Hof van Holland: onroerend goed (decreten), 1523-1810

Bent u op zoek naar decreten die opgenomen en verleend zijn door het Hof van Holland in de periode 1523-1810? Maak dan gebruik van deze zoekhulp en bijbehorende index.

Alles uitklappen

Met behulp van de index Hof van Holland: Decreten vindt u de decreten die opgenomen of verleend zijn door het Hof van Holland in de periode 1523-1810. De index verwijst naar de registers van decreten die te vinden zijn in de inventarisnummers 3259-3500 van het archief Hof van Holland (3.03.01.01).

U kunt scans bestellen of het gevonden inventarisnummer reserveren om in de studiezaal te bekijken.

Scans bestellen

Wanneer u een scan wilt bestellen, klikt u eerst op het zoekresultaat. Op de volgende pagina vindt u meer informatie over het gevonden stuk. Schrijf het inventarisnummer, de verwijzing akte en datum decreet van het stuk op. Vervolgens klikt u op de knop 'Bestel scans'. Vul bij het bestellen in het veld 'Opmerkingen' het inventarisnummer in.

Reserveren

Noteer eerst het inventarisnummer. Klik dan op de link achter het woord 'Bronverwijzing'. Het inventarisnummer dat u wilt reserveren is geel gemarkeerd. Als u daarop klikt kunt u het stuk reserveren voor inzage in de studiezaal. Wanneer u het stuk voor zich heeft kunt u met behulp van de verwijzing akte en datum decreet het door u gezochte stuk vinden.

Deze zoekhulp bevat alleen de decreten die tussen 1523 en 1810 werden verleend. De decreten van vóór 1523 werden geregistreerd in de civiele sententieregisters. Weet u zeker dat het door u gezochte decreet in de periode valt, maar heeft u toch niets gevonden? Probeer dan nog eens op andere trefwoorden te zoeken, of probeer een spellingvariant van de naam.

Het Hof van Holland had in de vijftiende eeuw taken op het gebied van bestuur, de wetgeving en de rechtspraak in Holland, Zeeland en West-Friesland. Tot die taken behoorde ook het verlenen van decreten. Deze decreten werden ingesteld bij de verkoop of overdracht van onroerend goed. Daarbij werd verschil gemaakt tussen willige en onwillige decreten. Onwillige decreten kwamen voort uit gedwongen verkopingen of executies.
De nieuwe bezitter van een onroerend goed kon zich door middel van een willig decreet vrijwaren van eventuele renten of erfdienstbaarheden die nog op het goed stonden. Tijdens de procedure van willig decreet werd een ieder opgeroepen die rechten op het verkochte goed zou kunnen opeisen. Indien zich niemand aanmeldde of opponeerde, verleende (interponeerde) het Hof willig het decreet. Het decreet zelf werd in de registers van decreten geregistreerd, terwijl de sententie waarin het Hof het decreet verleende in de registers van interposities werd bijgeschreven.
Gedwongen verkopingen werden gedaan ten overstaan van commissarissen (ter rol) van het Hof van Holland. Het onroerend goed werd dan aan de koper overdragen bij onwillig decreet. Tijdens een procedure van onwillig decreet werd een executeur aangewezen. In het onwillig decreet werden behalve de executeur ook de geëxecuteerde, het onroerend goed en het bedrag van de opbrengst van de gedwongen verkoop vermeld.