Terug naar zoekresultaten

3.22.28 Inventaris van de Hollandse archivalia uit de voormalige Collectie Oldenbarneveltiana

Deze collectie bevat een zestal charters met het zegel of de handtekening van Johan van Oldenbarnevelt. De stukken zijn uit de jaren 1597 tot 1619.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.22.28
Inventaris van de Hollandse archivalia uit de voormalige Collectie Oldenbarneveltiana

Auteur

H.J.Ph.G. Kaajan

Versie

17-03-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1988 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Hollandse Archivalia uit de Voormalige Collectie Oldenbarneveltiana
Oldenbarneveltiana

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1597-1619

Archiefbloknummer

33040

Omvang

; 8 inventarisnummer(s) 0,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte teksten. De Nederlandstalige stukken van vóór ca. 1700 zijn geschreven in het gotische cursiefschrift, met name in de oud-Hollandse klerkencursief.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

onbekend

Samenvatting van de inhoud van het archief

Deze collectie bevat een zestal charters met het zegel of de handtekening van Johan van Oldenbarnevelt. De stukken zijn uit de jaren 1597 tot 1619.

Archiefvorming

Geschiedenis van het archiefbeheer
Na het gereedkomen van de inventaris van het archief van de familie van Oldenbarnevelt zocht drs. B.G.J. Elias, directeur van de Stichting Museum Flehite te Amersfoort, contact met Rijksarchief Zuid-Holland, waar voornoemd familiearchief evenals het belangrijke archief van de landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt berust. Dit naar aanleiding van de zogenaamde Collectie Oldenbarneveltiana,die tot dusver in het Museum Flehite werd bewaard. Het leek hem zowel uit het oogpunt van raadpleging door de onderzoeker als vanwege de conservering wenselijker, dat de archivalia uit deze Collectie voortaan in een archiefbewaarplaats zou worden bewaard. Op grond van de inhoud werd gekozen voor een verdeling over een drietal archiefdiensten, te weten het Gemeentearchief te Amersfoort, het Rijksarchief in Zuid-Holland en het Rijksarchief in Utrecht.
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Hollandse Archivalia uit de Voormalige Collectie Oldenbarneveltiana, nummer toegang 3.22.28, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Oldenbarneveltiana, 3.22.28, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Het Gemeentearchief te Amersfoort kreeg de stukken betreffende de relatie van de familie Van Oldenbarnevelt met de stad Amersfoort. Het Rijksarchief in Zuid-Holland ontving met uitzondering van een los stuk met een handtekening (inv.nr.1) vijf archivalia, die ambtshalve door Johan van Oldenbarnevelt (mede) ondertekend waren. Hieruit blijkt eens te meer dat het hier om een collectie gaat, waarbij de stukken vanwege de handtekening zijn verzameld. Dit geldt niet voor inv.nr.7 de benoemingsbrief voor Van Broeckhoven, een van Oldenbarnevelts rechters, die vanwege zijn historische belang werd verworven.
Ten aanzien van de aan het Rijksarchief in Utrecht geschonken archiefstukken kan nog worden opgemerkt, dat deze deels bestaan uit afschriften en archivalia met betrekking tot de familie Van Oldenbarnevelt en inzake hun Utrechtse bezittingen. De originelen hiervan bevinden zich veelal in het eerder genoemde familiearchief. Voor het merendeel bestaat dit onderdeel van de voormalige Collectie Oldenbarneveltiana echter uit stukken betreffende de familie Van Oldenbarnevelt genaamd (Witte) Tulingh, die in wezen niet rechtstreeks aan de familie Van Oldenbarnevelt verwant is (Zie: Inleiding van de inventaris van het archief van de familie Van Oldenbarnevelt (1449) 1510-1705, p.VII).
Volledigheidshalve zij nog opgemerkt dat de gedrukte stukken uit de Collectie Oldenbarneveltiana zich nog in het Museum Flehite bevinden.

Bijlagen

Concordantie van de oude nummers van de collectie Oldenbarneveltiana op de nieuwe inventarisnummers
Oud collectienummer Nieuw inventarisnummer
--- 2
Ra 10 1
Ra 11 3
Ra 12 4
Ra 13 5
Ra 14 6
Ra 22 7
Oud collectienummerNieuw inventarisnummer