetische lijst opgenomen van de beschreven dossiers.
Hieronder is een afkortingenlijst opgenomen van de opgenomen rubrieken. Achter de afkortingscode staat de naam van de rubriek voluit. De inventarisnummers worden hierachter vermeld.
Indien aanwezig worden opgenomen indexen vermeld, helaas is dit lang niet altijd het geval geweest.
Binnen de opgenomen dossiers zijn hier en daar wat lacunes.
Alfabetische lijst van alle opgenomen dossiers
  • Accountant Administratieconsulenten (AA)
  • Accountant Administratieconsulenten (AAC)
  • Accountantsverklaring (H)
  • Algegemeen Bestuur Onderwijs NIVRA (ABON)
  • Benoemingscommissie (BenCo)
  • Benoemingscommissie (BenCo-Not)
  • Bestuur Commissie inzake toepassing beroepsregels (BCTB)
  • Bestuur Commissie ter Herziening van de Beroepsregelen Registeraccountants (BCHB)
  • Bestuur Commissie van Advies inzake Beroepsaangelegenheden (BCAB)
  • Bestuur Commissie van Advies inzake Organisatievraagstukken - Notulen (CAO-Not)
  • Bestuur Diversen (B-Div)
  • Bestuur Documentatie (B-Doc)
  • Bestuur Internationaal (B-Int)
  • Bestuur Notulen vergaderingen (B-Not)
  • Bestuur Sector I: Documentatie (S I-Doc)
  • Bestuur Sector I: Informatie (S I-Inf)
  • Bestuur Sector I: Notulen (S I-Not)
  • Bestuur Sector II: Documentatie (S II-Doc)
  • Bestuur Sector II: Herziening Beroepsregels Overheidsaccountants (S II-HBIA)
  • Bestuur Sector II: Informatie (S II-Inf)
  • Bestuur Sector II: Notulen (S II-Not)
  • Bestuur Sector II: Studiegroep werkterein Interne accountants (S-II-SWIA)
  • Bestuur Sector III: Documentatie (S III-Doc)
  • Bestuur Sector III: Informatie (S III-Inf)
  • Bestuur Sector III: Notulen (S III-Not)
  • Bestuur Sector IV: Documentatie (S IV-Doc)
  • Bestuur Sector IV: Informatie (S IV-Inf)
  • Bestuur Sector IV: Notulen (S IV-Not)
  • Bestuur Sector V: Documentatie (S V-Doc)
  • Bestuur Sector V: Informatie (S V-Inf)
  • Bestuur Sector V: Notulen (S V-Not)
  • Bestuur Sector VI: Documentatie (S VI-Doc)
  • Bestuur Sector VI: Informatie (S VI-Inf)
  • Bestuur Sector VI: Notulen (S VI-Not)
  • Bestuur Sector VII: Documentatie (S VII-Doc)
  • Bestuur Sector VII: Informatie (S VII-Inf)
  • Bestuur Sector VII: Notulen (S VII-Not)
  • Bestuur Sector A: Documentatie (SA Doc)
  • Bestuur Sector A: Informatie (SA Inf)
  • Bestuur Sector A: Notulen (SA Not)
  • Bestuur Sector B: Documentatie (SB Doc)
  • Bestuur Sector B: Informatie (SB Inf)
  • Bestuur Sector B: Notulen (SB Not)
  • Bestuur Sector C: Documentatie (SC Doc)
  • Bestuur Sector C: Informatie (SC Inf)
  • Bestuur Sector C: Notulen (SC Not)
  • Bestuur Stichting voor de Jaarverslaggeving (BSJ)
  • Bestuurscollege (BC)
  • Bestuurscollege Financiën (BC-FIN)
  • Bestuurscollege Vereniging van Accountancy Studenten (BC-VAS)
  • Bibliotheekcommissie (BiCo)
  • Bibliotheekcommissie (BiCo-Not)
  • College voor Beroepsvraagstukken - Notulen (CBV-Not)
  • Commissie Automatiseringsvraagstukken - Notulen (CAV-Not)
  • Commissie Bedrijseconomische en Organisatorische Vraagstukken - Notulen (CBO-Not)
  • Comissie Beroepsethiek artikel 6 (CBE-Artikel 6)
  • Commissie Beroepspensioenverzekering B.P.V. (BPV)
  • Commissie Beroepsvoorlichting (BV)
  • Commissie Elmendorf (CoElm)
  • Commissie Herziening Beroepsregels - Diversen (CHB-Div)
  • Commissie Herziening Beroepsregels Overheidsaccountants (CHB-OA)
  • Commissie Herziening Beroepsregels Overheids Accountants Ontwerp Verordening GBR (CHB-Ont)
  • Commissie Herziening Beroepsregels: plenaire handelingen (CHB-PH)
  • Commissie Herziening Beroepsregelen: werkgroep vormen van beroepsuitoefening (werkgroep b) (CHB-WB)
  • Commissie Herziening Beroepsregelen: werkgroep collectieve verantwoordelijkheid (CHB-WC)
  • Commissie Herziening Beroepsregelen: werkgroep ordemaatregelen en gedragsregels (CHB-WG)
  • Commissie Herziening Beroepsregelen: werkgroep redactie (CHB-WR)
  • Commissie Herziening Beroepsregelen: werkgroep verklaringen (CHB-WV)
  • Commissie Herziening Beroepsregelen: werkgroep zwijgplicht (CHB-WZ)
  • Commissie Herziening Beroepsregelen; wijzigingen voorontwerp (CHB-W)
  • Commissie Maeijer (CM
  • Commissie Toekomstverkenning
  • Commissie van Advies inzake Beroepsaangelegenheden (CAB)
  • Commissie van Advies inzake Controlevraagstukken (CCV)
  • Commissie van advies inzake Jaarverslaggeving - Notulen (CAJ-Not)
  • Commissie van Advies inzake Ondernemingsrecht - Notulen (COR-Not)
  • Commissie van Advies inzake Organisatievraagstukken - Not (CAO-Not)
  • Commissie van Advies Inzake Toepassing van Beroepsregelen - Notulen (CTB-Not)
  • Commissie van bijstand Inzake de Toepassing van de Regelen Beroepsutoefening Registeraccountants - Notulen (CTB)
  • Contactorgaan Registeraccountants-Accountantsadministratieconsulenten (CORA)
  • Curatorium (CUR)
  • Curatorium - V (Cur-V)
  • Dagelijks Bestuur (DB)
  • Dagelijks Bestuur Nivra Onderwijs (D-BON)
  • Dagelijks Bestuur Nivra Onderwijs: Informatie (DBON-Inf)
  • Dispensatie niet-registeraccountants (DISP-NIET RA)
  • Dispensatie Rechtspersonen (DISP-RP)
  • Documentatie Accountant Administratieconsulenten (B-Doc AA)
  • Doelstelling en Inhoud van de Opleiding (DIO)
  • Examenbureau (EB)
  • Financiën bestuurscollege ( BC-Fin)
  • Gedrags- en Beroepsregels Interne Accountants (GBR-IA)
  • Gedrag- en Beroepsregels Interne Accountants Ontwerpinterpretatie (GBR-IAONT)
  • Herziening Goedkeurende accountantsverklaring (HGA)
  • Instituutsraad (IR)
  • Inventarisatie Beroepsregels (INV-B)
  • Inventarisatie wijziging Regelen Beroepsuitoefening Registeraccountants (INV-R)
  • Jaarverslag NIVRA (JV-NIVRA)
  • Jaarverslag NIVRA opleiding en examen
  • NIVRA Structuur (NS)
  • Onderwijsbureau (OB)
  • Ontwerpverordeningen (OV)
  • Rapportering Werkgroep Inventarisatie wijziging Regelen Beroepsuitoefening Registeraccountants (R-WIR)
  • Regelen Beroepsuitoefening Registeraccountants (RBR)
  • Redactie Raad (RR)
  • Stafbesprekingen (ST)
  • Stichting NIVRA-Fonds Militaire administratie (MA)
  • Studiegroep werkterein interne accountants (SWIA)
  • Stuurgroep Commissie van advies inzake Jaarverslaggeving (CAJ-Stuurgroep)
  • Stuurgroep strategie (SS)
  • Uitwerkingenstaat van het Algemeen en Dagelijks Bestuur (US)
  • Verordening GBR (CHB-Ont)
  • Voorontwerp van de Verordening houdende Gedrags- en beroepsregels Registeraccountant (Ontwerp GBR)
  • Voortgezette Educatie Registeraccountants - Notulen (VERA-Not)
  • Voorlopige Instituutsraad (VIR)
  • Voorwaarden Inzake Verantwoordelijkheid Accountansexamen (VIVA)
  • Werkgroep advies inzake de eventuele consequenties voor de Accountantsverklaring van de de status en "zeggenskracht" van de Richtlijnen van het Tripartite Overleg (Arto)
  • Werkgroep Dynamische Functieanalyse (WDF)
  • Werkgroep Herziening Beroepsregels Interne accountants (WHB-IA)
  • Werkgroep Herziening Verklaringenstelsel (WHV)
  • Werkgroep Inventarisatie Regelen Beroepsuitoefening Registeraccountants (RBR)
  • Werkgroep Inventarisatie wijziging Regelen Beroepsuitoefening Registeraccountants (WIR-INV/R)
  • Wetsontwerp Nadere Regelen betreffende het Accountantswezen (WRO)
  • Werkgroep NIVRA-Structuur Vervolg (NSV)
Selectie en vernietiging
Selectiecriteria
Door gebruik te maken van de in de inventaris opgenomen dossiers kan men een reconstructie maken van het handelen van het NIRA in de periode 1967-1987.
