Terug naar zoekresultaten

2.20.28 Inventaris van het archief van de Plantage Spieringshoek aan de Commewijne, 1819-na 1955

In het archief bevinden zich hoofdzakelijk akten met betrekking tot aankoop en overdracht van gronden van Plantage Spieringshoek aan de Commewijne en zijn rechtsopvolgers: de n.v. "West-Indische Landbouwmaatschappij Spieringshoek" en de n.v. "Cultuuronderneming Spieringshoek" in Suriname over de periode 1816-1955.

Bekijk de zoekhulp bij dit archief

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.20.28
Inventaris van het archief van de Plantage Spieringshoek aan de Commewijne, 1819-na 1955

Auteur

J.A.A. Bervoets

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1976 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Plantage Spieringshoek
Plantage Spieringshoek

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1819-1955

Archiefbloknummer

I20587

Omvang

; 14 inventarisnummer(s) 0,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften. Het archief bevat verder een aantal kaarten en plattegronden.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Plantage Spieringshoek aan de Commewijne (1819-1887) N.V. "West-Indische Landbouwmaatschappij Spieringshoek" (1887-1907) N.V. "Cultuuronderneming Spieringshoek" (1907-1955)

Samenvatting van de inhoud van het archief

In het archief bevinden zich hoofdzakelijk akten met betrekking tot aankoop en overdracht van gronden van Plantage Spieringshoek aan de Commewijne en zijn rechtsopvolgers: de n.v. "West-Indische Landbouwmaatschappij Spieringshoek" en de n.v. "Cultuuronderneming Spieringshoek" in Suriname over de periode 1816-1955.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De koffieplantage Spieringshoek, geleden aan de Commewijne, dankt zijn naam aan de oorspronkelijke eigenaar, luitenant-kolonel J.H.C. Spiering, directeur van de fortificatiën in Suriname. De plantage werd nagelaten aan Jean Nepveu, die gehuwd was met Elisabeth Buys. Deze was op haar beurt bezitster van de plantages Buyslust en Stolkertsvlijt, die zij had geërfd van Isack en Jan Stolkert. Al deze plantages waren in 1745 uitgezet en grensden aan de moestuin Thyronne, die eigendom was van de befaamde planter S.L. Neale in Berlijn ( Zie over hem: C.F. Gülcher, Een Surinaamsch koffieplanter uit de 18e eeuw ( S.L. Neale), in: West-Indische Gids, deel 25, 1943, p. 41-59. ) . Het zou tot ver in de 19e eeuw duren, voordat de percelen Spieringshoek, Stolkertsvlijt en Buyslust werden samengevoegd tot één plantage. Inmiddels werd in 1838 de moestuin Thyronne bij de plantage Spieringshoek gevoegd. De ondernemer Theodore Bray ( Zie over hem: H.C. van Renselaar, Theodore Bray, planter and draughtsman in Surinam, in: Tropical man, vol. 1, 1968, p.140-151. Zie ook coll. Gülcher, inventarisnummer 42. ) , die uiteindelijk in 1876 eigenaar was geworden van alle percelen, richtte samen met zijn familieleden de N.V. "West-Indische Landbouwmaatschappij Spieringshoek" op om met behulp van Brits-Indische werklieden cacao te winnen. De exploitatie werd in 1907 voortgezet door de N.V. "Cultuuronderneming Spieringshoek", opgericht door Jansje en Elisabeth Swijt en Alfred de la Parra. Zij is tot op heden blijven voortbestaan en verbouwt nu citrusvruchten.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De archivalia werden in 1976 door F. Vas Nunes in Kapellenbosch (België) aan het Algemeen Rijksarchief overgedragen en geïnventariseerd door drs. J.A.A. Bervoets, chartermeester bij de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief.
Schenking (van een niet overheidsarchief)
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Plantage Spieringshoek, nummer toegang 2.20.28, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Plantage Spieringshoek, 2.20.28, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen