Terug naar zoekresultaten

3.09.12 Inventaris van het archief van de Mobiele Zuid-Hollandse Schutterij

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.09.12
Inventaris van het archief van de Mobiele Zuid-Hollandse Schutterij

Auteur

E.H. Korvezee

Versie

02-12-2020

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1948 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Mobiele Zuid-Hollandse Schutterijen
Mobiele Schutterij ZH

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1830-1839

Archiefbloknummer

3402

Omvang

; 562 inventarisnummer(s) 7,60 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Schutterij Zuid-Holland, 1e Afdeling Schutterij Zuid-Holland, 1e Afdeling, 1e Bataljon Schutterij Zuid-Holland, 1e Afdeling, 2e Bataljon Schutterij Zuid-Holland, 2e Afdeling Schutterij Zuid-Holland, 2e Afdeling, 1e Bataljon Schutterij Zuid-Holland, 2e Afdeling, 2e Bataljon Schutterij Zuid-Holland, 3e Afdeling Schutterij Zuid-Holland, 3e Afdeling, 1e Bataljon Schutterij Zuid-Holland, 3e Afdeling, 2e Bataljon Schutterij Zuid-Holland, 4e Afdeling Schutterij Zuid-Holland, 4e Afdeling, 1e Bataljon Schutterij Zuid-Holland, 4e Afdeling, 2e Bataljon Vrijwillige Artilleriecompagnie van Brielle en het eiland Voorne Compagnie Vrijwillige Jagers der Leidse Hogeschool

Samenvatting van de inhoud van het archief

Dit archief heeft betrekking op de afdelingen schutterij (militie), voor zover afkomstig uit de provincie Zuid-Holland, die gemobiliseerd waren tijdens de Belgische Opstand (1830-1839). Het grootste deel van het archief wordt gevormd door de zogenaamde "controleboeken" waarin de ontvangen gelden en goederen werden verantwoord en waarin de veranderingen en bewegingen van het personeel werden aangetekend. Voorts zijn in dit archief ondergebracht stukken met betrekking tot de toekenning van het Metalen Kruis aan degenen die in 1830 en 1831 onder de wapenen zijn geweest.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De controleboeken van de Mobiele Zuidhollandse Schutterij
Op dezelfde dag dat in België het voorlopig bewind besloot een Nationaal Congres bijeen te roepen, vaardigde Willem I het besluit uit waarbij de dienstdoende schutterij in de trouw gebleven provinciën mobiel verklaard werden (4 October 1830, no. 29 ( Recueil Militair 1830, II, blz. 1. ) ). Zij werden uitgebreid en georganiseerd bij de besluiten van de 11e October d.a.v., no. 11, en de 1e November 1830, no. 12 ( Recueil Militair 1830, II, blz. 26 en 61. ) . De inwendige administratie werd geregeld bij besluit van 26 November 1830, no. 31 ( Recueil Militair 1830, II, blz. 100. ) en het is tengevolge van artikel 46 van dit voorschrift dat de hieronder beschreven contrôleregisters zijn aangelegd.
De lijsten aangaande de toekenning van het Metalen Kruis
Het Metalen Kruis werd ingesteld bij Koninklijk Besluit van 12 September 1831, no. 70, en was bestemd voor al diegenen die in 1830 en 1831 onder de wapenen waren geweest, zonder onderscheid van rang of stand.
Geschiedenis van het archiefbeheer
In 1839 werden de contrôleregisters na en door de ontbinding der korpsen Mobiele en Reserve-schutterij bij Koninklijk Besluit van 4 Augustus 1839, Stb. no. 34, bij het departement van Oorlog ingezonden.
Van het departement van Oorlog werden de contrôleregisters overgebracht naar de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief, die in 1948 registers, op Zuid-Holland betrekking hebbende, aan de Derde Afdeling overdroeg.
De rechtstitel is (nog) onbekend

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
Bij de overdracht van de contrôleregisters aan de Derde Afdeling van het Algemeen Rijksarchief werd tevens een aantal stukken betreffende de uitreiking van de Metalen Kruisen aan de Zuidhollandse schutters overgedragen, die bij de archieven van de vier afdelingen zijn gevoegd, hoewel er enige twijfel bestond of deze niet tot de departementsarchieven behoorden.
Ordening van het archief
De ordening van het archief weerspiegelt de indeling van de Zuid-Hollandse schutterij in vier afdelingen, welke zijn onderverdeeld in bataljons, die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in een staf en enkele compagnieën.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Mobiele Zuid-Hollandse Schutterijen, nummer toegang 3.09.12, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Mobiele Schutterij ZH, 3.09.12, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
  • Naamlijsten van personen die tijdens de Belgische Opstand en de mobilisatiejaren als vrijwilliger dienst hebben gedaan , zijn te vinden in het Kabinetsarchief van het ministerie van Binnenlandse Zaken, nummer toegang 2.04.26.02, inv.nr. 715.
  • Stukken betreffende de toekenning van het Metalen Kruis aan schutters en vrijwilligers die in de mobilisatiejaren onder de wapenen waren, zijn ondergebracht Metalen Kruizen en Bronzen Medailles, 1831-1834, nummer toegang 2.13.13.03. Dit archief is ontsloten door een naamklapper (nummer toegang 2.13.42).

Archiefbestanddelen