Bewaard worden:
  1. Stukken die het beleid, de doelstelling en de werkwijze van het Nivra weergeven. Hierbij kan men denken aan bescheiden betreffende beleidsvoorbereiding, beleidsbepaling en beleidsevaluatie. Kortom alle bestuursstukken die een grote beleidswaarde hebben voor het Nivra. Het betreft hier handelingen voortvloeiend uit de taak "het bevorderen van een goede beroepsuitoefening door de registeraccountants en het behartigen van hun gemeenschappelijk belang."
    • alle vergaderstukken van bestuurssectoren en het algemeen bestuur.
    • vergaderstukken van commissies van bijstand.
    • vergaderstukken van overlegorganen.
    • stukken betreffende de uitgave van het blad "De accountant", dit betreft vergaderstukken van de Redactieraad.
    • stukken betreffende de beroepsvoorlichting.
  2. Stukken betreffende de totstandkoming/wijziging van de Gedrags- en beroepsregels. Het betreft hier handelingen die voortvloeien uit de taak " de zorg voor de de eer van de stand van de accountants".
  3. Stukken betreffende de opleiding tot registeraccountant.
    • vergaderstukken Algemeen Bestuur Onderwijs Nivra
    • vergaderstukken van het Examenbureau, Bestuurscollege van het Examenbureau en het Curatorium.
  4. Het betreft hier handelingen die voortvloeien uit de taak " het verzorgen van een opleiding tot het theoretisch gedeelte van het accountantsexamen".
  5. Stukken die op zichzelf vernietigbaar zijn, maar die in het logisch verband niet gemist kunnen worden.
  6. Niet bewaard worden dossiers zonder beleidsgevolgen.
Verantwoording van de bewerking
De beschreven periode in de inventaris bestrijkt het tijdvak 1967 tot en met 1987. De vorige inventaris bestreek de periode 1894 tot en met 1967. Een aantal dossiers hebben de beschreven periode met een jaar overschreden. De omvang van het archief omvat 28 strekkende meters. Er geldt geen openbaarheidsbeperking ten aanzien van de opgenomen dossiers.
Ordening
Omdat de beschreven periode slechts twintig jaar bestrijkt is er gekozen voor een alfabetische ordening i.p.v een zaaksgewijze ordening. De inventaris is niet geheel alfabetisch geordend.
Vetgedrukt is aangegeven de rubrieksnaam tot welke de dossiers toebehoren. Achter de rubrieksnaam wordt aangegeven hoeveel banden tot één rubriek behoren.
Voor iedere dossierband staat het unieke dossiernummer in de linker kantlijn aangegeven.
Onder de rubrieksnaam staat een omschrijving van de aard van de stukken, eventueel aangevuld met bijzonderheden omtrent de rubriek.
Achter het unieke dossiernummer wordt per band aangegeven welke periode het betreft en de afkorting van het dossier.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlands Instituut van Registeraccountants (NIVRA), nummer toegang 2.19.089, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Nederlands Instituut Registeraccountants, 2.19.089, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Bijlagen

Overzicht van geraadpleegde bronnen De Accountant, 1967-1987. Amsterdam, Nivra. Hoofdstukken uit de geschiedenis van het Nederlandse accountantsberoep na 1935 / P.E. de Hen, J.G., Berendsen, J.W. Schoonderbeek. Assen: Van Gorcum, 1995. Jaarverslag Nivra , 1967-1987. Amsterdam, Nivra. Het Koninklijk Nivra in beeld. Amsterdam, Nivra, 1995. Van R.B.R. tot GBR: de behandeling van de voorstellen tot het vaststellen van de verordening Gedrags- en Beroepsregels Registeraccountants door de ledenvergadering van het NIVRA , Amsterdam, Nivra, 1975. Vlijmen, L.M.M. van. Het Nivra-Archief: "Orde uit "Wan-Orde" . Amsterdam, 1993.
Lijst van coderingen gebruikt bij de samenstelling van de dossiers
code omschrijving inv.nrs.
