Nieuwe presentatie van onze archieven nu voor iedereen direct beschikbaar

Scans zoals getoond in de nieuwe viewer
14 september 2020

Na een intensieve testfase kan iedereen de nieuwe presentatie van onze collectie vanaf nu direct gebruiken. Met de nieuwe presentatie is de collectie makkelijker te doorzoeken. Gedigitaliseerde archieven zijn met de toevoeging van miljoenen nieuwe scans beter te bekijken. Onderzoek vanuit huis wordt nu nog makkelijker.

Verbeterpunten uit testfase opgelost

De afgelopen maanden heeft het Nationaal Archief de nieuwe presentatie al als zogenaamde bèta-omgeving aan alle websitebezoekers aangeboden. Uit deze testfase kwamen veel verbeterpunten naar voren, die verwerkten we zoveel mogelijk.

Voordelen nieuwe presentatie

Het bekijken van gedigitaliseerde archieven gaat met een nieuwe viewer sneller en overzichtelijker. Verder worden na een zoekopdracht de archiefinventarissen beter weergegeven en is het zoeken binnen een inventaris eenvoudiger. Ook het zoeken is met het toevoegen van diverse nieuwe filters verbeterd. Op een speciale informatiepagina over de nieuwe presentatie leest u meer over de mogelijkheden van de nieuwe omgeving.

Miljoenen nieuwe scans beschikbaar

Tegelijkertijd met de nieuwe presentatie zijn er miljoenen nieuwe scans van gedigitaliseerde archieven beschikbaar gekomen. Daarmee is weer een fors deel van onze collectie vanuit huis te benaderen. Er zijn onder andere nieuwe scans toegevoegd van de archieven van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, de West-Indische Compagnie, verschillende koloniale archieven, Hof van Holland, ministeries van Buitenlandse Zaken, Sociale Zaken en Verkeer en Waterstaat. Ook zijn scans toegevoegd van verschillende particuliere archieven. Voor genealogen zal het gedigitaliseerde archief van de memories van Zuid-Holland zeker interessant zijn. Sommige gedigitaliseerde archieven bevatten kaarten en tekeningen die tot in detail te bekijken zijn.

Bekijk de lijst van archieven met nieuw beschikbare scans (PDF, 133kB).