Terug naar zoekresultaten

2.19.199 Inventaris van het archief van de Stichting Centraal Meldpunt Joodse Oorlogsclaims, (1997) 1998-2002

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.19.199
Inventaris van het archief van de Stichting Centraal Meldpunt Joodse Oorlogsclaims, (1997) 1998-2002

Auteur

CAS 1342

Versie

25-03-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2009 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Stichting Centraal Meldpunt Joodse Oorlogsclaims
SCMJO

Periodisering

archiefvorming: 1998-2002
oudste stuk - jongste stuk: 1997-2002

Archiefbloknummer

I82

Omvang

; 240 inventarisnummer(s) 11,90 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het, daarnaast stukken in het,en(Ivriet)
Nederlands
Engels
Duits
Hebreeuws

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Stichting Centraal Meldpunt Joodse Oorlogsclaims, , 1998 - 2002

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat de documenten, welke reconstructie van de uitvoering van de taak van het Centraal Meldpunt Joodse Oorlogsclaims, mogelijk maakt. Samenvattend bestaat dit uit:
- het verschaffen van schriftelijke informatie aan claimanten ten aanzien van veronderstelde claims op joodse bezittingen in Nederland;
- het inventariseren en categoriseren van claims op joodse bezittingen binnen de joodse gemeenschap in Nederland;
- het leggen van contacten tussen rechthebbenden en instanties die bezittingen mogelijk onder hun beheer hebben.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De Stichting Centraal Meldpunt Joodse Oorlogsclaims (hierna aangeduid als CMJO of Meldpunt) werd in 1998 o.a. door het Centraal Joods Overleg (CJO) opgericht, en beëindigde op 1 mei 2002 haar activiteiten. In de vier jaar van zijn bestaan heeft het Meldpunt duizenden personen kunnen helpen aan informatie over het proces en de resultaten van de restitutie na de Tweede Wereldoorlog, en een rol vervuld bij het in kaart brengen en redresseren van de lacunes die in het rechtsherstel bleken te bestaan.
Naar aanleiding van de ontdekking van het (onvolledige) LiRo-archief en ontwikkelingen in Zwitserland met betrekking tot onderzoek naar slapende rekeningen en gestolen goud van Joden die gedurende de Tweede Wereldoorlog waren vermoord, ontstond veel commotie in de joodse gemeenschap in Nederland. Gevoelens van onvrede over de opvang van overlevenden van de Sjoa na de Tweede Wereldoorlog en over de afwikkeling van de materiële kant van de vervolging bleken wijd verbreid te zijn. Dat gold ook voor de behoefte aan informatie over het rechtsherstel na de Tweede Wereldoorlog. Overlevenden en nabestaanden richtten zich in groten getale met vragen tot joodse en niet-joodse instellingen, onder andere tot het Centraal Joods Overleg.
Om meer inzicht te krijgen in de aard, aantal en grootte van de claims en om gevraagde informatie te verschaffen of en in hoeverre rechtsherstel had plaatsgevonden, besloot het CJO tot het openstellen van een meldpunt. Daarmee werd ook de druk op het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) verlicht. Dat had in eerste instantie tientallen claims ontvangen en was vervolgens bij verzekeraars en banken opgekomen voor de belangen van de claimanten. Het bestuur van het Meldpunt werd gevormd door het CJO-bestuur. In de vier jaar van zijn bestaan werden bijna 10.000 claims aangemeld bij en afgehandeld via het CMJO en kon op een veelvoud van vragen van Joden in Nederland en Israël een antwoord worden gegeven. De informatie die, eerst vanuit het CIDI en uiteindelijk - gestructureerd - door het Meldpunt, werd aangedragen over de roof van Joodse bezittingen en het soms gebrekkige rechtsherstel was van doorslaggevend belang in de onderhandelingen tussen de Joodse gemeenschap enerzijds en verzekeraars, banken, beurs en overheid anderzijds.
De claims hadden betrekking op inboedels, verzekeringspolissen, banktegoeden, kunst, bedrijven en diverse andere onderwerpen (onder meer sieraden, diamanten, effecten en dwangarbeid)
Geschiedenis van het archiefbeheer
Bij de uitoefeningen van de taken van de Stichting Centraal Meldpunt Joodse Oorlogsclaims ontstonden diverse te archiveren bescheiden. De Stichting is geen zorgdrager in de zin van de Archiefwet, aangezien zij geen zelfstandig bestuursorgaan (zbo) is en geen wettelijke taken uitvoerde.
De volgende soorten werk- en andere documenten werden gearchiveerd:
  • Persoonsgebonden: individuele aanvragen in de breedste zin des woords;
  • Documenten inzake het verzamelen en inventariseren van bewijsmateriaal uit diverse archieven.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De Stichting Centraal Meldpunt Joodse Oorlogsclaims heeft veel aanvragen bewerkt en meestal uitgebreid gedocumenteerd en geregistreerd. Naast het bewerken van de aanvragen zijn er documenten met betrekking tot organisatorisch en administratieve aspecten.
Het archiefblok kan gekenmerkt worden als uitvoeringsarchief.
Verantwoording van de bewerking
In 2008 is ter bewerking aan de Centrale Archief Selectiedienst te Winschoten aangeboden het archief van het Centraal Meldpunt Joodse Oorlogsclaims.
In 2008 is dit archief geïnventariseerd. Doel van de bewerking was het archief in een zodanige staat brengen, dat het voldoet aan de normen voor de goede, geordende en toegankelijke staat en het overgebracht kan worden naar het Nationaal Archief.
Het eindproduct van de bewerking is een nieuwe klassieke inventaris betreffende het gehele archief dat voor overdracht naar het Nationaal Archief in aanmerking komt.
De door de archiefbeheerder samengestelde series, zoals het verschaffen van schriftelijke informatie aan de claimanten zijn niet op documentniveau beschreven. In de toegang zijn deze series op macroniveau opgenomen, dat wil zeggen een reeksbeschrijving met hieronder vermeld de alfabetische of numerieke aanduiding van de hieronder geplaatste eenheden.
Bij de inventaris is 1 bijlage bijgevoegd, die een nadere toegang geeft op de serie persoonsgebonden individuele aanvragen.
De cesuur van het archief is (1997) 1998 - 2002. De begincesuur is bepaald door de oprichting in 1998 van de Stichting Centraal Meldpunt Joodse Oorlogsclaims. De eindcesuur is bepaald door de opheffing van de Stichting in 2002.
Ordening van het archief
Beschrijvingen van de series en de archiefbestanddelen vonden plaats op basis van de door de archiefbeheerder gehanteerde ordening. De in omvang meest omvangrijke serie aanvraagdossiers waren en zijn hierdoor numeriek geordend.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig beperkt openbaar (A).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Stichting Centraal Meldpunt Joodse Oorlogsclaims, nummer toegang 2.19.199, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, SCMJO, 2.19.199, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Bijlagen

Archiefbestanddelen