AA Accountant Administratie Consulenten 1
AAC Accountant Administratie Consulententen 2-4
ABON Algemeen Bestuur Onderwijs 5-14
ARTO Werkgroep advies inzake de eventuele consequenties voor de accountantsverklaring van de status en " zeggenskracht " van de Richtlijnen van het Tripartiete Overleg 15
B-DIV Bestuur Diversen 16-25
B-DOC Bestuur Documentatie 26-46
B-Doc AA Documentatie Accountant Administratieconsulenten 47
B-INT Bestuur Internationaal 48-49
B-NOT Bestuur Notulen 50-83
BC Bestuurscollege 84-101
BC-FIN Bestuurcollege Financiën 102
BC-VAS Bestuurscollege Vereniging van Accountancy studenten 103
BCAB Bestuur Commissie van Advies inzake Beroepsaangelegenheden 104-105
BCAO Bestuur Commissie van Advies inzake Organisatievraagstukken 106-107
BCHB Bestuur Commissie ter Herziening van de Beroepsregelen 108
BCTB Bestuur Commissie Commissie inzake Toepassing Beroepsregels 109
BenCo Benoemingscommissie 110-114
BenCo-Not Benoemingscommissie Notulen 115-118
BiCo Bibliotheekcommissie 573-577
BiCo-Not Bibliotheekcommissie Notulen 578-579
BPV Commissie Beroepspensioen- verzekering voor registeraccountants B.P.V. 580-581
BSJ Bestuur Stichting voor de jaarverslaggeving 119-120
BV Commissie Beroepsvoorlichting 582-590
CAB Commissie van Advies inzake Beroepsaangelegenheden 121-124
CAJ- NOT Commissie van Advies inzake Jaarverslaggeving Notulen 125-131
CAJ- Stuur groep Stuurgroep Commissie van advies inzake jaarverslaggeving 132-133
CAO-NOT Commissie van Advies inzake Organisatievraagstukken Notulen 134-136
CAV-NOT Commissie van Au tomatise ringsvraag stuk ken Notulen 137-138
CBE-Artikel 6 Commissie Beroepsethiek Artikel 6 591
CBO-NOT Commissie Bedrijfs economi sche vraagstukken Notu len 139-140
CBV-NOT College van Beroepsvraagstuk ken Notu len 141-148
CCV Commissie van Ad vies inzake con trolevraagstuk ken 149-168
CHB-DIV Commissie Herzie ning Beroepsregels Di versen 169
CHB-OA Commissie Herzie ning Beroeps regels Overheids - ac coun t ants 170-172
CHB-ONT Commisse Herziening Beroepsregels Overheidsaccoun tants Ontwerp GBR 173
CHB-PH Commissie Herzie ning Be roepsregels Plenaire handelin gen 174-180
CHB-W Commissie Herzie ning beroeps regels/ Wijzigen voorontwerp 181
CHB-WB Commissie Herzie ning beroeps regels/ Werkgroep beroepsregels 182-184
CHB-WC Commissie Herzie ning beroeps regels/ Werkgroep collectieve ver ant woordelijkheid 185
CHB-WG Commissie Herzie ning beroeps regels/ Werkgroep ordemaat rege len en gedrags regels 186
CHB-WR Commissie Herzie ning beroeps regels/ Werkgroep redactie 187
CHB-WV Commissie Herzie ning beroepsregels/ Werk groep ver kla ringen 188
CHB-WZ Commissie Herziening beroeps regels/ Werkgroep zwijgplicht 189
CM Commissie Maeyer 190-191
CoElm Commissie Elmendorff 592-594
COR-NOT Commissie van Advies Inza ke Onderne mingsrecht Notu len 192
CORA-NOT Contactorgaaan Registeraccountants- Ac countant administratie-con sulenten Notulen 193-195
CTB Commissie van bijstand inzake de Toepassing van de regelen beroepsuit oefening Registeraccountants 196-216
CTB-NOT Commissie van Advies Inza ke Toepassing Beroeps regelen Notulen 217-218
CTV Commissie Toekomst ver kenning 219-224
CUR Curatorium 225-233
CUR-V Curatorium, 234-237
DB Dagelijks bestuur 238-256
DBON Dagelijks bestuur Onderwijs 257-274
DBON INF Dagelijks bestuur Onderwijs Informatie 595-603
DIO Doelstelling en inhoud van de opleiding 604-605
DISP-NIET RA Dispensatie Niet- Registeraccountants 275-281
DISP-RP Dispensatie Rechts personen 282-284
EB Examenbureau 285-300, 571
GBR-IA Gedrags - en Be roepsregels Interne accountants 301-302
GBR-IA -ONT Gedrags - en Beroeps- regels Interne accountants; ontwerp 303
H Accountantsverkla ringen 304
HGA Herziene Goedkeu ring Accoun tantsver kla ringen 305-306
INV/B Inventarisatie Be roepsregels 307-308
INV-R Inventarisatie wij ziging Re gelen Be roepsuitoefening Registeraccountants 309
IR Instituutsraad 606-607
JV Nivra Jaarverslag Nivra 609-627
JV Nivra Onderwijs Jaarverslag Nivra Opleiding en examen 628-632
MA Stichting NIVRA-fonds Militaire administratie 310-313
NS Nivra Structuur 314, 315
NSV Werkgroep Nivra Structuur vervolg 572
OB Onderwijs Bureau 316-321
ONTW-GBR Voorontwerp van de Verordening houdende Gedrags- em Beroepsregels Registeraccountant 322
OV Ontwerp Verordeningen 323
R-WIR Rapportering Werkgroep inventa risatie Regelen beroepsuit oefening 324
RBR Regelen Beroepsuit oefening Register accountants 325-326
RR Redactie Raad 327-332
S-I-DOC Bestuur Sector I, Documentatie 333-356
S-I-INF Bestuur Sector I, Informatie 357-377
S-I-NOT Bestuur Sector I, Notulen 378-387
S-II-DOC Bestuur Sector II, Documentatie 388-400
S-II-HB-IA Bestuur Sector II, Herziening Beroeps regels Register a ccountants 401
S-II-HBOA Bestuur Sector II, Herziening beroeps- regels 402
S-II-INF Bestuur Sector II, Informatie 403-416
S-II-NOT Bestuur Sector II, Notulen 417-425
S-II-SWIA Bestuur Sector II, Studiegroep werkterrein Inter ne Accountants 608
S-III-Doc Bestuur Sector III, Documentatie 426-436
S-III-Inf Bestuur Sector III, Informatie 437-449
S-III-Not Bestuur Sector III, Notulen 450-456
S-IV-DOC Bestuur Sector IV, Documentatie 457-458
S-IV-INF Bestuur Sector IV, Informatie 459-469
S-IV-NOT Bestuur Sector IV, Notulen 470-471
S-V-DOC Bestuur Sector V, Documentatie 472-473
S-V-INF Bestuur Sector V, Informatie 474-486
S-V-NOT Bestuur Sector V, Notulen 487-489
S-VI-DOC Bestuur Sector VI, Documentatie 490-493
S-VI-INF Bestuur Sector VI, Informatie 494-496
S-VI-NOT Bestuur Sector VI, Notulen 497-499
S-VII-DOC Bestuur Sector VII, Documentatie 500
S-VII-INF Bestuur Sector VII, Informatie 501
S-VII-NOT Bestuur Sector VII, Notulen 502
S-A-DOC Bestuur Sector A, Documentatie 503-506
S-A-INF Bestuur Sector A, Informatie 507-514
S-A-NOT Bestuur Sector A, Notulen 515-516
S-B-DOC Bestuur Sector B, Documentatie 517-523
S-B-INF Bestuur Sector B, Informatie 524-530
S-B-NOT Bestuur Sector B, Notulen 531
S-C-DOC Bestuur Sector C, Documentatie 532-536
S-C-INF Bestuur Sector C, Informatie 537-540
S-C-NOT Bestuur Sector C, Notulen 541-542
ST Stafbesprekingen 543-544
SS Sector Strategie 572
SWIA Stuurgroep Werkter rein Interne Accountants 545-546
US Uitwerkingsstaat van de algemene bestuurs vergaderin gen 547-549
VERA-NOT Voortgezette Educa tie Register accoun tants Notu len 550-554
VIR Voorlopige Insti tuutsraad 555
VIVA Voorwaarden Inzake Verantwoordelijk heid Accountantsexamen 556
WDF Werkgroep Dynami sche Functieanalyse 557-559
WHB-IA Werkgroep Herzie ning Beroepsregels In terne Accountants 560
WHV Werkgroep Herzie ning Verklaringenstelsel 561-562
WIR Werkgroep Inventa risatie Regelen Beroepsuitoefe ning Regis teraccountants (RBR) 563-564
WIR-INV/R Werkgroep Inventa risatie wijziging regelen beroeps uitoefening registeraccoun tants 565
WRO Wetsontwerp nadere regelen betreffende het Accountantswe zen 566-570
codeomschrijvinginv.nrs.

Archiefbestanddelen